Kirjoja Jane Austenin hengessä

Kirjoja Jane Austenin jäljillä

Englantilaiskirjailija Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo -klassikkoteos (Pride and Prejudice, 1813) on innostanut tekstiin rakastuneita kirjoittamaan omia versioitaan Elizabeth Bennetin ja Fitzwilliam Darcyn tarinasta.

Englantilaiskirjailija Jane Austenin (1775–1817) vuonna 1813 julkaistu Ylpeys ja ennakkoluulo -teos (Pride and Prejudice – tässä tekstissä jatkossa lyhennettynä P & P) on ajaton klassikko. Teos on innoittanut muita kirjoittajia tekemään tekstistä omia versioitaan ja jatko-osia, jopa parodioita.

Alkuperäisteokseen rakastuneet ovat analysoineet romaanin tapahtumia eri puolilta ja pohtineet millaisia olisivat voineet olla Elizabeth Bennetin, Fitzwilliam Darcyn ja heidän lähipiirinsä myöhemmät vaiheet. Entä millaiset varhaisemmat elämänkokemukset ovat muokanneet heidän luonnettaan, näkemyksiään ja toimintatapojaan? Monipolvista keskustelua kirjan hahmojen menneisyydestä ja tulevaisuudesta käydään muun muassa englanninkielisellä The Republic of Pemberley –verkkosivustolla.

Austen itse antoi teoksessaan vain vähäisiä vihjeitä siitä miten asiat etenivät. Innokkaimmat fanit ovat ryhtyneet itse kirjoittamaan jatko-osia ja menneisyyden kuvauksia. Niiden taso on vaihteleva. Järkytyksekseen lukija voi myös havaita jonkun omista suosikkihahmoistaan joutuneen manan maille näiden uuskirjoittajien luomuksissa.

Kaikki eivät sulata Austenin hahmojen varaan rakennettuja uusia tarinoita, mutta toisille lukijoille Austenin hengessä tehdyt tarinat mahdollistavat hartaasti kaivatun paluun hahmojen vaiheisiin. Austenin hahmoille antaman arvomaailman sisäistäminen vie onnistuneimmillaan lähelle alkuperäisteoksen tunnelmaa.

Seuraavassa on listauksena puhtaan subjektiivinen näkemys näiden rinnakkaisteosten parhaasta päästä. Ja kun makuasioista on kyse, myös toisestakin ääripäästä.

Seitsemän erilaista näkemystä

Pamela Aidanin Fitzwilliam Darcy, Gentleman on kolmesta kirjasta koostuva kokonaisuus (2003–2005). P & P:n rinnakkaisteos tulkitsee tapahtumat Darcyn kannalta, kuvaten hänen sisäistä muutostaan Elizabethiin tutustumisen myötä. Tekstiin on punottu pääparin tutut yhteiset kohtaukset. Trilogian huipentava päätösjakso These Three Remain kuvaa sykähdyttävästi Darcyn muuttuneita tunteita Elizabethia kohtaan. Aidan kunnioittaa alkuperäisteosta ja lopputulos onkin monen Austen-fanin mieleen.

Emma Tennant visioi romaanissaan Pemberley, Pride and Prejudice Continued (1993) kuinka Elizabeth pystyy avioiduttuaan täyttämään muiden odotukset Pemberleyn valtiattaren ja suvun tulevan perillisen synnyttäjän roolista.

Jane Dawkinsin fiktio koostuu kirjeistä, joita Elizabeth avioitumisen jälkeen kirjoittaa sisarilleen, erityisesti rakkaalle Janelle, tädilleen rouva Gardinerille, toisinaan myös aviomiehelleen sekä Georgianalle, Charlottelle ja muille. Letters from Pemberley julkaistiin 1999 ja jatko-osa More letters from Pemberley vuonna 2003.

Juliette Shapiron Excessively Diverted (2002) on tyylillisesti hiukan vieras Austeniin tottuneelle, mutta kunnioittaa keskeisten hahmojen perusluonnetta.

Amanda Grangen Mr Darcy's Diary (2007) on kirjoitettu Austenin hengessä, vaikkakin Darcyn päiväkirjan tyyliin tehty toteutustapa syö uskottavuutta. Mitä Darcyn tapainen mies todellisuudessa kirjoittaisi päiväkirjaansa? Grangen teksti limittyy kuitenkin oivallisesti tuttuihin Austenin kuvaamiin dialogeihin ja tapahtumiin.

Jo Bakerin suomeksikin käännetty Longbournin talossa (2013) kertoo tarinan Bennetien kodin arjesta, mutta keskittyen palvelusväen näkökulmaan.

