Peliarvostelu 1.3.2013

Omerta: City of Gangsters

1900 -luvun alkupuolella Yhdysvalloissa oli useita gangsterijengejä, jotka olivat pääasiassa irlantilaisten ja italialaisten siirtolaisten perustamia.

Tämä aikakausi on jäänyt suorastaan myyttiseksi ja siksi se on myös lukuisten elokuvien ja tietokonepelien inspiraation lähde. Tuorein tästä aihepiiristä ammentava peli on Omerta: City of Gangsters.

Pelissä luodaan omia mieltymyksiä vastaava nuori gangsteri, jonka saappaissa ryhdytään tekemään laittomuuksia.

Kovan gangsterin maine kasvaa vain vähitellen, joten aivan aluksi on tehtävä erilaisia pikkurikoksia ja kasvatettava omaa jengiä apuri kerrallaan. Tapahtumapaikkana on legendaarinen Atlantic City.

Toiminta on vuoropohjaista, millä on haluttu korostaa pelin taktista luonnetta. Ikävä kyllä peli on tehty monin paikoin liian helpoksi, jolloin vuoropohjaisuus muuttuu tylsäksi.

Hahmoa vaanivat poliisit ja kilpailevat jengit, mutta näiden voittaminen ja lahjominen on liian helppoa.

Peliltä toivoisi myös enemmän rooli- pelimäistä hahmon kehitystä. Nyt käy niin, että eri tasojen jälkeen hahmon keräämä omaisuus poistetaan. On vaikea ymmärtää miksi tekijät ovat päätyneet tällaiseen ratkaisuun.

Omertassa on paljon hyviä ideoita siitä millaista viihdyttävä gangsteripelaaminen voisi olla, mutta toteutus on jäänyt jotenkin puolittaiseksi.

Joitakin vuosia sitten tämä peli olisi vielä voinut tuntua ihan kelvolliselta, mutta nyt aihepiiristä löytyy jo niin paljon ylivoimaisia kilpailijoita kuten vaikkapa pari vuotta sitten julkaistu Mafia 2. Sen rinnalla Omerta on hyvin köykäinen kokemus.

Yle Teksti-TV

Julkaistu: 01.03.2013

Kaikki vapaa-aika/pelit - alueen artikkelit

Crysis 3

Crysis 3 on Crytek-pelitalon kolmas osa nimekkääseen Crysis -pelisarjaan. Peli on julkaistu Electronic Artsin brändin alla. Pelin tapahtumat sijoittuvat parikymmentä vuotta kakkososan jälkeiseen aikaan.

Aliens: Colonial Marines

Alien-elokuvat toivat tietoisuutemme skenaarion, jossa avaruusolennot eivät olekaan niitä sympaattisia isopäisiä humanoideja vaan hirvittäviä petoja, jotka kiinnostaa ihmiskunta lähinnä ateriamielessä.

Omerta: City of Gangsters

1900 -luvun alkupuolella Yhdysvalloissa oli useita gangsterijengejä, jotka olivat pääasiassa irlantilaisten ja italialaisten siirtolaisten perustamia.

Guardians of Middle Earth

Äskettäin elokuvateattereihin pärähtänyt Hobitti-elokuva herätteli taas Keski-Maan tarinat uuteen kukoistukseen Hobitistahan tehtiin hulppeat kolme elokuvaa, eli aihe pysynee pinnalla lähivuosina aika mukavasti.

When Vikings Attack

Jostain syystä viikinkihahmot on nähty hyvinkin humoristisessa valossa viime aikojen peleissä ja piirretyissä.

Lego Lord of The Rings

Lego-pelisarjan pelit ovat ammentaneet kaikki suosituimmat elokuvasarjat jo perin pohjin. Star Wars-pelien suosio poiki lisäosia, kuten myös Indiana Jonesin seikkailut ja Batman-trilogiaan pohjautuvat pelit. Siksi oli varsin arvattavissa, että myös Taru Sormusten Herrasta-saaga näkee päivänvalon legoversiona.

Giana Sisters: Twisted Dreams

Gianan siskokset tunnetaan ammoisina aikoina Commodore 64:lle tehdystä samannimisestä Super Mario -kloonista.

