Kirja-arvio

Matti Rämö: Polkupyörällä Islannissa - Tuulen tiellä laavakenttien poikki

Tuulen ja jään maahan polkaisee Matti Rämö viidennessä matkakirjassaan Polkupyörällä Islannissa: Tuulen tiellä laavakenttien poikki.

Islanti, sen karun rosoinen ja jäinen pinta ei ihan ensimmäiseksi tulisi mieleen pyöräilijän unelmakohteena, mutta sinne ystävä kehottaa lähtemään. Matti muistaa opiskelutovereiden tarinoita, joissa nämä ovat menettäneet sydämensä valaille tai jäätikölle. Myös poikkeava pinnanmuodostus tulivuorineen ja mannerlaatan saumoineen kiehtoo maantieteilijän sielua. Halu lähteä kasvaa, ja pian lentolippu on tilattu.

Sydänkesällä heinäkuussa alkaa 2500 km:n matka Islannin ympäri vastapäivään. Siellä luonnon muovaamassa maassa karuja maastoja kulkiessaan Rämö uskoo elämänsä asettuvan kohdilleen ja turhan stressin ja kiireen karisevan polkaisu polkaisulta.

Ensikosketuksen ilman viileyteen ja merellisen tuuleen Rämö saa heti Keflavikissa, kun kylmä viima muistuttaa, ettei tällä matkalla ole odotettavissa Suomen kesän lämpöä. Mutta pian hän kiiruhtaa eteenpäin euforian siivittämänä kohti mannerlaattojen erkanemissaumaa ja laavatasankoja. Tuuli alkaa tulla tutuksi, merilinnut kirkuvat ja kaakattavat kilpaa, ja maasto on kaikessa karuudessaan kaunista.

Vähäinen heinikko ja lupiinien violetit saarekkeet erottuvat jähmettyneiden basalttivirtojen rinnalla. Kumpuileva kuumaisema ja ytimiin tunkeutuva kostea kylmyys yllättävät. Sää on säännöllisen epävakaata, sataa, ei sada, sataa, tuulee, ei sada, sataa ja varmasti tuulee, mutta silti Matti tuntee olevansa onnellinen. Ja polkijalle jää tunne, että islantilainen sade ei kastele yhtä pahasti kuin kotimainen sade.

Matkan varrella teltta nousee mitä ihmeellisimpiin paikkoihin, ja lampaat seuraavat Matin puuhia. Usein pää painuu ajotakkityynyä vasten lopen uupuneena. Mutta maiseman lumo ja luonnon voimat saavat hänet kiitollisena hymyilemään. Myös tuhkatasangon ja vesiuomien ylityksien jälkeen, kun sandaali on liplatellut omille teilleen ja jääkylmä vesi kuumottaa jalkoja ja vilu hiipii ylemmäs, nousee päällimmäiseksi silti hymy. Vaikka monta ärräpäätä on ajatuksissa kulkenut, Rämö sinnittelee eteenpäin tuulen ja sateen riepottelemana.

Bongaussafarilla valaan pyrstö heilahtaa, ja matkaaja jättää kuvaamisen ja on vain läsnä, katsoo aaltoja ja hengittää hitaasti samassa tilassa valaan kanssa. Siitä huokuu syvää hyvää oloa. Hyvä olo ja ilo tarttuvat lukijaan usein, myös silloin, kun Matti lennättää kotiansa eli telttaansa kuin leijaa. Hän toteaa, että on tärkeää pysyä lennossa vaikka välillä siivet vähän sakkaisivatkin.

Koko kirjan ajan luonto on väkevästi läsnä, sen karuus ja kauneus hivelevät ja saavat aikaan ajatuksen, että Islanti on nähtävä ja koettava. Rämön kerronnassa tuntee, kuinka tuuli kiertää onkaloissa ja aavalla laavakentällä tai jäätikön reunalla. Useimmin se yllättää silloin, kun sitä ei odota. Rämö elää sään vaihtelussa samaa tahtia luonnon kanssa, ja siksi hänen kulkunsa seuraaminen tuntuu vapauttavalta.

