Hämärässä tarvitsee heijastimen

Ilman heijastinta pimeällä tiellä liikkuva on käytännössä näkymätön autoilijalle, eikä kuljettaja välttämättä ehdi pysähtyä tai väistää. Heijastinta käyttää silti vain joka toinen jalan liikkuva.

Heijastinta kutsutaan usein jalankulkijan henkivakuutukseksi. Ero liikkujan näkyvyydessä onkin huikea, käytännössä usein ratkaiseva.

Tieliikennelaki velvoittaa jalankulkijaa käyttämään heijastinta pimeällä liikkuessaan. Silti joka vuosi kymmenet jalankulkijat loukkaantuvat ja kymmenkunta menettää henkensä, koska heitä ei ilman heijastinta havaittu ajoissa.

Autoilijalle lisäaikaa reagointiin

Kuljettajalla kuluu noin sekunti näköhavainnosta toimintaan. Sinä aikana auto liikkuu vääjäämättä. Kun autolla esimerkiksi ajetaan 80 km tunnissa, auto etenee 22 metriä sekunnissa. Jos autoilija joutuu tekemään äkkijarrutuksen, jokainen metri on tärkeä.

Lähivaloilla ajettaessa ilman heijastinta kulkevan henkilön havaitsee vasta n. 40 metrin päästä, mutta heijastinta käyttävän jo 150 metrin etäisyydeltä.

Kaukovaloilla ajettaessa heijastin välkkyy jopa 300 metrin päästä. Ilman heijastinta kulkevan jalankulkijan voi tällöin havaita vaatetuksesta riippuen vasta noin sadan metrin päästä.

Katuvalot eivät riitä näkyvyyteen


Pimeän ajan onnettomuudet tapahtuvat useimmiten taajamissa ja valaistuilla tieosuuksilla. Niillä liikkuessa tarvitsee myös heijastinta.

Valaistuissa taajamissa puiden ja rakennusten varjot ja toisaalta mainosvalot hankaloittavat kulkijoiden havaitsemista. Samoin sade ja sumu vaikeuttavat muiden tielläliikkujien havaitsemista entisestään.

Heiluvat heijastimet näkyvät hyvin. Perinteinen riippuva heijastin tulee sijoittaa siten, että heijastin on noin puolen metrin korkeudella maasta. Hyvin toimivia vaihtoehtoja ovat myös heijastintarrat ja heijastinliivit. Heijastimen pitäisi näkyä joka suunnasta.

Heijastinten tehokkuus vaihtelee

Kaupoissa myydään myös tarkoitukseensa täysin soveltumattomia heijastimia. Sellaisia voisi kutsua lähinnä koristeiksi. Heijastimina ne ovat huonoja, jopa vaarallisia. Huono heijastin nimittäin luo jalankulkijalle perusteettomasti turvallisuuden harhan.

Kuningaskuluttaja on tutkittanut heijastimia. Testin mukaan hyvä heijastin näkyi 24 sekuntia ennen kohtaamista, mutta huono heijastin heijasti vähemmän kuin valkoinen paperi.

Hyvässä heijastimessa valo heijastuu prismassa kolmen pinnan kautta, huonossa valo menee läpi. Itsevalaiseva materiaali tai hologrammintyyppiset kimaltelevat kalvot eivät heijasta riittävästi.

Ole tarkkana heijastinta valitessa

Heijastimen tulee olla CE-hyväksytty. Sekään ei vielä takaa heijastimen laatua, sillä merkintä voi viitata CE-leludirektiiviin. Laatu- vaatimukset täyttävästä heijastimesta löytyy Euroopan unionin direktiiviin viittaava merkintä EN13356.

Heijastinliiveihin käytetään auringon ultraviolettivalon vaikutuksesta kirkkaana hohtavaa fluoresoivaa materiaalia ja ajoneuvon valonsäteitä takaisin kuljettajalle palauttavaa heijastavaa materiaalia. Niidenkin tulee olla varustettuja CE-merkinnällä sekä EN 1150 tai EN 471 -koodilla.

Yle Teksti-tv
Lähteet: Kuningaskuluttaja ja Liikenneturva

Julkaistu: 09.01.2012

Kaikki turvasivut/liikenne - alueen artikkelit

Suojaa pyöräsi varkailta!

Miten pyörä lukitaan niin, että se on mahdollisimman vaikea varastaa? Mitä muuta kannattaa ottaa huomioon?

Autoilija, kännykkä pois korvalta!

Harvempi kuin joka toinen tietää, että kännykkään puhuminen toistuvasti autoillessa ilman handsfree-laitetta johtaa ajokieltoon, kertoo Liikenneturvan kysely. Liikenneturva muistuttaa kuljettajia keskittymään liikenteessä ajamiseen.

Kolarissa irtotavara on tuhoisaa

Autojen matkustamotilassa ei tule kuljettaa irtotavaraa. Kolari- tai äkkijarrutustilanteessa törmäysvoima moninkertaistaa massan. Turvallisuutta voi parantaa helposti.

Seniorikuski pärjää ennakoimalla

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kyselytutkimuksen mukaan seniorikuljettajat välttävät iän karttuessa tukalia liikennetilanteita. Varovaisuuden ja kokemuksen ansiosta seniorit selviytyvät keskimäärin uusia kuskeja paremmin.

Lemmikille turvallinen mökkimatka

Moni lemmikki kulkee isäntäväkensä mukana mökeillä ja maailmalla, maanteitse, rautateitse, vesitse ja jopa ilmateitse. Aivan huoletonta matkustaminen ei kuitenkaan ole.

Hämärässä tarvitsee heijastimen

Ilman heijastinta pimeällä tiellä liikkuva on käytännössä näkymätön autoilijalle, eikä kuljettaja välttämättä ehdi pysähtyä tai väistää. Heijastinta käyttää silti vain joka toinen jalan liikkuva.

1

Muualla Yle.fi:ssä