Kirjavinkki

Lapsen kesäkirja: Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus

Johanna Hulkon lastenkirja kertoo nelosluokkalaisesta Raparperista, joka ystävineen harrastaa geokätköilyä. Lapset lähtevät salaa metsäretkelle, mutta siellä on myös epäilyttävä hiippari outoine paketteineen.

Raparperi on kesälomalla. Hän aikoo hakea geokätköjä ja uida. Emmi on Raparperin kaveri. He tekevät kaikkea yhdessä. (Karoliina 7 v.)

Miksi jästi sotkee kätkön?

Pojat sano, et ei me mistään kalasta tiedetä. Vaikka tytöt ei ees olleet puhuneet kalasta. (Karoliina)

Emmi joutuu harmikseen pitämään seuraa pikkusiskolleen. Ekaluokkalainen Salli kinuaa mukaan joka paikkaan. Ja sitten ovat jästit, jotka pilaavat muiden geokätköilyharrastusta sotkemalla kätköjä.

Jästimistä tapahtuu muutoinkin, mutta nyt asialla ovat entuudestaan tutut, ylirasittavat Majavat. Nämä kaksi partiopoikaa haluavat tehdä kiusaa tytöille, joiden inhonkiljahdukset myös videoidaan puhelimen kameraan. Geoetsivät eivät sitä sulata, ja pian jäynää tehdään molemmin puolin.

Yöksi metsään ilman varusteita

Salli kadotti kännykän, ja ajatteli, että vanhemmat suuttuvat. He halusivat löytää sen itse. (Karoliina)

Lapset mokailevat kukin vuorollaan, ja ystävyys hioutuu yhteen. Asiat tosin menevät yhä enemmän solmuun. Aikuisille ei voi tunnustaa tilannetta, eikä metsästä pääse kotiin. Yö taivasalla odottaa, ja kuka tahansa teltan kanssa olisi tervetullut. Tai ainakin melkein.

Metsästä löytyy muutakin kuin geokätköilijöiden kätköjä, ja oudon hiipparin läsnäolo karmii.

Kirjasarja saa pian jatkoa

Kaikki ei voineet mennä pyörällä kotiin. Mut tytöt jäikin, kun pojat tuli. Ne etti sitä geokätköä kilpaa, ja löysikin ne rahat. (Karoliina)

Raparperi haluaa olla omatoiminen, mutta lapset eivät aina muista miettiä tekemistensä seurauksia, ja niin suunnitelmat menevät päin honkia. Tästä kaikesta kuitenkin kehkeytyy kelpo seikkailu.

Kirja eteni päätökseensä jo kolmessa illassa. Lukujen lopusta löytyi aina "koukku", ja yhä uuteen lukuun siirtyi huomaamatta. Päätteeksi kirja virittää odotuksia jatkosarjan seuraavaan osaan.

Arjen ohjeita hauskan tarinan lomassa

Salapoliisitarinaan vertautuvan perusjuonen lisäksi kirjassa vilisee teemoja. Yhdellä tasolla kirja antaa vinkkejä, miten vaikkapa toimia kastuneen kännykän kanssa. Lukijan mieleen tallentuu, millaisia asioita tulisi muistaa pyöräillessä ja retkeillessä.

Kaverisuhteiden ei tarvitse jähmettyä ikiajoiksi. Vaikka kirjan isommat lapset haluavat olla kahden, nuorempikin löytää paikkansa porukassa. Perheet eivät aina ole normiperheitä: pääasia on, että rakkautta ja huolenpitoa löytyy. Tarinan hahmojen kautta voi hyvinkin onnistua muuttamaan asenteita.

Geokätkö voi löytyä ihan läheltä

Tarinaan kytkeytyvä geokätköilyharrastus tulee tutuksi. Suomessa on jo 28 000 geokätköä, ja lukija todennäköisesti huomaa kätköjä olevan aivan lähistöllä. Geokätköily antaa syyn lähteä ulkoilemaan ja löytöretkeilemään. Sitä voi harrastaa yksin tai kavereiden kanssa; perheharrastuksena se puolestaan tuo lasten ja aikuisten yhteistä aikaa.

