Näin Eurooppa juo - Suomen alkoholipolitiikka varoittava esimerkki

Alkoholiveropolitiikassaan 2000-luvulla epäonnistunut Suomi on kokonaiskulutuksen keskitasoa, mutta runsaan kertajuopottelun kärkipäätä.

Vaikka maailman väestöstä vain puolet käyttää alkoholia, on se maailman kolmanneksi merkittävin sairastuttaja ja ennenaikaisten kuolemien aiheuttaja. Vain matala syntymäpaino ja suojaamaton seksi ovat alkoholia merkittävämpiä.

Tuore WHO:n raportti Alcohol in the European Union vertaa eri maiden alkoholinkäyttöä, -politiikkaa ja alkoholin aiheuttamia terveyshaasteita. Euroopassa alkoholi on tupakoinnin ja korkean verenpaineen jälkeen tärkein sairastumis- ja kuolinriskitekijä.

Eniten juodaan Itä-Euroopassa

Euroopassa kulutetaan alkoholia enemmän kuin missään muualla. Erityisesti Itä-Euroopassa ja itäisessä Keski-Euroopassa kulutus on runsasta. Keskimäärin alkoholin juominen on viime vuosina lisääntynyt Pohjois- ja Itä-Euroopassa, kun taas lännessä ja etelässä juodaan aiempaa vähemmän.

Pohjoismaissa kokonaiskulutus on silti yhä verraten vähäistä, mutta haitallinen juominen on runsasta. Suomessa kokonaiskulutus on eurooppalaista keskitasoa. Erityisesti miesten runsas kertajuopottelu ja runsas alkoholin oma tuonti ulkomailta ovat suomalaisia erityispiirteitä, joista jälkimmäiseen Suomi pyrki vaikuttamaan kohtalokkain seurauksin 2000-luvulla.

Haitallisen juomisen vertailu eri maiden välillä on vaikeaa. Juomista tilastoidaan vaihtelevin tavoin,eikä kaikkialta ole tietoa. Kertajuominen on runsainta Kyproksen, Hollannin, Bulgarian, Viron ja Suomen miehillä ja Itävallan, Bulgarian, Latvian, Hollannin ja Tanskan naisilla.

Eniten alkoholia kuluu henkeä kohti Tsekin tasavallassa; vähiten Turkissa, Makedoniassa ja Islannissa. Viron kulutustaso ylittää Suomen selvästi. Suomen naiset juovat kevyemmin kuin Tanskan ja Ruotsin, joissa runsas kertajuominen on "tasa-arvoisinta". Erot alkoholin aiheuttamissa kuolemissa ovat valtavat Itä- ja Etelä-Euroopan välillä.

Suomen 2000-luvun alkoholipolitiikka sopii varoittavaksi esimerkiksi

Vaikka alkoholin kokonaiskulutus on Suomessa alle Euroopan keskitason, nostaa WHO:n raportti Suomen alkoholiverotuksen muutokset vuosina 2004-2010 esimerkiksi siitä, kuinka alkoholin addiktiivinen luonne vaikeuttaa politikointia. Raportti ei tuomitse Suomen veropolitiikkaa kyseisiltä vuosilta epäonnistuneeksi - sen voi lukija havaita itsekin.

Maaliskuussa 2004 Suomi laski alkoholiveroa keskimäärin 33 prosentilla, koska halvemman alkoholin Viro oli liittymässä EU:hun. Suomi pelkäsi, että alkoholista saadut verotulot ja alkoholialan työpaikat vähenisivät, kun matkailutuonti räjähtäisi käsiin.

Veron laskun ja tuonnin vapautumisen seurauksena alkoholin kulutus Suomessa räjähti hurjaan kasvuun, nousten kahdessa vuodessa 12 prosentilla. Alkoholin myynti Suomen rajojen sisällä lisääntyi 7 prosentilla, samalla kun matkailijoiden alkoholin maahantuonti tuplaantui ja nousi 17 prosenttiin kokonaiskulutuksesta. Vaikka alkoholin kulutus nousi hurjasti, siitä saadut verotulot romahtivat hurjemmin, 29 prosentilla.

