Koululaisen kirjavinkki

Historiaa ja öisen linnan haamuja

Kirsti Ellilän lastenkirja kertoo kolmasluokkalaisen Reetan hurjasta öisestä seikkailusta Turun linnan kummitusten kanssa.

Reetta haluaa olla isona sirkusprinsessa. Muut eivät usko, että Reetta pystyy siihen. (Karoliina, 7 v.)

Pullukkaa Reettaa on kehotettu unohtamaan haaveensa. Reettaa harmittaa, että ylipainon vuoksi häntä pidetään tyhmänä ja kömpelönä.

Reetta saa kuulla naljailua painostaan, mutta hän ei sanoista piittaa. Hän ottaa hulvattomasti taiteilijanimekseen sirkusprinsessa Trauman. Reippaan Reetan sirkustaitoja tarvitaan yllättäen Turun linnassa, ja hän saa oman tähtihetkensä kaikkien jakamattoman huomion keskipisteenä.

Reetta, Liina ja Lauri meni bussilla Turkuun Edit-tädin luo. Vanhemmat oli häissä ja mummi matkalla. Se Edit oli ihan hassu. (Karoliina)

Omalaatuinen Edit on ollut sirkuksen tähti, ja siksi hän on Reetan sankari. Lapsista tai vastuunotosta Edit ei ymmärrä mitään, ja hän jättää lapset yksin tutustumaan Turun linnaan. Lapset eivät pysy luvallisilla reiteillä, jäävät yöksi lukkojen taakse linnaan ja lopulta eksyvät toisistaan.

Haamut ovat historian hahmoja

Linna oli yöllä pelottava. Siellä oli haamuja ja kahleet kalisi. Niil oli juhlat ja meteliä. (Karoliina)

Linnan tyrmä olisi kolkko yöllä ilman aaveitakin, mutta Reetta kohtaa linnan uumenissa muun muassa kapinapäällikkö Jaakko Ilkan, Kaarina Maununtyttären ja myös noitavainon uhrin, Valpuri Kynin.

Valpuri oli tehnyt kiusaa lehmille. Se oli haamuna linnassa ja vei Reetan maskottikissan. Se kissa heräs henkiin, siitä tuli elävä. Noita alkoi kiusata Reettaa. (Karoliina)

Valpuri Kyni on historiallinen henkilö, joka joutui syytetyksi noituudesta 1600-luvun puolivälissä. Hänen noituutensa katsottiin varmistuneen, koska hän ei hukkunut vesikokeessa Aurajoella. Myöhemmin hänet tuomittiin menettämään korvansa ja selkänahkansa ja poltettavaksi roviolla.

Julma historia tulee osaksi nykyhetkeen sijoittuvaa tarinaa. Korvaton, äkäinen ja arvaamaton Valpuri sulkee Reetan linnan muurien sisälle. Valpuri on satoja vuosia yrittänyt kasvattaa korviaan takaisin taikakeitoksilla. Hän kaavailee Reetan jäämistä linnaan ikuisiksi ajoiksi seurakseen, huvikseen ja keitostensa maistajaksi. Tai sitten Reetta voisi antaa hänelle korvansa.

Huumori pehmentää hurjaa historiaa

Vauhdikkaan kirjan juonenkäänteet ovat riemukkaan hauskoja, mutta tapahtumat voivat myös viedä lukijan ahdistaviin tunnelmiin. 8 - 12-vuotiaille suunnattu kirja luettiin meillä jo varhaisemmassa vaiheessa, koska kiehtova käynti Turun linnassa oli vielä tuoreessa muistissa. Kirjaa luettiin hiukan valikoiden, jotta Valpuri Kynin tekemiset eivät siirtyisi uniin.

Seikkailun lisäksi kirja vie matkalle historiaan. Aikuisen tehtäväksi voi tulla tekstin tulkkina toimiminen: esimerkiksi termi "jalkavaimo" herättää hämmennystä kirjan päähenkilöissäkin.

Kirsti Ellilä: Reetta ja linnan vangit, Karisto 2010. Kuvitus Kirsi Haapamäki.

