Kirjavinkki

Lapsen kesäkirja: Perhosten polku

Virpi Pennan Perhosten polku kertoo kiehtovan unenomaisen seikkailun kautta ystävyydestä.

Lapset Hinni ja Himmu asuvat omalla laivalla. Muita perheessä ovat vauva Nuppu, äiti ja isä. He näkevät saaren. Saaressa on metsä ja siellä lampi, sellainen taikalähde. (Karoliina 7 v)

Perhe on seilannut Puhuri-veneellään jo pitkään. Hinni miettii, kuinka meressä on kivojen isälaineiden, äitilaineiden ja vauvalaineiden lisäksi vaarallisia hirviölaineita, jotka saattaisivat nielaista laivan. Hänen pohtiessaan näitä Himmu huutaa: Saari näkyvissä! Saari paljastuu kaikkea muuta kuin tavalliseksi.

Jättiperhosten saari

Hinni ja Himmu löysivät saaressa isoja koteloita, perhosten koteloita. Niistä tulee jättiperhosia. Taikalähteen vesi oli jääkylmää, silti kaikki menivät uimaan. (Karoliina)

Vaikka salaperäisessä saaressa voi tapahtua mitä vain, lukija kokee olonsa yhtä turvalliseksi kuin luottavaisesti uusia asioita kokeileva perhe. Uteliaisuus palkitaan, ja jättimäisten perhoskoteloiden ja taikalähteen salaisuus aukenee tarinan edetessä.

"On aika lähteä eteenpäin"

Pennan tekstiä elävöittää hetkeen pysähtyminen: saaren rantahiekka tuntuu silkkiseltä, metsän ilma on kuumaa ja kosteaa kuin sademetsässä.

Saari on tosi kiva. Olisi ihanaa, jos kaikki tapahtuisi oikeasti. (Karoliina)

Saarella vietettyjen onnellisten viikkojen jälkeen perheen isä sanoo, että tämä on ollut hyvä saari, mutta on aika lähteä eteenpäin.

Isä lisää karttaan saaren kohdalle vihreän ympyrän, merkiksi paikasta, johon kannattaa poiketa joskus toistekin. Näin tämä ihmeellinen saari asemoituu hämmästyttävästi vain yhdeksi karttaan merkityistä kiintoisista paikoista.

Uusi matkustaja

Isä halusi kotelon mukaan, koska se oli niin erikoinen. Muut eivät halunneet. Ja tuli myrsky. (Karoliina)

Isä haluaa jääräpäisesti ottaa matkaan yhden perhoskoteloista. Rajuilman puhjettua tunnelma ja kuvitus muuttuvat synkeiksi. Myrskyssä lapset eivät pelkää veneensä tai perheensä puolesta, vaan he ovat huolissaan mukaan kaapatusta kotelosta. Siivetön syntyy myrskyn keskelle.

Perhe viihtyy laivalla, mutta uudeksi matkustajaksi tahtomattaan otettu Siivetön on onnellisempi saarellaan, sukunsa luona. Hän kuuluu sinne.

Kohtaamisia kirjassa ja tosielämässä

Veneellään eteenpäin seilaava perhe saa nähdä uusia paikkoja ja tutustua uusiin ystäviin. Mutta matkan taas jatkuessa ovat edessä väistämättömät hyvästit haikeissa tunnelmissa.

Hinni ja Himmu saivat ystävän. Mutta sitten heidän piti lähteä. Tosi tylsää. Ja surullista, haikeeta. (Karoliina)

Vesillä nauttiva, veneessä viihtyvä lapsi voi helposti samastua perheen tunnelmiin. Myös usein muuttava lapsi voi tuntea omien vaiheidensa rinnastuvan perheen vaellukseen. Aikuiset päättävät milloin on aika lähteä eteenpäin. Edessä on uusia paikkoja ja ystäviä.

Miltä kirjaa lukevasta lapsesta itsestään voisi tuntua, jos hän kokisi nämä seikkailut perheen omana lapsena, tai vaikkapa perheestään eroon joutuneen Siivettömän näkökulmasta?

Millaista olisi viettää arkea veneessä, entäpä taianomaisella saarella?

