Kirja-arvio

Matti Rämö: Polkupyörällä Islannissa

Teksti-tv-toimittaja Rämö polkee tuulen ja jään maassa viidennessä matkakirjassaan Polkupyörällä Islannissa: Tuulen tiellä laavakenttien poikki.

Islanti, sen karun rosoinen ja jäinen pinta ei ihan ensimmäiseksi tulisi mieleen pyöräilijän unelmakohteena, mutta sinne ystävä kehottaa lähtemään. Matti muistaa opiskelutovereiden tarinoita, joissa nämä ovat menettäneet sydämensä valaille tai jäätikölle. Myös poikkeava pinnanmuodostus tulivuorineen ja mannerlaatan saumoineen kiehtoo maantieteilijän sielua. Halu lähteä kasvaa, ja pian lentolippu on tilattu.

Sydänkesällä heinäkuussa alkaa 2500 km:n matka Islannin ympäri vastapäivään. Siellä luonnon muovaamassa maassa karuja maastoja kulkiessaan Rämö uskoo elämänsä asettuvan kohdilleen ja turhan stressin ja kiireen karisevan polkaisu polkaisulta.

Ensikosketuksen ilman viileyteen ja merellisen tuuleen Rämö saa heti Keflavikissa, kun kylmä viima muistuttaa, ettei tällä matkalla ole odotettavissa Suomen kesän lämpöä. Mutta pian hän kiiruhtaa eteenpäin euforian siivittämänä kohti mannerlaattojen erkanemissaumaa ja laavatasankoja. Tuuli alkaa tulla tutuksi, merilinnut kirkuvat ja kaakattavat kilpaa, ja maasto on kaikessa karuudessaan kaunista.

Vähäinen heinikko ja lupiinien violetit saarekkeet erottuvat jähmettyneiden basalttivirtojen rinnalla. Kumpuileva kuumaisema ja ytimiin tunkeutuva kostea kylmyys yllättävät. Sää on säännöllisen epävakaata, sataa, ei sada, sataa, tuulee, ei sada, sataa ja varmasti tuulee, mutta silti Matti tuntee olevansa onnellinen. Ja polkijalle jää tunne, että islantilainen sade ei kastele yhtä pahasti kuin kotimainen sade.

Matkan varrella teltta nousee mitä ihmeellisimpiin paikkoihin, ja lampaat seuraavat Matin puuhia. Usein pää painuu ajotakkityynyä vasten lopen uupuneena. Mutta maiseman lumo ja luonnon voimat saavat hänet kiitollisena hymyilemään. Myös tuhkatasangon ja vesiuomien ylityksien jälkeen, kun sandaali on liplatellut omille teilleen ja jääkylmä vesi kuumottaa jalkoja ja vilu hiipii ylemmäs, nousee päällimmäiseksi silti hymy. Vaikka monta ärräpäätä on ajatuksissa kulkenut, Rämö sinnittelee eteenpäin tuulen ja sateen riepottelemana.

Bongaussafarilla valaan pyrstö heilahtaa, ja matkaaja jättää kuvaamisen ja on vain läsnä, katsoo aaltoja ja hengittää hitaasti samassa tilassa valaan kanssa. Siitä huokuu syvää hyvää oloa. Hyvä olo ja ilo tarttuvat lukijaan usein, myös silloin, kun Matti lennättää kotiansa eli telttaansa kuin leijaa. Hän toteaa, että on tärkeää pysyä lennossa vaikka välillä siivet vähän sakkaisivatkin.

Koko kirjan ajan luonto on väkevästi läsnä, sen karuus ja kauneus hivelevät ja saavat aikaan ajatuksen, että Islanti on nähtävä ja koettava. Rämön kerronnassa tuntee, kuinka tuuli kiertää onkaloissa ja aavalla laavakentällä tai jäätikön reunalla. Useimmin se yllättää silloin, kun sitä ei odota. Rämö elää sään vaihtelussa samaa tahtia luonnon kanssa, ja siksi hänen kulkunsa seuraaminen tuntuu vapauttavalta.

Teos hengittää maiseman ja tunteiden ja tuulen yhteensulautumisen tarinaa. Koskettavin on se hetki, jolloin Rämö saavuttaa syvän rauhan, joka jaksaa kantaa monen kiroilun yli ja jää asumaan Matin sisimpään.

Raili Tuikka

Julkaistu: 12.04.2013

Kaikki kuntoliikunta/pyöräily / vaellukset - alueen artikkelit

Polkupyörällä Ukrainan halki Istanbuliin

Karavaani kulkee: 6 viikkoa, 3500 hikistä kilometriä.

Polkien Alaskasta Argentiinaan

Pudasjärveläinen Ahti Auno polkee Alaskasta Argentiinaan päihteettömän elämäntavan puolesta.

Videopäiväkirja: Polkupyörällä Istanbuliin

Yle Areenassa koko matka tiivistettynä kahdeksaan minuuttiin.

Polkupyörällä Istanbuliin

Teksti-tv-toimittaja Matti Rämön kesän polkaisu suuntautui Odessan kautta Istanbuliin.

Matti Rämö: Polkupyörällä Islannissa

Teksti-tv-toimittaja Rämö polkee tuulen ja jään maassa viidennessä matkakirjassaan Polkupyörällä Islannissa: Tuulen tiellä laavakenttien poikki.

Polkupyörällä Andalusiassa ja Marokossa

Teksti-TV-toimittaja Matti Rämön kesävaellus kulki Sierra Nevadan vuoriston kautta Pohjois-Afrikkaan.

Kirja-arvio: Polkupyörällä Jäämerelle

Pohjoisen luonto on syvästi, karusti ja kauniisti läsnä, kun Matti Rämö polkee Jäämerelle.

Pyörällä läpi pyryn ja pakkasen

Pyöräily on nopea, edullinen ja virkistävä liikkumismuoto myös talvella.

1

Muualla Yle.fi:ssä