Kirja-arvio: Polkupyörällä Jäämerelle

Pohjoisen luonto on syvästi, karusti ja kauniisti läsnä, kun Matti Rämö polkee Jäämerelle.

Matti Rämön neljäs matkakirja ”Polkupyörällä Jäämerelle: Tupasvillaa, poroja ja tuntemattomia sotilaita” on mielenkiintoinen kudelma matkantekoa, luontoa, historiaa ja maantiedettä. Siihen lomittuu hienoina säikeinä kohtauksia Rämön lapsuudesta, ajatuksia menneistä ja pohdintaa elämästä ja ympäristöstä. Tarkat havainnot ihmisistä ja humoristiset huomiot yhteiskunnasta ryydittävät ja keventävät mukavasti välillä raskastakin vaellusta kivikkoisilla teillä.

Matkansa alkutaipaleella Rämö laskeutuu Askolan hiidenkirnuun mietiskelemään ja hakemaan voimaa tulevalle vaellukselleen. Kirnun hän on nuorena maantieteenopiskelijana opintoretkellään löytänyt: ”Ihastuin saman tien valtavien energiavirtojen muinaiseen yhtymäkohtaan, joka huokuu luonnon pyhyyttä ja jatkumoa ajattomuudessa.” Tätä pyhää luonnon voimaa ja kauneutta on mukana matkan jokaisella polkaisulla Helsingistä Jäämerelle ja takaisin.

Matkanteko on kiihkeää ja halu päästä eteenpäin on voimakas, mutta Leppävirralla Rämö malttaa hetkeksi seisahtua seuraamaan kansainvälisen hippileirin elämää. Meno on siellä kuitenkin pelottavan rauhallista ja lämminhenkistä, joten hän riuhtaisee itsensä jälleen satulaan pysyäkseen tavoitteessaan ja tarkkaan laaditussa aikataulussaan.

Korpitiellä mäkeä ylös rollaattoria lykkivä vanhus saa Rämöltä tervehdyksen kellonkilkutuksena ja matka jatkuu ohi lakkautettujen kauppojen ja pienien taajamien ja kirkonkylien kautta kohti Jäämerta. Hirvet seuraavat tien laitamilta karavaanin vaellusta pohjoisemmaksi poropoluille ja monesti maiseman jylhyys ja kauneus nostattaa hymyn Rämön kasvoille.

Raatteentien kuvaus pysäyttää ja mieleen muistuu Rämön aiemman matkan näkymä lohduttomista pääkalloriveistä. Mutta kun uupunut matkaaja yöpyy suuren kuusen suojissa, popsii variksenmarjoja ja mustikoita ja työntää karavaaninsa jälleen liikkeelle, väistyvät kauhukuvat.

Pohjoisen luonto on syvästi, karusti ja kauniisti läsnä, porojen kuikuilu ja yhteisen matkan jolkottaminen, Rämön nopea pako hyttysarmeijalta telttaan hykerryttävät ja yllyttävät jatkamaan yhteistä matkaa.

Venäjän rajan ylitys, erilainen kulttuuri ja elämäntapa mietityttävät ja matka jatkuu sitkeästi poljinrikoista ja sepeliteistä huolimatta.Vielä pohjoisempana odottavat arvaamattomat sääolot ja Jäämeri. Rämö jaksaa pitää lukijaa otteessaan kulkiessaan tunturia ylös ja alas kertomalla, kuvailemalla, muistelemalla ja tuntemalla. Mustikat vaihtuvat puolukoiksi ja kesä syksyksi, mutta Rämö polkee.

Kirjan kartoista on mukava seurata matkan etenemistä ja palata välillä tarkistamaan, millaiset etäisyydet ja kiemurat Rämön mukana on juuri kulkenut. Ne antavat matkakertomukselle hyvän rungon, sillä aina voi tarkistaa missä kohdassa matka juuri nyt on ja paljonko on vielä taivalta ennen seuraavaa etappia.

