Yle Teksti-TV 35 vuotta

1,5 miljoonaa suomalaista seuraa viikoittain Ylen Teksti-TV:tä. Juhlasivustolla 870-877 Wanhoja ruutuja ja Teksti-TV:n vankina Fok_it.

Päivittäin yhä 900 000 katsojaa seuraa Ylen Teksti-TV:tä. Teksti-TV on pysynyt osana suomalaista arkitodellisuutta mediamaailman huimasta kehityksestä huolimatta.

Ylen Teksti-TV-lähetykset alkoivat 7.10.1981. Ensisijaisena kohdeyleisönä olivat Suomen sadattuhannet huonokuuloiset. Innostus yllätti kaikki, ja kauppiailla oli vaikeuksia täyttää laitekysyntää.

Ensimmäisenä vuonna Teksti-TV tavoitti jo 100 000 katsojaa. 1990-luvun alussa luku oli 700 000, ja parhaimmillaan katsojia oli 2000-luvun taitteessa reilusti yli 2 miljoonaa, mutta yhä edelleen Teksti-TV:n viikoittainen käyttäjämäärä on 1,5 miljoona. Yli 15-vuotiaista suomalaisista joka kolmas käyttää säännöllisesti Teksti-TV:tä

Teksti-TV:ssä jokaiselle jotakin

Aluksi Ylen Teksti-TV:n sivumäärä oli 80. Kymmenen vuotta myöhemmin sivumäärä oli jo 800. Nykyään lähetyksessä on n. 1600 sivua. Teksti-TV:n koko sisällön monipuolisuus yllättää vieläkin. Alusta saakka ovat olleet mukana uutiset, sää, urheilu, lotto, valuutat, ohjelmatiedot, ruokavihjeet ja kuulovammaisten palvelusivut.

Ulkopuolisia tiedontuottajia on tullut koko ajan lisää. Ensimmäinen pysyvä online-yhteys solmittiin jääkiekon SM-liigaan vuonna 1988. Nykyään online-yhteyksillä tuotetaan 40 % Teksti-TV:n sivuista. Tuottajia ovat mm. urheilun lajiliitot, Veikkaus, Ilmatieteen laitos, Liikennevirasto ja VR.

Teksti-TV:stä tuoretta tietoa

Vuonna 1991 TV1 aloitti ympäri vuorokautisen testikuvalähetyksen, joka mahdollisti Teksti-TV:n näkyvyyden 24 tuntia vuorokaudessa. Yöllinen uutisseuranta aloitettiin tammikuussa 1995. Aikaisemminkin toimitus oli päivystänyt öisin mm. Suomen EU-ratkaisun etenemistä, Irakin sotaa ja Jukolan viestiä.

Lokakuun alusta 1996 Yle Teksti-TV:n sivut ovat löytyneet myös internetistä. Nettiin siirtyminen loi aivan uuden ulottuvuuden sivujen näkyvyydelle. Suomalaista elämänmenoa pystyi seuraamaan ajantasaisesti vaikka toiselta puolelta maapalloa.

Teksti-TV suodattaa tietotulvaa

Alusta saakka Teksti-TV:llä on ollut epäilijöitä ja vähättelijöitä. Ylen entinen pääjohtaja kuvasi välinettä rahan hukaksi, tv-kriitikot tarpeettomaksi väline-elvistelyksi. Digiajan aamunkoitteessa moni teknologiaguru näki Teksti-TV:n aikansa eläneenä kivikauden jäänteenä, jolle ei enää ole tilaa modernissa mediamaailmassa.

Mutta perinteinen Teksti-TV on selviytynyt elinvoimaisena nettiaikakauden info-tsunamin pyörteissä. Teksti-TV tarjoaa nopeasti ajantasaista tietoa katsojien omien aikataulujen ehdoilla suodattaen esiin oleellisimman. Selkeä rakenne ja tiedon tiivistäminen ovat Teksti-TV:n vahvuuksia. Teksti-TV-käytön painopiste on edelleen tv:ssä, mutta netti- ja mobiilikäyttäjien suhteellinen osuus kasvaa koko ajan.

Alkuvuosina Teksti-TV oli huimasti omaa aikaansa edellä internettiä varhaisemmassa mediamaailmassa. Yhä edelleen Teksti-TV on hämmästyttävän moderni tiedotusväline, jolla on oma lokeronsa nopeasti muuttuvassa mediakentässä.

Matti Rämö

Julkaistu: 06.10.2016

Kaikki Mikä Teksti-tv/uutisia ttv:sta - alueen artikkelit

Uusi mobiiliystävällinen Teksti-TV-versio

Teksti-TV-ruudun koko mukautuu käytetyn välineen mukaan.

Yle.fi-sivustolla muutostöitä ma 5.6.