Teos hengittää maiseman ja tunteiden ja tuulen yhteensulautumisen tarinaa. Koskettavin on se hetki, jolloin Rämö saavuttaa syvän rauhan, joka jaksaa kantaa monen kiroilun yli ja jää asumaan Matin sisimpään.

Raili Tuikka

Julkaistu: 12.04.2013

Kaikki vapaa-aika/kirjat - alueen artikkelit

Kirjoja Jane Austenin jäljillä

Kirjoja Jane Austenin hengessä

Englantilaiskirjailija Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo -klassikkoteos (Pride and Prejudice, 1813) on innostanut tekstiin rakastuneita kirjoittamaan omia versioitaan Elizabeth Bennetin ja Fitzwilliam Darcyn tarinasta.

Etsiväkerho Hurrikaani vauhdissa

Jari Mäkipään seikkailukirja vie lukijat kesäisiin tunnelmiin. Nuoret etsivät yrittävät keksiä selitystä entisen motellin lähellä tapahtuviin salaperäisiin tapahtumiin.

Ville Romunen ja mummo seikkailevat lastenkirjoissa

Maijaliisa Dieckmannin lastenkirjasarjassa Mummo Mutikainen ilmaantuu aina välillä 9-vuotiaan Villen elämään kuin tyhjästä, houkutellen Villen ja naapurissa asuvan Lillin mitä hassuimpiin seikkailuihin.

Mahaa hytkyttävät joulukirjat

Lasten kestosuosikit Ella Lapissa ja Lassen joulu virittävät hilpeään joulutunnelmaan.

Koululaisen kirjavinkki: Bittiviikarit

Arna Tuulin ja Hanna Salmen lastenkirjassa koetaan jännittävä seikkailu tietokoneen uumenissa.

Koululaisen kirjavinkki: Leevi ja Leonora

Leevi ja Leonora ajoi pyörillä hurjasti karkuun, kun ne pojat ajoi takaa. Ne meni niin lujaa, et pojat ei saanu kiinni. (Karoliina, 8 v.)

Koululaisen kirjavinkkinä Kari Evinsalon Etsivä Vertti –sarja

Kari Evinsalon Etsivä Vertti -lastendekkarit ovat kutkuttavan jännittävää luettavaa.

Koululaisen lomakirjavinkkinä Tuija Lehtisen Sirkuskoira Rico

Tuija Lehtisen seikkailukirjan tapahtumat sijoittuvat Mimosa-sirkukseen, joka kiertää pikkupaikkakuntia Suomessa.

Mangaa kissojen elämästä

Realistiseen sävyyn kissanelämää kuvaava Neiti Koume, tiikeriraita -kirja on hurmaava ensikosketus mangan eli japanilaisen sarjakuvan maailmaan.

Ari Turunen: Maailman kuvat - Mitä kartat kertovat meistä ja muista?

Tietokirjailija Ari Turusen tutkimusmatka maailmankarttojen ihmeellisen kehityskaaren saloihin on viihdyttävä ja avartava luku- ja katselukokemus.

Koululaisen kirjavinkkinä Mila Teräksen Telma-kirjasarja

Ekaluokkalainen Telma on muuttanut perheineen Espanjasta Suomeen. Telman arjesta löytyy ripaus taikaa.

Garth Ennis: 303

Garth Ennisin sarjakuva-albumi 303 on rujo kertomus venäläisen everstin kostoretkestä.

Historiaa ja öisen linnan haamuja

Kirsti Ellilän lastenkirja kertoo kolmasluokkalaisen Reetan hurjasta öisestä seikkailusta Turun linnan kummitusten kanssa.

Koululaisen kirjavinkki: Johanna Tuomola: Kivalan etsivät

Lastendekkarisarjassa ala-asteikäiset ystävykset selvittävät omaa arkeaan koskettavia arvoituksia, varkauksia ja ilkivaltaa.

Guy Gavriel Kay: Lions of Al-Rassan

Guy Gavriel Kayn historiallinen fantasia hakee inspiraationsa islamilaisen Espanjan kulta-ajoilta.

Lapsen kesäkirjaklassikko: Matilda

Roald Dahlin lastenkirjaklassikon päähenkilö Matilda on 4-5-vuotias tyttö, joka joutuu selviämään inhottavien aikuisten maailmassa.

