Viikon positiivinen uutinen 5.12.2013

Sähköautojen lataus helpottuu

Sähköautojen myynnin suhteellinen kasvu alkoi nopeutua voimakkaasti viime vuonna. Sähköautojen määrässä USA johtaa toistaiseksi Eurooppaa. Suomessa lataus on helpottumassa.

Muiden muassa Tekes (4.12.), Yle Pohjanmaa (4.12.) ja Helsingin Sanomat (5.12.) uutisoivat, että energiayhtiöiden yhteistyö on helpottamassa sähköautojen lataamista Suomessa. 17 kotimaista energiayhtiötä ovat perustaneet yhteisen Liikennevirta Oy -nimisen valtakunnallisen operaattorin, joka tarjoaa palvelun, jossa operaattoriin liittyneen energiayhtiön kortilla voi ladata sähköautoaan eri puolilla Suomea. Yhtiö myös ylläpitää ja huoltaa latauspisteitä, muttei Sähköinenliikenne.fi -sivuston mukaan omista niitä.

Energia-ala uskoo vankasti sähköautojen yleistymiseen Suomessa, vaikka elokuun lopussa sähköautoja oli vasta 330 kappaletta. Julkisia latauspisteitä oli 261. Helsingin Sanomien haastatteleman VTT:n tutkimusprofessorin Nils-Olof Nylundin mukaan sähköautojen lisääntyvä käyttö on hyvä tapa leikata Suomen hiilidioksidipäästöjä. "Ilman muuta sähköautojen määrä kasvaa Suomessakin", Nylund sanoo.

Sähköauton päästöt alle puolet tavallisesta

Sähköauton ajamisesta ei koidu hiilidioksipäästöjä, mutta siihen tarvitun sähkön valmistuksesta niitä koituu 40-45 grammaa kilometrille. Parhaimmilla vastaavilla polttomoottoreilla hiilidioksidipäästöjä tulee noin 110 grammaa, joista 90 grammaa ajamisesta ja 20 grammaa polttoaineen tuotannosta.

Hyvillä biopolttoaineilla päästään HS:n mukaan sähköautojen hiilidioksipäästötasolle polttomoottoriautolla. Sähkö ei sovi isojen kuorma-autojen käyttövoimaksi, joten jatkossa Nylundin mukaan tarvitaan sekä biopolttoaineita että sähköautoja.

Sähköauto on käytössä halvempi

Sähköauto on HS:n mukaan kallis ostaa, mutta halpa käyttää. Esimerkiksi täyssähköauto Nissan Leaf kuluttaa Nissanin antamien tietojen mukaan sähköä sadalla kilometrillä alle 2 eurolla, kun vastaava bensamoottorimalli kuluttaa bensiiniä noin 10 eurolla.

Huoltokustannukset ovat Nissanin mukaan 10-15 % pienemmät. Sähköautossa ei tarvita esimerkiksi moottoriöljyä, öljynsuodatinta tai sytytystulppia.

Nissan Leafin ohjehinta on noin 36 000 euroa ja sopivan bensaverrokin Nissan Qashqain noin 21 000 euroa. Leafin vuotuisen autoveron perusosa on 43 euroa ja käyttövoimavero 110 euroa. Qashqain autovero on 121 euroa. Käyttövoimaveroa ei bensiiniautoilta peritä.

Myynnin kasvu nopeutuu maailmalla

Autotuojien toimitusjohtaja Tero Kallio huomauttaa HS:n jutussa, että valmistajilta ei saada sähköautoja Suomeen myyntiin yhtä helposti kuin sellaisiin maihin, joissa sähköautojen myyntiä tuetaan merkittävästi. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Norja ja Alankomaat.

Hollannissa arvioidaan myytävän 15 000 sähköautoa tänä vuonna. Euroopan maat seuraavat kehityksessä kuitenkin vielä Yhdysvaltojen perässä. USA on maailman johtava sähköautomaa 150 000 autollaan. Viime vuoden lopussa maailmassa oli noin 180 000 sähköautoa, joista 110 000 myytiin samana vuonna. Myynnin suhteellinen kasvu on siis ollut huiman nopeaa.

