Kirja-arvio

Guy Gavriel Kay: Lions of Al-Rassan

Guy Gavriel Kayn historiallinen fantasia hakee inspiraationsa islamilaisen Espanjan kulta-ajoilta.

Polttavan auringon alla
Kauan sitten Asharin palvojat nousivat maihin Esperanan niemimaalle ja perustivat mahtavan Al-Rassanin kalifaatin. Vuosien vieriessä loiston päivät jäivät unholaan, ja viimeisen kalifin salamurhan jälkeen Al-Rassan hajosi useaksi heikoksi ja keskenään kamppailevaksi kuningaskunnaksi. Niemimaan alkuperäisasukkaat, pohjoisiin osiin ajetut Jadin palvojat, näkivät tilaisuutensa tulleen ja alkoivat suunnitella niemimaan takaisin valtausta.

Tähtien lapset
Guy Gavriel Kay (s.1954) on kanadalainen kirjailija, jonka tuotanto on enimmäkseen historiallista fantasiaa. Hänen teoksensa hakevat tarinan aiheet historiasta, mutta mikäli tarve vaatii, mukaan laitetaan taikuutta ja muuta asiaankuuluvaa.

Teoksessa Lions of Al-Rassan (2005) fantasiaa edustaa ainoastaan yhden sivuhahmon selvännäkijäntaito. Historiallista inspiraatiota on sitäkin enemmän. Esperana on Iberian niemimaa, ja romaanin konflikti tiivistää yhteen sukupolveen reconquistan, kristittyjen kuninkaiden Espanjan valloituksen muslimeilta.

Esperanan uskonnolliset ryhmät ovat aurinkoa palvovat jadit (kristityt), tähtiä kumartavat asharit (muslimit) sekä kuuta palvova vähemmistöryhmä kindathit (juutalaiset). Historiallisia lauseita ja uskonnollista kuvastoa lukuun ottamatta romaanin uskonnoilla on kuitenkin vähän tekemistä esikuviensa kanssa.

Varsinaisen innoituksensa Kay hakee keskiajan edistyksellisen Al-Andalusin kulta-ajoista. Monet historioitsijat näkevät Al-Andalusin jonkinlaisena utopistisena kulttuurien sulatusuunina, jonka perinnöstä syntyi eurooppalainen renessanssi. Toisaalta moni historioitsija sanoo, että tämä näkemys on pelkkää romanttista haihattelua. Romaanissa utopian muodostaa maanpakoon ajetun Jadin palvojan, Rodrigo Belmonten, sotilasjoukko. Joukkoon liittyy myös ashareita ja kindatheja. Kolmen kulttuurin yhteisö hyödyntää toistensa parhaat puolet ja suoriutuu teoista, joihin muut eivät pysty.

Hyviä tai pahoja ihmisiä romaanissa ei oikeastaan ole. Kuninkaat voivat olla vallanhimoisia mutta myös pragmaatikkoja, joita kiinnostaa oman valtakunnan menestys. Antagonistiksi on valittu uskonnollinen fanatismi, joka saapuu niemimaalle ulkopuolisten mukana joko omaehtoisesti tai pakon edestä kutsuttuna. Toisaalta fanatismillekin annetaan uskottavat syyt, eikä niiden edustajista tehdä karikatyyrejä. Romaanissa esitetään, millainen historiallinen Espanja olisi voinut joskus olla.

Unelmat kuitenkin romahtavat. Kayn sanoma lienee se, että vaikka jotkut ihmiset voivat laittaa ennakkoluulonsa syrjään ja elää rauhassa omassa pienessä piirissään, suurin osa ei kykene rauhanomaiseen eloon. Myös uskollisuus omille ideaaleille ajaa lopulta Belmonten ja hänen ystäviensä väliin kiilaa. Lopussa eloonjääneet voivat vain todeta, että ei ole muuta vaihtoehtoa kuin elää oma elämänsä niin hyvin kuin osaa. Utopia tulee jos on tullakseen, ja sitä jäävät todistamaan vain kolmea tyhjää viinipikaria valaiseva kuu ja tähdet.

