On taas aika nauttia ravuista!

Rapujen syöminen ja rapujuhlat kuuluvat loppukesään ja alkusyksyyn. Ravut ovat sesonkiherkku parhaimmasta päästä.

Ravustuskausi alkoi 21.7. ja jatkuu lokakuun loppuun. Saaliin odotetaan olevan aikaisempien vuosien tapaan 8-10 miljoonaa rapua.

Rapujen syömiseen kannattaa varata aikaa ja nauttia kunnolla. Juhlatunnelmaa tuovat koristeet ja tietenkin laulut.

Säilytä elävät ravut oikein
Rapuja voi säilyttää sumpussa samassa vesistössä, josta ne on pyydetty. Sumpuksi sopii esim. puinen laatikko tai katiska. Pääasia on, että ravut eivät pääse karkuun, mutta vesi pääsee virtaamaan. Sumppu ei saa olla liian lämpimässä vedessä ja ravuilla pitää olla riittävästi tilaa. Ruuaksi voi ravuille antaa kasviksia.

Rapuja voi säilyyttää myös viileässä ja kosteassa tilassa, kuten maakellarissa. Ravut eivät saa kuivua, mutta tukehtuvat ilmastamattomassa vedessä. Kosteutta tuomaan voi säilytysastiaan lisätä esim. märkää sanomalehteä. Eläinsuojelulainsäädäntö koskee myös rapujen säilytystä. Tarkempia ohjeita saa Evirasta tai Raputietokeskuksesta.

Keitetyt ravut, 4 - 6 annosta

40 rapua
5-6 l vettä
1,5-2 dl karkeaa suolaa
3-4 sokeripalaa
1 puntti kruunutilliä

Tarkista että kaikki ravut ovat eläviä. Huuhtele ravut tarvittaessa. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää suola ja sokeri sekä puolet tillistä.

Nosta ravut yksitellen kiehuvaan veteen. Anna veden kiehua voimakkaasti rapujen lisäämisen aikana.

Keitä n. 10 kpl kerrallaan. Kun vesi alkaa kiehua uudelleen, laske keittoaika siitä. Rapuja keitetään n. 10 min. Nosta ravut isolle vadille jäähtymään.

Poista tillinvarret ja laita kattilaan uudet tillit. Jätä muutama kaunis tillikruunu koristeeksi.

Jäähdytä liemi ja nosta ravut siihen. Voit myös jäähdyttää ravut ja liemet yhdessä, mutta se on hitaampaa. Anna rapujen maustua liemessä vähintään 6 tuntia, mieluiten vuorokausi.

Nosta ravut liemestä kauniiseen kekoon. Älä laita rapuja jään päälle, ne menettävät makunsa. Koristele kruunutillillä ja herukanlehdillä.

Tarjoa voin, tillisilpun ja esimerkiksi salaatin/pihvin kera. Juomiksi sopivat vichy, olut, valkoviini ja snapsit. (Resepti: www.prokala.fi )

Vinkkejä rapujen syömiseen

Lähteet: www.prokala.fi, www.raputieto.net, www.evira.fi

Yle Teksti-TV

Julkaistu: 25.07.2013

[an error occurred while processing this directive]
Muualla Yle.fi:ssä