Twitter-Teksti-tv - mikä se on?

Twitter-keskustelun seuraaminen tv-ruudulta samalla kun katsoo televisiota on mahdollista Teksti-tv:n avulla. Palvelu on ollut käytössä mm. Ylen vaalilähetyksissä, urheilussa, keskusteluohjelmissa, Euroviisuissa ja Linnan Juhlissa.

Twitter-kommenttien eli twiittien näyttäminen televisiossa Teksti-tv:n kautta on alun perin ruotsalainen keksintö. Lahden toisella puolella maan katsotuimman ohjelman Melodifestivalenin toimittajat twiittasivat takahuonetunnelmia kokeiluluontoisesti SVT:n tekstitelevisioon niitä kaipaaville.

Suomessa idea päätettiin jalostaa pidemmälle ja tarjota alusta alkaen kansalaisten käyttöön. Ylen netti-insinöörien ns. "Delta-jengi" rakensi uuden julkaisusovelluksen, jota testattiin aluksi varovaisesti Suomen euroviisukarsintalähetyksissä talvella 2010. Teksti-tv:n Twitter-sivunumeroksi valikoitui samalla 398.

Testit sujuivat ongelmitta, joten "Twitter-Teksti-tv:tä" voitiin kokeilla ensimmäisen kerran laajamittaisemmin keväällä 2010 Oslon Euroviisujen yhteydessä. Kokeiluun tarvittiin Euroopan Yleisradioliiton EBU:n erityislupa. Sen saadakseen Teksti-tv:n oli mm. luvattava huolehtia siitä, ettei kappalekohtaisia äänestysnumeroita peitetä ja että kommentteja julkaistaan vain Suomen kansalliskielillä.

Ensi kokeiluista Ylen isoimpiin lähetyksiin

Oslon viisutwiittailu oli menestys ja kiinnostus kommentointimahdollisuuden laajempaan hyödyntämiseen Ylen sisällä alkoi heräillä. Twitter-kommentointimahdollisuus on sittemmin tarjottu euroviisu- ja muiden musiikkiohjelmien lisäksi mm. ajankohtaisissa keskusteluohjelmissa ja eduskunta- ja presidentinvaalien tenteissä ja tuloslähetyksissä niin suomen- kuin ruotsinkielisillä kanavilla. Myös vastavalitun tasavallan presidentin Sauli Niinistön twiittaamat kiitokset ehtivät Ylen tuloslähetykseen 5.2.2012 Teksti-TV:n kautta (ks. kuva).

Kesällä 2012 kommentointimahdollisuus tuotiin ensi kertaa Yle Urheilun lähetyksiin, ensin Helsingin EM-kisojen keihäsfinaalin ja myöhemmin Lontoon olympialaisiin. Ensi lähetyksestä lähtien oli selvää, että twiitit sopivat myös urheilulähetyksiin mainiosti; ruudulla jaetut tunteet vahvistavat urheilutapahtumiin liittyvää yhteisöllisyyden kokemusta kotikatsomoissa.

Valtakunnallisiin uutisotsikoihin saakka teksti-tv-twiittailu nousi ensimmäisen kerran Linnan juhlien 2011 yhteydessä. Tuolloin twiittien keräämiseen käytetty #linnanjuhlat -tunnus eli hashtag "trendasi" eli nousi hetkeksi koko maailman suosituimpien puheenaiheiden joukkoon Twitterissä, ensimmäisenä suomenkielisenä hashtagina.

Esimakua tulevaisuuden sosiaalisesta televisiosta

Twitter-kommentointi Teksti-tv:n kautta on omalta osaltaan vaikuttanut Twitterin tunnettuuteen ja sitä kautta sosiaalisen median suosioon Suomessa. Vanha ja uusi tekniikka ovat yksinkertaisen keksinnön kautta lyöneet kättä ja mahdollistaneet sen, että tulevaisuuden sosiaalisesta televisiosta voi jo tänä päivänä saada esimakua jokaisessa tv-taloudessa lähes laitekannasta riippumatta.

Twiittien näyttämistä Teksti-tv:n kautta on myös kritisoitu. Tyypillinen, erittäin hyvä kysymys kuuluu: "Miksi twiittejä ei näytetä kaikille, vaan ne haudataan Teksti-tv:hen, jota ei normikansa käytä?"