Virheiden korjaaminen vaikeaa

Suomi koitti korjata tilannetta nostamalla alkoholiveroa kolme kertaa vuosina 2008-2009, noin 10 prosentilla kullakin kerralla. Tämän seurauksena alkoholin myynti väheni vuosina 2007-2010 Suomessa 7 prosentilla, mutta matkailijoiden alkoholin maahantuonti jatkoi kasvuaan 11 prosentilla. Alkoholin kokonaiskulutus laski vain 3 prosenttia, mutta valtio sai 27 prosenttia enemmän verotuloja.

Vaikka Tanska ja Ruotsi joutuivat Suomen ohella vapauttamaan alkoholin maahantuonnin, nousivat alkoholin kokonaiskulutus ja siihen liittyvät haitat, kuten äkkikuolemat, muu alkoholiin liittyvä kuolleisuus, rikollisuus ja hoitotarve WHO:n raportin mukaan merkittävästi vain Suomessa.

Suomen alkoholipolitiikka vuosina 2004-2010 osoittaa, että kun metsään mennään, on virheitä miltei mahdoton korjata. Kun alkoholiveroa pienennetään kolmanneksella, saadaan kulutus nousuun ja verotulot laskuun. Veromenetykset voidaan määrällisesti korjata uusilla veronkorotuksilla, mutta kulutusta ei saada palaamaan entiselleen, joten veroista entistä suurempi osa menee haittoihin. Lopputulos: entistä enemmän alkoholihaittoja ja kansa, joka tuo entistä enemmän viinaa ulkomailta.

Sami Koivisto / Yle Teksti-TV
Lähteet: WHO, Yle Uutiset

Alkoholinkulutus EU:n jäsen- ja hakijamaissa sekä Norjassa ja Sveitsissä 2011


100 % alkoholina laskettu kulutus, litraa henkeä kohden

1. Tsekin tasavalta 16,61
2. Romania 16,30
3. Slovenia 15,31
4. Slovakia 14,59
5. Unkari 14,15
6. Viro 14,05
7. Puola 13,60
8. Portugali 13,43
9. Espanja 13,07
10. Liettua ja Montenegro 13,02
12. Itävalta 13,00
13. Bulgaria 11,45
14. Irlanti ja Saksa 12,87
16. Tanska 12,80
17. Kroatia ja Luxemburg 12,76
19. Ranska 12,70
20. Britannia 12,52
Euroopan keskiarvo 12,45
21. Suomi 12,27
22. Belgia 12,00
23. Sveitsi 10,76
24. Kreikka 10,55
25. Alankomaat 9,73
26. Italia 9,59
27. Kypros 9,53
28. Ruotsi 8,85
29. Norja 8,30
30. Malta 8,01
31. Islanti 7,93
32. Makedonia 6,84
33. Turkki 3,64
(Latvian tiedot puuttuvat)

Korkeimman tilastoimattoman alkoholinkulutuksen maat


100 % alkoholina laskettu kulutus, litraa henkeä kohden
1. Montenegro 4,7
2. Puola, Romania, Slovakia ja Slovenia 3,0
6. Makedonia 2,9
7. Tsekin tasavalta ja Unkari 2,5
9. Italia 2,4
10. Suomi 2,3

Julkaistu: 02.04.2012

Kaikki kuluttaja/kuluttajatieto - alueen artikkelit

Joulu pitkälti naisten harteilla

Tuoreen tutkimuksen mukaan naiset tekevät erilaisia jouluvalmisteluja huomattavasti enemmän kuin miehet.

Älylaitteet yleistyvät vauhdilla

Tablettitietokoneiden, älypuhelinten, verkkokaupan ja yhteisöpalveluiden suosio jatkaa voimakasta kasvuaan Suomessa. Somessa on kansasta jo yli puolet.

Millainen on hyvä pölynimuri?

Pölynimuri on yksi käytetyimmistä kodinkoneista. Sen valintaan ja perushuoltoon kannattaa panostaa.

Pölynimurien vertailu helpottuu

Syyskuun alussa käyttöön otettu pölynimureiden energiamerkintä auttaa kuluttajia vertailemaan laitteiden ominaisuuksia.

Avoautoilu lisääntyy Suomessa

Suomen teillä on Trafin tilastojen mukaan tänä kesänä yli 16 000 avoautoa - yli 3 % viimevuotista enemmän. Moottoripyöriäkin on liikenteessä yli 2600 kpl viimevuotista enemmän.

