Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä 19. maaliskuuta

Minna Canth, tasa-arvotaistelija

Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä on merkitty almanakkoihin liputuspäiväksi vuodesta 2007 lähtien. Canth sai oman liputuspäivän ensimmäisenä suomalaisnaisena.

Minna Canth (o.s. Ulrika Wilhelmiina Johnson) syntyi Tampereella 19.3.1844. Perhe muutti sittemmin Kuopioon.

Syksyllä 1863 Canth pääsi ensimmäisten naisopiskelijoiden joukossa Jyväskylän seminaariin opiskelemaan kansakoulun- opettajaksi. Kahden opiskeluvuoden jälkeen hän meni naimisiin opettajansa, Johan Ferdinand Canthin kanssa. Minna Canth keskeytti omat opintonsa ja ajan tavan mukaisesti keskittyi aviovaimon osaan. Perheeseen syntyi seitsemän lasta.

Ensimmäinen sanomalehtinainen

Jyväskylässä Canth toimi paikallislehtien avustajana. Canthia voidaan pitää ensimmäisenä suomalaisena sanomalehtinaisena.

Hänen esikoisteoksensa Novelleja ja kertomuksia ilmestyi vuonna 1878. Esikoisnäytelmä Murtovarkaus taas ilmestyi vuotta myöhemmin.

Vuonna 1879 Minna Canth jäi leskeksi ja muutti lapsineen Kuopioon. Canth peri isänsä lankakaupan ja ryhtyi yrittäjäksi. Kuopion kodista, Kanttilasta, tuli merkittävä kirjallinen ja aatteellinen keskus, jossa vierailivat useat merkittävät kulttuurivaikuttajat.

Realismin uranuurtaja

Minna Canth oli suomalaisen kirjallisuuden uudistaja ja realismin uranuurtaja. Hän kirjoitti näytelmiä, pienoisromaaneja ja novelleja. Canthin alkutuotannon tyyli oli romantiikkaa, mutta pian kirjoitustyyli vaihtui realismiin.

Minna Canth oli kiinnostunut raittiusaatteista ja tyttöjen koulutuksesta. Hän ajoi naisasiaa, työväenaatetta ja uskonnollista vapaamielisyyttä. Canth oli aikaansa edellä, sillä vielä 1870-luvulla ei ollut tavallista kirjoittaa naisen asemasta.

Muun muassa näytelmissä Työmiehen vaimo (1885) ja Kovan onnen lapsia (1888) Canth kritisoi yhteiskuntaa. Monet Canthin kirjoittamat näytelmät aiheuttivat suurta kohua niiden sisältämien vallankumouksellisten ajatusten vuoksi.

Minna Canthin tunnetuimmat näytelmät ovat vuonna 1891 tehty Papin perhe ja vuonna 1895 kirjoitettu Anna Liisa.

Minna Canth kuoli 12.5.1897. Hän on ensimmäinen suomalainen nainen, joka on saanut oman liputuspäivän. Viralliselta nimeltään Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä on merkitty kalentereihin liputuspäiväksi vuodesta 2007 lähtien.

Yle Teksti-TV

Lähteet:
Mäkinen, Kirsi ja Uusi-Hallila, Tuula: Minna Canth - taiteilija ja taistelija, WSOY, 2003.
SKS: www.kansallisbiografia.fi

Julkaistu: 19.03.2012

[an error occurred while processing this directive]
Muualla Yle.fi:ssä