Kirjassa on oikea geokätköilytehtävä. Mysteerikätkön kysymykset on ensin ratkottava lukemalla muita kirjoja. Ehkä tästä kirjalistasta löytyy uusi kirja luettavaksi...

Geoetsivät-sarjan kirjoittaja on Johanna Hulkko, kuvitus Jari Paananen.

Kirjan luki Karoliina, 7 v.

Yle Teksti-TV

Julkaistu: 22.07.2013

Kaikki vapaa-aika/kirjat - alueen artikkelit

Kirjoja Jane Austenin jäljillä

Kirjoja Jane Austenin hengessä

Englantilaiskirjailija Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo -klassikkoteos (Pride and Prejudice, 1813) on innostanut tekstiin rakastuneita kirjoittamaan omia versioitaan Elizabeth Bennetin ja Fitzwilliam Darcyn tarinasta.

Etsiväkerho Hurrikaani vauhdissa

Jari Mäkipään seikkailukirja vie lukijat kesäisiin tunnelmiin. Nuoret etsivät yrittävät keksiä selitystä entisen motellin lähellä tapahtuviin salaperäisiin tapahtumiin.

Ville Romunen ja mummo seikkailevat lastenkirjoissa

Maijaliisa Dieckmannin lastenkirjasarjassa Mummo Mutikainen ilmaantuu aina välillä 9-vuotiaan Villen elämään kuin tyhjästä, houkutellen Villen ja naapurissa asuvan Lillin mitä hassuimpiin seikkailuihin.

Mahaa hytkyttävät joulukirjat

Lasten kestosuosikit Ella Lapissa ja Lassen joulu virittävät hilpeään joulutunnelmaan.

Koululaisen kirjavinkki: Bittiviikarit

Arna Tuulin ja Hanna Salmen lastenkirjassa koetaan jännittävä seikkailu tietokoneen uumenissa.

Koululaisen kirjavinkki: Leevi ja Leonora

Leevi ja Leonora ajoi pyörillä hurjasti karkuun, kun ne pojat ajoi takaa. Ne meni niin lujaa, et pojat ei saanu kiinni. (Karoliina, 8 v.)

Koululaisen kirjavinkkinä Kari Evinsalon Etsivä Vertti –sarja

Kari Evinsalon Etsivä Vertti -lastendekkarit ovat kutkuttavan jännittävää luettavaa.

Koululaisen lomakirjavinkkinä Tuija Lehtisen Sirkuskoira Rico

Tuija Lehtisen seikkailukirjan tapahtumat sijoittuvat Mimosa-sirkukseen, joka kiertää pikkupaikkakuntia Suomessa.

Mangaa kissojen elämästä

Realistiseen sävyyn kissanelämää kuvaava Neiti Koume, tiikeriraita -kirja on hurmaava ensikosketus mangan eli japanilaisen sarjakuvan maailmaan.

Ari Turunen: Maailman kuvat - Mitä kartat kertovat meistä ja muista?

Tietokirjailija Ari Turusen tutkimusmatka maailmankarttojen ihmeellisen kehityskaaren saloihin on viihdyttävä ja avartava luku- ja katselukokemus.

Koululaisen kirjavinkkinä Mila Teräksen Telma-kirjasarja

Ekaluokkalainen Telma on muuttanut perheineen Espanjasta Suomeen. Telman arjesta löytyy ripaus taikaa.

Garth Ennis: 303

Garth Ennisin sarjakuva-albumi 303 on rujo kertomus venäläisen everstin kostoretkestä.

Historiaa ja öisen linnan haamuja

Kirsti Ellilän lastenkirja kertoo kolmasluokkalaisen Reetan hurjasta öisestä seikkailusta Turun linnan kummitusten kanssa.

Koululaisen kirjavinkki: Johanna Tuomola: Kivalan etsivät

Lastendekkarisarjassa ala-asteikäiset ystävykset selvittävät omaa arkeaan koskettavia arvoituksia, varkauksia ja ilkivaltaa.

Guy Gavriel Kay: Lions of Al-Rassan

Guy Gavriel Kayn historiallinen fantasia hakee inspiraationsa islamilaisen Espanjan kulta-ajoilta.

Lapsen kesäkirjaklassikko: Matilda

Roald Dahlin lastenkirjaklassikon päähenkilö Matilda on 4-5-vuotias tyttö, joka joutuu selviämään inhottavien aikuisten maailmassa.

