Taidevinkki 18.11.2011: Turun taidemuseo 16.9.2011-8.1.2012 ja Ateneum 10.2. - 29.4.2012

Carl Larsson loi kodin ideaalin

Turun taidemuseossa on nähtävillä Carl Larssonin (1853 - 1919) teoksia sekä taiteilijan varhaisvuosilta että myöhemmiltä ajoilta.

Näyttely kertoo ruotsalaisen taiteilijamestarin elinympäristön ja läheisten vaikutuksesta hänen taiteeseensa. Etenkin idylliset, kotia kuvaavat värikkäät akvarellit ovat piirtyneet syvälle osaksi eurooppalaista taidekuvastoa.

Larsson pyrki aktiivisesti saamaan taiteensa tavallisten ihmisten ulottuville. Larssonin teokset perhepiiristään levisivät maailmalle myös kuvakirjoina, postikortteina ja muina painotuotteina.

Keveät akvarellit toivat mainetta

Näyttelyssä pääsee tutustumaan myös harvoin nähtyyn Carl Larssonin varhaistuotantoon.

Ranskalaisessa Grez-sur-Loingin kylässä oleskelu muutti Larssonin elämän ja taiteen. Hän kohtasi siellä tulevan vaimonsa Karinin ja maalasi myös ensimmäiset intiimit perhekuvansa. Ranskalaisesta ulkoilmarealismista virikkeitä saanut taiteilija siirtyi samalla öljymaalauksista akvarelleihin.

Viiniköynnös (1884) edustaa varhaista tuotantoa kotitematiikkaa edeltävältä ajalta. Akvarellitekniikalla saavutettu keveys ja hienostunut värienkäyttö toivat taiteilijalle hänen pitkään kaipaamaansa tunnustusta.

Teoksista huokuu ilo ja rauha

Myöhemmin taiteilijaparin Sundbornin-kodissa, Ruotsin Taalainmaalla, syntyi perhe-elämää tallentavia akvarelleja. Larssonille läheiset elinympäristöt ikuistuivat teoksiin romantisoituna maalaiselämänä ja perheen idealisoituna arkena.

Taiteilijan tyyli alkoi vähitellen kehittyä tunnusomaiseen piirustukselliseen suuntaan. Teknisesti mestarillisissa teoksissa näkyi niin japanilaisen taiteen kuin jugendin vaikutus.

Larssonin teokset toistivat päivittäisen arjen tapahtumia ja lumoavan rauhan ilmapiiriä. Aika näyttää pysähtyneen lapsuuden lämpimään ja levolliseen sunnuntaitunnelmaan.

Kodinhengetär loi sisustustyylin

Karin-vaimo oli paitsi hänen suuri rakkautensa, myös muusa, lukuisten muotokuvien malli ja taiteen luotettu kriitikko. Kuvataiteilijan koulutuksen saaneen Karinin oma taiteilijanura päättyi avioliittoon.

Karin ei halunnut kotiinsa ajalleen tyypillisiä tummia sävyjä ja raskaita huonekaluja. Hän tuli muodostaneeksi oman persoonallisen kodinsisustustyylin, joka levisi puolison taiteen tallentamana maailmalle.

Karin Larssonin käytännönläheinen muotokieli on vaikuttanut ruotsalaiseen ja eurooppalaiseen sisustukseen sekä nykyisin toimivien tunnettujen ruotsalaisten huonekaluliikkeiden mallistoon.

Carl maalasi pois ankean lapsuuden

Carl Larssonin oma lapsuus oli onneton, vaikean isäsuhteen ja epävarmuuden leimaama. Carlin persoonasta muotoutui masennukseen taipuvainen. Tämä tausta asettaa teosten kepeyden, valoisuuden ja iloisuuden uuteen kehykseen.

Larssonin pyrkimys näyttää olleen rakentaa taiteella vastakohta hänen oman lapsuutensa synkkyydelle. Hän kaipasi harmoniaa ja kauneutta, ja ikään kuin rakensi onnensa teosten välityksellä.

Larssonien kodin ja perheen idylli on siirtynyt 1800-luvulta tähän päivään ideaalisina kulttuurisina malleina lämminhenkisestä kodista, arkityytyväisyydestä, turvallisesta ja tasa-arvoisesta perheestä. Unelma harmoniasta koskettaa ihmisiä laajasti edelleen.

Liki sata vuotta viime vierailusta

Larssonin taidetta ei ole aiemmin esitelty Suomessa tässä mittakaavassa. Viimeksi Larssonin taidetta on nähty Turun taidemuseossa vuonna 1913.

