Kaarlo, 9: "Parasta Kississä oli musiikki!"

Kiss juhlisti 40-vuotista taivaltaan uudella hämähäkkilavalla Helsingissä 3.6. tutuin elkein. Ensimmäisen rock-keikkansa kokeneen suomussalmelaisen Kaarlo Salmirinteen, 9, mukaan parasta kaikessa oli Kissin musiikki. Syliin lensi myös muisto Paul Stanleyltä.

Kaarlo Salmirinne, 9, lähti sunnuntaina Kajaanista äitinsä Sini Salmirinteen kanssa pitkälle matkalle kohti elämänsä ensimmäistä rock-konserttia mietteliäänä. Olisiko sittenkin ollut kivempaa mennä mummolaan näin kesäloman aluksi yökylään, kuten toiset tekivät? Toisaalta, onhan Kiss nyt hyvä viimein nähdä. "Kassulla", kuten monella muullakin, on takanaan ikäisekseen pitkä tovi Kiss-fanina. Yhtye julkaisi hänen Paul Stanley –piirroksensa verkkosivuillaan silloin kun Kassu oli kuusi.

Perillä Helsingissä oli tuttavan neuvoma maskikauppa muuttanut, joten Kiss-kasvomaalit jäivät tällä kertaa laittamatta. Areenalla viimeinenkin lastenkokoinen Kiss-paita meni Kassun nenän edestä. Mutta toisin kuin Tukholmassa, ei Helsingissä sentään käynyt kenellekään pienimmistä katsojista niin, etteikö keikalle olisi päästetty. Ja Kassun seurueen paikat – nehän ovat ihan lavan vieressä!

Kiss ei antanut Kassun odotella liian pitkään, vaan aloitti täsmällisesti heti yhdeksän jälkeen.

Tuttu ja turvallinen, ritualistinen Kiss

”You wanted the best, you got the best. The hottest band in the World – Kiss!” Kiss ei olisi Kiss ilman tuttua, bändin asenteen yhteen nyrkilliseen rock and roll –uhoa paketoivaa mantraa. Se on kuultu jokaisen keikan alussa läpi vuosikymmenten, riippumatta suosion nousu- tai laskusuhdanteesta.

Tällä kertaa rock-bisneksen arkkityypit laskeutuivat likipitäen täyden Hartwall Areenan eteen upouuden robottihämäkin selästä. Näyttävä roudarin painajainen oli Helsingissä tositoimissaan vasta toista kertaa. Se selittänee pari hämähäkin liikkeisiin liittynyttä pientä jumia ja epäloogisuutta.

Mukana olivat kaikki Kiss-shown ritualistiset tunnusmerkit: basisti-laulaja Gene Simmonsin verinen God of Thunder -kauhushow, kitaristi-laulaja Paul Stanleyn Love Gun -lentomatka yli lattiakatsomon ja nousevat katsomotkin valkoiseksi kuorruttanut Rock And Roll All Nite –konfettisade, joka sai paikallaan seisovat turvamiehet näyttämään lumimyrskyn uhreilta. Ja tietenkin kosolti tarkasti ajoitettuja tuli- ja rakettiefekteja läpi illan.

Biisivalikoima oli tuttu ja turvallinen, sama kuin kiertueen Euroopan osuuden avauksessa pari päivää aiemmin Tukholmassa. Setti käsitti valtaosan Kissin suurimmista hiteistä, 80-luvun loppua ja 90-luvun alkua lukuun ottamatta. Suurimmat yllätykset olivat avausbiisi Psycho Circus sekä kitaristi Tommy Thayerin laulamina yhteenpaketoitu versio Thayerin tuoreesta Outta This World –biisistä ja hänen edeltäjänsä Ace Frehleyn Shock Me:stä.

