Koululaisen kirjavinkki: Neiti Koume, tiikeriraita

Mangaa kissojen elämästä

Realistiseen sävyyn kissanelämää kuvaava Neiti Koume, tiikeriraita -kirja on hurmaava ensikosketus mangan eli japanilaisen sarjakuvan maailmaan.

Kirjasarjan käynnistyessä kotikissa Koumen perheeseen kuuluvat tanssinopettaja rouva Nakarai ja tämän teini-ikäinen poika Taku.

Hyväsydäminen Koume tuo löytämänsä nälkiintyneen kissanpennun perheensä hoiviin. Yllättäen rouva Nakarai päättää pitää pennun, sillä uskoo sen kiintyvän itseensä Koumea syvemmin.

Neiti Koume on kiltti. Se auttoi pientä kissanpentua. Mutta pentu raapi ja teki kaikkee pahaa. (Karoliina, 8 v.)

Koyuki (=satava lumi) nimen saava pentu paljastuu varsinaiseksi riiviöksi. Riidanhaluinen Koyuki purkaa turhautumiaan Koumeen väkivaltaisin ottein. Myöhemmin Koume löytää toisenkin apua tarvitsevan pennun, ja emännän mielestä uusi kissa on entisiä söpömpi.

Tarinassa vallitsee omistajan ja kissojen välillä ymmärtämättömyyden kuilu. Taku-nuorukainen ymmärtää ajattelematonta äitiään paremmin kissojen maailmaa ja tarpeita. Rouva Nakarai moittii Koumea pitkävihaisuudesta, kun se ei voi unohtaa kärsimiään vääryyksiä.

Koume meni kouluun Takun perässä kun se pelkäsi että pentu hyökkää taas. Se ei olis saanut olla siellä koulussa. (Karoliina)

Miltä maailma näyttää kissan silmin?

Rauhalliseen arkeen limittyy ajoittainen kaaos. Kirja väläyttää yksinhuoltajaperheen huolia ja myös alkoholinhuuruissa toimivien ihmisten vaikutusta eläinten elämään. Omistajan sekasortoinen uni kissan katoamisesta höystää muuten realistista tarinaa fantasian piirteillä.

Neiti Koume poikkeaa inhimillistetyistä länsimaisista sarjakuvaeläimistä. Siinä missä vaikkapa Jim Davisin Karvinen esittää ironisia huomautuksia ja liikkuu vähän, Koumen herkässä tarinassa kohoavat keskiöön liike ja tunnelma. Kissojen konkreettinen ympäristö tulee esiin vahvemmin kuin sanat. Kissan perspektiivistä ihmisten teot ovat merkityksellisiä vain suhteessa kissaan.

Vaihteleva ruutujako tuo mukanaan mahdollisuuden tarkentaa yksityiskohtiin. Esimerkiksi kissan reitti katolta nurmikolle esitellään kohta kohdalta omissa ruuduissaan. Lukija tavoittaa viipyilevien hetkien tunnelman.

Tekijän kokemukset omista kissoistaan ovat auttaneet tuomaan todenoloisuutta kissahahmoihin. Kissanomistajat voivat löytää Koumen perheen arjesta paljon tuttua, ja kirja avaa kissojen maailmaa sellaista lemmikikseen haaveileville.

Kirja luetaan lopusta alkuun

Kirjasarjan ensimmäinen kirja sisältää kahdeksan pitkää tarinaa, useita lyhyempiä strippejä sekä kertomuksia tekijän omista kissoista.

Ne lyhyet jutut oli kivoja. Pitkätkin oli tosi hyviä, mutta lyhyet oli vielä parempia. Eikä ollut yhtään vaikeata lukea kirjaa lopusta alkuun. (Karoliina)

Kertomus alkaa kirjan viimeiseltä sivulta ja kullakin sivulla ruudut ja myös puhekuplat luetaan oikealta vasemmalle. Länsimaiseen esitystapaan luutuneen aikuisen lukijan piti aluksi tietoisesti keskittyä totutusta poikkeavaan lukusuuntaan, mutta lapsilukijalle uudenlainen tyyli ei näyttänyt tuottavan mitään vaikeuksia.