Älä jätä muistutuslaskua huomiotta

Luottotiedot vaikuttavat yllättävän moneen asiaan, ja ne kannattaa pitää kunnossa. Mutta miten toimia, jos ei pysty maksamaan laskua?

Suomi tippui HLBTI-vertailussa

Suomi on pudonnut tuoreessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien vertailussa alle EU:n keskitason.

Palvelut erityisen tärkeitä lapsiperheille

Suomalaiset kotitaloudet hyötyvät hyvinvointipalveluista keskimäärin 7 400 euroa vuodessa.

Vieraskielisten määrä ylitti ruotsinkielisten määrän Suomessa

Vieraskielisten Suomen asukkaiden määrä on Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan ylittänyt ruotsinkielisten määrän maaliskuussa.

Euroopan-lomien suosio kasvoi

Suomalaiset tekivät viime vuonna 7,8 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa ulkomaille. Suosiotaan kasvattivat mm. Keski-Eurooppa, manner-Espanja ja Venäjä. Perinteisistä suomalaiskohteista Kreikan suosio romahti.

Ravitsemuksessa tärkeintä on kokonaisuuden hallinta

Vuoden 2014 ravitsemussuositukset korostavat kokonaisuutta. Kaikkea voi syödä; ratkaisevaa on kuinka paljon ja kuinka usein. Liikunta ja ympäristökin huomioidaan suosituksissa.

Näin puhdistat käryävän uunin

Kyllästyttääkö uuninkäry? Pesuun menee muutama tunti, tekipä sen käsin tai pyrolyysiohjelmalla. Kuluttaja-lehden kahdeksan uunin testissä vain kolmen puhdistusohjelmat toimivat kunnolla.

Estä putkien jäätyminen ajoissa

Pakkaset tekevät viimein tuloaan koko maahan. Lumipeitteen puute voi lisätä putkien jäätymisriskiä. Riskiä voi pienentää eristeillä ja muilla varokeinoilla.

Mobiililaitteilla käytetään keskimäärin 2,7 sovellusta päivässä

Mobiilisovelluksia hyödynnetään paljon, mutta päivittäiskäytössä suomalaisilla on Taloustutkimuksen mukaan vain pari-kolme sovellusta.

Suomen yrityksillä eniten web-sivuja Euroopassa - somessa riittää kirittävää

Suomalaisyrityksillä on Eurostatin tuoreen vertailun mukaan eniten webbisivuja Euroopassa. Sosiaalisen median hyödyntämisessä suomalaisyritykset ovat jääneet kärjen vauhdista.

Vanhemmat vierastavat digipelejä

Vanhemmat keskustelevat tuoreen tutkimuksen mukaan lasten kanssa digitaalisten pelien sisällöistä huomattavasti vähemmän kuin elokuvista ja tv-ohjelmista.

Tarkista vanhat jouluvalosi - vaarallisia myyty

Tukes pyytää kuluttajia tarkistamaan vanhat jouluvalot ennen käyttöönottoa. Kauppoihin jäi viime vuonna palauttamatta noin 1900 vaarallista jouluvaloa.

Raportti: Maahanmuuttaja kotoutuu ajan myötä

Työ- ja elinkeinoministeriön teettämän kotoutumiskatsauksen mukaan erot maahanmuuttajien ja kantaväestön elinoloissa pienenevät ajan myötä. Nuorten tilanne on ongelmallisin.

Kansalaisraati toivoo lisää kansanäänestyksiä

Kansanäänestyksen vähäinen käyttö, puolueiden ryhmäkuri sekä asioiden valmistelun läpinäkymättömyys ja vaikeaselkoisuus saavat moitteita kansalaisraadilta.

Kaksi kolmesta suomalaisesta asuu synnyinmaakunnassaan

Suomessa vakituisesti asuvista kaksi kolmasosaa asui viime vuoden lopussa synnyinmaakunnassaan. Ahvenanmaalaiset ovat "maakuntauskollisimpia"; Etelä-Savosta on muutettu ahkerimmin. Ulkomaalaistaustaisia on eniten Ahvenanmaalla ja Uudellamaalla.

