Etsi turvaa väkivallalta ajoissa

Turvakoti on tarkoitettu lähisuhteessaan väkivaltaa tai sen uhkaa kokeville. Turvakodista saa tukea väkivallasta selviämiseen sekä väliaikaisen asuinpaikan.

Pitkät vapaat ja esimerkiksi runsastunut alkoholinkäyttö voivat kiristää perheen ilmapiiriä äärimmilleen. Jos tilanne kotona kärjistyy, yhteydenottoa turvakotiin ei tule pitkittää.

Turvakodista saa myös puhelimitse keskusteluapua ja neuvontaa perheväkivaltaan liittyvissä kysymyksissä.

Akuutissa väkivaltatilanteessa soita yleiseen hätänumeroon 112.

Moni turvakoti päivystää 24 t/vrk

Turvaan kannattaa hakeutua jo ennen kuin tilanne muuttuu väkivaltaiseksi. Ennakkoon ei kannata uhata väkivaltaista osapuolta perheen poislähdöllä väliaikaisesti tai pysyvästi; se voi johtaa tilanteen kärjistymiseen ennen kuin perhe on päässyt turvaan.

Turvakotiin voi tulla yksin tai lasten kanssa mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Soitto etukäteen on suositeltavaa, mutta ei välttämätöntä.

Mukaan kannattaa ottaa välttämättömät yöpymistavarat, säännöllisesti käytetyt lääkkeet ja lapsen lempilelut. Jos mitään tarvikkeita ei ehdi ottaa mukaan, yleensä turvakodeista saa ainakin hygieniatarvikkeet.

Nettiturvakodista tietoa ja tukea

Turvakodissa voi asua kriisitilanteen vaatiman ajan, tavallisimmin muutamasta päivästä pariin kuukauteen. Henkisen tuen ja avun lisäksi turvakodissa saa tarvittaessa apua käytännön asioiden, kuten esimerkiksi asuntoasioiden järjestämiseen.

Apua perheväkivaltaan löytyy myös Nettiturvakodista. Sivusto auttaa myös laatimaan turvasuunnitelman väkivallan varalle.

Turvallisuuden lisäämiseksi nettiturvakodin sivuilla on sekä nopean poistumisen painike että ohjeet selaimen välimuistin tyhjentämiseen. Silloin tietokoneelle ei jää jälkeä käynnistä virtuaaliturvakodissa.

Karttapalvelu opastaa turvakotiin

Eri puolilla Suomea on liki 30 turvakotia, joiden yhteystiedot löytyvät Nettiturvakodin sivuilta.

Laajimmin turvakotipalveluja tarjoaa Ensi- ja turvakotien liitto, joka on valtakunnallinen lastensuojelujärjestö. Sen jäsenyhdistykset ylläpitävät muun muassa 14 turvakotia ja tarjoavat avopalveluita.

Internetistä löytyy myös Ensi- ja turvakotien liiton julkaisema karttapalvelu, joka kertoo automaattisesti sekä käyttäjän sijainnin että antaa ajo-ohjeet ja muut yhteystiedot lähimpien turvakotien luokse.

Yle Teksti-tv
Lähteet: Ensi- ja turvakotien liitto, Nettiturvakoti ja Meidän Perhe

Julkaistu: 09.01.2012

Kaikki turvasivut/muut turva asiat - alueen artikkelit

Maastopalo vaatii ripeitä toimia

Maasto on nyt erittäin kuivaa ja syttymisherkkää. Maastopaloja ovat aiheuttaneet niin ukkoset kuin ihmisten huolimattomuuskin. Pienen alkuvaiheen palon voi sammuttaa itsekin palokuntaa odotellessa.

Poista ampiaispesä pihalta ajoissa

Allergia- ja astmaliitto kehottaa hävittämään ampiaispesät pihapiiristä. Ampiaisen pistosta voi aiheutua henkeä uhkaava allergiareaktio.

Onko ekaluokkalainen yksin kotona?

Suositusten mukaan ala-asteikäisen lapsen ei tulisi olla kotona yksinään, vaan pääsääntöisesti aikuisen seurassa. Voiko työelämän vaatimuksia yhdistää tähän todellisessa elämässä?

Pelastussuunnitelmilla on jo kiire

Hyvä pelastussuunnitelma parantaa asumisen turvallisuutta. Taloyhtiöiden pelastussuunnitelmat on päivitettävä 1.7. mennessä.

Tunkkaiset toimistotilat piinaavat

Nykyisin kaksi kolmasosaa työvoimasta työskentelee toimistoissa tai vastaavissa tiloissa. Home- ja kosteusongelmien lisäksi pöly, kuiva ilma, lämpötilavaihtelut, veto sekä materiaalien ja laitteiden päästöt heikentävät ilmanlaatua.

Huono sisäilma uhkaa terveyttä

Sisäilman huono laatu on tunnistettu yhdeksi maamme suurimmista ympäristöterveysongelmista. Joka päivä 600 000 - 800 000 ihmistä altistuu Suomessa homeongelmille. Miten tilanteen voisi korjata?

Taitava eksyjä selviää parhaiten

Eksyminen luontoon on yleistä ja tapahtuu helposti. Erätaidot, ensiaputaidot ja riskien ennakointi auttavat tilanteesta selviämistä.

Vanhus altistuu kaltoinkohtelulle

Ikääntymisen mukanaan tuoma heikentynyt fyysinen ja/tai henkinen toimintakyky altistaa ikäihmisen kaltoinkohtelulle.

Nauti mökkiajasta ilman tapaturmia

Vuosittain monen perheen mökkiloma saa ikävän käänteen. Valtaosa tapaturmista olisi kuitenkin helposti ennakoitavissa ja estettävissä.

Uupunut vanhempi tarvitsee apua

Muutamat väsymyksen tai ongelmien näännyttämät vanhemmat ovat päätyneet viime aikoina surullisiin tekoihin. Näihin tilanteisiin löytyy muu vaihtoehto. Hae apua ajoissa.

Perhetragedian voisi välttää

Perhesurmat ja muut tragediat ovat yleistyneet. Älä anna hetkellisten ongelmien tuhota loppuelämää.

Ehkäise tapaturmat ennakoimalla

"Kyllä nämä tikkaat vielä tämän kesän kestää."

Perjantaina 13. huhtikuuta vietetään valtakunnallista Tapaturmapäivää. Tämän vuoden teemana on "Ennakoi, etteivät jäisi viimeisiksi sanoiksi".

Opeta turvataidot myös lapselle

Pienenkin lapsen on tärkeää tietää kuinka toimitaan hätätilanteessa. Lapsi pystyy ohjeiden avulla auttamaan itseään tai läheisiään.

Ikääntyneenä turvallisesti kotona

Iän karttuessa arjen turvallisuus nousee yhä merkittävämmäksi asiaksi. Olosuhteita parantamalla kotona voi asua turvallisesti pitkään.

Etsi turvaa väkivallalta ajoissa

Turvakoti on tarkoitettu lähisuhteessaan väkivaltaa tai sen uhkaa kokeville. Turvakodista saa tukea väkivallasta selviämiseen sekä väliaikaisen asuinpaikan.

Väkivallan uhka parisuhteessa

Parisuhteen väkivaltaisia vaaratilanteita voi oppia ennakoimaan ja itsepuolustusta voi harjoitella. Uhrin osaan ei pidä alistua.

1 2

Muualla Yle.fi:ssä