Luomuruoka on tutkitusti puhtaampaa

Stanfordin yliopiston tekemä kansainvälisten ruokatutkimusten vertailu osoittaa, että luomuruoka on puhtaampaa, mutta ei ravitsevampaa kuin tavallinen ruoka.

Kalifornialainen Stanfordin yliopisto on tutkinut luomu- ja tavanomaisten elintarvikkeiden eroja tekemällä kansainvälisen ruokatutkimusten vertailun. Se julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä. Tutkimuksessa eroja etsittiin mm. vihanneksista, lihasta, kanasta ja maitotuotteista.

Luomuruoka ei Stanfordin tutkimuksen mukaan ole vitamiinipitoisempaa kuin tavallinen ruoka, mutta voi sisältää vähemmän torjunta-ainejäämiä. Luomukanassa ja -possussa on myös vähemmän antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita.

Ravitsemuksellisuuden osalta vertailun tulokset jäivät vaisuiksi. Luomumaidossa ja luomukanassa oli jonkin verran enemmän omega-3-rasvahappoja kuin tavaomaisesti tuotetuissa vastaavissa tuotteissa. Luomutuotteissa oli myös enemmän fosforia. Terveyden kannalta fosforipitoisuudella ei ole rikkaissa maissa juuri merkitystä, sillä puutetta fosforista ilmenee vasta nälkäkuoleman partaalla.

Selvät erot torjunta-aine- ja antibioottijäämissä

Luomupainotteisen ruokavalion pitkäaikaisista terveysvaikutuksista ei ole vielä tutkimustietoa. Nyt saatujen tietojen perusteella näyttää siltä, että luomuruokien mahdolliset terveysvaikutukset eivät liittyisi niinkään ruoan ravitsemuksellisuuteen vaan pikemminkin ruoan puhtauteen.

Torjunta-ainejäämiä oli selvästi enemmän tavallisissa ruoissa kuin luomumenetelmin kasvatetuissa. Myös antibiooteille vastustuskykyisiä bakteerikantoja oli tavallisessa ruoassa enemmän, mikä selittynee tehotuotantoon kuuluvalla eläinten antibioottilääkinnällä. Erojen merkitys käytännössä jäi kuitenkin edelleen epäselväksi.

Stanfordin tutkijat kehottavat varovaisuuteen tulosten tulkinnassa. Vertailtujen, eri maissa tehtyjen tutkimusten menetelmät ja asetelmat olivat erilaisia, mikä vaikeutti analyysia. Lisäksi luomutilojen keskinäiset erot olivat toisinaan vähintään yhtä suuria kuin luomu- ja tavallisten tilojen erot.

Yle Teksti-TV
Lähteet: Duodecim ja Annals of Internal Medicine

Julkaistu: 07.09.2012

Kaikki ruoka/ruokatieto - alueen artikkelit

Luomumarkkinat kasvoivat 18 % vuodessa

Luomuruokamarkkinoiden suuruus on arviolta 215 miljoonaa euroa. Kasvuvauhti on hidastunut ennätysvuosista.

Marjalajike vaikuttaa kasvupaikkaa enemmän marjan laatuun

Sijainti, auringonpaiste ja sademäärä eivät tuoreen tutkimuksen mukaan vaikuta marjojen laatuun niinkuin on luultu.

Potkua elämään chileistä

Vuoden vihannekseksi valittu chili herättää intohimoja niin syöjissä kuin viljelijöissä. Runsas lajivalikoima ja haasteellinen kasvatus on innostanut monia.

Marjoista ja sienistä hyvä syyssato

Puolukasta ja mustatorvisienestä on saatu ennätyksellistä satoa. Mustikkaa on saatu erityisen hyvin Itä-Suomessa.

Luomuruoka on tutkitusti puhtaampaa

Stanfordin yliopiston tekemä kansainvälisten ruokatutkimusten vertailu osoittaa, että luomuruoka on puhtaampaa, mutta ei ravitsevampaa kuin tavallinen ruoka.

Sato talteen hapattamalla

Hapansäilöntä on perinteinen tapa säästää satoa talven varalle. Sen suosio on jälleen kasvussa.

Tapaksia kesän illanistujaisiin

Lämpimissä kesäilloissa tapakset tuovat välimerellisen tuulahduksen, josta voi nauttia yksin tai ystävien seurassa.

Mansikat oikein pakkaseen

Älä pakasta liikaa kerralla.

Resepti hukassa? Näin löydät Teksti-TV:ssä aiemmin nähdyt ruokaohjeet

"Näin mielenkiintoisen lammascurryohjeen vähän aikaa sitten Teksti-TV:ssä... mutta missähän se nyt on?"

1

Muualla Yle.fi:ssä