Taitava eksyjä selviää parhaiten

Eksyminen luontoon on yleistä ja tapahtuu helposti. Erätaidot, ensiaputaidot ja riskien ennakointi auttavat tilanteesta selviämistä.

Virallisia kadonneiden etsintöjä järjestetään vuosittain lähes tuhat. Lisäksi lukuisat eksyneet löytävät aikansa harhailtuaan perille omin voimin tai läheisten keskuudestaan organisoiman etsintäjoukkion avulla.

Tuttuunkin maastoon voi eksyä, jos ei ole tarkkana ja pimeä pääsee yllättämään. Myös sairauskohtaus tai loukkaantuminen saattaa yllättäen pakottaa jäämään maastoon, vaikka tarkoitus on ollut palata parissa tunnissa kotiin.

Toimiva kartta retkelle mukaan

Ennakoimalla mukava retki

Varusteita yöpymistäkin varten

Sade ja tuuli palelluttavat

Pidä itsesi lämpimänä liikkumalla tai istumalla tulen vieressä. Juo lämmintä juomaa ja syö lämmintä ruokaa.

Paleltuman syntymiseen ei tarvitse olla pakkasta, vaan siihen riittää pitkäaikainen oleskelu tuulisessa ja kosteassa paikassa. Tupakointi lisää paleltumariskiä, sillä nikotiini supistaa verisuonia. Juo runsaasti, mieluiten lämmintä nestettä. Paikallisen paleltuman lisäksi eksynyttä tai veden varaan joutunutta ihmistä saattaa uhata hengenvaarallinen alilämpöisyys eli hypotermia.

Etsinnät käyntiin nopeasti

Etsintöjen nopea käynnistäminen voi olla selviytymisen kannalta välttämätöntä. Vesialueilla kadonneet on löydettävä nopeasti alijäähtymisen uhan takia.

Jos omaiset ovat selvillä reitistä ja paluuajasta, etsinnät voivat käynnistyä ajoissa. Lähetä kotiväelle kuulumisten yhteydessä tilannetietoja, niin paikantaminen on helpompaa, jos viestejä ei yllättäen enää kuulukaan. Säännöllisen yhteydenpidon ansiosta muut eivät myöskään huolestu tarpeettomasti.

Yle Teksti-TV

Lähteet ja lisätietoa:
turvaopas.pelastustoimi.fi
www.luontoon.fi
www.vaellusnet.com

Julkaistu: 24.08.2012

Kaikki turvasivut/muut turva asiat - alueen artikkelit

Maastopalo vaatii ripeitä toimia

Maasto on nyt erittäin kuivaa ja syttymisherkkää. Maastopaloja ovat aiheuttaneet niin ukkoset kuin ihmisten huolimattomuuskin. Pienen alkuvaiheen palon voi sammuttaa itsekin palokuntaa odotellessa.

Poista ampiaispesä pihalta ajoissa

Allergia- ja astmaliitto kehottaa hävittämään ampiaispesät pihapiiristä. Ampiaisen pistosta voi aiheutua henkeä uhkaava allergiareaktio.

Onko ekaluokkalainen yksin kotona?

Suositusten mukaan ala-asteikäisen lapsen ei tulisi olla kotona yksinään, vaan pääsääntöisesti aikuisen seurassa. Voiko työelämän vaatimuksia yhdistää tähän todellisessa elämässä?

Pelastussuunnitelmilla on jo kiire

Hyvä pelastussuunnitelma parantaa asumisen turvallisuutta. Taloyhtiöiden pelastussuunnitelmat on päivitettävä 1.7. mennessä.

Tunkkaiset toimistotilat piinaavat

Nykyisin kaksi kolmasosaa työvoimasta työskentelee toimistoissa tai vastaavissa tiloissa. Home- ja kosteusongelmien lisäksi pöly, kuiva ilma, lämpötilavaihtelut, veto sekä materiaalien ja laitteiden päästöt heikentävät ilmanlaatua.

Huono sisäilma uhkaa terveyttä

Sisäilman huono laatu on tunnistettu yhdeksi maamme suurimmista ympäristöterveysongelmista. Joka päivä 600 000 - 800 000 ihmistä altistuu Suomessa homeongelmille. Miten tilanteen voisi korjata?

Taitava eksyjä selviää parhaiten

Eksyminen luontoon on yleistä ja tapahtuu helposti. Erätaidot, ensiaputaidot ja riskien ennakointi auttavat tilanteesta selviämistä.

Vanhus altistuu kaltoinkohtelulle

Ikääntymisen mukanaan tuoma heikentynyt fyysinen ja/tai henkinen toimintakyky altistaa ikäihmisen kaltoinkohtelulle.

Nauti mökkiajasta ilman tapaturmia

Vuosittain monen perheen mökkiloma saa ikävän käänteen. Valtaosa tapaturmista olisi kuitenkin helposti ennakoitavissa ja estettävissä.

Uupunut vanhempi tarvitsee apua

Muutamat väsymyksen tai ongelmien näännyttämät vanhemmat ovat päätyneet viime aikoina surullisiin tekoihin. Näihin tilanteisiin löytyy muu vaihtoehto. Hae apua ajoissa.

Perhetragedian voisi välttää

Perhesurmat ja muut tragediat ovat yleistyneet. Älä anna hetkellisten ongelmien tuhota loppuelämää.

Ehkäise tapaturmat ennakoimalla

"Kyllä nämä tikkaat vielä tämän kesän kestää."

Perjantaina 13. huhtikuuta vietetään valtakunnallista Tapaturmapäivää. Tämän vuoden teemana on "Ennakoi, etteivät jäisi viimeisiksi sanoiksi".

Opeta turvataidot myös lapselle

Pienenkin lapsen on tärkeää tietää kuinka toimitaan hätätilanteessa. Lapsi pystyy ohjeiden avulla auttamaan itseään tai läheisiään.

Ikääntyneenä turvallisesti kotona

Iän karttuessa arjen turvallisuus nousee yhä merkittävämmäksi asiaksi. Olosuhteita parantamalla kotona voi asua turvallisesti pitkään.

Etsi turvaa väkivallalta ajoissa

Turvakoti on tarkoitettu lähisuhteessaan väkivaltaa tai sen uhkaa kokeville. Turvakodista saa tukea väkivallasta selviämiseen sekä väliaikaisen asuinpaikan.

Väkivallan uhka parisuhteessa

Parisuhteen väkivaltaisia vaaratilanteita voi oppia ennakoimaan ja itsepuolustusta voi harjoitella. Uhrin osaan ei pidä alistua.

1 2

Muualla Yle.fi:ssä