Fantasiaa moneen makuun
Guy Gavriel Kayn romaania Lions of Al-Rassan on saatavilla englanniksi ainakin pääkaupunkiseudun kirjakaupoista. Teosta voi suositella kaikille jotka pitävät vakavasta fantasiasta tai vaihtoehtohistoriasta. Mikäli janoaa enemmän fantasiaa, Kayn romaani Tigana (1991) on hyvä lukukokemus. Toisin kuin Lions of Al-Rassan se on käännetty suomeksi ja julkaistu kahdessa osassa nimillä Sieluun isketty tikari sekä Verenperinnön hinta.

Sampo Haarlaa

Julkaistu: 29.08.2013

Kaikki vapaa-aika/kirjat - alueen artikkelit

Kirjoja Jane Austenin jäljillä

Kirjoja Jane Austenin hengessä

Englantilaiskirjailija Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo -klassikkoteos (Pride and Prejudice, 1813) on innostanut tekstiin rakastuneita kirjoittamaan omia versioitaan Elizabeth Bennetin ja Fitzwilliam Darcyn tarinasta.

Etsiväkerho Hurrikaani vauhdissa

Jari Mäkipään seikkailukirja vie lukijat kesäisiin tunnelmiin. Nuoret etsivät yrittävät keksiä selitystä entisen motellin lähellä tapahtuviin salaperäisiin tapahtumiin.

Ville Romunen ja mummo seikkailevat lastenkirjoissa

Maijaliisa Dieckmannin lastenkirjasarjassa Mummo Mutikainen ilmaantuu aina välillä 9-vuotiaan Villen elämään kuin tyhjästä, houkutellen Villen ja naapurissa asuvan Lillin mitä hassuimpiin seikkailuihin.

Mahaa hytkyttävät joulukirjat

Lasten kestosuosikit Ella Lapissa ja Lassen joulu virittävät hilpeään joulutunnelmaan.

Koululaisen kirjavinkki: Bittiviikarit

Arna Tuulin ja Hanna Salmen lastenkirjassa koetaan jännittävä seikkailu tietokoneen uumenissa.

Koululaisen kirjavinkki: Leevi ja Leonora

Leevi ja Leonora ajoi pyörillä hurjasti karkuun, kun ne pojat ajoi takaa. Ne meni niin lujaa, et pojat ei saanu kiinni. (Karoliina, 8 v.)

Koululaisen kirjavinkkinä Kari Evinsalon Etsivä Vertti –sarja

Kari Evinsalon Etsivä Vertti -lastendekkarit ovat kutkuttavan jännittävää luettavaa.

Koululaisen lomakirjavinkkinä Tuija Lehtisen Sirkuskoira Rico

Tuija Lehtisen seikkailukirjan tapahtumat sijoittuvat Mimosa-sirkukseen, joka kiertää pikkupaikkakuntia Suomessa.

Mangaa kissojen elämästä

Realistiseen sävyyn kissanelämää kuvaava Neiti Koume, tiikeriraita -kirja on hurmaava ensikosketus mangan eli japanilaisen sarjakuvan maailmaan.

Ari Turunen: Maailman kuvat - Mitä kartat kertovat meistä ja muista?

Tietokirjailija Ari Turusen tutkimusmatka maailmankarttojen ihmeellisen kehityskaaren saloihin on viihdyttävä ja avartava luku- ja katselukokemus.

Koululaisen kirjavinkkinä Mila Teräksen Telma-kirjasarja

Ekaluokkalainen Telma on muuttanut perheineen Espanjasta Suomeen. Telman arjesta löytyy ripaus taikaa.

Garth Ennis: 303

Garth Ennisin sarjakuva-albumi 303 on rujo kertomus venäläisen everstin kostoretkestä.

Historiaa ja öisen linnan haamuja

Kirsti Ellilän lastenkirja kertoo kolmasluokkalaisen Reetan hurjasta öisestä seikkailusta Turun linnan kummitusten kanssa.

Koululaisen kirjavinkki: Johanna Tuomola: Kivalan etsivät

Lastendekkarisarjassa ala-asteikäiset ystävykset selvittävät omaa arkeaan koskettavia arvoituksia, varkauksia ja ilkivaltaa.

Guy Gavriel Kay: Lions of Al-Rassan

Guy Gavriel Kayn historiallinen fantasia hakee inspiraationsa islamilaisen Espanjan kulta-ajoilta.

