Perhetragedian voisi välttää

Perhesurmat ja muut tragediat ovat yleistyneet. Älä anna hetkellisten ongelmien tuhota loppuelämää.

Perhe on näissä tapauksissa usein jäänyt yksin ongelmiensa kanssa, tai vaikeuksia on peitelty tarkoituksella perheen ulkopuolisilta. Ilman tukea ongelmat ovat peittäneet näköalan niin vahvasti, että jonkun perheenjäsenen tulevaisuususko on kadonnut.

Jos koet että et enää jaksa, ota yhteys mielenterveystoimistoon, sosiaalitoimistoon tai terveysasemalle. Kerro siellä mitä todellisuudessa tunnet. Sano myös ääneen, jos pelkäät vahingoittavasi itseäsi tai muita. Ammattilainenkaan ei pysty arvaamaan tilanteen vakavuutta.

Uupunut vanhempi tarvitsee apua. Oman voinnin tarkistuslista >>>

Toiveikkuus rohkaisee mieltä

Jokaisesta tilanteesta on useita ulospääsyjä. Itsensä tai toisten vahingoittaminen on pahinta mitä voit tehdä. Hae apua. Toimivat keinot vaihtelevat itse kullakin: etsi itsellesi sopivin tukimuoto.

Jos vaikeudet tuntuvat ylitsepääsemättömiltä, muista, että moni muukin on selvinnyt vastaavista ongelmista. Niin historia kuin nykypäiväkin tuntee runsaasti esimerkkejä yksittäisten ihmisten ylitsepääsemättöminä pidetyistä vaikeuksista, jotka on kaikesta huolimatta voitettu. Aina on toivoa asioiden kääntymisestä paremmiksi.

Keskity lepoon ja ravintoon

Tuhoisien tekojen taustalla on jälkeenpäin nähty vaikuttavina tekijöinä esimerkiksi rahapulan, avioeron, lapsen huostaanoton tai kodin menetyksen tapaiset ongelmat. Vaikka nämä tapahtumat ovat tuskallisia, niistä pystyy selviämään ja saamaan elämän uudelleen järjestykseen.

Suuretkin asiat saa paremmin hallintaan asettamalla ne omaan lokeroonsa. Toimi näin:

Käsittele suurta ongelmaa osissa

Tunnista elämäsi hyvät asiat

Muista, että nykyhetki ei määrää tulevaisuutta. Vaikka ongelma onkin iso, se ei tarkoita että se tulevaisuudessa olisi elämässäsi hallitsevassa asemassa. Asiat muuttuvat, tai sitten elämällä voi olla sinulle aivan muuta onnea tarjottavana.

Apua tarjoavia tahoja ovat esimerkiksi

Yle Teksti-TV

Julkaistu: 03.07.2012

Kaikki turvasivut/muut turva asiat - alueen artikkelit

Maastopalo vaatii ripeitä toimia

Maasto on nyt erittäin kuivaa ja syttymisherkkää. Maastopaloja ovat aiheuttaneet niin ukkoset kuin ihmisten huolimattomuuskin. Pienen alkuvaiheen palon voi sammuttaa itsekin palokuntaa odotellessa.

Poista ampiaispesä pihalta ajoissa

Allergia- ja astmaliitto kehottaa hävittämään ampiaispesät pihapiiristä. Ampiaisen pistosta voi aiheutua henkeä uhkaava allergiareaktio.

Onko ekaluokkalainen yksin kotona?

Suositusten mukaan ala-asteikäisen lapsen ei tulisi olla kotona yksinään, vaan pääsääntöisesti aikuisen seurassa. Voiko työelämän vaatimuksia yhdistää tähän todellisessa elämässä?

Pelastussuunnitelmilla on jo kiire

Hyvä pelastussuunnitelma parantaa asumisen turvallisuutta. Taloyhtiöiden pelastussuunnitelmat on päivitettävä 1.7. mennessä.

Tunkkaiset toimistotilat piinaavat

Nykyisin kaksi kolmasosaa työvoimasta työskentelee toimistoissa tai vastaavissa tiloissa. Home- ja kosteusongelmien lisäksi pöly, kuiva ilma, lämpötilavaihtelut, veto sekä materiaalien ja laitteiden päästöt heikentävät ilmanlaatua.

Huono sisäilma uhkaa terveyttä

Sisäilman huono laatu on tunnistettu yhdeksi maamme suurimmista ympäristöterveysongelmista. Joka päivä 600 000 - 800 000 ihmistä altistuu Suomessa homeongelmille. Miten tilanteen voisi korjata?

Taitava eksyjä selviää parhaiten

Eksyminen luontoon on yleistä ja tapahtuu helposti. Erätaidot, ensiaputaidot ja riskien ennakointi auttavat tilanteesta selviämistä.

Vanhus altistuu kaltoinkohtelulle

Ikääntymisen mukanaan tuoma heikentynyt fyysinen ja/tai henkinen toimintakyky altistaa ikäihmisen kaltoinkohtelulle.

Nauti mökkiajasta ilman tapaturmia

Vuosittain monen perheen mökkiloma saa ikävän käänteen. Valtaosa tapaturmista olisi kuitenkin helposti ennakoitavissa ja estettävissä.

Uupunut vanhempi tarvitsee apua

Muutamat väsymyksen tai ongelmien näännyttämät vanhemmat ovat päätyneet viime aikoina surullisiin tekoihin. Näihin tilanteisiin löytyy muu vaihtoehto. Hae apua ajoissa.

Perhetragedian voisi välttää

Perhesurmat ja muut tragediat ovat yleistyneet. Älä anna hetkellisten ongelmien tuhota loppuelämää.

Ehkäise tapaturmat ennakoimalla

"Kyllä nämä tikkaat vielä tämän kesän kestää."

Perjantaina 13. huhtikuuta vietetään valtakunnallista Tapaturmapäivää. Tämän vuoden teemana on "Ennakoi, etteivät jäisi viimeisiksi sanoiksi".

Opeta turvataidot myös lapselle

Pienenkin lapsen on tärkeää tietää kuinka toimitaan hätätilanteessa. Lapsi pystyy ohjeiden avulla auttamaan itseään tai läheisiään.

Ikääntyneenä turvallisesti kotona

Iän karttuessa arjen turvallisuus nousee yhä merkittävämmäksi asiaksi. Olosuhteita parantamalla kotona voi asua turvallisesti pitkään.

Etsi turvaa väkivallalta ajoissa

Turvakoti on tarkoitettu lähisuhteessaan väkivaltaa tai sen uhkaa kokeville. Turvakodista saa tukea väkivallasta selviämiseen sekä väliaikaisen asuinpaikan.

Väkivallan uhka parisuhteessa

Parisuhteen väkivaltaisia vaaratilanteita voi oppia ennakoimaan ja itsepuolustusta voi harjoitella. Uhrin osaan ei pidä alistua.

1 2

Muualla Yle.fi:ssä