Valitettavasti kiertueelle nimen antaneelta, mainiolta mutta huonosti myyneeltä Monster –albumilta (2012) ei Thayerin osuuden lisäksi kuultu kuin avaussingle Hell Or Hallelujah. Kissin biisivalintojen klassikkopainotteisuus on kotikoneelta settilistojen tuijotteluun verrattuna keikalla ymmärrettävämpää; yleisö ei lähde mukaan Kissin parhaisiin vaan sen parhaiten tunnettuihin kappaleisiin.

"Ettehän halua, että menemme Ruotsiin liian pian?"

Kiss on soittanut Suomessa yhdeksän keikkaa, joista huonoimpiin ei Monster-show lukeudu. Ilmeisen hyväntuulinen Paul Stanley vastaili yleisön hymyyn tuon tuosta omallaan, säästäen encore-osuuden ainoan happaman naamansa lavateknikkojen suuntaan.

”Olen iloinen siitä, että olette suomalaisuudestanne ylpeitä – we love it here!”, Stanley nuoleskeli. Hänen mukaansa yhtye aikoo viettää Suomessa peräti kolme päivää. ”Tehän ette halua, että menemme takaisin Ruotsiin liian pian, ettehän?”

Maanantain show ei myöskään lukeudu Kissin parhaimpiin, ainakaan musiikillisessa mielessä. Pienet soittokämmit eivät menoa koskaan haittaa, mutta sitä valitettavaa tosiasiaa ei voi kiertää, että legendaarisen vokalistin Paul Stanleyn, 61, ääni on mennyttä. Keikan alun laulu sujui Stanleyltä kohtuullisesti, mutta loppupuolella hän joutui jättämään kertosäkeet useissa kappaleissa muun Kissin ja yleisön laulettaviksi.

Toisin kuin jokunen Kiss-fanikin ehkä pelkäsi, ei Stanleyn rouhea raspi kuitenkaan tehnyt showsta sietämätöntä. Kiss on muutakin kuin laulavaa Paulia – se on mm. myös vokalistina erinomaisen rumpalin Eric Singerin ja Gene Simmonsin rullaavaa yhteensoittoa ja tietenkin kunnon showta, alusta loppuun. Painaviin sotisopiinsa sonnustautuneiden, osin seitsemättäkymmentään jo käyvien muusikoiden vetreys on silmiinpistävää.

Paul Stanley on yhä itseoikeutettu ringmaster ja yleisönhuudattaja. ”Tuletteko katsomaan meitä uudestaan”, hän kysyi keikan keskivaiheilla ja sai, menon ollessa mukavimmillaan, yleisön mylvimään myötämielisyydessä. Miksipä ei, kun soitto kulkee ja rock-kukkojen naurettavin särmäkin on vuosien saatossa hioutunut rock-leppoisuudeksi. Hämähäkinseittejä ei ole vielä liikaa.

Kaarlon keikka-arvio

Kun Kiss lopetti parin tunnin shownsa ensialbuminsa päätösraitaan Black Diamond, nousi lavanvieruskatsomon penkistä hymyilevä nuori mies.

Keikan keskivaiheilla, silloin kun Paul Stanley soitti, poseerasi ja keikisteli sillä lavan kulmalla, joka oli lähimpänä Kassun paikkaa, sattui jotain erityistä. Paul Stanley huomasi Kassun bailaavan seurueen ja heittää näpsäytti nelikymmenvuotisella ammattitaidollaan plektran. Se lensi lavan ja katsomon välisen kuilun ja satojen ihmisten päiden yli suoraan kohti ja sen Kaarlo nappasi. Plektrassa on Paul Stanleyn nimmari painettuna. Viis teepaidasta.

Mutta millaisin miettein Kaarlo Salmirinne oli Kissin keikasta seuraavana päivänä?

”Parasta oli musiikki. Kaikki kappaleet, mitä halusin kuulla, tulivat. Ja jäi se konfettitykityskin mieleen.”