Edellä mainitut kirjat ovat Austenin hengenheimolaisia. Linda Berdollin The Bar Sinister (2002) lienee sen sijaan liian hurjaa tekstiä P & P -puristeille – ainakin itselleni. Pääparin avioitumisen jälkeen valtajuonittelut ja intohimo räiskyvät. Kirjan keskeiset henkilöt ovat lainanneet nimensä Austenin klassikosta, mutta siihen yhtäläisyydet Austenin luomiin hahmoihin jäävätkin.

Yksityiskohtia, lisää yksityiskohtia!

Ellei mikään edellisistä saa kiinnostusta viriämään, myös Austenin omasta alkuperäistekstistä saattaa saada enemmän irti.

David M Shapardin The Annotated Pride and Prejudice (2004) sopii nimittäin lukijoille, jotka janoavat lisätietoa alkuperäisromaanin yksityiskohdista.

Massiivinen opus avaa niin kielellisiä kysymyksiä, Austenin ajan tapatietoutta kuin yhteiskunnallisia olojakin ruotiessaan alkuperäisteoksen sivu kerrallaan läpi. Tätä syväluotausta saa nautiskella 739 sivun verran.

Päivi Dahl

P.D. Jamesin kirjoittama BBC:n kolmiosainen tv-sarja Pemberleyn kartanon tragedia esitetään 19.7.2016 alkaen TV1:llä ja Yle Areenassa. Lue lisää ja katso traileri TV1:n nettisivuilta.

Julkaistu: 19.07.2016

Kaikki vapaa-aika/kirjat - alueen artikkelit

Kirjoja Jane Austenin jäljillä

Kirjoja Jane Austenin hengessä

Englantilaiskirjailija Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo -klassikkoteos (Pride and Prejudice, 1813) on innostanut tekstiin rakastuneita kirjoittamaan omia versioitaan Elizabeth Bennetin ja Fitzwilliam Darcyn tarinasta.

Etsiväkerho Hurrikaani vauhdissa

Jari Mäkipään seikkailukirja vie lukijat kesäisiin tunnelmiin. Nuoret etsivät yrittävät keksiä selitystä entisen motellin lähellä tapahtuviin salaperäisiin tapahtumiin.

Ville Romunen ja mummo seikkailevat lastenkirjoissa

Maijaliisa Dieckmannin lastenkirjasarjassa Mummo Mutikainen ilmaantuu aina välillä 9-vuotiaan Villen elämään kuin tyhjästä, houkutellen Villen ja naapurissa asuvan Lillin mitä hassuimpiin seikkailuihin.

Mahaa hytkyttävät joulukirjat

Lasten kestosuosikit Ella Lapissa ja Lassen joulu virittävät hilpeään joulutunnelmaan.

Koululaisen kirjavinkki: Bittiviikarit

Arna Tuulin ja Hanna Salmen lastenkirjassa koetaan jännittävä seikkailu tietokoneen uumenissa.

Koululaisen kirjavinkki: Leevi ja Leonora

Leevi ja Leonora ajoi pyörillä hurjasti karkuun, kun ne pojat ajoi takaa. Ne meni niin lujaa, et pojat ei saanu kiinni. (Karoliina, 8 v.)

Koululaisen kirjavinkkinä Kari Evinsalon Etsivä Vertti –sarja

Kari Evinsalon Etsivä Vertti -lastendekkarit ovat kutkuttavan jännittävää luettavaa.

Koululaisen lomakirjavinkkinä Tuija Lehtisen Sirkuskoira Rico

Tuija Lehtisen seikkailukirjan tapahtumat sijoittuvat Mimosa-sirkukseen, joka kiertää pikkupaikkakuntia Suomessa.

Mangaa kissojen elämästä

Realistiseen sävyyn kissanelämää kuvaava Neiti Koume, tiikeriraita -kirja on hurmaava ensikosketus mangan eli japanilaisen sarjakuvan maailmaan.

Ari Turunen: Maailman kuvat - Mitä kartat kertovat meistä ja muista?

Tietokirjailija Ari Turusen tutkimusmatka maailmankarttojen ihmeellisen kehityskaaren saloihin on viihdyttävä ja avartava luku- ja katselukokemus.

Koululaisen kirjavinkkinä Mila Teräksen Telma-kirjasarja

Ekaluokkalainen Telma on muuttanut perheineen Espanjasta Suomeen. Telman arjesta löytyy ripaus taikaa.

Garth Ennis: 303

Garth Ennisin sarjakuva-albumi 303 on rujo kertomus venäläisen everstin kostoretkestä.

Historiaa ja öisen linnan haamuja

Kirsti Ellilän lastenkirja kertoo kolmasluokkalaisen Reetan hurjasta öisestä seikkailusta Turun linnan kummitusten kanssa.