Natsumi Hoshino: Neiti Koume, tiikeriraita (kirjasarjan 1. osa), 221 s. Suomentanut Suvi Mäkelä. Julkaissut suomeksi Sangatsumanga, 2013 (alkuteos Kijitoraneko no Koumesan, 2008).

Kirjan luki Karoliina, 8 v.

Yle Teksti-TV

Julkaistu: 02.06.2014

Kaikki vapaa-aika/kirjat - alueen artikkelit

Kirjoja Jane Austenin jäljillä

Kirjoja Jane Austenin hengessä

Englantilaiskirjailija Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo -klassikkoteos (Pride and Prejudice, 1813) on innostanut tekstiin rakastuneita kirjoittamaan omia versioitaan Elizabeth Bennetin ja Fitzwilliam Darcyn tarinasta.

Etsiväkerho Hurrikaani vauhdissa

Jari Mäkipään seikkailukirja vie lukijat kesäisiin tunnelmiin. Nuoret etsivät yrittävät keksiä selitystä entisen motellin lähellä tapahtuviin salaperäisiin tapahtumiin.

Ville Romunen ja mummo seikkailevat lastenkirjoissa

Maijaliisa Dieckmannin lastenkirjasarjassa Mummo Mutikainen ilmaantuu aina välillä 9-vuotiaan Villen elämään kuin tyhjästä, houkutellen Villen ja naapurissa asuvan Lillin mitä hassuimpiin seikkailuihin.

Mahaa hytkyttävät joulukirjat

Lasten kestosuosikit Ella Lapissa ja Lassen joulu virittävät hilpeään joulutunnelmaan.

Koululaisen kirjavinkki: Bittiviikarit

Arna Tuulin ja Hanna Salmen lastenkirjassa koetaan jännittävä seikkailu tietokoneen uumenissa.

Koululaisen kirjavinkki: Leevi ja Leonora

Leevi ja Leonora ajoi pyörillä hurjasti karkuun, kun ne pojat ajoi takaa. Ne meni niin lujaa, et pojat ei saanu kiinni. (Karoliina, 8 v.)

Koululaisen kirjavinkkinä Kari Evinsalon Etsivä Vertti –sarja

Kari Evinsalon Etsivä Vertti -lastendekkarit ovat kutkuttavan jännittävää luettavaa.

Koululaisen lomakirjavinkkinä Tuija Lehtisen Sirkuskoira Rico

Tuija Lehtisen seikkailukirjan tapahtumat sijoittuvat Mimosa-sirkukseen, joka kiertää pikkupaikkakuntia Suomessa.

Mangaa kissojen elämästä

Realistiseen sävyyn kissanelämää kuvaava Neiti Koume, tiikeriraita -kirja on hurmaava ensikosketus mangan eli japanilaisen sarjakuvan maailmaan.

Ari Turunen: Maailman kuvat - Mitä kartat kertovat meistä ja muista?

Tietokirjailija Ari Turusen tutkimusmatka maailmankarttojen ihmeellisen kehityskaaren saloihin on viihdyttävä ja avartava luku- ja katselukokemus.

Koululaisen kirjavinkkinä Mila Teräksen Telma-kirjasarja

Ekaluokkalainen Telma on muuttanut perheineen Espanjasta Suomeen. Telman arjesta löytyy ripaus taikaa.

Garth Ennis: 303

Garth Ennisin sarjakuva-albumi 303 on rujo kertomus venäläisen everstin kostoretkestä.

Historiaa ja öisen linnan haamuja

Kirsti Ellilän lastenkirja kertoo kolmasluokkalaisen Reetan hurjasta öisestä seikkailusta Turun linnan kummitusten kanssa.

Koululaisen kirjavinkki: Johanna Tuomola: Kivalan etsivät

Lastendekkarisarjassa ala-asteikäiset ystävykset selvittävät omaa arkeaan koskettavia arvoituksia, varkauksia ja ilkivaltaa.

Guy Gavriel Kay: Lions of Al-Rassan

Guy Gavriel Kayn historiallinen fantasia hakee inspiraationsa islamilaisen Espanjan kulta-ajoilta.

Lapsen kesäkirjaklassikko: Matilda

Roald Dahlin lastenkirjaklassikon päähenkilö Matilda on 4-5-vuotias tyttö, joka joutuu selviämään inhottavien aikuisten maailmassa.

