Satovuosi 2012

Marjoista ja sienistä hyvä syyssato

Puolukasta ja mustatorvisienestä on saatu ennätyksellistä satoa. Mustikkaa on saatu erityisen hyvin Itä-Suomessa.

Tällä hetkellä (19.9.2012) puolukka on kypsää poimittavaksi Etelä- ja Keski-Suomessa. Lapissa kypsymistä vielä odotellaan.

Metsäntutkimuslaitos Metlan mukaan vuoden puolukkasato on paikoin ennätyksellisen runsas. Marjat ovat hyvälaatuisia ja keskimääräistä suurempia. Hehtaarisato on selvästi paras sitten valtakunnallisen marjasatotutkimuksen aloittamisen vuonna 1997.

Puolukan kokoon on vaikuttanut muun muassa kostean kesän ja syksyn sääolosuhteet. Marjat ovat nyt suurempia kuin kuivina kesinä kuivilla ja kuivahkoilla mäntykankailla. Puolukan laatu ei ole heikentynyt kostean kesän ansiosta.

Mustikastakin on saatu tänä vuonna paras sato sitten valtakunnallisen marjasatotutkimuksen aloittamisen. Mustikan sato on kuitenkin vaihdellut enemmän; Länsi-Suomen sato jäi keskinkertaiseksi tai melko heikoksi, kun Itä-Suomessa sato on ollut erityisen runsas. Myös Kainuussa on saatu hyvin mustikkaa. Kausi jatkuu vielä entisten Oulun ja Lapin läänien alueilla.

Länsi-Suomen heikko mustikkasato johtui kukinta-ajan halloista, joita oli erityisesti Suomenselän alueella. Lisäksi pölytys epäonnistui sateisina ja kylminä sääjaksoina, jolloin pölyttäjähyönteiset eivät liikkuneet kukissa.

Metla huomauttaa, että markkinoille tulleet marjaharavat vaativat sellaisen tekniikan opettelua, ettei varvusto katkeile. Jos vuosikasvut ja niiden mukana kukka-aiheet katkeilevat, voi kestää vuosia ennenkuin samalta paikalta saadaan uudelleen mustikkaa. Marjaharavat ovat tehokkaita ja ne ovat yleistyneet esimerkiksi ulkomailta tulleiden poimijoiden keskuudessa.

Nyt kannattaa kokeilla mustatorvisieniä

Tänä syksynä myös monista hyvistä kauppasienilajeista on kehittynyt Metlan mukaan runsas sato. Kantarelleja on esiintynyt jo heinäkuun alusta. Niitä löytää koivusekametsistä ja kuivemmilta mäntykankailta myöhäissyksyyn asti.

Mustatorvisienestä on saatu monin paikoin ennätyssato. Ne kasvavat isoina ryhminä lehtimetsissä ja havumetsien sammalikossa. Pohjois-Karjalassa on poimittu jopa 10 sangollista reissulla. Mustatorvisieni sopii erinomaisesti keittoihin ja paistettuna erilaisin muhennoksiin. Ohutmaltoisena suppilomaiset itiöemät on helppo kuivata kuivurissa ja säilyttää lasipurkeissa talven varalle.

Suppilovahveron satokausi pääsi vauhtiin syyskuun alkupuolelta lähtien. Niitä on poimittu runsaasti eri puolilta Etelä- ja Keski-Suomea. Suppilovahvero valtaa uusia, pohjoisempia kasvupaikkoja ja niitä on saatu myös Kainuussa, Suomussalmella asti.

Sienikauden viimeisimpiin ruokasieniin kuuluvaa hallavakkaa alkaa ilmestyä mäntymetsiin vasta ensimmäisten hallaöiden jälkeen.

Rouskuja on poimittu elokuun puolivälistä lähtien ja niistä on saatu kohtalainen sato eri puolilta maata. Haperoiden kausi alkaa olla jo pääosin ohi, mutta sillihaperoita löytää vielä. Metlan mukaan herkkutatteja on löytynyt suuremmissa määrin poimittavaksi vain paikoin ja niistäkin monet ovat olleet toukkien tuhoamia. Herkkutatti on merkillinen sieni, sillä sen rihmasto voi kasvaa humuksessa hyvin, mutta se ei hyvissäkään olosuhteissa muodosta itiöemiä. Arvaamattoman sienen satokauden alkaminen ja sadon ennustaminen on siksi vaikeaa.

Viileänkostea kesä ja syksy on ollut otollinen myös monille ruoaksi kelpaamattomille sienille. Esimerkiksi tappavan myrkyllinen suippumyrkkyseitikki on ollut varsin yleinen kosteissa havumetsissä Etelä- ja Keski-Suomessa.

Yle Teksti-TV
Lähde: Metsäntutkimuslaitos Metla

Julkaistu: 21.09.2012

Kaikki ruoka/ruokatieto - alueen artikkelit

Luomumarkkinat kasvoivat 18 % vuodessa

Luomuruokamarkkinoiden suuruus on arviolta 215 miljoonaa euroa. Kasvuvauhti on hidastunut ennätysvuosista.

Marjalajike vaikuttaa kasvupaikkaa enemmän marjan laatuun

Sijainti, auringonpaiste ja sademäärä eivät tuoreen tutkimuksen mukaan vaikuta marjojen laatuun niinkuin on luultu.

Potkua elämään chileistä

Vuoden vihannekseksi valittu chili herättää intohimoja niin syöjissä kuin viljelijöissä. Runsas lajivalikoima ja haasteellinen kasvatus on innostanut monia.

Marjoista ja sienistä hyvä syyssato

Puolukasta ja mustatorvisienestä on saatu ennätyksellistä satoa. Mustikkaa on saatu erityisen hyvin Itä-Suomessa.

Luomuruoka on tutkitusti puhtaampaa

Stanfordin yliopiston tekemä kansainvälisten ruokatutkimusten vertailu osoittaa, että luomuruoka on puhtaampaa, mutta ei ravitsevampaa kuin tavallinen ruoka.

Sato talteen hapattamalla

Hapansäilöntä on perinteinen tapa säästää satoa talven varalle. Sen suosio on jälleen kasvussa.

Tapaksia kesän illanistujaisiin

Lämpimissä kesäilloissa tapakset tuovat välimerellisen tuulahduksen, josta voi nauttia yksin tai ystävien seurassa.

Mansikat oikein pakkaseen

Älä pakasta liikaa kerralla.

Resepti hukassa? Näin löydät Teksti-TV:ssä aiemmin nähdyt ruokaohjeet

"Näin mielenkiintoisen lammascurryohjeen vähän aikaa sitten Teksti-TV:ssä... mutta missähän se nyt on?"

1

Muualla Yle.fi:ssä