Autoilija, kännykkä pois korvalta!

Harvempi kuin joka toinen tietää, että kännykkään puhuminen toistuvasti autoillessa ilman handsfree-laitetta johtaa ajokieltoon, kertoo Liikenneturvan kysely. Liikenneturva muistuttaa kuljettajia keskittymään liikenteessä ajamiseen.

Matkapuhelimien ajon aikaista käyttöä tarkkailtiin keväällä 2013. Tutkituilla paikkakunnilla tehtiin 7 214 havaintoa autoilijoista, joista 8 % prosenttia puhui ajon aikana kännykkään niin, että piti sitä kädessään. Puhelimia käytettiin kuitenkin tällä tavoin liikenteessä hieman harvemmin kuin edellisvuonna (9 %, n. 5 157).

Itsevarmuus kytkeytyi riskinottoon

Myös vakuutusyhtiö If:n teettämässä kyselyssä on samoin selvitetty ajamisen oheistoimintojen yleisyyttä, kuten puhelimeen puhumista. Vastaajia oli 793.

Tämän kyselyn vastaajista peräti useampi kuin joka toinen kertoi puhuvansa ajon aikana kännykkään ilman handsfreetä. Reilu neljännes myös kertoi kirjoittaneensa tai lukeneensa tekstiviestejä.

Tuloksista selvisi, että itseään keskimääräistä parempana kuskina pitävät tekevät ajamisen ohella muita asioita useammin, samoin ne, joilla on ollut yksi tai useampi liikennevahinko kolmen vuoden sisällä.

Toistuva rike johtaa ajokieltoon

Matkapuhelimen ajon aikainen käyttö ilman handsfreetä on ollut jo kesästä 2011 osa ajokieltoharkinnassa huomioitavia rikesakkorikkomuksia, eli rikkomuksia, jotka toistuessaan (4 kertaa kahden vuoden kuluessa tai 3 kertaa vuoden kuluessa) voivat johtaa ajo-oikeuden menettämiseen. Näiden kaikkien rikkomusten ei myöskään tarvitse olla matkapuhelimen käyttöön liittyviä.

Liikenneturvan kyselyssä matkapuhelimen käytöstä langetettavasta ajokiellosta tiedettiin huonosti. Vain alle puolet autoilijoista (47 %) tiesi seuraamuksesta. TNS Gallupin Liikenneturvalle keväällä 2013 keräämään kyselyyn vastasi 1 259 autoilijaa.

Yle Teksti-TV

Lähteet:

Julkaistu: 25.10.2013

Kaikki turvasivut/liikenne - alueen artikkelit

Suojaa pyöräsi varkailta!

Miten pyörä lukitaan niin, että se on mahdollisimman vaikea varastaa? Mitä muuta kannattaa ottaa huomioon?

Autoilija, kännykkä pois korvalta!

Harvempi kuin joka toinen tietää, että kännykkään puhuminen toistuvasti autoillessa ilman handsfree-laitetta johtaa ajokieltoon, kertoo Liikenneturvan kysely. Liikenneturva muistuttaa kuljettajia keskittymään liikenteessä ajamiseen.

Kolarissa irtotavara on tuhoisaa

Autojen matkustamotilassa ei tule kuljettaa irtotavaraa. Kolari- tai äkkijarrutustilanteessa törmäysvoima moninkertaistaa massan. Turvallisuutta voi parantaa helposti.

Seniorikuski pärjää ennakoimalla

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kyselytutkimuksen mukaan seniorikuljettajat välttävät iän karttuessa tukalia liikennetilanteita. Varovaisuuden ja kokemuksen ansiosta seniorit selviytyvät keskimäärin uusia kuskeja paremmin.

Lemmikille turvallinen mökkimatka

Moni lemmikki kulkee isäntäväkensä mukana mökeillä ja maailmalla, maanteitse, rautateitse, vesitse ja jopa ilmateitse. Aivan huoletonta matkustaminen ei kuitenkaan ole.

Hämärässä tarvitsee heijastimen

Ilman heijastinta pimeällä tiellä liikkuva on käytännössä näkymätön autoilijalle, eikä kuljettaja välttämättä ehdi pysähtyä tai väistää. Heijastinta käyttää silti vain joka toinen jalan liikkuva.

1

Muualla Yle.fi:ssä