Kirjavinkki

Lapsen kesäkirjaklassikko: Matilda

Roald Dahlin lastenkirjaklassikon päähenkilö Matilda on 4-5-vuotias tyttö, joka joutuu selviämään inhottavien aikuisten maailmassa.

Ne aikuiset ei olleet kivoja, paitsi kirjastontäti ja opettaja. Vanhemmat eivät pidä Matildasta, ja Matilda alkaa tehdä isälle kepposia. (Karoliina 7 v.)

Ensikosketus kirjaan sai ihmettelemään kovasti Matildan perhesuhteita. Tarinan edetessä juonenkäänteet yltyvät yhä hurjemmiksi. Kirja on humoristinen, mieltä järkyttävä, jännittävä ja odottamaton.

Nerous tulkitaan huijaukseksi

Matilda oppi lukemaan ja laskemaan jo varhain, ja janoaa lisää tietoa. Hänen vanhempansa kuitenkin kavahtavat kirjoja, ja moisen turhuuden sijaan velvoittavat lapsensa osallistumaan perheen yhteisiin tv-hetkiin.

Matilda on hyvin nerokas. Hän osaa tosi hyvin laskea, ja lukee vaikka mitä. Isä jotenkin suuttui laskemisesta, sanoi että Matilda valehtelee. (Karoliina)

Vanhemmat eivät ole kiinnostuneita Matildasta. Äidin bingoriippuvuus vie hänet päivittäin tunneiksi pois kotoa ja autokauppias-isä puolestaan keskittyy huijaamaan asiakkaitaan mitä kekseliäimmin tavoin. Matilda alkaa kuluttaa yksinäisiä tuntejaan kirjastossa.

Kirjat porttina maailmaan

Ensimmäinen merkittävä aikuinen Matildan elämässä on kirjastonhoitaja rouva Phelps, joka johdattaa Matildan kirjojen maailmaan. Kun lastenkirjat on luettu, Phelps tutustuttaa pikkutytön kirjaklassikoihin: Dickens, Kipling, Orwell, Hemingway, Steinbeck...

Phelps ei kuitenkaan halua puuttua muiden asioihin, joten hän päättää ummistaa silmänsä Matildan yksinololta, siltäkin, että 4-vuotias Matilda kulkee yksikseen vilkkaan liikenteen lomassa kirjastoon.

Kotona isä loukkaa ja vähättelee tytärtään joka käänteessä, ja vihastuu tämän kirjainnostuksesta. Matilda suuttuu, ja alkaa hakea hyvitystä isän ilkeyksistä huolella suunnitelluilla kolttosilla.

Lapsia inhoava alakoulun rehtori

Kun Matilda aloittaa koulun, hän tapaa neiti Trunchbullin, kammottavan rehtorin, joka inhoaa lapsia.

Trunchbull ei pidä pienistä lapsista. Se sanoi, että "en ole koskaan ollut itse lapsi. Olen aina ollut iso". Rehtori alkoi pyörittää lettipäistä tyttöä kuin tyttö olisi ollut moukari, ja sit viskasi sen yli aidan. (Karoliina)

Raivokas rehtori on pelottava, mutta lapset kapinoivat. Joskus he onnistuvat nolaamaan Trunchbullin, mutta pian hurja lohikäärme iskee taas. Lihasvoimistaan ylpeä rehtori etsii vimmalla tekosyitä roikottaa oppilaita korvista tai hiuksista, ja sinkoaa luokassa syömisestä kiinni jääneet lapset ikkunasta ulos.

Äärimmäisyys suojaa paljastumiselta

Matilda toteaa, että Trunchbullin salaisuus on juuri se, että hän tekee niin uskomattomia asioita, että kaikki luulevat lasten valehtelevan tapahtumista. Kun teot ovat kertakaikkisen päättömiä, ei niitä voi uskoa todeksi.

Tarina on absurdin epätosi, mutta samanaikaisesti tosi. Kaikki aikuiset eivät välitä omasta lapsestaan. Jotkut aikuiset voivat olla lapselle suorastaan vaaraksi. Lapsi voi jäädä aivan yksin, koska kukaan ei usko sitä, mitä hän kertoo tapahtuneen. Olemmeko me aikuiset kuulleet tällaisesta muualtakin?

Lapsi tekee sen, mihin aikuisetkaan eivät pystyneet

Matilda ystävystyy opettajansa, lempeän neiti Honeyn kanssa. Vaikka Matilda on lapsi ja neiti Honey aikuinen, he keskustelevat tasavertaisesti. Matilda huomaa neiti Honeyn tarvitsevan kipeästi apua. Matilda on ainoa, joka voi auttaa opettajaansa ja muita oppilaita.