Yhtymäkohtia Rämön aiempiin kirjoihin on paljon, mutta kirjailijan kehitys on tässä teoksessa ottanut huiman harppauksen eteenpäin. Rämö malttaa katsoa ja kertoa, muistella ja liittää huomioitaan eheästi kautta kirjan, hän antaa lukijalleen huikeita elämyksiä ja mahdollisuuden eläytyä matkaan kanssaan sekä Jäämeren rannalle että mielensä maisemiin, sillä kun ”onnen kaiherrus nousee jostain syvältä” voi lukijakin hymyillä yhtä matkaa.

Raili Tuikka

Julkaistu: 16.03.2012

Kaikki vapaa-aika/kirjat - alueen artikkelit

Kirjoja Jane Austenin jäljillä

Kirjoja Jane Austenin hengessä

Englantilaiskirjailija Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo -klassikkoteos (Pride and Prejudice, 1813) on innostanut tekstiin rakastuneita kirjoittamaan omia versioitaan Elizabeth Bennetin ja Fitzwilliam Darcyn tarinasta.

Etsiväkerho Hurrikaani vauhdissa

Jari Mäkipään seikkailukirja vie lukijat kesäisiin tunnelmiin. Nuoret etsivät yrittävät keksiä selitystä entisen motellin lähellä tapahtuviin salaperäisiin tapahtumiin.

Ville Romunen ja mummo seikkailevat lastenkirjoissa

Maijaliisa Dieckmannin lastenkirjasarjassa Mummo Mutikainen ilmaantuu aina välillä 9-vuotiaan Villen elämään kuin tyhjästä, houkutellen Villen ja naapurissa asuvan Lillin mitä hassuimpiin seikkailuihin.

Mahaa hytkyttävät joulukirjat

Lasten kestosuosikit Ella Lapissa ja Lassen joulu virittävät hilpeään joulutunnelmaan.

Koululaisen kirjavinkki: Bittiviikarit

Arna Tuulin ja Hanna Salmen lastenkirjassa koetaan jännittävä seikkailu tietokoneen uumenissa.

Koululaisen kirjavinkki: Leevi ja Leonora

Leevi ja Leonora ajoi pyörillä hurjasti karkuun, kun ne pojat ajoi takaa. Ne meni niin lujaa, et pojat ei saanu kiinni. (Karoliina, 8 v.)

Koululaisen kirjavinkkinä Kari Evinsalon Etsivä Vertti –sarja

Kari Evinsalon Etsivä Vertti -lastendekkarit ovat kutkuttavan jännittävää luettavaa.

Koululaisen lomakirjavinkkinä Tuija Lehtisen Sirkuskoira Rico

Tuija Lehtisen seikkailukirjan tapahtumat sijoittuvat Mimosa-sirkukseen, joka kiertää pikkupaikkakuntia Suomessa.

Mangaa kissojen elämästä

Realistiseen sävyyn kissanelämää kuvaava Neiti Koume, tiikeriraita -kirja on hurmaava ensikosketus mangan eli japanilaisen sarjakuvan maailmaan.

Ari Turunen: Maailman kuvat - Mitä kartat kertovat meistä ja muista?

Tietokirjailija Ari Turusen tutkimusmatka maailmankarttojen ihmeellisen kehityskaaren saloihin on viihdyttävä ja avartava luku- ja katselukokemus.

Koululaisen kirjavinkkinä Mila Teräksen Telma-kirjasarja

Ekaluokkalainen Telma on muuttanut perheineen Espanjasta Suomeen. Telman arjesta löytyy ripaus taikaa.

Garth Ennis: 303

Garth Ennisin sarjakuva-albumi 303 on rujo kertomus venäläisen everstin kostoretkestä.

Historiaa ja öisen linnan haamuja

Kirsti Ellilän lastenkirja kertoo kolmasluokkalaisen Reetan hurjasta öisestä seikkailusta Turun linnan kummitusten kanssa.

Koululaisen kirjavinkki: Johanna Tuomola: Kivalan etsivät

Lastendekkarisarjassa ala-asteikäiset ystävykset selvittävät omaa arkeaan koskettavia arvoituksia, varkauksia ja ilkivaltaa.

Guy Gavriel Kay: Lions of Al-Rassan

Guy Gavriel Kayn historiallinen fantasia hakee inspiraationsa islamilaisen Espanjan kulta-ajoilta.

Lapsen kesäkirjaklassikko: Matilda

Roald Dahlin lastenkirjaklassikon päähenkilö Matilda on 4-5-vuotias tyttö, joka joutuu selviämään inhottavien aikuisten maailmassa.