Yle Teksti-TV / Sami Koivisto
Lähteet: Helsingin Sanomat 5.12.2013, Yle Uutiset / Pohjanmaa, Sahkoinenliikenne.fi, Virta.fi
Kuva: Virta.fi

Vinkkaa positiivisesta uutisesta:
Lähetä Teksti-TV:lle vinkki viikon positiiviseksi uutiseksi sähköpostilla osoitteeseen teksti-tv@yle.fi tai postitse osoitteeseen Yle Teksti-TV / Positiivinen uutinen, PL 77, 00024 Yleisradio. Liitä mukaan linkki alkuperäiseen uutiseen, jos se löytyy verkosta, tai alkuperäinen uutinen lehtileikkeenä tai skannattuna kuvana esimerkiksi paikallislehden uutisesta. Liitä mukaan alkuperäisen uutisen julkaisija ja julkaisupäivä sekä omat yhteystietosi. Jos haluat, laitamme vinkkaajan nimen jutun yhteyteen.

Julkaistu: 05.12.2013

Kaikki kalenteri/Viikon positiivinen uutinen - alueen artikkelit

Suomessa Euroopan neljänneksi paras terveydenhuolto

Suomessa on tuoreen EHCI-indeksin mukaan Euroopan neljänneksi paras ja EU:n toiseksi paras terveydenhuolto. Suomen sijoitus vertailussa nousi hoitojonojen lyhentymisen myötä.

Terveysremontti onnistuu parhaiten yhdessä

Puoliso kannattaa ehdottomasti houkutella mukaan terveysremonttiin. Brittitutkimuksen mukaan elintapamuutos onnistuu huomattavasti helpommin toisen kanssa.

Suomalaisten elämänlaatu on pysynyt hyvänä

Joka neljäs vuosi julkaistavan Suomalaisten hyvinvointi -raportin mukaan elämänlaatu on pysynyt Suomessa hyvänä. Hyvinvointierot ovat silti sitkeitä.

Norpan pesinnän pelastaneet pesäkinostajat palkittiin

Vapaaehtoiset pelastivat saimaannorpan pesinnän viime talvena. Teko palkittiin Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton Paras luontoteko 2013-2014 -palkinnolla.

Kansalaisaloite toimii sittenkin

166 851 suomalaisen allekirjoittama kansalaisaloite avioliittolain muuttamiseksi on hyvää vauhtia matkalla ensimmäiseksi läpi menneeksi kansalaisaloitteeksi.

Mielekäs elämä kestää pidempään

Elämänsä mielekkääksi kokevat iäkkäät elävät keskimäärin kaksi vuotta kauemmin kuin ikätoverinsa.

Heijastin triplaa autoilijan väistömatkan

Heijastin säästää tutkitusti ihmishenkiä. Autoilija näkee heijastimellisen jalankulkijan kolminkertaisen matkan päähän heijastimettomaan verrattuna.

Tuberkuloosikuolemat lähes puolitettu 25 vuodessa

Tuberkuloosin vastaiset toimet ovat säästäneet arviolta 37 miljoonan ihmisen hengen vuoden 2000 jälkeen.

Kylmä muuntaa kehon huonoa rasvaa hyväksi

Kylmälle altistuminen voi amerikkalaistutkimuksen mukaan muuntaa kehon rasvoja huonoista hyviksi. Ilmiö ei kuitenkaan päde ylipainoisiin.

Viskistä saa jatkossakin puhua

Alkoholilainsäädännön muutokset herättivät suomalaisissa vankat epäilyt sananvapauden kaventumisesta verkossa. Osittain kyse on väärinkäsityksistä. Viskistä saa jatkossakin puhua niin paljon kuin sielu sietää.

Kahvi saattaa lisätä elinvuosia

Kolmesta neljään kuppia kahvia päivittäin juovat saattavat elää hieman muita pitempään, tuore tutkimus vihjaa.

PTT: Ruoka halpenee tänä vuonna

Pellervon taloustutkimus arvioi, että ensi vuonna ruoka kallistuu yleistä hintakehitystä vähemmän.

