Nauti mökkiajasta ilman tapaturmia

Vuosittain monen perheen mökkiloma saa ikävän käänteen. Valtaosa tapaturmista olisi kuitenkin helposti ennakoitavissa ja estettävissä.

Käy turvalliset mökkirutiinit lävitse perheen kanssa. Usein mökkiasumisen vaatimat taidot ovat ruosteessa ja välineetkin ovat voineet mennä epäkuntoon.

Hanki kesäasunnolle riittävä ensiapulaukku. Varmista myös jäykkäkouristusrokotteen voimassaolo syvien haavojen varalta. Punaisen Ristin ensiapuohjeisiin (www.punainenristi.fi/materiaali/kesan-ensiapuohjeet) on koottu tyypillisimmät kesän vammat sekä neuvot, kuinka tulee menetellä haaverin sattuessa.

Paloriskiin voit itse vaikuttaa

Kesämökin tulisijat ja hormit tarvitsevat nuohousta vähintään kolmen vuoden välein. Ympärivuotisesti käytettävä mökki vaatii nuohoustakin useammin, 1 - 2 vuoden välein. Tulisijan käyttö on merkittävästi turvallisempaa, kun tiloista löytyy myös häkävaroitin. Jos mökki on ollut pitkään tyhjillään, aloita takan lämmitys maltillisesti. Tarkista grillin, kaasu- ja sähkölaitteiden, johtojen ja liitinten kunto.

Palovaroitin tarvitaan jokaisessa kerroksessa ja kaikissa nukkumatiloissa, myös veneessä, aitta- tai saunarakennuksessa ja vastaavissa. Jos mökki on ollut useamman kuukauden kylmänä, vaihda palovaroittimeen uusi paristo. Varmista sammutuslaitteiden kunto ja sijainti.

Hukkuminen nopeaa ja äänetöntä

Lapsiperheen mökkipihassa ei tule olla suojaamattomia kaivoja tai vesisaaveja tai minkäänlaisia sortuvia pinoja. Pidä tulitikut, kemikaalit, lääkeaineet ja alkoholi poissa lasten ulottuvilta. Vältä myrkyllisiä kasveja pihapiirissä. Myrkytystietokeskuksen internet-sivuilta löytyy toimintaohjeita sekä lista myrkyllisistä kasveista.

Lapset ovat paljon ulkona, ja vieraissa ympäristöissä on heitä kiinnostavia uusia asioita ja paikkoja. Valvomatta lapsi voi eksyä tai päätyä esimerkiksi luvatta järvelle. Rannassa lapsia ei saa päästää silmistään, sillä hukkuminen tapahtuu parissa sekunnissa ja äänettömästi. Hukkuva ei pysty huutamaan apua ja järviveden sameus vaikeuttaa lapsen paikallistamista riittävän nopeasti.

Vältä pahimmat taudinaiheuttajat

Vältä heinikoissa liikkumista punkkien riskialueilla borrelioosin ja puutiaisaivokuumeen riskin vuoksi. Käytä suojaavaa vaatetusta, ja tarkista siitä huolimatta iho jälkeenpäin niin itseltäsi kuin lapsilta.

Jos järvelle on ilmaantunut sinilevää, älä käytä vettä ruoanlaitto-, pesu- tai saunavedeksi. Pidä huoli, että ihmiset ja lemmikit pysyttelevät pois leväisestä vedestä. Sinilevät voivat aiheuttaa voimakkaitakin myrkytysoireita.

Muista ruokamyrkytyksen vaarat: monien elintarvikkeiden kohdalla kylmäketju ei saa katketa. Ilman kylmäsäilytystä käytä kuivatuotteita/säilykkeitä. Pese kädet ennen ruoanlaittoa ja ruokailua.

Pidä kohtuus alkoholinkäytössä

Anafylaktinen yliherkkyysreaktio voi iskeä mökillä yhtä lailla kuin muuallakin. Sellaisen voivat laukaista mm. ampiaisen pisto, eräät ruoka-aineet (pähkinät, äyriäiset, selleri jne.) ja myös henkilöille, joilla ei aiemmin ole sitä ollut. Tilanne edellyttää nopeaa apua, joten soita heti hätänumeroon 112.

Alkoholi tutkitusti moninkertaistaa onnettomuusriskin. Huomioi oman turvallisuutesi lisäksi, että vanhempien päihtymys lisää erityisesti pienten lasten tapaturmariskiä. Vältä myös päihtyneenä tupakointia, sillä humalassa voi unohtua, että vuoteessa tupakointi on yleinen palokuolemien aiheuttaja.

Älä koskaan lähde vesille humalassa.

Ambulanssille karttakoordinaatit?

Varmista, että apu pääsee perille hätätilanteessa. Tietävätkö kaikki mökilläsi kesäpaikan tarkan osoitteen? Esimerkiksi saaristomökeillä ei aina ole virallista osoitetta, jolloin ambulanssin löytäminen paikalle viivästyy. Toimiva ratkaisu on myös karttakoordinaattien ilmoittaminen. Ne selviävät Hätäkeskuksen sähköisestä karttakoordinaattipalvelusta www.112.fi.