Lapsen kesäkirja: Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus

Johanna Hulkon lastenkirja kertoo nelosluokkalaisesta Raparperista, joka ystävineen harrastaa geokätköilyä. Lapset lähtevät salaa metsäretkelle, mutta siellä on myös epäilyttävä hiippari outoine paketteineen.

Einari Lankinen: Olin takaa-ajettuna

80-luvun kulttiteoksessa Yle vainoaa luovaa taiteilijaa.

Lapsen kesäkirja: Perhosten polku

Virpi Pennan Perhosten polku kertoo kiehtovan unenomaisen seikkailun kautta ystävyydestä.

Lapsen kesäkirja: Tuulihattu

Anna-Mari Kaskisen Tuulihattu-kirjat kertovat hauskan tarinan myötä lapselle, kuinka hän voisi toimia vaikeissa tilanteissa. Aikuinen lukija puolestaan havahtuu lapsen näkökulmaan.

Matti Rämö: Polkupyörällä Islannissa - Tuulen tiellä laavakenttien poikki

Tuulen ja jään maahan polkaisee Matti Rämö viidennessä matkakirjassaan Polkupyörällä Islannissa: Tuulen tiellä laavakenttien poikki.

Sami Feiring (toim.): Tiheiden ajatusten kirja

Suomen aforismiyhdistyksen Sami Feiring on toimittanut yksien kansien väliin hienon kokoelman suomalaisia ajatelmia.

Pirjo Kainulainen: Ammattina potilas

Syöpä varjosti 11 vuotta Pirjo Kainulaisen elämää. Hän kirjasi kroonikkopotilaan arjen pysäyttäväksi teokseksi Ammattina potilas.

Paul Verhoeven: Jeesus nasaretilainen

Hollantilaisen elokuvaohjaaja Paul Verhoevenin yllättävä kirja Jeesus nasaretilainen tarkastelee Jeesusta ihmisenä ilman uskonkappaleiden jäykkää ennakkoasetelmaa.

Satu Rommi: Moottoripyörällä Himalajalle

Toisessa Intia-kirjassaan toimittaja-jooganopettaja Satu Rommi matkaa moottoripyörän kyydissä Himalajan hulppeisiin maisemiin.

Elävä arkisto Yle Puheen yössä

Yle Puhe avaa Elävän arkiston yöohjelmistossaan 30.4. alkaen.

Elävä arkisto: kirjailijat äänessä

Kirjan ja ruusun päivänä 23.4. kirjailijat ovat äänessä Elävän arkiston nettiradiossa.

Maia Raitanen: Sano muikku!

Maia Raitasen teos kertoo oleellisimman Suomen kaloista havainnollisesti, lyhyen tiiviisti ja vieläpä kepeän hauskasti.

Edgar Rice Burroughs: John Carter Marsin sankari

Tarzan-kirjojen luojan romaani John Carter Marsin sankari (Into) on viihteellinen seikkailuromaani Mars-planeetalla, jonne kapteeni John Carter joutuu kuolemansa jälkeen.

Kirja-arvio: Polkupyörällä Jäämerelle

Pohjoisen luonto on syvästi, karusti ja kauniisti läsnä, kun Matti Rämö polkee Jäämerelle.

Saara Henriksson: Moby Doll

Saara Henrikssonin esikoisromaani Moby Doll (Into) kuvaa ihmisen pyrkimystä tavoittaa jotain saavuttamatonta.

Lubna Ahmad al-Hussein: 40 raipaniskua

Lubna Ahmad al-Hussein istui 2008 ravintolassa Khartumissa Sudanin pääkaupungissa, kun kaksitoista siveyspoliisia tuli tekemään ratsiaa. 40 raipaniskua (Minerva) kuvaa ratsiasta alkaneita tapahtumia.

Laura Gustafsson: Huorasatu

Rujoa kieltä, sekopäistä menoa, väkivaltaa, alistamista, halveksuntaa, antiikin mytologiaa ja nykypäivää. Siinä tiivistetysti Laura Gustafssonin esikoisteoksen Huorasatu (Into 2011) sisältö.

1 2 3 4

Muualla Yle.fi:ssä