Puska: Suomalaiset mieleltään terveempiä kuin koskaan

THL:n entinen pääjohtaja Pekka Puska toivoo, että suomalaiset oppisivat hallitsemaan stressiä paremmin.

Nälkäisiä 100 miljoonaa vähemmän

Nälkä vähenee, vaan ei kaikkialla. Maailmassa on YK:n mukaan nyt sata miljoonaa aliravitsemuksesta kärsivää vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Silti joka yhdeksäs ihminen elää yhä nälässä.

Sokerikeskustelu on tuonut tulosta

Turun Sanomat kertoo verkkosivuillaan monien varsinaissuomalaisten päiväkotien vähentäneen sokerin käyttöä lasten välipaloilla.

Uusi tapa tukea lapsia ja nuoria

Espoo ottaa käyttöön uuden toimintamallin lasten ja nuorten tukemiseksi.

Helsinki 8. paras kaupunki maailmassa

Helsinki on The Economist -lehden vertailun mukaan elinoloiltaan maailman kahdeksanneksi ja Euroopan toiseksi paras kaupunki.

Helsingin yliopisto 73. paras maailmassa

Helsingin yliopisto on kohentanut hieman asemiaan maailman parhaiden yliopistojen Shanghai-vertailussa.

Vantaalla kivikauden idolilöytöjä

Vantaan Jokiniemen juuri päättyneissä arkeologisissa kaivauksissa tehtiin merkittäviä löytöjä kampakeraamisen ajan hautapaikoilta.

Suomalaiset pysyvät työelämässä pitkään

Suomalaiset pysyvät mukana työelämässä verraten pitkään. 60-64-vuotiaiden työllisyysaste on noussut nopeasti ja on EU:n kuudenneksi korkein.

HS: Tietovarastot tuovat työtä

Suomi soveltuu ilmastonsa, sijaintinsa ja vakautensa myötä erinomaisesti palvelinkeskusten sijoituspaikaksi.

Arkkipiispan anteeksipyyntöä pidetty tärkeänä

Arkkipiispa Kari Mäkisen seksuaalivähemmistöille esittämää anteeksipyyntöä on pidetty merkittävänä tekona myös Suomen ulkopuolella.

Sisustajilla on uuskäyttöä romulle

Yleisradion Savon aluetoimituksen uutinen (8.7.) kertoo, että sisustajat etsivät nyt vanhaa maatilojen tavaraa. Hylkytavara löytää näin arvokkaan uuskäytön, ja myyjäkin saa rahakorvauksen.

Kehitysyhteistyö koetaan tärkeänä

Suomalaisten ylivoimainen enemmistö pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä ja merkityksellisenä.

Saksa: Auringolla puolet sähköenergiasta

Saksassa aurinkoenergialla tuotetun sähkön osuus ylitti 50 % senhetkisestä tuotannosta keskipäivällä 9. kesäkuuta.

TS: Uudenkaupungin autotehdas palkkaa lisää väkeä

Uudenkaupungin autotehdas tarvitsee Turun Sanomien mukaan 300 uutta työntekijää.

Pöpöt suojaavat pikkulasta

Pikkulapset voivat säästyä allergioilta ja astmalta, jos he altistuvat erilaisille allergeeneille, kuten bakteereille ja eläinhilseelle alle vuoden ikäisinä.

Tavoite: Pääkaupunkiseudun liityntäbussit sähköisiksi

Sähköbussit ovat nyt kiinnostuksen kohteena monissa maissa. Helsingin seudun liikenteen tavoitteena on, että kaikki seudun liityntälinjat ajetaan sähköbusseilla vuoteen 2025 mennessä.

Musiikkivienti Britanniaan kasvoi

Suomalainen musiikki on herättänyt viime vuosina aiempaa enemmän kiinnostusta vaikeilla ja kilpailluilla brittimarkkinoilla.

Lappi pärjää suhdannekatsauksissa

Talouskasvu on Lapin Kansan mukaan ollut Lapissa verraten vahvaa vuoden 2009 laman jälkeen.