Lapsen kesäkirja: Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus

Johanna Hulkon lastenkirja kertoo nelosluokkalaisesta Raparperista, joka ystävineen harrastaa geokätköilyä. Lapset lähtevät salaa metsäretkelle, mutta siellä on myös epäilyttävä hiippari outoine paketteineen.

Einari Lankinen: Olin takaa-ajettuna

80-luvun kulttiteoksessa Yle vainoaa luovaa taiteilijaa.

Lapsen kesäkirja: Perhosten polku

Virpi Pennan Perhosten polku kertoo kiehtovan unenomaisen seikkailun kautta ystävyydestä.

Lapsen kesäkirja: Tuulihattu

Anna-Mari Kaskisen Tuulihattu-kirjat kertovat hauskan tarinan myötä lapselle, kuinka hän voisi toimia vaikeissa tilanteissa. Aikuinen lukija puolestaan havahtuu lapsen näkökulmaan.

Matti Rämö: Polkupyörällä Islannissa - Tuulen tiellä laavakenttien poikki

Tuulen ja jään maahan polkaisee Matti Rämö viidennessä matkakirjassaan Polkupyörällä Islannissa: Tuulen tiellä laavakenttien poikki.

Sami Feiring (toim.): Tiheiden ajatusten kirja

Suomen aforismiyhdistyksen Sami Feiring on toimittanut yksien kansien väliin hienon kokoelman suomalaisia ajatelmia.

Pirjo Kainulainen: Ammattina potilas

Syöpä varjosti 11 vuotta Pirjo Kainulaisen elämää. Hän kirjasi kroonikkopotilaan arjen pysäyttäväksi teokseksi Ammattina potilas.

Paul Verhoeven: Jeesus nasaretilainen

Hollantilaisen elokuvaohjaaja Paul Verhoevenin yllättävä kirja Jeesus nasaretilainen tarkastelee Jeesusta ihmisenä ilman uskonkappaleiden jäykkää ennakkoasetelmaa.

Satu Rommi: Moottoripyörällä Himalajalle

Toisessa Intia-kirjassaan toimittaja-jooganopettaja Satu Rommi matkaa moottoripyörän kyydissä Himalajan hulppeisiin maisemiin.

Elävä arkisto Yle Puheen yössä

Yle Puhe avaa Elävän arkiston yöohjelmistossaan 30.4. alkaen.

Elävä arkisto: kirjailijat äänessä

Kirjan ja ruusun päivänä 23.4. kirjailijat ovat äänessä Elävän arkiston nettiradiossa.

Maia Raitanen: Sano muikku!

Maia Raitasen teos kertoo oleellisimman Suomen kaloista havainnollisesti, lyhyen tiiviisti ja vieläpä kepeän hauskasti.

Edgar Rice Burroughs: John Carter Marsin sankari

Tarzan-kirjojen luojan romaani John Carter Marsin sankari (Into) on viihteellinen seikkailuromaani Mars-planeetalla, jonne kapteeni John Carter joutuu kuolemansa jälkeen.

Kirja-arvio: Polkupyörällä Jäämerelle

Pohjoisen luonto on syvästi, karusti ja kauniisti läsnä, kun Matti Rämö polkee Jäämerelle.

Saara Henriksson: Moby Doll

Saara Henrikssonin esikoisromaani Moby Doll (Into) kuvaa ihmisen pyrkimystä tavoittaa jotain saavuttamatonta.

Lubna Ahmad al-Hussein: 40 raipaniskua

Lubna Ahmad al-Hussein istui 2008 ravintolassa Khartumissa Sudanin pääkaupungissa, kun kaksitoista siveyspoliisia tuli tekemään ratsiaa. 40 raipaniskua (Minerva) kuvaa ratsiasta alkaneita tapahtumia.

Laura Gustafsson: Huorasatu

Rujoa kieltä, sekopäistä menoa, väkivaltaa, alistamista, halveksuntaa, antiikin mytologiaa ja nykypäivää. Siinä tiivistetysti Laura Gustafssonin esikoisteoksen Huorasatu (Into 2011) sisältö.

1 2 3 4

Muualla Yle.fi:ssä