Tapahtumien pohjalta syntyvä keskustelu lapsen kanssa tarinan henkilöiden tunteista ja erilaisista elämänvalinnoista voi kasvaa hyvinkin mielenkiintoiseksi.

Kirjan luki Karoliina, 7 v.

Yle Teksti-TV

Julkaistu: 08.07.2013

Kaikki vapaa-aika/kirjat - alueen artikkelit

Kirjoja Jane Austenin jäljillä

Kirjoja Jane Austenin hengessä

Englantilaiskirjailija Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo -klassikkoteos (Pride and Prejudice, 1813) on innostanut tekstiin rakastuneita kirjoittamaan omia versioitaan Elizabeth Bennetin ja Fitzwilliam Darcyn tarinasta.

Etsiväkerho Hurrikaani vauhdissa

Jari Mäkipään seikkailukirja vie lukijat kesäisiin tunnelmiin. Nuoret etsivät yrittävät keksiä selitystä entisen motellin lähellä tapahtuviin salaperäisiin tapahtumiin.

Ville Romunen ja mummo seikkailevat lastenkirjoissa

Maijaliisa Dieckmannin lastenkirjasarjassa Mummo Mutikainen ilmaantuu aina välillä 9-vuotiaan Villen elämään kuin tyhjästä, houkutellen Villen ja naapurissa asuvan Lillin mitä hassuimpiin seikkailuihin.

Mahaa hytkyttävät joulukirjat

Lasten kestosuosikit Ella Lapissa ja Lassen joulu virittävät hilpeään joulutunnelmaan.

Koululaisen kirjavinkki: Bittiviikarit

Arna Tuulin ja Hanna Salmen lastenkirjassa koetaan jännittävä seikkailu tietokoneen uumenissa.

Koululaisen kirjavinkki: Leevi ja Leonora

Leevi ja Leonora ajoi pyörillä hurjasti karkuun, kun ne pojat ajoi takaa. Ne meni niin lujaa, et pojat ei saanu kiinni. (Karoliina, 8 v.)

Koululaisen kirjavinkkinä Kari Evinsalon Etsivä Vertti –sarja

Kari Evinsalon Etsivä Vertti -lastendekkarit ovat kutkuttavan jännittävää luettavaa.

Koululaisen lomakirjavinkkinä Tuija Lehtisen Sirkuskoira Rico

Tuija Lehtisen seikkailukirjan tapahtumat sijoittuvat Mimosa-sirkukseen, joka kiertää pikkupaikkakuntia Suomessa.

Mangaa kissojen elämästä

Realistiseen sävyyn kissanelämää kuvaava Neiti Koume, tiikeriraita -kirja on hurmaava ensikosketus mangan eli japanilaisen sarjakuvan maailmaan.

Ari Turunen: Maailman kuvat - Mitä kartat kertovat meistä ja muista?

Tietokirjailija Ari Turusen tutkimusmatka maailmankarttojen ihmeellisen kehityskaaren saloihin on viihdyttävä ja avartava luku- ja katselukokemus.

Koululaisen kirjavinkkinä Mila Teräksen Telma-kirjasarja

Ekaluokkalainen Telma on muuttanut perheineen Espanjasta Suomeen. Telman arjesta löytyy ripaus taikaa.

Garth Ennis: 303

Garth Ennisin sarjakuva-albumi 303 on rujo kertomus venäläisen everstin kostoretkestä.

Historiaa ja öisen linnan haamuja

Kirsti Ellilän lastenkirja kertoo kolmasluokkalaisen Reetan hurjasta öisestä seikkailusta Turun linnan kummitusten kanssa.

Koululaisen kirjavinkki: Johanna Tuomola: Kivalan etsivät

Lastendekkarisarjassa ala-asteikäiset ystävykset selvittävät omaa arkeaan koskettavia arvoituksia, varkauksia ja ilkivaltaa.

Guy Gavriel Kay: Lions of Al-Rassan

Guy Gavriel Kayn historiallinen fantasia hakee inspiraationsa islamilaisen Espanjan kulta-ajoilta.

Lapsen kesäkirjaklassikko: Matilda

Roald Dahlin lastenkirjaklassikon päähenkilö Matilda on 4-5-vuotias tyttö, joka joutuu selviämään inhottavien aikuisten maailmassa.