Näyttely toteutuu Turun taidemuseon ja Ateneumin yhteistyönä. Helmikuussa 2012 on Larssonin näyttelyn toisenlainen versio esillä Ateneumissa Helsingissä.

Carl Larsson - Unelmia harmoniasta, 8.1.2012 asti.
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, Turku.
Avoinna ti-pe klo 11-19, la-su klo 11-17.

Carl Larsson: Hyvän elämän jäljillä, 10.2. - 29.4.2012.
Ateneum, Kaivokatu 2, Helsinki.
Avoinna ti, pe 10-18, ke-to 10-20, la-su 11-17.

Päivi Dahl / Yle Teksti-TV

Lähteet: Parkkinen, Pia: Carl Larsson - sisällön ja tyylin taituri, Turun Sanomat 16.9.2011, www.turuntaidemuseo.fi , YLE Turku

Julkaistu: 01.03.2012

Kaikki vapaa-aika/taide - alueen artikkelit

Errón ironia puree vallan ikoneita

Turun taidemuseossa on loppuvuoden ajan esillä poptaiteen ja postmodernismin suuriin nimiin lukeutuvan Errón teoksia.

MUTA - Museum of Teletext Art on avattu

Yle Teksti-TV ja taiteilijaosuuskunta FixC ovat perustaneet teksti-tv-taiteelle oman museon. Uuden teoksen kerran kuussa esittelevään näyttelyyn pääset kotisohvaltasi.

Taidehetkiä jäävuorilta Jamaikalle

Mäntän kuvataideviikon Hetkinen-teema haastaa pysähtymään ja olemaan läsnä. Taide luo, tarkastelee ja vangitsee hetkiä. Mutta millä äänenpainolla "Hetkinen!" sanotaan? Onko kyseessä havahtuminen, oivallus vai vaikkapa protestin ilmaus?

Pullisen veistoksissa kaarien syke

Suomen arvostetuimpiin kuvanveistäjiin kuuluvan professori Laila Pullisen 80-vuotisjuhlanäyttely on parhaillaan esillä Kouvolassa.

Läsnäolo ja autius Männikön kuvissa

Esko Männikkö on yksi kansainvälisesti menestyneimmistä valokuvaajistamme. Helsingissä suuren suosion saanut retrospektiivi Time Flies on nyt siirtynyt Turun taidemuseoon.

Elokuvataiteen mestari kuvissa

Tennispalatsin näyttely Chaplin kuvissa viettää Charlie Chaplinin juhlavuotta.

Wardin värit valaisevat talvea

Ateneumin kattaus tuo näkyviin Rafael Wardin monipuolisuuden ja uudistumiskyvyn.

Uotilassa taiteen kultakausi oli nupullaan

Nuorella iällä menehtyneen August Uotilan (1858-1886) teoksia on esillä harvinaisessa näyttelyssä Helsingissä.

Puut luovat tunnelman taidekuviin

Puut ovat maisemataiteen keskeisiä elementtejä. Sinebrychoffin taidemuseon näyttelyssä lähestytään taideteosten kokonaisuutta maisemaan sijoittuvien puuyksilöiden tarinoiden ja tunnelmien kautta.

Naisia surrealistin armoilla

Turun taidemuseossa ehtii vielä tutustua ruotsalaisen surrealistin Max Walter Svanbergin teoksiin.

Muotokuva sadan vuoden valokuvissa

Valokuvaus on muuttunut sadassa vuodessa, samoin näkemykset muotokuvista. VB-valokuvakeskuksen kesänäyttely esittelee toistakymmentä Suomessa vaikuttanutta nimekästä muotovalokuvaajaa kautta aikojen.

Terrakottasotilaat Tampereella

Tampereen Vapriikkiin saapui arvokas näyttely Kiinasta.

Katseita ja kohtaamisia Mäntässä

Mäntän kuvataideviikon nykytaiteilijat visioivat Unien kaupunkia.

Soldan piirsi perhearjen taiteeksi

Venny Soldan-Brofeldtin (1863-1945) 150-vuotisjuhlanäyttelyssä nähdään yli sata teosta taiteilijan koko uran ajalta, opiskeluajoista viimeisiin vuosiin.

Taidemestarimme art decon pauloissa

Helsingissä on parhaillaan esillä laaja kokonaisuus ranskalaisia ja suomalaisia art deco -kauden kuvataiteen ja taidekäsityön teoksia.

Venäläistaide loihtii satumaailman

Maineikkaan Tretjakovin gallerian kanssa yhteistyönä toteutetussa näyttelyssä nähdään venäläisten kansansatujen innoittamaa taidetta.

