Kakkutikkari on juhlava pikkumakea

Amerikassa keksityt kakkutikkarit piristävät yhä useamman juhlijan pöytää meillä Suomessakin.

Kakkutikkareita (cake pops) voi tehdä monellakin tavalla. Niihin voi käyttää tavallista kakkupohjaa: paistettu kakku murennetaan, ja kostutetusta massasta pyöritellään palloja. Jähmettyneinä ne koristellaan.

Internetistä löytyy vinkkejä myös siitä, miten kakkutikkarimassaa voi tehdä murennetuista kekseistä sekoitettuna tuorejuustoon.

Helppoutta ja nopeutta etsivä voi puolestaan ottaa avukseen valmiit kakkutikkarimuotit.

Vaihtoehto 1: kakkumassa pohjaksi

Ensin leivo jokin kakkupohja, esimerkiksi sokerikakku- tai suklaakakkupohja.

Clare O'Connellin suklaakakku:
125 g huoneenlämpöistä voita
125 g hienosokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten.

Sekoita kuivat ainekset, ja yhdistä jauhoseos vaahtoon tasaiseksi taikinaksi.

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan (halkaisija noin 20 cm). Kypsennä 160-asteisessa uunissa noin 25 min. Jäähdytä.

Kakku uuniin jo edellisenä päivänä

Anna kakun seistä jääkaapissa tai kuvun alla huoneenlämmössä seuraavaan päivään, jolloin kakku murennetaan suurehkoon kulhoon. Halutessasi voit tässä vaiheessa lisätä massaan muitakin aineksia: vaikkapa tuorejuustoa ja tomusokeria.

Sekoita ainekset hyvin, ja pyöritä massasta palloja. Jos haluat niiden olevan samankokoisia, käytä vaakaa. O'Connellin esimerkkitaikinasta tulee 20 kpl 30 gramman paloja. Anna pallojen jäähtyä jääkaapissa muutama tunti (tai pakastimessa 10-15 min, mutta älä anna jäätyä). Pallot kiinteytyvät kylmässä.

(Kakkuresepti on sovellettu kirjasta Clare O'Donnell (2011): Kakkutikkarit)

Vaihtoehto 2: valmiit muotit

Cake pops -muotilla saa uunista suoraan valmiit pallot koristeltavaksi. Ainakin silikonimuotteja on monenlaisia: peruspallojen lisäksi voi niillä tehdä vaikkapa tähtien tai sydämien muotoisia kakkutikkareita. Muotteja käyttäessä kannattaa ennen juhlaa testata mikä on omassa uunissa sopivin paistolämpötila, niin että massa paistuu sopivasti, eivätkä esimerkiksi tähtien sakarat kärähdä.

Silikonimuotti on kaksiosainen. Alaosa täytetään, päälle asetettava puolisko on kohoamisvaraa. Taikinaksi käy vaikkapa muffinitaikina tai tavallinen sokerikakkutaikina. Kiinnitä huomiota leivinjauheen tasaiseen leviämiseen taikinassa.

Pienet kakkupallot kuivuvat herkästi uunissa, tarvittaessa alenna lämpöä (maksimissaan 190 C)

Esimerkki kakkutikkarimuottiin käytetystä muffinitaikinasta

3,5 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
3 kananmunaa
2,5 dl sokeria
1 dl maitoa
1 dl juoksevaa rasvaa

vaaleaa korppujauhoa
juoksevaa rasvaa

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot ja muut kuivat aineet hyvin keskenään. Siivilöi jauhoseosta vähitellen munavaahtoon vuorotellen maidon ja rasvaseoksen kanssa. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Kakkutikkarimuotti kannattaa voidella juoksevalla rasvalla ja jauhottaa korppujauholla, jotta irrottaminen onnistuu ilman että pinta vahingoittuu. Täytä silikonimuotin alaosa taikinalla, ja laita toinen puoli kanneksi päälle.

Paista 180-190 asteessa uunin keskitasossa noin 20 minuuttia. Anna kakkutikkarimuotin jäähtyä hyvin ennen pallojen poistamista.

(Taikinaresepti on sovellettu versio Kotilieden muffiniohjeesta.)

Kuorrutukseen suklaata tai värejä

Vinkki: Jäähtyessään värimassa kovettuu ja koristelu ei enää onnistu. Kohtuullinen lämmitys notkistaa sen uudelleen. Käytetyt astiat kannattaa puhdistaa tuoreeltaan, ettei kovettunut massa takerru astioihin. Värimassan rippeiden kevyt lämmitys auttaa puhdistuksessa.

Dippaa kakkupallot kuorrutteessa

Sulata värimassa tai suklaa kakkupallojen dippaamiseen soveltuvassa astiassa. Dippaa jäähdytetyt kakkupallot yksitellen kuorrutteeseen. Pallot karkaavat herkästi liukkaista tikuista, joten kasta ensin tikunpää kuorrutteeseen (noin 2 cm alueelta), ja vasta sitten työnnä kakkupallo tikkuun. Yksi vaihtoehto on pudottaa kakkupallot yksitellen kuorrutteeseen, pyöritellä sitä siellä, ja poimia se vasta sitten kostutetun tikun nokkaan.

Tikuiksi soveltuvat varsinaisten kakkutikkaritikkujen lisäksi jäätelötikut, tikkaritikut tai pätkityt grillitikut.

Kuorrutteen kruunaavat strösselit, nonparellit, karamellirouhe ja vastaavat. Koristeet on ripoteltava heti kuorrutteessa dippaamisen jälkeen, jotta ne tarttuvat. Taitojen kartuttua voi kakkutikkarien koristelija jopa innostua muotoilemaan niistä erilaisia hahmoja ja kuvioita.

Raivaa jääkaappiin tilaa tikkareille

Jähmetä valmiit tikkarit jääkaapissa. Huomaa, että värit menevät helposti sekaisin, jos pallot pääsevät ennen kohmettumista koskettamaan toisiaan. Pulman voi ennakoida pitämällä eriväriset eri paikoissa, tai sitten koristelemalla pallot muutenkin kirjaviksi, jolloin tästä ei koidu haittaa. Tahmeina pallot tosin muutenkin saattavat takertua toisiinsa. Kakkutikkarit kannattaa siksi pitää erillään toisistaan kiinteytymisen aikana jonkinlaisessa telineessä; apuna voi toimia vaikkapa pastalävikkö, rei'itetty laatikonkansi tms.

Juhlapäivänä aseta kakkutikkarit tarjolle joko kakkutikkaritelineeseen tai kauniisiin laseihin ryhmiteltyinä.

Valmiit kakkutikkarit säilyvät maistuvina jääkaapissa useiden päivien ajan

Lisää aiheesta:

Yle Teksti-TV

Julkaistu: 02.06.2014

[an error occurred while processing this directive]
Muualla Yle.fi:ssä