Lemmikille turvallinen mökkimatka

Moni lemmikki kulkee isäntäväkensä mukana mökeillä ja maailmalla, maanteitse, rautateitse, vesitse ja jopa ilmateitse. Aivan huoletonta matkustaminen ei kuitenkaan ole.

Jos lemmikin kanssa aikoo matkustella, on helpointa totuttaa se matkustamiseen liittyviin turvalaitteisiin jo pienenä. Totuttelu tulee aloittaa vähitellen, eikä matkustamiseen tottumatonta eläintä ole suotavaa ottaa pitkälle matkalle.

Lemmikin hyvinvoinnista on huolehdittava matkan aikana. Kulkuvälineessä on oltava toimiva ilmanvaihto, jaloittelutaukoja tarvitaan, ja eläimen on saatava matkan aikana tarpeeksi nestettä.

Älä jätä eläintä yksin autoon

Busseissa ja junissa tapaturmien ehkäisy vaatii, etteivät lemmikit pääse kontaktiin toistensa kanssa. Älä päästä eläintä vaeltelemaan itsekseen.

Henkilöautossa eläimen kuljettaminen on sallittua matkustajatilan lisäksi riittävän suuressa tavaratilassa, josta on avoin yhteys matkustajatilaan. Eläimen kuljetus henkilöauton umpinaisessa tavaratilassa on kiellettyä.

Koiraa - tai mitään muutakaan eläintä - ei saa jättää kesäkuumalla autoon yksin lyhyeksikään aikaa. Pilviselläkin säällä ja varjossa auton sisälämpötila kohoaa kuumalla ilmalla vaarallisen korkeaksi koiralle. Ikkunoiden raolleen jättäminenkään ei anna riittävää ilmanvaihtoa.

Ruotsin Kennelliiton mittauksessa vain parinkymmenen asteen ulkolämpötilassa auton sisälämpö nousi tunnissa yli viiteenkymmeneen asteeseen. Helteellä lämpö nousee vaarallisen korkeaksi vieläkin nopeammin.

Kolaritilanteen seuraukset vakavia

Automatkalla ei eläintä tule kuljettaa irrallaan. Eläin voi häiritä kuljettajaa niin, että seurauksena on onnettomuus. Kolaritilanteessa eläimen irrallaan oleminen pahentaa aiheutuvaa tuhoa. Metalliverkko matkustamon ja tavaratilan välillä ei riitä yksistään matkustajien ja lemmikin turvaksi.

Törmäys- ja äkkijarrutustilanteissa irrallaan oleva eläin sinkoutuu edessä istuvan päälle. Eläin voi murskautua kuoliaaksi, ja myös etupenkillä istujan selviytymismahdollisuudet ovat pienet.

Esimerkiksi 50 kilometrin tuntivauhtia liikkuvassa ajoneuvossa matkustavan 20-kiloisen koiran törmäysvoima on kolaritilanteessa lähes 400 kiloa.

Hyviä turvaratkaisuja on olemassa

Kolarista johtuen shokissa oleva eläin voi myös käyttäytyä arvaamattomasti jopa omistajaansa kohtaan. Irrallaan ollessaan se voi vaikeuttaa pelastustöitä tai sännätä pakoon vaarantaen itsensä ja muun liikenteen.

Lemmikin matka sujuu turvallisimmin auton rakenteisiin sidotussa, sopivan kokoisessa kuljetuslaatikossa tai häkissä.

Koiran matkustamiseen on kehitelty muitakin hyviä vaihtoehtoja. Koiran voi kiinnittää turvavöihin valjailla, ei missään tapauksessa pelkästä kaulapannasta. Autokäyttöön sopivia ovat leveärakenteiset valjaat, jotka on tarkoitettu kestämään myös kolaritilanteissa.

Muistiko Turre pelastusliivin?

Veneilevän koiran on syytä käyttää pelastusliivejä, sillä veteen äkillisesti pudonnut eläin saattaa hätääntyä niin, että se ei pysy pinnalla. Pelastusliivin värikkyys auttaa koiran paikantamisessa vedessä, ja selässä oleva nostokahva helpottaa nostamista.

Lento- ja laivamatkustuksen ehdot ja vallitsevat maksut vaihtelevat yhtiökohtaisesti. Rokotusten ja matkustusasiakirjojen on syytä olla kunnossa.

Tavallisesti eläin voi matkustaa laivassa reittimatkoilla, mutta risteilylle niitä ei voi ottaa mukaan. Lentokoneessa lemmikin paikaksi osoitetaan ruuma tai matkustamo eläimen koosta ja lentoyhtiön ohjeista riippuen.

Stressaisiko hoitopaikka vähemmän?

Eläimen hyvinvoinnin kannalta eläintä ei kannata raahata aivan joka paikkaan. Näin on ainakin silloin kun eläin stressaantuu matkasta, sääolosuhteet ovat lemmikille vaikeat, tai matkakohde ei sovellu eläimelle. Osa lemmikeistä myös kärsii matkapahoinvoinnista.

Näissä tapauksissa lemmikin hyvinvointi toteutuisi paremmin, jos eläin olisi lomamatkan aikana eläinhoitolassa tai sillä olisi hoitaja tutussa kodissaan.

Yle Teksti-TV

Lähteet:
kuningaskuluttaja.yle.fi
www.hesy.fi
www.kennelliitto.fi
www.liikenneturva.fi
www.sey.fi

Julkaistu: 12.07.2012

Kaikki turvasivut/liikenne - alueen artikkelit

Suojaa pyöräsi varkailta!

Miten pyörä lukitaan niin, että se on mahdollisimman vaikea varastaa? Mitä muuta kannattaa ottaa huomioon?

Autoilija, kännykkä pois korvalta!

Harvempi kuin joka toinen tietää, että kännykkään puhuminen toistuvasti autoillessa ilman handsfree-laitetta johtaa ajokieltoon, kertoo Liikenneturvan kysely. Liikenneturva muistuttaa kuljettajia keskittymään liikenteessä ajamiseen.

Kolarissa irtotavara on tuhoisaa

Autojen matkustamotilassa ei tule kuljettaa irtotavaraa. Kolari- tai äkkijarrutustilanteessa törmäysvoima moninkertaistaa massan. Turvallisuutta voi parantaa helposti.

Seniorikuski pärjää ennakoimalla

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kyselytutkimuksen mukaan seniorikuljettajat välttävät iän karttuessa tukalia liikennetilanteita. Varovaisuuden ja kokemuksen ansiosta seniorit selviytyvät keskimäärin uusia kuskeja paremmin.

Lemmikille turvallinen mökkimatka

Moni lemmikki kulkee isäntäväkensä mukana mökeillä ja maailmalla, maanteitse, rautateitse, vesitse ja jopa ilmateitse. Aivan huoletonta matkustaminen ei kuitenkaan ole.

Hämärässä tarvitsee heijastimen

Ilman heijastinta pimeällä tiellä liikkuva on käytännössä näkymätön autoilijalle, eikä kuljettaja välttämättä ehdi pysähtyä tai väistää. Heijastinta käyttää silti vain joka toinen jalan liikkuva.

1

Muualla Yle.fi:ssä