Michelangelo mietti freskot tarkoin

Italian renessanssin merkittävimpiin taiteilijoihin lukeutuvan Michelangelon teoksia on nyt ensi kertaa nähtävillä Suomessa.

Luostarisen töissä värit räiskyvät

Taidemaalari Leena Luostarisen retrospektiivi Helsingin Taidehallissa tarjoaa läpileikkauksen taiteilijan 40-vuotiseen tuotantoon.

Symbolismi: asennetta ja unikuvia

Ateneumin 52 sielua -näyttely esittelee eurooppalaista symbolistista taidetta vuosilta 1880 - 1910.

Valokuvissa pyhää metsää ja puupeltoja

Jyväskylän taidemuseossa esillä oleva valokuvanäyttely pureutuu suomalaisten luontosuhteeseen. Millaisia ovat puihin ja metsiin liittyvät henkiset ja kulttuuriset merkitykset Suomessa ja Japanissa?

Museoissa satuja ja nostalgiaa

Lapsuuden sadut, fantasia ja perheiden arki ovat inspiroineet monia taiteilijoita. Joulun aikoihin on esillä jo monia sukupolvia ihastuttanutta Rudolf Koivun ja Martta Wendelinin tuotantoa. Nykytaiteilijat puolestaan ovat etsiytyneet salaperäiseen avaruuteen.

Tabut raastoivat Lapin taidetaituria

Reidar Särestöniemi (1925 - 1981) on yksi Suomen tunnetuimmista taiteilijoista. Hänet tunnetaan erityisesti väreissä kylpevistä Lappi-aiheisista maalauksistaan, joissa eläin- ja fantasiahahmot peilaavat myyttejä ja tabuja.

Schjerfbeck työsti tunteet taiteeksi

Pohjoismaiden merkittävimpiin taiteilijoihin kuuluvan Helene Schjerfbeckin (1862-1946) syntymästä on kulunut 150 vuotta. Juhlavuotta on vietetty ympäri Suomen; Helsingissä hänen työnsä on esillä Ateneumissa.

Karu saaristo kosketti Rönnbergiä

Hämeenlinnan taidemuseo esittelee 60-vuotisjuhlanäyttelyssään läpileikkauksen Hanna Rönnbergin (1860 - 1946) tuotannosta.

Räväkkä Fanny Churberg mursi rajat

Turun taidemuseo esittelee kesänäyttelyssään keskeisimpiin suomalaisiin maisemamaalareihin kuuluvan Fanny Churbergin tuotantoa.

Outi Heiskasen juhlanäyttely

Outi Heiskasen retrospektiivinen katsaus taiteilijan tuotantoon on samalla hänen 75-vuotis- juhlanäyttelynsä.

Tyko Sallisen raju ekspressionismi

Retretin kesän päänäyttely esittelee taiteellisen murroksen aikaansaaneet ekspressionistit, Tyko Sallisen taiteilijatovereineen.

Levoton I.K.Inha seestyi luonnossa

Lappeenrannassa on nähtävillä laaja kokoelma Suomen maisemia ja kansanperinnettä ansiokkaasti tallentaneen I. K. Inhan maisemakuvia. Niistä välittyy Inhan suuri rakkaus Suomen luontoon.

Futuristit loivat dynaamista taidetta

Espoossa voi tutustua Italiasta käynnistyneen futurismi-taidesuuntauksen näyttäviin teoksiin 1900-luvun alusta 1940-luvulle asti.

Rembrandt etsi grafiikan rajoja

Mestarillinen hollantilainen taidemaalari Rembrandt van Rijn oli myös uraauurtava graafikko. Hänen grafiikanvedoksiinsa voi nyt tutustua Helsingissä.

Carl Larsson loi kodin ideaalin

Turun taidemuseossa on nähtävillä Carl Larssonin (1853 - 1919) teoksia sekä taiteilijan varhaisvuosilta että myöhemmiltä ajoilta.

Nandor Mikolan pelkistetty intuitio

Kuvataiteilija Nandor Mikola (1911 - 2006) tuli tunnetuksi akvarellitaiteen uudistajana. Vaasassa esillä oleva 100-vuotisjuhlanäyttely osoittaa hänen pitkän taideuransa monipuolisuuden.

Taiteen Vuoksi virtaa ajassa

Suomen vesistöt ja kosket ovat taiteen myötävaikutuksella vakiintuneet osaksi suomalaista sielunmaisemaa. Mikkelissä pääsee tutustumaan Vuoksen kansallismaisemiin ja tulkintoihin veden olemuksesta.

1 2 3 4

Muualla Yle.fi:ssä