Lapsen kesäkirja: Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus

Johanna Hulkon lastenkirja kertoo nelosluokkalaisesta Raparperista, joka ystävineen harrastaa geokätköilyä. Lapset lähtevät salaa metsäretkelle, mutta siellä on myös epäilyttävä hiippari outoine paketteineen.

Einari Lankinen: Olin takaa-ajettuna

80-luvun kulttiteoksessa Yle vainoaa luovaa taiteilijaa.

Lapsen kesäkirja: Perhosten polku

Virpi Pennan Perhosten polku kertoo kiehtovan unenomaisen seikkailun kautta ystävyydestä.

Lapsen kesäkirja: Tuulihattu

Anna-Mari Kaskisen Tuulihattu-kirjat kertovat hauskan tarinan myötä lapselle, kuinka hän voisi toimia vaikeissa tilanteissa. Aikuinen lukija puolestaan havahtuu lapsen näkökulmaan.

Matti Rämö: Polkupyörällä Islannissa - Tuulen tiellä laavakenttien poikki

Tuulen ja jään maahan polkaisee Matti Rämö viidennessä matkakirjassaan Polkupyörällä Islannissa: Tuulen tiellä laavakenttien poikki.

Sami Feiring (toim.): Tiheiden ajatusten kirja

Suomen aforismiyhdistyksen Sami Feiring on toimittanut yksien kansien väliin hienon kokoelman suomalaisia ajatelmia.

Pirjo Kainulainen: Ammattina potilas

Syöpä varjosti 11 vuotta Pirjo Kainulaisen elämää. Hän kirjasi kroonikkopotilaan arjen pysäyttäväksi teokseksi Ammattina potilas.

Paul Verhoeven: Jeesus nasaretilainen

Hollantilaisen elokuvaohjaaja Paul Verhoevenin yllättävä kirja Jeesus nasaretilainen tarkastelee Jeesusta ihmisenä ilman uskonkappaleiden jäykkää ennakkoasetelmaa.

Satu Rommi: Moottoripyörällä Himalajalle

Toisessa Intia-kirjassaan toimittaja-jooganopettaja Satu Rommi matkaa moottoripyörän kyydissä Himalajan hulppeisiin maisemiin.

Elävä arkisto Yle Puheen yössä

Yle Puhe avaa Elävän arkiston yöohjelmistossaan 30.4. alkaen.

Elävä arkisto: kirjailijat äänessä

Kirjan ja ruusun päivänä 23.4. kirjailijat ovat äänessä Elävän arkiston nettiradiossa.

Maia Raitanen: Sano muikku!

Maia Raitasen teos kertoo oleellisimman Suomen kaloista havainnollisesti, lyhyen tiiviisti ja vieläpä kepeän hauskasti.

Edgar Rice Burroughs: John Carter Marsin sankari

Tarzan-kirjojen luojan romaani John Carter Marsin sankari (Into) on viihteellinen seikkailuromaani Mars-planeetalla, jonne kapteeni John Carter joutuu kuolemansa jälkeen.

Kirja-arvio: Polkupyörällä Jäämerelle

Pohjoisen luonto on syvästi, karusti ja kauniisti läsnä, kun Matti Rämö polkee Jäämerelle.

Saara Henriksson: Moby Doll

Saara Henrikssonin esikoisromaani Moby Doll (Into) kuvaa ihmisen pyrkimystä tavoittaa jotain saavuttamatonta.

Lubna Ahmad al-Hussein: 40 raipaniskua

Lubna Ahmad al-Hussein istui 2008 ravintolassa Khartumissa Sudanin pääkaupungissa, kun kaksitoista siveyspoliisia tuli tekemään ratsiaa. 40 raipaniskua (Minerva) kuvaa ratsiasta alkaneita tapahtumia.

Laura Gustafsson: Huorasatu

Rujoa kieltä, sekopäistä menoa, väkivaltaa, alistamista, halveksuntaa, antiikin mytologiaa ja nykypäivää. Siinä tiivistetysti Laura Gustafssonin esikoisteoksen Huorasatu (Into 2011) sisältö.

1 2 3 4

Muualla Yle.fi:ssä