Resepti hukassa? Näin löydät Teksti-TV:ssä aiemmin nähdyt ruokaohjeet

"Näin mielenkiintoisen lammascurryohjeen vähän aikaa sitten Teksti-TV:ssä... mutta missähän se nyt on?"

Ylen kanavilla näytetään ympäri vuoden mielenkiintoisia ruokaohjelmia, joista osa on itse tuotettuja ja osa hankitaan esimerkiksi pohjoismaisilta yhteistyökumppaneilta. Ruokia valmistetaan ja reseptejä esitellään lisäksi ohjelmissa, joissa tapahtuu paljon muutakin, kuten esimerkiksi Ylen aamu-tv:ssä. Radiossakin ruokaa laitetaan.

Erilaiset ruokareseptit ovat jo pitkään lukeutuneet suosituimpiin sisältöihin Teksti-TV:n Viikkomakasiinissa eli 800-alkuisilla sivuilla. Teksti-TV:ssä julkaistaan viikottain omia reseptejä, muiden luomia, hyviksi havaittuja ruokaohjeita sekä reseptejä valikoiduista, ajankohtaisista tv:n sekä joskus myös radion ruokaohjelmista.

Teksti-TV:n omat reseptit

Teksti-TV julkaisee omia reseptejään sivulla 811 viikottain otsikolla Ruokavihjeet. Ne tallennetaan myöhempää käyttöä varten Teksti-TV:n arkiston Ruoka-osastolle. Vuosina 2004-2011 sivulla 811 julkaistuja reseptejä voi etsiä Vanhasta reseptiarkistosta.

Ruokaohjelmien Teksti-TV:ssä näytetyt reseptit

Teksti-TV:ssä on vuosien varrella julkaistu reseptejä kymmenistä tv- ja radio-ohjelmista. Niistä useimpia ei ole ehditty tallentaa Teksti-TV:n omaan arkistoon, mutta osa löytyy eri puolilta Ylen verkkosivuja.

On ymmärrettävää, että katsojan voi olla vaikeaa löytää jotakin tiettyä, kenties vuosien takaista reseptiä. Jos etsit esimerkiksi lammascurryn ohjetta, jonka muistat joskus nähneesi Teksti-TV:ssä, mutta et muista sivunumeroa tai edes ohjelman nimeä, voit toimia esimerkiksi näin:

Laita Yle.fi -etusivun oikean yläkulman "Hae Yle.fi:stä" -laatikkoon lammascurry.

Jos et muista ruokaohjeen nimeä, mutta muistat esimerkiksi, että resepti liittyi johonkin ulkomaiseen ruokasarjaan, voit kokeilla hakua sivulta Ulkomaiset TV-sarjat, jolla sarjat ovat aakkosjärjestyksessä. Ruokaohjelmien nimien perässä lukee kokit ja ruokamatkailu. Tuoreimpiin ensiesityksensä saaneisiin ulkomaisiin ruokasarjoihin kuuluvat esimerkiksi Veljesten keittiössä ja Keittiössä tuoksuu ruoka, jossa esimerkkimme lammascurrya kokattiin helmikuussa 2012.

Muut Teksti-TV:n näyttämät reseptit

Jos muistat, että vesi herahti kielelle tv:n äärellä aamuvarhaisella, vilkaise Ylen aamu-tv:n sivujen Voita & sokeria -osastoa. Sarjan tuoreimmat reseptit saattavat hyvällä tuurilla olla nähtävillä Teksti-TV:n sivulla 815 jo ennen lauantain ensilähetystä.

Teksti-TV:ssä on silloin tällöin näytetty reseptejä ruotsinkielisistä ohjelmista, kuten esimerkiksi Strömsöstä, jonka vinkkejä herkkuhetkiin voit hakea Svenska Ylen Mat & fritid -sivuilta. Radion Lampaanviulun Teksti-TV:ssäkin nähtyjä reseptejä voit hakea Yle Radio 1:n Musiikki-sivulta.

Teksti-TV:n 810-sivuilla julkaistaan silloin tällöin myös valikoituja, alun perin muualla julkaistuja reseptejä, esimerkiksi juhlasesonkien alla. Niitä pyritään jatkossa tallentamaan myös Teksti-TV:n arkistoon.

Mielenkiintoisia ruokavinkkejä löydät myös Olotilasta.

Sami Koivisto
Yle Teksti-TV

Julkaistu: 06.07.2012

Kaikki ruoka/ruokatieto - alueen artikkelit

Luomumarkkinat kasvoivat 18 % vuodessa

Luomuruokamarkkinoiden suuruus on arviolta 215 miljoonaa euroa. Kasvuvauhti on hidastunut ennätysvuosista.

Marjalajike vaikuttaa kasvupaikkaa enemmän marjan laatuun

Sijainti, auringonpaiste ja sademäärä eivät tuoreen tutkimuksen mukaan vaikuta marjojen laatuun niinkuin on luultu.

Potkua elämään chileistä

Vuoden vihannekseksi valittu chili herättää intohimoja niin syöjissä kuin viljelijöissä. Runsas lajivalikoima ja haasteellinen kasvatus on innostanut monia.

Marjoista ja sienistä hyvä syyssato

Puolukasta ja mustatorvisienestä on saatu ennätyksellistä satoa. Mustikkaa on saatu erityisen hyvin Itä-Suomessa.

Luomuruoka on tutkitusti puhtaampaa

Stanfordin yliopiston tekemä kansainvälisten ruokatutkimusten vertailu osoittaa, että luomuruoka on puhtaampaa, mutta ei ravitsevampaa kuin tavallinen ruoka.

Sato talteen hapattamalla

Hapansäilöntä on perinteinen tapa säästää satoa talven varalle. Sen suosio on jälleen kasvussa.

Tapaksia kesän illanistujaisiin

Lämpimissä kesäilloissa tapakset tuovat välimerellisen tuulahduksen, josta voi nauttia yksin tai ystävien seurassa.

Mansikat oikein pakkaseen

Älä pakasta liikaa kerralla.

Resepti hukassa? Näin löydät Teksti-TV:ssä aiemmin nähdyt ruokaohjeet

"Näin mielenkiintoisen lammascurryohjeen vähän aikaa sitten Teksti-TV:ssä... mutta missähän se nyt on?"

1

Muualla Yle.fi:ssä