Muutostyöt voivat vaikuttaa Teksti-TV:n nettiversion toimimiseen

Teksti-TV: päivityskatkos

Torstaina 18.5. teksti-tv-järjestelmässä tehdään huoltotöitä klo 01-02. Teksti-TV on käytettävissä, mutta uudet sisällöt ei päivity huoltotöiden aikana.

Kuntavaalit Teksti-TV:ssä

Tulospalvelun hakemisto s. 600

Teksti-TV: päivityskatkoksia

Keskiviikkona 15.3. teksti-tv-järjestelmässä tehdään huoltotöitä klo 01-05. Teksti-TV on käytettävissä, mutta uusien sisältöjen pävittymisessä on häiriöitä.

Teksti-TV: päivityskatkos

Keskiviikkoaamuna 19.10. klo 00.30 - 4.30 teksti-tv-sivut eivät päivity huoltotöiden vuoksi.

Teksti-TV: Wanhat ruudut

Juhlasivustolla 870-877 wanhojen ruutujen kavalkadi.

Yle Teksti-TV 35 vuotta

1,5 miljoonaa suomalaista seuraa viikoittain Ylen Teksti-TV:tä. Juhlasivustolla 870-877 Wanhoja ruutuja ja Teksti-TV:n vankina Fok_it.

Teksti-TV:ssä päivityskatkos

Keskiviikkoaamuna 22.6. klo 7-8 Teksti-TV-järjestelmää huolletaan, eivätkä sivut päivity.

Über-teksti-tv päättynyt

Betakokeiluna rakennettu Über-teksti-tv on tullut tiensä päähän Ylen nettiympäristön teknisten muutostöiden vuoksi.

Teksti-TV:ssä päivityskatkos

Tiistaiaamuna 12.4. klo 6-8 Teksti-TV-järjestelmää huolletaan, eivätkä sivut päivity.

Ruotsinkieliset ttv-sivut uudistuneet

Teksti-TV:n 700-sivujen sisältö on laajentunut ja määrä moninkertaistunut

Katsojakommentit ovat hauskin osa viisuhuumaa

Saat parhaat #euroviisut-twiitit mukaan tv-kuvaan laittamalla päälle Teksti-TV:n sivun 398. Äänestysohjeet ja -numerot löydät Teksti-TV:n sivun 390 kautta.

International Teletext Art Festival ITAF Yle

Kansainvälinen teksti-tv-taidefestivaali esittäytyy kuukauden ajan Teksti-TV:n sivuilla 525-541.

Arkistopikselit:

Maailman menoa ttv-grafiikan arkistohelmien silmin: Stalin

Suomalaiset twiittasivat ahkerasti itsenäisyyspäivän juhlalähetyksiin

Suomenkielinen twiittiliikenne tuplaantui itsenäisyyspäivän iltana, kun tv-katsojat kommentoivat Tampereen itsenäisyysjuhlia. Teksti-TV toi 1300 twiittiä Ylen juhlalähetyksiin.

Teksti-TV:n Viikon valitut

Uusien 870-sivujen ajatus on piristää uutis- ja tietosohjossa kahlaavaa matkaajaa.

Yli 4500 euroviisu-twiittiä Teksti-TV:ssa

Euroviisujen kommentointi Teksti-TV:n twiittisivulla 398 oli selkeä kisamenestys.

Yle Teksti-TV:llä yhä miljoonayleisö

Yle Teksti-TV:llä on yli 900 000 päivittäislukijaa. Määrä on entisellään vuoteen 2011 verrattuna.

Teksti-TV toi 18 500 katsojien twiittiä televisioon viime vuonna

Suosituimmat keskustelut käytiin tunnisteilla #kuntavaalit, #linnanjuhlat ja #yleeurovision. Myös urheilu ja presidentinvaalit kiinnostivat twiittaajia.

Yle Teksti-TV: Viikon kuva -grafiikkakavalkadi

Vappuna alkanut teksti-tv-grafiikan sarja Viikon kuva päättyy tältä erää. 11 taiteilijan ja 36 kuvan kavalkadi esittäytyvät.

Fok_It: Vankina Teksti-TV:ssä

Ttv-grafiikkasivuilla vierailee sarjakuvataiteilija Joonas Rinta-Kanto, joka kertoo Teksti-TV:n vaaroista.

Viikon kuva: katsojien teksti-tv-taidetta

Yle Teksti-TV tarjoaa pikseligrafiikan ystäville mahdollisuuden itseilmaisuun.

Teletext will rise again by Dave Needham

International Teletext Art Festival

Kansainvälinen teksti-tv-taidefestivaali esittäytyy kuukauden ajan Teksti-TV:n sivuilla 525-545.

1 2 3 4 5

Muualla Yle.fi:ssä