Vaikka lapsi osaisi jo lukea sujuvasti, tämä kirja vaatii aikuisen läsnäoloa. Aikuista tarvitaan vastaamaan kirjasta herääviin kysymyksiin. Lapsensa tunteva aikuinen voi käyttää harkintaa lukiessaan pienelle lapselle. Etenkin muutaman ahdistavimman rivin poisjättäminen neiti Honeyn lapsuusmuisteluista auttaa lasta välttymään painajaisilta. Tarinan perusidea ei siitä kärsi, ja kirjan voi lukea uudelleen pari vuotta vanhempana.

Roald Dahl (1988): Matilda, WSOY 2002.

Kirjan luki Karoliina, 7 v.

Yle Teksti-TV

Julkaistu: 01.08.2013

Kaikki vapaa-aika/kirjat - alueen artikkelit

Kirjoja Jane Austenin jäljillä

Kirjoja Jane Austenin hengessä

Englantilaiskirjailija Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo -klassikkoteos (Pride and Prejudice, 1813) on innostanut tekstiin rakastuneita kirjoittamaan omia versioitaan Elizabeth Bennetin ja Fitzwilliam Darcyn tarinasta.

Etsiväkerho Hurrikaani vauhdissa

Jari Mäkipään seikkailukirja vie lukijat kesäisiin tunnelmiin. Nuoret etsivät yrittävät keksiä selitystä entisen motellin lähellä tapahtuviin salaperäisiin tapahtumiin.

Ville Romunen ja mummo seikkailevat lastenkirjoissa

Maijaliisa Dieckmannin lastenkirjasarjassa Mummo Mutikainen ilmaantuu aina välillä 9-vuotiaan Villen elämään kuin tyhjästä, houkutellen Villen ja naapurissa asuvan Lillin mitä hassuimpiin seikkailuihin.

Mahaa hytkyttävät joulukirjat

Lasten kestosuosikit Ella Lapissa ja Lassen joulu virittävät hilpeään joulutunnelmaan.

Koululaisen kirjavinkki: Bittiviikarit

Arna Tuulin ja Hanna Salmen lastenkirjassa koetaan jännittävä seikkailu tietokoneen uumenissa.

Koululaisen kirjavinkki: Leevi ja Leonora

Leevi ja Leonora ajoi pyörillä hurjasti karkuun, kun ne pojat ajoi takaa. Ne meni niin lujaa, et pojat ei saanu kiinni. (Karoliina, 8 v.)

Koululaisen kirjavinkkinä Kari Evinsalon Etsivä Vertti –sarja

Kari Evinsalon Etsivä Vertti -lastendekkarit ovat kutkuttavan jännittävää luettavaa.

Koululaisen lomakirjavinkkinä Tuija Lehtisen Sirkuskoira Rico

Tuija Lehtisen seikkailukirjan tapahtumat sijoittuvat Mimosa-sirkukseen, joka kiertää pikkupaikkakuntia Suomessa.

Mangaa kissojen elämästä

Realistiseen sävyyn kissanelämää kuvaava Neiti Koume, tiikeriraita -kirja on hurmaava ensikosketus mangan eli japanilaisen sarjakuvan maailmaan.

Ari Turunen: Maailman kuvat - Mitä kartat kertovat meistä ja muista?

Tietokirjailija Ari Turusen tutkimusmatka maailmankarttojen ihmeellisen kehityskaaren saloihin on viihdyttävä ja avartava luku- ja katselukokemus.

Koululaisen kirjavinkkinä Mila Teräksen Telma-kirjasarja

Ekaluokkalainen Telma on muuttanut perheineen Espanjasta Suomeen. Telman arjesta löytyy ripaus taikaa.

Garth Ennis: 303

Garth Ennisin sarjakuva-albumi 303 on rujo kertomus venäläisen everstin kostoretkestä.

Historiaa ja öisen linnan haamuja

Kirsti Ellilän lastenkirja kertoo kolmasluokkalaisen Reetan hurjasta öisestä seikkailusta Turun linnan kummitusten kanssa.

Koululaisen kirjavinkki: Johanna Tuomola: Kivalan etsivät

Lastendekkarisarjassa ala-asteikäiset ystävykset selvittävät omaa arkeaan koskettavia arvoituksia, varkauksia ja ilkivaltaa.