Twiittejä ei suinkaan haudata minnekään. Kommenttien julkaiseminen Teksti-tv:n kautta mahdollistaa sen, että twiitit ovat tauotta kaikkien saatavilla samalta tv-ruudulta kuin itse ohjelmakin, mutta ilman pakkosyöttöä. Hyvin tehdyssä keskusteluohjelmassa twiittejä luonnollisesti nostetaan sopivissa kohdin studiokeskusteluun mukaan.

Viestien valikoinnilla pyritään parantamaan keskustelun luettavuutta silloin kun siihen on tarvetta. Asiattomuudet ja mainokset poistetaan. Twitterissä keskustelu voi toisinaan yltyä niin vilkkaaksi, että sen täysipainoinen seuraaminen vie kaiken huomion itse tapahtumalta - tasaisemman viestivirran seuraaminen tv-ruudulta on miellyttävämpää.

Mahdollisimman suuri osa viesteistä näytetään; esimerkiksi Linnan juhlien 2011 lähetyksissä Yle julkaisi Teksti-TV:n kautta 1470 viestiä. Käytännössä eniten karsitaan jälleenlähetettyjä viestejä eli re-twiittauksia. Myös linkkejä sisältäviä viestejä karsitaan, sillä linkit vaikeuttavat luettavuutta ja ovat tv-ruudulta muutoinkin vaikeasti hyödynnettävissä. Viestien sisältöön ei kosketa; ainoastaan päätös julkaisemisesta tehdään.

Normikansan määritteleminen onkin sitten vaikeampaa. Teksti-tv ei ole varsinkaan kaikille nuoremman polven suomalaisille tuttu väline. Suosion pysyminen on yllättänyt vanhemmankin polven konkareita; internetin uskottiin hautaavan "esi-internetin" nopeasti. Yle Teksti-tv:llä on viimeisimmän katsojatutkimuksen mukaan (syksy 2011) lähes miljoona tv-katsojaa päivässä. Netin kautta Teksti-tv:n sivuilla surffataan lisäksi keskimäärin 250 000 selaimelta viikossa. Teksti-tv:n nopeus, luotettavuus ja tietotulvan aikana edukseen erottuva tiivis formaatti selittävät osaltaan suosiota.

Sami Koivisto

Tutustu Twitter-kommentoinnista Teksti-tv:n kautta kertoviin uutisiin:

Suomen nettikansa nosti Linnan juhlat maailmankartalle

Twitter-kommentointi vilkasta tuloslähetyksissä – myös vastavalittu presidentti twiittasi kiitokset

Tuloslähetykseen twiittailtiin ahkerasti

Katso Yle Uutisten Suora linja -ohjelman Twitter-kommentointiin opastava video Yle Areenassa:

Näin osallistut twiittaamalla

Vinkki: Haluaisitko katsoa ohjelman televisiostasi sekä kansalaiskeskustelulla että ilman? Se onnistuu, kun tallennat Twitter-Teksti-tv-keskustellun ohjelman alkuperäislähetyksen digiboksille. Useimmat boksit tallentavat myös teksti-tv-signaalin, joten voit katsoa ohjelman uudelleen myös niin, että seuraat sivun 398 keskustelua. Toki voit halutessasi samalla myös tarkistaa tallennushetken uutistarjonnan, urheilutulokset tai vaikka säätilan.

Julkaistu: 08.02.2012

Kaikki Mikä Teksti tv/TTV-info - alueen artikkelit

Liitä twiitit tv-kuvaan Teksti-TV:n sivulla 398

Itsenäisyyspäivän tv-juhlalähetyksiä voi tuttuun tapaan kommentoida televisiossa Twitter-Teksti-TV:n kautta. Käytössä on perinteinen #linnanjuhlat -tunniste.

Teksti-TV:n Viikkomakasiini

Teksti-TV:n 800-sivut ovat yllättävän monipuolinen aikakausilehti. Tee tutkimusretki.

Twitter-Teksti-tv - mikä se on?

Twitter-keskustelun seuraaminen tv-ruudulta samalla kun katsoo televisiota on mahdollista Teksti-tv:n avulla. Palvelu on ollut käytössä mm. Ylen vaalilähetyksissä, urheilussa, keskusteluohjelmissa, Euroviisuissa ja Linnan Juhlissa.

1

Muualla Yle.fi:ssä