Suojaa pyöräsi varkailta!

Miten pyörä lukitaan niin, että se on mahdollisimman vaikea varastaa? Mitä muuta kannattaa ottaa huomioon?

Vuonna 2013 vorojen matkaan lähti 16000 polkupyörää, näistä Helsingissä lähes 4000 polkupyörää. Vuonna 2013 varkaiden suosikkipyörä Helsingissä oli Jopo, joita varastettiin 900. Varkauksien määrä on todellisuudessa vielä suurempi, koska kaikki eivät ilmoita pyörävarkauksista poliisille. Pyörävarkaudet lisääntyvät tasaisesti kesän lähestyessä.

Oman polkupyörän varastamisen todennäköisyyttä voi vähentää tekemällä se mahdollisimman hankalaksi varkaalle. Avainasemassa on ennakointi, etenkin kunnollinen lukitus.

Tarvitset tarkat tiedot pyörästä

Osaatko kuvailla pyöräsi? Aivan ensimmäiseksi merkitse muistiin pyöräsi tunnistetiedot: merkki, malli, väri, rungon numero sekä erityistuntomerkit. Runkonumero löytyy yleensä pyörän keskiön alta (näkyy helpoiten kääntämällä pyörä ylösalaisin). Valokuvaa pyöräsi.

Pyörää on vaikea saada takaisin, ellei sinulla ole tarkkoja tuntomerkkejä siitä. Kotivakuutuksesta saatetaan myöntää korvausta varastetusta pyörästä, ja silloinkin pyörän tiedot ovat tarpeen. Korvausehdot vaihtelevat yhtiöittäin.

Pyörien turvaksi otetaan yhä useammin turvamerkintä tai mikrosiru, joskus hälytin tai jopa gps-seurantalaite.

Vilkkaalla paikalla valvonta pelaa

Harkitse tarkkaan milloin ja mihin jätät pyöräsi. Pyöriä viedään erityisesti asemien ja ostoskeskusten ympäristöistä ja taloyhtiöiden pihoilta. Turvallisin on alue, jossa liikkuu paljon ihmisiä ja on muuta valvontaa (esimerkiksi kameravalvontaa). Vältä syrjäisiä sivukujia ja yösäilytystä valvomattomissa ulkotiloissa. Samalla pienentyy ilkivallan kohteeksi joutumisen riski.

Arvokas pyörä houkuttaa usein varkaita, eikä sitä kannata viedä kaikkialle. Moni hankkii halvan kakkospyörän arkikäyttöön. Vanhakin pyörä kelpaa silti kulkuvälinettä kaipaavalle varkaalle. Vaikka pyörällä ei olisi juurikaan rahallista arvoa, se kannattaa lukita, mikäli koet, että sillä on sinulle käyttö- tai tunnearvoa. Täysin lukitsematon pyörä lähtee kaikkein helpoiten varkaan matkaan hetken mielijohteesta.

Lukitsematon on helppo varastaa

Lukitse aina pyöräsi. Muista lukita pyörä poistuessasi hetkeksikin, yhtä lailla kadulla, päiväkodin pihalla kuin sisällä oman taloyhtiön pyöräkellarissa. Jopa asuntoon sisälle viety pyörä voidaan varastaa. Lukitus on vakuutuskorvauksen edellytys.

Millainen on hyvä lukko? Polkupyöräwiki muistuttaa, että on mahdotonta tehdä kevyttä ja kestävää lukkoa, joka on nopea irrottaa ja vieläpä helppo kantaa ja säilyttää. Käyttöön kannattaa ottaa omien tarpeiden mukainen kompromissi eri ominaisuuksien välillä. Laatuun kannattaa panostaa, halvimmista lukoista ei ole välttämättä varkaille esteeksi. TV1:n Kuningaskuluttajan mukaan hyvillä lukoilla on hintaa 40 eurosta ylöspäin.

Yleisin virhe on heikko lukko

Parhaiten toimii 2 - 3 erityyppisen lukon yhdistelmä. Varkaalla on oltava mukanaan monenlaisia välineitä niiden kaikkien avaamista varten. Varastaminen vaikeutuu myös, jos tarvittavat murtovälineet eivät mahdu taskuun, tai lukkoja ei saa murrettua äänettä.

Lukitse pyörä aina vähintäänkin pyörän omalla runkolukolla. Varkaan voi olla vaikea myydä eteenpäin pyörää, jonka runkolukko on murrettu tai poistettu.

Runkolukko lukittaa takarenkaan. Pyörän runko kannattaa lisäksi kytkeä vankalla U-lukolla, vaijeri- tai ketjulukolla johonkin kiinteään telineeseen, metallitolppaan, kaiteeseen tms. Pitkällä ketjulla/vaijerilla saa kiinni renkaatkin.

Haluaisitko vain yhden avaimen?

Mikäli kiinnität lukolla telineeseen pelkän eturenkaan, se saattaa olla ainoana jäljellä, kun muu pyörä on viety. Toisaalta myös renkaita ja muita pyörän osia varastetaan runkolukitusta pyörästä, ja siksi varsinkin renkaiden suojaaminen erikseen on tarpeen.

Kotiavaimeen sarjoitettu Abloy-riippulukko yhdistettynä tukevaan ketjuun tai vaijeriin on yksi vaihtoehto pyörän lukitsemiseen. Tällainen ratkaisu pienentää avainnippua, kun kodin ulko-oveen ja pyörään käy sama avain.

Yle Teksti-TV

Lähteet:

Julkaistu: 02.06.2014

Kaikki turvasivut/liikenne - alueen artikkelit

Suojaa pyöräsi varkailta!

Miten pyörä lukitaan niin, että se on mahdollisimman vaikea varastaa? Mitä muuta kannattaa ottaa huomioon?

Autoilija, kännykkä pois korvalta!

Harvempi kuin joka toinen tietää, että kännykkään puhuminen toistuvasti autoillessa ilman handsfree-laitetta johtaa ajokieltoon, kertoo Liikenneturvan kysely. Liikenneturva muistuttaa kuljettajia keskittymään liikenteessä ajamiseen.

Kolarissa irtotavara on tuhoisaa

Autojen matkustamotilassa ei tule kuljettaa irtotavaraa. Kolari- tai äkkijarrutustilanteessa törmäysvoima moninkertaistaa massan. Turvallisuutta voi parantaa helposti.

Seniorikuski pärjää ennakoimalla

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kyselytutkimuksen mukaan seniorikuljettajat välttävät iän karttuessa tukalia liikennetilanteita. Varovaisuuden ja kokemuksen ansiosta seniorit selviytyvät keskimäärin uusia kuskeja paremmin.

Lemmikille turvallinen mökkimatka

Moni lemmikki kulkee isäntäväkensä mukana mökeillä ja maailmalla, maanteitse, rautateitse, vesitse ja jopa ilmateitse. Aivan huoletonta matkustaminen ei kuitenkaan ole.

Hämärässä tarvitsee heijastimen

Ilman heijastinta pimeällä tiellä liikkuva on käytännössä näkymätön autoilijalle, eikä kuljettaja välttämättä ehdi pysähtyä tai väistää. Heijastinta käyttää silti vain joka toinen jalan liikkuva.

1

Muualla Yle.fi:ssä