Koululaisen kirjavinkki: Johanna Tuomola: Kivalan etsivät

Lastendekkarisarjassa ala-asteikäiset ystävykset selvittävät omaa arkeaan koskettavia arvoituksia, varkauksia ja ilkivaltaa.

Guy Gavriel Kay: Lions of Al-Rassan

Guy Gavriel Kayn historiallinen fantasia hakee inspiraationsa islamilaisen Espanjan kulta-ajoilta.

Lapsen kesäkirjaklassikko: Matilda

Roald Dahlin lastenkirjaklassikon päähenkilö Matilda on 4-5-vuotias tyttö, joka joutuu selviämään inhottavien aikuisten maailmassa.

Lapsen kesäkirja: Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus

Johanna Hulkon lastenkirja kertoo nelosluokkalaisesta Raparperista, joka ystävineen harrastaa geokätköilyä. Lapset lähtevät salaa metsäretkelle, mutta siellä on myös epäilyttävä hiippari outoine paketteineen.

Einari Lankinen: Olin takaa-ajettuna

80-luvun kulttiteoksessa Yle vainoaa luovaa taiteilijaa.

Lapsen kesäkirja: Perhosten polku

Virpi Pennan Perhosten polku kertoo kiehtovan unenomaisen seikkailun kautta ystävyydestä.

Lapsen kesäkirja: Tuulihattu

Anna-Mari Kaskisen Tuulihattu-kirjat kertovat hauskan tarinan myötä lapselle, kuinka hän voisi toimia vaikeissa tilanteissa. Aikuinen lukija puolestaan havahtuu lapsen näkökulmaan.

Matti Rämö: Polkupyörällä Islannissa - Tuulen tiellä laavakenttien poikki

Tuulen ja jään maahan polkaisee Matti Rämö viidennessä matkakirjassaan Polkupyörällä Islannissa: Tuulen tiellä laavakenttien poikki.

Sami Feiring (toim.): Tiheiden ajatusten kirja

Suomen aforismiyhdistyksen Sami Feiring on toimittanut yksien kansien väliin hienon kokoelman suomalaisia ajatelmia.

Pirjo Kainulainen: Ammattina potilas

Syöpä varjosti 11 vuotta Pirjo Kainulaisen elämää. Hän kirjasi kroonikkopotilaan arjen pysäyttäväksi teokseksi Ammattina potilas.

Paul Verhoeven: Jeesus nasaretilainen

Hollantilaisen elokuvaohjaaja Paul Verhoevenin yllättävä kirja Jeesus nasaretilainen tarkastelee Jeesusta ihmisenä ilman uskonkappaleiden jäykkää ennakkoasetelmaa.

Satu Rommi: Moottoripyörällä Himalajalle

Toisessa Intia-kirjassaan toimittaja-jooganopettaja Satu Rommi matkaa moottoripyörän kyydissä Himalajan hulppeisiin maisemiin.

Elävä arkisto Yle Puheen yössä

Yle Puhe avaa Elävän arkiston yöohjelmistossaan 30.4. alkaen.

Elävä arkisto: kirjailijat äänessä

Kirjan ja ruusun päivänä 23.4. kirjailijat ovat äänessä Elävän arkiston nettiradiossa.

Maia Raitanen: Sano muikku!

Maia Raitasen teos kertoo oleellisimman Suomen kaloista havainnollisesti, lyhyen tiiviisti ja vieläpä kepeän hauskasti.

Edgar Rice Burroughs: John Carter Marsin sankari

Tarzan-kirjojen luojan romaani John Carter Marsin sankari (Into) on viihteellinen seikkailuromaani Mars-planeetalla, jonne kapteeni John Carter joutuu kuolemansa jälkeen.

Kirja-arvio: Polkupyörällä Jäämerelle

Pohjoisen luonto on syvästi, karusti ja kauniisti läsnä, kun Matti Rämö polkee Jäämerelle.

Saara Henriksson: Moby Doll

Saara Henrikssonin esikoisromaani Moby Doll (Into) kuvaa ihmisen pyrkimystä tavoittaa jotain saavuttamatonta.

Lubna Ahmad al-Hussein: 40 raipaniskua

Lubna Ahmad al-Hussein istui 2008 ravintolassa Khartumissa Sudanin pääkaupungissa, kun kaksitoista siveyspoliisia tuli tekemään ratsiaa. 40 raipaniskua (Minerva) kuvaa ratsiasta alkaneita tapahtumia.

Laura Gustafsson: Huorasatu

Rujoa kieltä, sekopäistä menoa, väkivaltaa, alistamista, halveksuntaa, antiikin mytologiaa ja nykypäivää. Siinä tiivistetysti Laura Gustafssonin esikoisteoksen Huorasatu (Into 2011) sisältö.

1 2 3 4

Muualla Yle.fi:ssä