Marjalajike vaikuttaa kasvupaikkaa enemmän marjan laatuun

Sijainti, auringonpaiste ja sademäärä eivät tuoreen tutkimuksen mukaan vaikuta marjojen laatuun niinkuin on luultu.

Yleinen käsitys siitä, että sijainti, auringonpaiste tai kokonaissademäärä vaikuttaisi jollakin tietyllä tavalla marjojen ravintoarvoon tai aistittavaan laatuun, on harhaa.

Jie Zheng havaitsi Turun yliopistolle tekemässään väitöstutkimuksessa, että herukoiden ja tyrnien lajikeominaisuudet ovat tärkein marjojen laatua ohjaava tekijä. Kasvuolosuhteiden vaikutukset ovat puolestaan hyvin kasvikohtaisia.

Tutkimuksessa selvitettiin kuuden herukkalajikkeen ja kahden tyrnialalajin sokereiden, hedelmähappojen, C-vitamiinin ja fenolisten yhdisteiden laadun ja määrän riippuvuutta kasvupaikasta ja -olosuhteista. Marjoja viljeltiin monena vuotena Suomessa, Kiinassa ja Kanadassa eri leveyspiireillä, vaihtelevalla korkeudella merenpinnasta.

Lajike olosuhteita merkittävämpi tekijä

Monia lajike- ja lajikohtaisia säännönmukaisuuksia löytyi. Esimerkiksi vanhan Melalahti-mustaherukkalajikkeen koostumus ei juuri riippunut olosuhteista, kasvoipa se Rovaniemellä tai Piikkiössä, sateessa tai paisteessa. Korkea sokerien ja hedelmähappojen suhde oli makeuden takana, erityisesimerkkinä Vertti-viherherukka.

Lämpimät kesät tuottivat erityisen sokeripitoisia marjoja mustaherukoilla Mortti ja Ola, mutta alensivat valkoherukan sokeripitoisuutta.

Piikkiössä kasvaneiden mustaherukoiden antosyaanivärien määrä oli suurempi kuin Rovaniemellä. Punaherukoilla tilanne oli puolestaan päinvastainen.

Pohjoisen tyrnit terveellisimpiä?

Tyrneillä aurinkoiset säät vähensivät merkittävästi marjojen hedelmähappojen, erityisesti omenahapon määrää. Tyrnimarjoissa on aina vähemmän sokeria kuin herukoissa, mutta kiinalainen tyrni on aina makeampi kuin muut tyrnialalajit. Suomalaisissa tyrneissä sokeripitoisuus on aina alhainen, eikä se juuri lisäänny syksyn edetessä.

Etyyliglukosidi on suomalaisissa tyrneissä esiintyvä erityinen sokerijohdos, jolla on yleisen käsityksen mukaan edullisia vaikutuksia terveyteen. Tämän yhdisteen pitoisuus kasvaa siirryttäessä kohti pohjoista.

Myöskään C-vitamiinipitoisuudet eivät ole tyrnissä vakioita. Kiinan vuoristoalueen marjojen C-vitamiinipitoisuudet ovat aina korkeita - sitä korkeampia mitä ylempänä pensaat kasvavat.

Ympäristövaikutuksia on vain kokeiltava

"Tietyn marjalajikkeen koostumuksen riippuvuus kasvupaikasta ja sääolosuhteista ei ole helposti ennustettavissa. Ympäristön aikaansaamia vaikutuksia joutuu selvittämään yritys ja erehdys -periaatteella," Jie Zheng sanoo.

Zheng on syntynyt 1981 Shanghaissa, jossa kirjoitti 1999 ylioppilaaksi. Väitöstilaisuus Turun yliopistolla on 23. syyskuuta.

Yle Teksti-TV
Lähde: Turun yliopisto, Jie Zhengin väitöskirja Sugars, acids and phenolic compounds in currants and sea buckthorn in relation to the effects of environmental factors.

Julkaistu: 20.09.2013

Kaikki ruoka/ruokatieto - alueen artikkelit

Luomumarkkinat kasvoivat 18 % vuodessa

Luomuruokamarkkinoiden suuruus on arviolta 215 miljoonaa euroa. Kasvuvauhti on hidastunut ennätysvuosista.

Marjalajike vaikuttaa kasvupaikkaa enemmän marjan laatuun

Sijainti, auringonpaiste ja sademäärä eivät tuoreen tutkimuksen mukaan vaikuta marjojen laatuun niinkuin on luultu.

Potkua elämään chileistä

Vuoden vihannekseksi valittu chili herättää intohimoja niin syöjissä kuin viljelijöissä. Runsas lajivalikoima ja haasteellinen kasvatus on innostanut monia.

Marjoista ja sienistä hyvä syyssato

Puolukasta ja mustatorvisienestä on saatu ennätyksellistä satoa. Mustikkaa on saatu erityisen hyvin Itä-Suomessa.

Luomuruoka on tutkitusti puhtaampaa

Stanfordin yliopiston tekemä kansainvälisten ruokatutkimusten vertailu osoittaa, että luomuruoka on puhtaampaa, mutta ei ravitsevampaa kuin tavallinen ruoka.

Sato talteen hapattamalla

Hapansäilöntä on perinteinen tapa säästää satoa talven varalle. Sen suosio on jälleen kasvussa.

Tapaksia kesän illanistujaisiin

Lämpimissä kesäilloissa tapakset tuovat välimerellisen tuulahduksen, josta voi nauttia yksin tai ystävien seurassa.

Mansikat oikein pakkaseen

Älä pakasta liikaa kerralla.

Resepti hukassa? Näin löydät Teksti-TV:ssä aiemmin nähdyt ruokaohjeet

"Näin mielenkiintoisen lammascurryohjeen vähän aikaa sitten Teksti-TV:ssä... mutta missähän se nyt on?"

1

Muualla Yle.fi:ssä