Lapsen kesäkirjaklassikko: Matilda

Roald Dahlin lastenkirjaklassikon päähenkilö Matilda on 4-5-vuotias tyttö, joka joutuu selviämään inhottavien aikuisten maailmassa.

Lapsen kesäkirja: Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus

Johanna Hulkon lastenkirja kertoo nelosluokkalaisesta Raparperista, joka ystävineen harrastaa geokätköilyä. Lapset lähtevät salaa metsäretkelle, mutta siellä on myös epäilyttävä hiippari outoine paketteineen.

Einari Lankinen: Olin takaa-ajettuna

80-luvun kulttiteoksessa Yle vainoaa luovaa taiteilijaa.

Lapsen kesäkirja: Perhosten polku

Virpi Pennan Perhosten polku kertoo kiehtovan unenomaisen seikkailun kautta ystävyydestä.

Lapsen kesäkirja: Tuulihattu

Anna-Mari Kaskisen Tuulihattu-kirjat kertovat hauskan tarinan myötä lapselle, kuinka hän voisi toimia vaikeissa tilanteissa. Aikuinen lukija puolestaan havahtuu lapsen näkökulmaan.

Matti Rämö: Polkupyörällä Islannissa - Tuulen tiellä laavakenttien poikki

Tuulen ja jään maahan polkaisee Matti Rämö viidennessä matkakirjassaan Polkupyörällä Islannissa: Tuulen tiellä laavakenttien poikki.

Sami Feiring (toim.): Tiheiden ajatusten kirja

Suomen aforismiyhdistyksen Sami Feiring on toimittanut yksien kansien väliin hienon kokoelman suomalaisia ajatelmia.

Pirjo Kainulainen: Ammattina potilas

Syöpä varjosti 11 vuotta Pirjo Kainulaisen elämää. Hän kirjasi kroonikkopotilaan arjen pysäyttäväksi teokseksi Ammattina potilas.

Paul Verhoeven: Jeesus nasaretilainen

Hollantilaisen elokuvaohjaaja Paul Verhoevenin yllättävä kirja Jeesus nasaretilainen tarkastelee Jeesusta ihmisenä ilman uskonkappaleiden jäykkää ennakkoasetelmaa.

Satu Rommi: Moottoripyörällä Himalajalle

Toisessa Intia-kirjassaan toimittaja-jooganopettaja Satu Rommi matkaa moottoripyörän kyydissä Himalajan hulppeisiin maisemiin.

Elävä arkisto Yle Puheen yössä

Yle Puhe avaa Elävän arkiston yöohjelmistossaan 30.4. alkaen.

Elävä arkisto: kirjailijat äänessä

Kirjan ja ruusun päivänä 23.4. kirjailijat ovat äänessä Elävän arkiston nettiradiossa.

Maia Raitanen: Sano muikku!

Maia Raitasen teos kertoo oleellisimman Suomen kaloista havainnollisesti, lyhyen tiiviisti ja vieläpä kepeän hauskasti.

Edgar Rice Burroughs: John Carter Marsin sankari

Tarzan-kirjojen luojan romaani John Carter Marsin sankari (Into) on viihteellinen seikkailuromaani Mars-planeetalla, jonne kapteeni John Carter joutuu kuolemansa jälkeen.

Kirja-arvio: Polkupyörällä Jäämerelle

Pohjoisen luonto on syvästi, karusti ja kauniisti läsnä, kun Matti Rämö polkee Jäämerelle.

Saara Henriksson: Moby Doll

Saara Henrikssonin esikoisromaani Moby Doll (Into) kuvaa ihmisen pyrkimystä tavoittaa jotain saavuttamatonta.

Lubna Ahmad al-Hussein: 40 raipaniskua

Lubna Ahmad al-Hussein istui 2008 ravintolassa Khartumissa Sudanin pääkaupungissa, kun kaksitoista siveyspoliisia tuli tekemään ratsiaa. 40 raipaniskua (Minerva) kuvaa ratsiasta alkaneita tapahtumia.

Laura Gustafsson: Huorasatu

Rujoa kieltä, sekopäistä menoa, väkivaltaa, alistamista, halveksuntaa, antiikin mytologiaa ja nykypäivää. Siinä tiivistetysti Laura Gustafssonin esikoisteoksen Huorasatu (Into 2011) sisältö.

1 2 3 4

Muualla Yle.fi:ssä