Suomelle tunnustus syöpähoidoista

HYKSin syöpähoito ja -tutkimus yltää tuoreen arvioinnin mukaan Euroopan parhaalle tasolle.

Suomi tietoturvan kärkimaita

Suomi, muut Pohjoismaat ja Japani ovat Microsoftin mukaan maailman johtavia maita tietoturvassa.

Mentolisavukekielto varmistui

EU:n uusi tupakkatuotedirektiivi kieltää mentolisavukkeet vuoteen 2020 mennessä. Myös ulkomailta tutut kuvavaroitukset tulevat Suomeen.

Passiivinen tupakointi vähentynyt

Tupakointirajoitukset ovat vähentäneet passiivista tupakointia monissa maissa. Tämä näkyy lasten terveydessä.

Teksti-tv:llä edelleen miljoonayleisö

Teksti-tv:tä käyttää yhä 1,7 miljoonaa suomalaista.

Kuntoilu nuorena parantaa muistia keski-iässä

Nuorena kuntoilu kannattaa - muisti ja muut mielentoiminnot toimivat tuoreen tutkimuksen mukaan paremmin keski-iässä.

Kasviksilla elää kauimmin

Tuoreet vihannekset ja hedelmät ovat parasta ihmisravintoa. Brittitutkimuksen mukaan vihanneksia paljon syövät elävät pisimpään.

Nettiuutiset koltan- ja inarinsaameksi

Vähemmistösaamenkielisille omat uutissivut nettiin.

Kate Bush palaa konserttilavalle

Fanien 35 vuoden odotus palkitaan elokuussa, kun Kate Bush palaa lavalle, jonne hänen ensimmäinen kiertueensa keväällä 1979 päättyi.

Edistystä Konginkankaan jälkeen

Konginkankaan suuronnettomuudesta tuli 19.3. kuluneeksi kymmenen vuotta. Kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä raskaan liikenteen onnettomuuksissa on laskenut sen jälkeen kolmanneksella. Monia turvallisuutta parantavia muutoksia voitaisiin silti yhä tehdä.

Tupakkavieroitus tuottaa tulosta

Sairaalassa saatava vieroitushoito on pitänyt 60 % potilaista vuoden erossa tupakasta Turussa.

Metrosta lämpöä Lontoon koteihin

Lontoo aloittaa metron hukkalämmön talteenoton ja lämmittää sillä koteja ensimmäisenä Euroopassa.

Ilmainen joukkoliikenne kasvattaa Tallinnaa

Ilmaisen joukkoliikenteen kokeilusta Tallinnassa on saatu monenlaista tietoa, mutta yksi asia on selvä: kaupungin asukasluku on kasvanut.

Suomi on lehdistönvapauden ykkönen

Suomen ykköstila lehdistönvapauden vertailussa on merkittävä tunnustus yhteiskunnan toimivuudesta.

Homotabut karisevat urheilusta

Olympiauimari Ari-Pekka Liukkosen kaapistatulo Sotshin olympialaisten alla ja jääkiekkoilija Harri Tikkasen aiempi asettuminen seksuaalivähemmistöjen tasa-arvon tueksi ovat tuulettaneet merkittävästi suomalaista urheiluilmapiiriä.

Suomen miehet Pohjolan ahkerimpia pyykkääjiä

Kansallinen pyykinpesuitsetunto kukoistaa. Pohjoismaisesta pyykinpesukyselystä selviää, että pyykkääminen on kotiaskareista mieluisin ja että Suomen miehet ovat selvästi ruotsalaisveljiään ahkerampia pyykkäreitä.

Yrittäjyys kiinnostaa nuoria

Yrityksiä perustetaan Suomessa yleisesti ottaen nihkeästi. Yrittäjäaktiivisuus on kuitenkin kasvussa nuorissa ikäluokissa.

Rattijuoppous vähenee vauhdilla

Rattijuoppoudet vähenevät tuhannen tapauksen vuosivauhtia, vaikka poliisi on lisännyt valvontaa.

Suomi on onnistunein yhteiskunta

Suomi on ollut amerikkalaisen ajatushautomon mukaan maailman vähiten epäonnistunut valtio nyt kolmen vuoden ajan. Somalia on ollut epävakain 2008 lähtien.