Lapsen kesäkirja: Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus

Johanna Hulkon lastenkirja kertoo nelosluokkalaisesta Raparperista, joka ystävineen harrastaa geokätköilyä. Lapset lähtevät salaa metsäretkelle, mutta siellä on myös epäilyttävä hiippari outoine paketteineen.

Einari Lankinen: Olin takaa-ajettuna

80-luvun kulttiteoksessa Yle vainoaa luovaa taiteilijaa.

Lapsen kesäkirja: Perhosten polku

Virpi Pennan Perhosten polku kertoo kiehtovan unenomaisen seikkailun kautta ystävyydestä.

Lapsen kesäkirja: Tuulihattu

Anna-Mari Kaskisen Tuulihattu-kirjat kertovat hauskan tarinan myötä lapselle, kuinka hän voisi toimia vaikeissa tilanteissa. Aikuinen lukija puolestaan havahtuu lapsen näkökulmaan.

Matti Rämö: Polkupyörällä Islannissa - Tuulen tiellä laavakenttien poikki

Tuulen ja jään maahan polkaisee Matti Rämö viidennessä matkakirjassaan Polkupyörällä Islannissa: Tuulen tiellä laavakenttien poikki.

Sami Feiring (toim.): Tiheiden ajatusten kirja

Suomen aforismiyhdistyksen Sami Feiring on toimittanut yksien kansien väliin hienon kokoelman suomalaisia ajatelmia.

Pirjo Kainulainen: Ammattina potilas

Syöpä varjosti 11 vuotta Pirjo Kainulaisen elämää. Hän kirjasi kroonikkopotilaan arjen pysäyttäväksi teokseksi Ammattina potilas.

Paul Verhoeven: Jeesus nasaretilainen

Hollantilaisen elokuvaohjaaja Paul Verhoevenin yllättävä kirja Jeesus nasaretilainen tarkastelee Jeesusta ihmisenä ilman uskonkappaleiden jäykkää ennakkoasetelmaa.

Satu Rommi: Moottoripyörällä Himalajalle

Toisessa Intia-kirjassaan toimittaja-jooganopettaja Satu Rommi matkaa moottoripyörän kyydissä Himalajan hulppeisiin maisemiin.

Elävä arkisto Yle Puheen yössä

Yle Puhe avaa Elävän arkiston yöohjelmistossaan 30.4. alkaen.

Elävä arkisto: kirjailijat äänessä

Kirjan ja ruusun päivänä 23.4. kirjailijat ovat äänessä Elävän arkiston nettiradiossa.

Maia Raitanen: Sano muikku!

Maia Raitasen teos kertoo oleellisimman Suomen kaloista havainnollisesti, lyhyen tiiviisti ja vieläpä kepeän hauskasti.

Edgar Rice Burroughs: John Carter Marsin sankari

Tarzan-kirjojen luojan romaani John Carter Marsin sankari (Into) on viihteellinen seikkailuromaani Mars-planeetalla, jonne kapteeni John Carter joutuu kuolemansa jälkeen.

Kirja-arvio: Polkupyörällä Jäämerelle

Pohjoisen luonto on syvästi, karusti ja kauniisti läsnä, kun Matti Rämö polkee Jäämerelle.

Saara Henriksson: Moby Doll

Saara Henrikssonin esikoisromaani Moby Doll (Into) kuvaa ihmisen pyrkimystä tavoittaa jotain saavuttamatonta.

Lubna Ahmad al-Hussein: 40 raipaniskua

Lubna Ahmad al-Hussein istui 2008 ravintolassa Khartumissa Sudanin pääkaupungissa, kun kaksitoista siveyspoliisia tuli tekemään ratsiaa. 40 raipaniskua (Minerva) kuvaa ratsiasta alkaneita tapahtumia.

Laura Gustafsson: Huorasatu

Rujoa kieltä, sekopäistä menoa, väkivaltaa, alistamista, halveksuntaa, antiikin mytologiaa ja nykypäivää. Siinä tiivistetysti Laura Gustafssonin esikoisteoksen Huorasatu (Into 2011) sisältö.

1 2 3 4

Muualla Yle.fi:ssä