Guy Gavriel Kay: Lions of Al-Rassan

Guy Gavriel Kayn historiallinen fantasia hakee inspiraationsa islamilaisen Espanjan kulta-ajoilta.

Lapsen kesäkirjaklassikko: Matilda

Roald Dahlin lastenkirjaklassikon päähenkilö Matilda on 4-5-vuotias tyttö, joka joutuu selviämään inhottavien aikuisten maailmassa.

Lapsen kesäkirja: Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus

Johanna Hulkon lastenkirja kertoo nelosluokkalaisesta Raparperista, joka ystävineen harrastaa geokätköilyä. Lapset lähtevät salaa metsäretkelle, mutta siellä on myös epäilyttävä hiippari outoine paketteineen.

Einari Lankinen: Olin takaa-ajettuna

80-luvun kulttiteoksessa Yle vainoaa luovaa taiteilijaa.

Lapsen kesäkirja: Perhosten polku

Virpi Pennan Perhosten polku kertoo kiehtovan unenomaisen seikkailun kautta ystävyydestä.

Lapsen kesäkirja: Tuulihattu

Anna-Mari Kaskisen Tuulihattu-kirjat kertovat hauskan tarinan myötä lapselle, kuinka hän voisi toimia vaikeissa tilanteissa. Aikuinen lukija puolestaan havahtuu lapsen näkökulmaan.

Matti Rämö: Polkupyörällä Islannissa - Tuulen tiellä laavakenttien poikki

Tuulen ja jään maahan polkaisee Matti Rämö viidennessä matkakirjassaan Polkupyörällä Islannissa: Tuulen tiellä laavakenttien poikki.

Sami Feiring (toim.): Tiheiden ajatusten kirja

Suomen aforismiyhdistyksen Sami Feiring on toimittanut yksien kansien väliin hienon kokoelman suomalaisia ajatelmia.

Pirjo Kainulainen: Ammattina potilas

Syöpä varjosti 11 vuotta Pirjo Kainulaisen elämää. Hän kirjasi kroonikkopotilaan arjen pysäyttäväksi teokseksi Ammattina potilas.

Paul Verhoeven: Jeesus nasaretilainen

Hollantilaisen elokuvaohjaaja Paul Verhoevenin yllättävä kirja Jeesus nasaretilainen tarkastelee Jeesusta ihmisenä ilman uskonkappaleiden jäykkää ennakkoasetelmaa.

Satu Rommi: Moottoripyörällä Himalajalle

Toisessa Intia-kirjassaan toimittaja-jooganopettaja Satu Rommi matkaa moottoripyörän kyydissä Himalajan hulppeisiin maisemiin.

Elävä arkisto Yle Puheen yössä

Yle Puhe avaa Elävän arkiston yöohjelmistossaan 30.4. alkaen.

Elävä arkisto: kirjailijat äänessä

Kirjan ja ruusun päivänä 23.4. kirjailijat ovat äänessä Elävän arkiston nettiradiossa.

Maia Raitanen: Sano muikku!

Maia Raitasen teos kertoo oleellisimman Suomen kaloista havainnollisesti, lyhyen tiiviisti ja vieläpä kepeän hauskasti.

Edgar Rice Burroughs: John Carter Marsin sankari

Tarzan-kirjojen luojan romaani John Carter Marsin sankari (Into) on viihteellinen seikkailuromaani Mars-planeetalla, jonne kapteeni John Carter joutuu kuolemansa jälkeen.

Kirja-arvio: Polkupyörällä Jäämerelle

Pohjoisen luonto on syvästi, karusti ja kauniisti läsnä, kun Matti Rämö polkee Jäämerelle.

Saara Henriksson: Moby Doll

Saara Henrikssonin esikoisromaani Moby Doll (Into) kuvaa ihmisen pyrkimystä tavoittaa jotain saavuttamatonta.

Lubna Ahmad al-Hussein: 40 raipaniskua

Lubna Ahmad al-Hussein istui 2008 ravintolassa Khartumissa Sudanin pääkaupungissa, kun kaksitoista siveyspoliisia tuli tekemään ratsiaa. 40 raipaniskua (Minerva) kuvaa ratsiasta alkaneita tapahtumia.

Laura Gustafsson: Huorasatu

Rujoa kieltä, sekopäistä menoa, väkivaltaa, alistamista, halveksuntaa, antiikin mytologiaa ja nykypäivää. Siinä tiivistetysti Laura Gustafssonin esikoisteoksen Huorasatu (Into 2011) sisältö.

1 2 3 4

Muualla Yle.fi:ssä