Tipattoman suosio on kasvussa

Tipattoman tammikuun suosio on kasvanut parissa vuodessa neljällä prosentilla. Samalla ajanjaksolla suomalaisten alkoholihaitat ovat yleisesti ottaen hieman vähentyneet.

Suomi tutkimussatsausten kärjessä

Suomalaiseen tutkimukseen satsattiin v. 2011 asukasta kohti enemmän kuin missään muualla. BKT-osuudella mitattuna Suomi oli kolmas.

Pienituloisten määrä laskussa

Suomen pienituloisiksi luokiteltujen määrä väheni noin 70 000 henkilöllä viime vuonna. 1990-luvun puolivälistä jatkunut pienituloisuusasteen kasvutrendi on kääntynyt laskuun.

Syövän ennuste suopein Pohjoismaissa

Syöpäpotilaiden ennusteet ovat parantuneet Euroopassa. Suomi on ennustevertailussa Euroopan keskiarvon yläpuolella melkein kaikissa syövissä.

Suomen kasvihuonekaasupäästöt ennätysalhaalla

Suomen kasvihuonekaasupäästöt laskivat ennätyksellisen alas viime vuonna. Suomi saavuttanee Kioton ensimmäisen kauden velvoitteet selkeästi.

Sähköautojen lataus helpottuu

Sähköautojen myynnin suhteellinen kasvu alkoi nopeutua voimakkaasti viime vuonna. Sähköautojen määrässä USA johtaa toistaiseksi Eurooppaa. Suomessa lataus on helpottumassa.

Maahanmuuttajat viihtyvät työssä keskimäärin muuta väestöä paremmin

Venäläis-, kurdi- ja somalialaistaustaiset maahanmuuttajat kokevat työnsä myönteisemmäksi koko väestöön verrattuna, vaikka he tekevät muita useammin pätkätöitä.

Uusi palvelu: kansalaisneuvonta aloitti maanantaina

Valtakunnallinen kansalaisneuvonta aloitti palvelun maanantaina 25. marraskuuta. Sen tarkoituksena on avustaa erilaisten julkisten palvelujen käytössä.

Kaksikielisyys lykkää dementiaa

Kaksikielisyydestä on hyötyä läpi elämän. Se on aivojumppaa, joka kehittää lapsen havainnointikykyä monin tavoin. Vanhoilla päivillä se tuoreen tutkimuksen mukaan lykkää mahdollista sairastumista dementiaan keskimäärin 4,5 vuodella.

Iäkkäiden netin käyttö lisääntyy nopeasti

Yli neljännes 75-89-vuotiaista suomalaisista käyttää nyt nettiä. Määrä kasvaa nopeasti. Yli puolet suomalaisista käyttää älypuhelinta sekä sosiaalista mediaa.

Helsingissä pyöräily kasvaa huimasti

Pyöräilyn suosio on voimakkaassa kasvussa pääkaupungissa. Kesällä 2013 pyöräilijöitä oli laskentapisteestä riippuen 8-22 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Maalla asuu onnellisempaa väkeä

Turun yliopiston kyselytutkimuksen mukaan ihmiset ovat onnellisempia maalla kuin kaupungissa.

Suomalaisten elintavat paranevat - lihominen ei enää lisäänny

Aikuisten terveyskäyttäytymistä kartoittavan THL:n raportin mukaan suomalaisten elintavat ovat parantuneet. Lihominen ei enää lisäänny.

Kiekkotähti kannustaa tasa-arvoon

Rauman Lukon puolustaja Harri Tikkanen, 32, asettuu ensimmäisenä suomalaisena huipputason jääkiekkoilijana näkyvästi kannattamaan seksuaalivähemmistöihin kuuluvien tasa-arvoista kohtelua.

Kuulovikojen hoidot kehittyvät

Ihmisen kuulohermosolut voivat säilyä kuulon menetyksen jälkeen hengissä paljon aiemmin luultua kauemmin. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia kuulon palauttamiselle.

1 2 3 4 5 6 7

Muualla Yle.fi:ssä