Kirjan luki Karoliina, 7 v.

Yle Teksti-TV

Julkaistu: 11.10.2013

Kaikki vapaa-aika/kirjat - alueen artikkelit

Kirjoja Jane Austenin jäljillä

Kirjoja Jane Austenin hengessä

Englantilaiskirjailija Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo -klassikkoteos (Pride and Prejudice, 1813) on innostanut tekstiin rakastuneita kirjoittamaan omia versioitaan Elizabeth Bennetin ja Fitzwilliam Darcyn tarinasta.

Etsiväkerho Hurrikaani vauhdissa

Jari Mäkipään seikkailukirja vie lukijat kesäisiin tunnelmiin. Nuoret etsivät yrittävät keksiä selitystä entisen motellin lähellä tapahtuviin salaperäisiin tapahtumiin.

Ville Romunen ja mummo seikkailevat lastenkirjoissa

Maijaliisa Dieckmannin lastenkirjasarjassa Mummo Mutikainen ilmaantuu aina välillä 9-vuotiaan Villen elämään kuin tyhjästä, houkutellen Villen ja naapurissa asuvan Lillin mitä hassuimpiin seikkailuihin.

Mahaa hytkyttävät joulukirjat

Lasten kestosuosikit Ella Lapissa ja Lassen joulu virittävät hilpeään joulutunnelmaan.

Koululaisen kirjavinkki: Bittiviikarit

Arna Tuulin ja Hanna Salmen lastenkirjassa koetaan jännittävä seikkailu tietokoneen uumenissa.

Koululaisen kirjavinkki: Leevi ja Leonora

Leevi ja Leonora ajoi pyörillä hurjasti karkuun, kun ne pojat ajoi takaa. Ne meni niin lujaa, et pojat ei saanu kiinni. (Karoliina, 8 v.)

Koululaisen kirjavinkkinä Kari Evinsalon Etsivä Vertti –sarja

Kari Evinsalon Etsivä Vertti -lastendekkarit ovat kutkuttavan jännittävää luettavaa.

Koululaisen lomakirjavinkkinä Tuija Lehtisen Sirkuskoira Rico

Tuija Lehtisen seikkailukirjan tapahtumat sijoittuvat Mimosa-sirkukseen, joka kiertää pikkupaikkakuntia Suomessa.

Mangaa kissojen elämästä

Realistiseen sävyyn kissanelämää kuvaava Neiti Koume, tiikeriraita -kirja on hurmaava ensikosketus mangan eli japanilaisen sarjakuvan maailmaan.

Ari Turunen: Maailman kuvat - Mitä kartat kertovat meistä ja muista?

Tietokirjailija Ari Turusen tutkimusmatka maailmankarttojen ihmeellisen kehityskaaren saloihin on viihdyttävä ja avartava luku- ja katselukokemus.

Koululaisen kirjavinkkinä Mila Teräksen Telma-kirjasarja

Ekaluokkalainen Telma on muuttanut perheineen Espanjasta Suomeen. Telman arjesta löytyy ripaus taikaa.

Garth Ennis: 303

Garth Ennisin sarjakuva-albumi 303 on rujo kertomus venäläisen everstin kostoretkestä.

Historiaa ja öisen linnan haamuja

Kirsti Ellilän lastenkirja kertoo kolmasluokkalaisen Reetan hurjasta öisestä seikkailusta Turun linnan kummitusten kanssa.

Koululaisen kirjavinkki: Johanna Tuomola: Kivalan etsivät

Lastendekkarisarjassa ala-asteikäiset ystävykset selvittävät omaa arkeaan koskettavia arvoituksia, varkauksia ja ilkivaltaa.

Guy Gavriel Kay: Lions of Al-Rassan

Guy Gavriel Kayn historiallinen fantasia hakee inspiraationsa islamilaisen Espanjan kulta-ajoilta.

Lapsen kesäkirjaklassikko: Matilda

Roald Dahlin lastenkirjaklassikon päähenkilö Matilda on 4-5-vuotias tyttö, joka joutuu selviämään inhottavien aikuisten maailmassa.