Sami Koivisto / Yle Teksti-TV

Kissin setti Helsingissä 3. kesäkuuta:

1. Psycho Circus (albumilta Psycho Circus, 1998)
2. Shout It Out Loud (Destroyer, 1976)
3. Let Me Go, Rock’n’Roll (Hotter Than Hell, 1974)
4. I Love It Loud (Creatures Of The Night, 1982)
5. Hell Or Hallelujah (Monster, 2012)
6. War Machine (Creatures Of The Night, 1982)
7. Heaven’s On Fire (Animalize, 1984)
8. Deuce (Kiss, 1974)
9. Say Yeah (Sonic Boom, 2009)
10. Shock Me/Outta This World (Love Gun, 1977 / Monster, 2012)
11. God Of Thunder (Destroyer, 1976)
12. Lick It Up (Lick It Up, 1983)
13. Love Gun (Love Gun, 1977)
14. Rock And Roll All Nite (Dressed To Kill, 1975)
Encoret:
15.Detroit Rock City (Destroyer, 1976)
16.I Was Made For Lovin’ You (Dynasty, 1979)
17. Black Diamond (Kiss, 1974)

Julkaistu: 04.06.2013

Kaikki vapaa-aika/musiikki - alueen artikkelit

Kate Bush pehmittää sydämet kokemaan syvemmin

Konserttiarvio: Kate Bush nostaa pop-kulttuurin kuluttajan yksipuolisesta, aisteja turruttavien kokemusvyörytysten merestä vähemmän egokeskeiseen tapaan koskettaa, kertoa ja tuntea vuorovaikutusta.

Kaarlo, 9: "Parasta Kississä oli musiikki!"

Kiss juhlisti 40-vuotista taivaltaan uudella hämähäkkilavalla Helsingissä 3.6. tutuin elkein. Ensimmäisen rock-keikkansa kokeneen suomussalmelaisen Kaarlo Salmirinteen, 9, mukaan parasta kaikessa oli Kissin musiikki. Syliin lensi myös muisto Paul Stanleyltä.

Topi Saha: Kolme veljee

Topi Sahan toista pitkäsoittoa kuunnellessa on vaikea kuvitella, että Saha on vasta reilu parikymppinen.

Neljänsuora: Riisiä hiuksissa

Neljänsuoralla on 15-vuotinen taival takana. Riisiä hiuksissa on bändin seitsemäs pitkäsoitto.

Bastille: Bad Blood

Briteissä kovasti nostatettu ja listaykköseksikin mennyt Bastille onnistuu tekemään oman kuuloista musiikkia.

OneRepublic: Native

OneRepublicin nokkamies Ryan Tedder on tehtaillut hittejä yhdelle jos toisellekin artistille ja hittikynnyksen ylittäviä kappaleita tuntuu riittävän omaankin juttuun.

Kaartin Combo: Tää on se ilta

Perinteikkäästä Kaartin Soittokunnasta lohkottu Kaartin Combo on varsin nostalgisissa tunnelmissa uudella levyllään.

Kerkko Koskinen Kollektiivi

Nyt harmittaa. Harmittaa etten ollut Helsingissä nauttimassa Kerkko Koskinen Kollektiivin juhlaviikkojen konsertista. Jos levy on näin huima, niin mitä olisikaan ollut konserttispektaakkeli!

Kuukauden levy: Scissor Sisters: Magic Hour

Homopopin kuninkaallisista tuli radioystävällisempiä.

Kommentoi Bakun Euroviisuja tv-ruudulla

Twitter-Teksti-TV on käytössä kaikissa Ylen euroviisulähetyksissä. Teksti-TV:n tarjoaman euroviisuinfon löydät kootusti sivun 390 kautta.

Kuukauden levy: Madonna: MDNA

MDNA on mustimmillaan riemastuttavin.

Heikki Koskelo: Aamuun on aikaa

Vuoden 2011 Tangokisojen suosikki Heikki Koskelon debyyttialbumi on hyvin perinteistä ja jokseenkin mahtipontista iskelmää jousitaustoineen.

Eija Kantola: Peili

20-vuotista taiteilijajuhlaansa tänä vuonna juhlivan Eija Kantolan 11 levy on kerrassaan mahtava!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Muualla Yle.fi:ssä