Muista ilmanvaihdon kunnossapito

Ilmanvaihto on tärkeää huoltaa joka asunnossa. Huonosti hoidettu ilmanvaihto voi johtaa homeongelmiin.

Biojätteet helposti kiertoon

Vähemmän kuin kaksi kolmesta suomalaisesta lajittelee säännöllisesti biojätteensä. Lajittelematon, muun jätteen mukaan joutuva biojäte on merkittävä kasvihuonekaasujen lähde ja erittäin ongelmallista kaatopaikoilla.

Tunnistatko vaaralliset jätteet?

Ongelmajätteitä kutsutaan nykyään vaarallisiksi jätteiksi. Tarkista, kuinka hyvin ne hallitset.

Asuntolainanhakija: luottoluokitusta kannattaa kysyä

Pankin on kerrottava asuntolaina-asiakkaalleen hänen saamastaan luottoluokituksesta jos hän sitä älyää kysyä, muistuttaa Kaleva.

Oikea koko lasten kengissä tärkeää

Kenkien kokomerkintöjä ja eri valmistajien mittajärjestelmiä ei voi verrata. Lasten kengissä sisäpituus ei useinkaan vastaa kokonumeroa.

Talouden perustietoa nuorille

Talouden tasapaino on tärkeää niin aikuisille kuin nuorillekin. Tulojen ja menojen yhteensovittamisen oppii harjoittelemalla.

Asuntovelkaisten avuntarve kasvaa

Asuntovelkaiset hakevat entistä enemmän apua velkakierteeseensä.

Lehdenlukutottumukset muuttuvat nopeimmin nuorilla

Kolme neljästä 15-79-vuotiaasta suomalaisesta lukee yhä tilattavia paperisanomalehtiä. Lukuaika kuitenkin kutistuu vauhdilla verkon ja mobiilin kasvaessa. Muutos näkyy selvimmin nuorten tottumuksissa.

Ohjaavatko feromonit ostoksillakin?

Suomalaistutkimuksen mukaan testosteronin hajoamistuotteena syntyvä feromoni muuttaa niille altistuvien miesten toimintaa anteliaammaksi.

Joka kolmas potilasvahinkopäätös johti viime vuonna korvauksiin

Potilasvakuutuskeskus korvasi viime vuonna 2084 potilasvahinkoa. Yleisimmin korvattiin lonkan ja polven tekonivelleikkaus- sekä ranteen ja nilkan murtumien ja hampaiston hoidon vahinkoja.

Ulkomaanmatkailu lisääntyi viime vuonna

Vapaa-ajanmatkat lisääntyivät 17 prosentilla edellisvuodesta.

Ruoan hinta syö ostovoimaa

Tilastokeskuksen inflaatioasiantuntijan mukaan käsistä karannut ruoan kallistuminen on suurin tekijä Suomen muita euromaita nopeammassa inflaatiossa.

Asuntolainat yhä halpoja Suomessa

Marginaalit ovat kuitenkin olleet kasvussa kesästä 2011 lähtien. Nyt lainasääntöjä ollaan kiristämässä kaikissa Pohjoismaissa.

13 % väestöstä on pienituloisia

Suomen väestöstä noin 700 000 tilastoidaan pienituloisiksi.

Pakkausjätteen keräys kannattaa syrjäseuduillakin

Pakkausjätteen erilliskeräys kannattaa ympäristösyistä myös harvaan asutuilla alueilla, kuten Pohjois-Suomessa.

Matkailijan some-vinkit

Matkailusivusto Rantapallo.fi kokosi 10 parasta sosiaalisen median vinkkiä matkatietoa etsiville.

Väestönkasvu on pääosin maahanmuuton varassa

Suomen niukahkosta väestönkasvusta kaksi kolmasosaa selittyy maahanmuutolla, vaikka se on verraten vähäistä. Maahanmuuttajista joka neljäs on Suomen kansalainen.

Palveluseteli - mikä se on?

Palveluseteli tarkoittaa kunnan tai kuntayhtymän asukkailleen tarjoamaa mahdollisuutta valita sosiaali- ja terveyspalveluja kunnan valitsemilta yksityisiltä palveluntarjoajilta.

Suomalaiset ostavat netistä varsinkin vaatteita ja kenkiä

Suomalainen shoppailee muita pohjoismaalaisia epätodennäköisemmin verkossa, mutta ne jotka nettiostoksia tekevät, ovat aktiivisia.