Lapsen kesäkirja: Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus

Johanna Hulkon lastenkirja kertoo nelosluokkalaisesta Raparperista, joka ystävineen harrastaa geokätköilyä. Lapset lähtevät salaa metsäretkelle, mutta siellä on myös epäilyttävä hiippari outoine paketteineen.

Einari Lankinen: Olin takaa-ajettuna

80-luvun kulttiteoksessa Yle vainoaa luovaa taiteilijaa.

Lapsen kesäkirja: Perhosten polku

Virpi Pennan Perhosten polku kertoo kiehtovan unenomaisen seikkailun kautta ystävyydestä.

Lapsen kesäkirja: Tuulihattu

Anna-Mari Kaskisen Tuulihattu-kirjat kertovat hauskan tarinan myötä lapselle, kuinka hän voisi toimia vaikeissa tilanteissa. Aikuinen lukija puolestaan havahtuu lapsen näkökulmaan.

Matti Rämö: Polkupyörällä Islannissa - Tuulen tiellä laavakenttien poikki

Tuulen ja jään maahan polkaisee Matti Rämö viidennessä matkakirjassaan Polkupyörällä Islannissa: Tuulen tiellä laavakenttien poikki.

Sami Feiring (toim.): Tiheiden ajatusten kirja

Suomen aforismiyhdistyksen Sami Feiring on toimittanut yksien kansien väliin hienon kokoelman suomalaisia ajatelmia.

Pirjo Kainulainen: Ammattina potilas

Syöpä varjosti 11 vuotta Pirjo Kainulaisen elämää. Hän kirjasi kroonikkopotilaan arjen pysäyttäväksi teokseksi Ammattina potilas.

Paul Verhoeven: Jeesus nasaretilainen

Hollantilaisen elokuvaohjaaja Paul Verhoevenin yllättävä kirja Jeesus nasaretilainen tarkastelee Jeesusta ihmisenä ilman uskonkappaleiden jäykkää ennakkoasetelmaa.

Satu Rommi: Moottoripyörällä Himalajalle

Toisessa Intia-kirjassaan toimittaja-jooganopettaja Satu Rommi matkaa moottoripyörän kyydissä Himalajan hulppeisiin maisemiin.

Elävä arkisto Yle Puheen yössä

Yle Puhe avaa Elävän arkiston yöohjelmistossaan 30.4. alkaen.

Elävä arkisto: kirjailijat äänessä

Kirjan ja ruusun päivänä 23.4. kirjailijat ovat äänessä Elävän arkiston nettiradiossa.

Maia Raitanen: Sano muikku!

Maia Raitasen teos kertoo oleellisimman Suomen kaloista havainnollisesti, lyhyen tiiviisti ja vieläpä kepeän hauskasti.

Edgar Rice Burroughs: John Carter Marsin sankari

Tarzan-kirjojen luojan romaani John Carter Marsin sankari (Into) on viihteellinen seikkailuromaani Mars-planeetalla, jonne kapteeni John Carter joutuu kuolemansa jälkeen.

Kirja-arvio: Polkupyörällä Jäämerelle

Pohjoisen luonto on syvästi, karusti ja kauniisti läsnä, kun Matti Rämö polkee Jäämerelle.

Saara Henriksson: Moby Doll

Saara Henrikssonin esikoisromaani Moby Doll (Into) kuvaa ihmisen pyrkimystä tavoittaa jotain saavuttamatonta.

Lubna Ahmad al-Hussein: 40 raipaniskua

Lubna Ahmad al-Hussein istui 2008 ravintolassa Khartumissa Sudanin pääkaupungissa, kun kaksitoista siveyspoliisia tuli tekemään ratsiaa. 40 raipaniskua (Minerva) kuvaa ratsiasta alkaneita tapahtumia.

Laura Gustafsson: Huorasatu

Rujoa kieltä, sekopäistä menoa, väkivaltaa, alistamista, halveksuntaa, antiikin mytologiaa ja nykypäivää. Siinä tiivistetysti Laura Gustafssonin esikoisteoksen Huorasatu (Into 2011) sisältö.

1 2 3 4

Muualla Yle.fi:ssä