Matti Rämö polkee

Kirja-arvio: Polkupyörällä Jäämerelle

Pohjoisen luonto on syvästi, karusti ja kauniisti läsnä, kun Matti Rämö polkee Jäämerelle.

Matti Rämön neljäs matkakirja ”Polkupyörällä Jäämerelle: Tupasvillaa, poroja ja tuntemattomia sotilaita” on mielenkiintoinen kudelma matkantekoa, luontoa, historiaa ja maantiedettä. Siihen lomittuu hienoina säikeinä kohtauksia Rämön lapsuudesta, ajatuksia menneistä ja pohdintaa elämästä ja ympäristöstä. Tarkat havainnot ihmisistä ja humoristiset huomiot yhteiskunnasta ryydittävät ja keventävät mukavasti välillä raskastakin vaellusta kivikkoisilla teillä.

Matkansa alkutaipaleella Rämö laskeutuu Askolan hiidenkirnuun mietiskelemään ja hakemaan voimaa tulevalle vaellukselleen. Kirnun hän on nuorena maantieteenopiskelijana opintoretkellään löytänyt: ”Ihastuin saman tien valtavien energiavirtojen muinaiseen yhtymäkohtaan, joka huokuu luonnon pyhyyttä ja jatkumoa ajattomuudessa.” Tätä pyhää luonnon voimaa ja kauneutta on mukana matkan jokaisella polkaisulla Helsingistä Jäämerelle ja takaisin.

Matkanteko on kiihkeää ja halu päästä eteenpäin on voimakas, mutta Leppävirralla Rämö malttaa hetkeksi seisahtua seuraamaan kansainvälisen hippileirin elämää. Meno on siellä kuitenkin pelottavan rauhallista ja lämminhenkistä, joten hän riuhtaisee itsensä jälleen satulaan pysyäkseen tavoitteessaan ja tarkkaan laaditussa aikataulussaan.

Korpitiellä mäkeä ylös rollaattoria lykkivä vanhus saa Rämöltä tervehdyksen kellonkilkutuksena ja matka jatkuu ohi lakkautettujen kauppojen ja pienien taajamien ja kirkonkylien kautta kohti Jäämerta. Hirvet seuraavat tien laitamilta karavaanin vaellusta pohjoisemmaksi poropoluille ja monesti maiseman jylhyys ja kauneus nostattaa hymyn Rämön kasvoille.

Raatteentien kuvaus pysäyttää ja mieleen muistuu Rämön aiemman matkan näkymä lohduttomista pääkalloriveistä. Mutta kun uupunut matkaaja yöpyy suuren kuusen suojissa, popsii variksenmarjoja ja mustikoita ja työntää karavaaninsa jälleen liikkeelle, väistyvät kauhukuvat.

Pohjoisen luonto on syvästi, karusti ja kauniisti läsnä, porojen kuikuilu ja yhteisen matkan jolkottaminen, Rämön nopea pako hyttysarmeijalta telttaan hykerryttävät ja yllyttävät jatkamaan yhteistä matkaa.

Venäjän rajan ylitys, erilainen kulttuuri ja elämäntapa mietityttävät ja matka jatkuu sitkeästi poljinrikoista ja sepeliteistä huolimatta.Vielä pohjoisempana odottavat arvaamattomat sääolot ja Jäämeri. Rämö jaksaa pitää lukijaa otteessaan kulkiessaan tunturia ylös ja alas kertomalla, kuvailemalla, muistelemalla ja tuntemalla. Mustikat vaihtuvat puolukoiksi ja kesä syksyksi, mutta Rämö polkee.

Kirjan kartoista on mukava seurata matkan etenemistä ja palata välillä tarkistamaan, millaiset etäisyydet ja kiemurat Rämön mukana on juuri kulkenut. Ne antavat matkakertomukselle hyvän rungon, sillä aina voi tarkistaa missä kohdassa matka juuri nyt on ja paljonko on vielä taivalta ennen seuraavaa etappia.

Yhtymäkohtia Rämön aiempiin kirjoihin on paljon, mutta kirjailijan kehitys on tässä teoksessa ottanut huiman harppauksen eteenpäin. Rämö malttaa katsoa ja kertoa, muistella ja liittää huomioitaan eheästi kautta kirjan, hän antaa lukijalleen huikeita elämyksiä ja mahdollisuuden eläytyä matkaan kanssaan sekä Jäämeren rannalle että mielensä maisemiin, sillä kun ”onnen kaiherrus nousee jostain syvältä” voi lukijakin hymyillä yhtä matkaa.

Raili Tuikka

Julkaistu: 12.03.2012

Kaikki kuntoliikunta/pyöräily / vaellukset - alueen artikkelit

Polkupyörällä Ukrainan halki Istanbuliin

Karavaani kulkee: 6 viikkoa, 3500 hikistä kilometriä.

Polkien Alaskasta Argentiinaan

Pudasjärveläinen Ahti Auno polkee Alaskasta Argentiinaan päihteettömän elämäntavan puolesta.

Videopäiväkirja: Polkupyörällä Istanbuliin

Yle Areenassa koko matka tiivistettynä kahdeksaan minuuttiin.

Polkupyörällä Istanbuliin

Teksti-tv-toimittaja Matti Rämön kesän polkaisu suuntautui Odessan kautta Istanbuliin.

Matti Rämö: Polkupyörällä Islannissa

Teksti-tv-toimittaja Rämö polkee tuulen ja jään maassa viidennessä matkakirjassaan Polkupyörällä Islannissa: Tuulen tiellä laavakenttien poikki.

Polkupyörällä Andalusiassa ja Marokossa

Teksti-TV-toimittaja Matti Rämön kesävaellus kulki Sierra Nevadan vuoriston kautta Pohjois-Afrikkaan.

Kirja-arvio: Polkupyörällä Jäämerelle

Pohjoisen luonto on syvästi, karusti ja kauniisti läsnä, kun Matti Rämö polkee Jäämerelle.

Pyörällä läpi pyryn ja pakkasen

Pyöräily on nopea, edullinen ja virkistävä liikkumismuoto myös talvella.

1

Muualla Yle.fi:ssä