Sijoita osoitetiedot helposti löydettävälle paikalle, siltä varalta, että lapset tai vaikkapa mökkivieraat joutuvat soittamaan hätänumeroon.

Yle Teksti-TV

Lähteet ja lisätietoa:
pistetapaturmille.thl.fi
www.kotitapaturma.fi
www.punainenristi.fi
Pitkänen Vappu: Varaudu vaaroihin mökillä, Turun Sanomat 18.6.2012
turvaopas.pelastustoimi.fi

Julkaistu: 09.07.2012

Kaikki turvasivut/muut turva asiat - alueen artikkelit

Maastopalo vaatii ripeitä toimia

Maasto on nyt erittäin kuivaa ja syttymisherkkää. Maastopaloja ovat aiheuttaneet niin ukkoset kuin ihmisten huolimattomuuskin. Pienen alkuvaiheen palon voi sammuttaa itsekin palokuntaa odotellessa.

Poista ampiaispesä pihalta ajoissa

Allergia- ja astmaliitto kehottaa hävittämään ampiaispesät pihapiiristä. Ampiaisen pistosta voi aiheutua henkeä uhkaava allergiareaktio.

Onko ekaluokkalainen yksin kotona?

Suositusten mukaan ala-asteikäisen lapsen ei tulisi olla kotona yksinään, vaan pääsääntöisesti aikuisen seurassa. Voiko työelämän vaatimuksia yhdistää tähän todellisessa elämässä?

Pelastussuunnitelmilla on jo kiire

Hyvä pelastussuunnitelma parantaa asumisen turvallisuutta. Taloyhtiöiden pelastussuunnitelmat on päivitettävä 1.7. mennessä.

Tunkkaiset toimistotilat piinaavat

Nykyisin kaksi kolmasosaa työvoimasta työskentelee toimistoissa tai vastaavissa tiloissa. Home- ja kosteusongelmien lisäksi pöly, kuiva ilma, lämpötilavaihtelut, veto sekä materiaalien ja laitteiden päästöt heikentävät ilmanlaatua.

Huono sisäilma uhkaa terveyttä

Sisäilman huono laatu on tunnistettu yhdeksi maamme suurimmista ympäristöterveysongelmista. Joka päivä 600 000 - 800 000 ihmistä altistuu Suomessa homeongelmille. Miten tilanteen voisi korjata?

Taitava eksyjä selviää parhaiten

Eksyminen luontoon on yleistä ja tapahtuu helposti. Erätaidot, ensiaputaidot ja riskien ennakointi auttavat tilanteesta selviämistä.

Vanhus altistuu kaltoinkohtelulle

Ikääntymisen mukanaan tuoma heikentynyt fyysinen ja/tai henkinen toimintakyky altistaa ikäihmisen kaltoinkohtelulle.

Nauti mökkiajasta ilman tapaturmia

Vuosittain monen perheen mökkiloma saa ikävän käänteen. Valtaosa tapaturmista olisi kuitenkin helposti ennakoitavissa ja estettävissä.

Uupunut vanhempi tarvitsee apua

Muutamat väsymyksen tai ongelmien näännyttämät vanhemmat ovat päätyneet viime aikoina surullisiin tekoihin. Näihin tilanteisiin löytyy muu vaihtoehto. Hae apua ajoissa.

Perhetragedian voisi välttää

Perhesurmat ja muut tragediat ovat yleistyneet. Älä anna hetkellisten ongelmien tuhota loppuelämää.

Ehkäise tapaturmat ennakoimalla

"Kyllä nämä tikkaat vielä tämän kesän kestää."

Perjantaina 13. huhtikuuta vietetään valtakunnallista Tapaturmapäivää. Tämän vuoden teemana on "Ennakoi, etteivät jäisi viimeisiksi sanoiksi".

Opeta turvataidot myös lapselle

Pienenkin lapsen on tärkeää tietää kuinka toimitaan hätätilanteessa. Lapsi pystyy ohjeiden avulla auttamaan itseään tai läheisiään.

Ikääntyneenä turvallisesti kotona

Iän karttuessa arjen turvallisuus nousee yhä merkittävämmäksi asiaksi. Olosuhteita parantamalla kotona voi asua turvallisesti pitkään.

Etsi turvaa väkivallalta ajoissa

Turvakoti on tarkoitettu lähisuhteessaan väkivaltaa tai sen uhkaa kokeville. Turvakodista saa tukea väkivallasta selviämiseen sekä väliaikaisen asuinpaikan.

Väkivallan uhka parisuhteessa

Parisuhteen väkivaltaisia vaaratilanteita voi oppia ennakoimaan ja itsepuolustusta voi harjoitella. Uhrin osaan ei pidä alistua.

1 2

Muualla Yle.fi:ssä