Lapsen kesäkirja: Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus

Johanna Hulkon lastenkirja kertoo nelosluokkalaisesta Raparperista, joka ystävineen harrastaa geokätköilyä. Lapset lähtevät salaa metsäretkelle, mutta siellä on myös epäilyttävä hiippari outoine paketteineen.

Einari Lankinen: Olin takaa-ajettuna

80-luvun kulttiteoksessa Yle vainoaa luovaa taiteilijaa.

Lapsen kesäkirja: Perhosten polku

Virpi Pennan Perhosten polku kertoo kiehtovan unenomaisen seikkailun kautta ystävyydestä.

Lapsen kesäkirja: Tuulihattu

Anna-Mari Kaskisen Tuulihattu-kirjat kertovat hauskan tarinan myötä lapselle, kuinka hän voisi toimia vaikeissa tilanteissa. Aikuinen lukija puolestaan havahtuu lapsen näkökulmaan.

Matti Rämö: Polkupyörällä Islannissa - Tuulen tiellä laavakenttien poikki

Tuulen ja jään maahan polkaisee Matti Rämö viidennessä matkakirjassaan Polkupyörällä Islannissa: Tuulen tiellä laavakenttien poikki.

Sami Feiring (toim.): Tiheiden ajatusten kirja

Suomen aforismiyhdistyksen Sami Feiring on toimittanut yksien kansien väliin hienon kokoelman suomalaisia ajatelmia.

Pirjo Kainulainen: Ammattina potilas

Syöpä varjosti 11 vuotta Pirjo Kainulaisen elämää. Hän kirjasi kroonikkopotilaan arjen pysäyttäväksi teokseksi Ammattina potilas.

Paul Verhoeven: Jeesus nasaretilainen

Hollantilaisen elokuvaohjaaja Paul Verhoevenin yllättävä kirja Jeesus nasaretilainen tarkastelee Jeesusta ihmisenä ilman uskonkappaleiden jäykkää ennakkoasetelmaa.

Satu Rommi: Moottoripyörällä Himalajalle

Toisessa Intia-kirjassaan toimittaja-jooganopettaja Satu Rommi matkaa moottoripyörän kyydissä Himalajan hulppeisiin maisemiin.

Elävä arkisto Yle Puheen yössä

Yle Puhe avaa Elävän arkiston yöohjelmistossaan 30.4. alkaen.

Elävä arkisto: kirjailijat äänessä

Kirjan ja ruusun päivänä 23.4. kirjailijat ovat äänessä Elävän arkiston nettiradiossa.

Maia Raitanen: Sano muikku!

Maia Raitasen teos kertoo oleellisimman Suomen kaloista havainnollisesti, lyhyen tiiviisti ja vieläpä kepeän hauskasti.

Edgar Rice Burroughs: John Carter Marsin sankari

Tarzan-kirjojen luojan romaani John Carter Marsin sankari (Into) on viihteellinen seikkailuromaani Mars-planeetalla, jonne kapteeni John Carter joutuu kuolemansa jälkeen.

Kirja-arvio: Polkupyörällä Jäämerelle

Pohjoisen luonto on syvästi, karusti ja kauniisti läsnä, kun Matti Rämö polkee Jäämerelle.

Saara Henriksson: Moby Doll

Saara Henrikssonin esikoisromaani Moby Doll (Into) kuvaa ihmisen pyrkimystä tavoittaa jotain saavuttamatonta.

Lubna Ahmad al-Hussein: 40 raipaniskua

Lubna Ahmad al-Hussein istui 2008 ravintolassa Khartumissa Sudanin pääkaupungissa, kun kaksitoista siveyspoliisia tuli tekemään ratsiaa. 40 raipaniskua (Minerva) kuvaa ratsiasta alkaneita tapahtumia.

Laura Gustafsson: Huorasatu

Rujoa kieltä, sekopäistä menoa, väkivaltaa, alistamista, halveksuntaa, antiikin mytologiaa ja nykypäivää. Siinä tiivistetysti Laura Gustafssonin esikoisteoksen Huorasatu (Into 2011) sisältö.

1 2 3 4

Muualla Yle.fi:ssä