Muista pyttyetiketti: ei rasvaa!

Jätevesiputkistojen rasvatukosten avaaminen on kallista ja kaameaa puuhaa. Maksumieheksi joutuu tukoksen aiheuttaja.

Valtaosa suomalaisista käyttää kulttuuripalveluja

Suomalaiset arvostavat kulttuuripalvelut korkealle ja käyttävät niitä tuoreen tutkimuksen mukaan ahkerasti. Vain kymmenen prosenttia kansalaisista ei ole käyttänyt kulttuuripalveluja lainkaan viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Opasta lasta internetin käytössä

Turvalliset netinkäyttötavat kannattaa opettaa heti alkuaskelilla internetin ihmeelliseen maailmaan.

Hyvin toimeentulevat piittaavat vähemmän kierrättämisestä

Kierrätys ja ympäristökuormituksen vähentäminen kiinnostaa enemmän vanhempia ja vähemmän ansaitsevia kuin ruuhkavuosiaan eläviä ja hyvin toimeentulevia omakoti- ja rivitaloasukkaita.

Siistiä saa myös ekologisesti

Siivoa ympäristöystävällisesti ja välttäen turhia kemikaaleja.

Asumistukea yleisimmin nuorille

Kelan asumistukitilastosta vuodelle 2011 selviää, että nuoret ja lapsiperheet ovat tyypillisiä asumistuen saajia.

Vedenlaatusymbolit uimarannoille

Uimaveden laatuluokkaa kuvaavat merkit ovat pakollisia kaikilla yleisillä, yli 100 päiväkävijän rannoilla tästä kaudesta alkaen.

Viinan matkustajatuonti vähenee

Alkoholin tuonti ulkomaanmatkojen yhteydessä on vähentynyt vuodessa viidellä prosentilla. Siiderin ja väkevien tuonti laski jyrkimmin.

Karppaus voi kuormittaa luontoa

Luonnonsuojelujärjestöt toivovat, että ruokakeskustelussa ei unohdettaisi ympäristövaikutuksia.

Miten suolaista leipä todella on?

Suomalaisten rakastamien ruisleipien suolamäärissä on helposti suuremmat erot kuin pussien kylkiä tutkimalla äkkiseltään luulisi.

Pitkät työmatkat metropolin arkea

Pääkaupunkiseudulla käy töissä yli 121 000 pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvaa.

Saako puutarhajätettä polttaa?

Polttaminen ei ole puutarhajätteen ensisijainen hävitysmuoto. Se voi kuitenkin olla joissakin olosuhteissa sallittua.

Näin Eurooppa juo - Suomen alkoholipolitiikka varoittava esimerkki

Alkoholiveropolitiikassaan 2000-luvulla epäonnistunut Suomi on kokonaiskulutuksen keskitasoa, mutta runsaan kertajuopottelun kärkipäätä.

Kesämatkailu Suomeen on lisääntynyt selvästi

Toukokuun ja lokakuun 2011 välisenä aikana Suomessa vieraili 4,3 miljoonaa ulkomaista matkailijaa.

Markat euroiksi ennen helmikuun loppua

Suomen Pankki suosittelee viime hetken markkojen vaihtajille ensisijaisesti kääntymistä oman pankin puoleen. Myös Forex vaihtaa markkoja.

Oikeus saada lentoasemilla apua pysyy

Vaikka asiakaspalvelua vähennettäisiin, on lentoasemilla jatkossakin oltava tarjolla ilmaista apua sitä tarvitseville.

Estä tulipalo paristot teippaamalla

Kauppojen paristonkeräysastioissa on syttynyt tulipalonalkuja paristojen oikosulun vuoksi.

Kynttilöissä paljon turvapuutteita

Tullilaboratorio on hylännyt tänä vuonna yli puolet valvontanäytekynttilöistään.

Vinkkejä valoherättimen hankintaan

Haluatko herätä valoisaan myös syyspimeällä? Valoherättimen vähitellen kirkastuva valo simuloi
auringonnousua, mutta miten valita sopiva laite, kun hintahaarukka on nyt noin 40 eurosta 320 euroon?

1 2 3 4 5 6

Muualla Yle.fi:ssä