Battlefield 3: Armored Kill

Battlefield 3 on ollut noin vuosi sitten tapahtuneen julkaisunsa jälkeen huikean suosittu. Pelisarja uudistui kolmososan myötä kokonaan Frostbite 2.0-pelimoottorilla. Uusi pelimoottori toi mukanaan useita uusia ulottuvuuksia, kuten laajemman tuen erilaisille ajoneuvoille ja lentokoneille.

Of Orcs And Men

Joskus on hyvä asettua toisen asemaan. Tämä ajatus lienee ollut pelintekijöiden mielessä kun he ovat lähteneet toteuttamaan toimintaroolipeliä nimeltä Of Orcs And Men.

Football Manager 2013

SEGA:n julkaisemat Football Manager -pelit ovat viime vuosina olleet parasta managerointia mitä pelihyllyiltä löytyy. Edellisen vuoden (FM 2012) julkaisu herätti kritiikkiä siitä, etteivät pelin tekijät olleet uskaltaneet uudistaa peliä riittävästi ja ilmassa oli jopa pientä pettymystä.

FIFA 13

Jos näinä aikoina johonkin voi vielä luottaa niin siihen, että EA Sportsilta ilmestyy NHL- ja FIFA-urheilupelejä tasaiseen tahtiin. Niin myös tänä syksynä, kun FIFA 13 on nähnyt päivänvalon.

Tiny Troopers

Mobiilipuolella mainetta niittänyt Tiny Troopers löytyy tätä nykyä myös PC -versiona. Tiny Troopers on suomalaisen Kukouri -studion käsialaa ja mobiilipelinä se on myynyt upeat yli miljoona kappaletta.

World of Warcraft: Mists of Pandaria

Osa Pandareeneista ovat Hordea ja osa Alliancea. Lisäosa tuo mukanaan myös yhden kokonaan uuden hahmoluokan, munkit. Pelin myötä saavutettavien tasojen määrä kasvaa 85:stä 90:een. Myös taitoluokitus on pantu täysremonttiin, eikä kykypisteiden kerääminen ole keskeistä kuin ennen.

Dark Souls: Prepare to Die

Toimintapeli Dark Souls on niittänyt niin suurta mainetta konsolipuolella, että se on ollut pakko julkaista myös PC -pelaajien saataville. On paljolti pelimoottorista kiinni onnistuuko tällainen siirto ohjelmistoalustalta toiselle. Dark Soulsin tapauksessa tässä siirrossa on selvästi ollut suuria haasteita. Peli on kuitenkin niin hyvä, että osan ongelmista antaa helposti anteeksi.

Warlock: Master of the Arcane

Civilization -pelien suosio on viime vuosina ollut niin suurta, että moni pelitalo on innostunut kehittämään sille kilpailijoita. Yksi tuoreimmista on Warlock, Master of the Arcane.

Iron Front - Liberation 1944

Toinen maailmansota jaksaa innoittaa pelintekijöitä yhä uudelleen ja uudelleen. IL-2 Sturmovik - ja Flight Simulator -simulaatiopeleistään tunnettu X1 Software on nyt vuorostaan tarttunut tähän aihepiiriin ja tuloksena on varsin kelvollinen sotasimulaatio Iron Front - Liberation 1944.

Civilization V: Gods and Kings

Voisi ajatella, että niin viimeisen päälle hyvä peli kuin Civilization V ei olisi tarvinnut laajennuspaketteja, mutta niin vain uusi Gods and Kings onnistuu herättämään pelin uudelleen henkiin pienen tauonkin jälkeen.

Diablo III

Se on täällä! Etukäteen jo vuoden tapaukseksi tituleerattu Diablo 3 on ilmestynyt kauppojen hyllyille ja nyt näyttäisi siltä että suosio on valtava.

FIFA Street

Pari vuotta sitten EA toi raikasta tuulahdusta pitkäikäiseen FIFA-pelisarjaan julkaisemalla pelistä katufutisversion.

Angry Birds Space

Rovion vihaiset linnut ovat tätä nykyä kaikkialla. Äskettäin ilmestyneessä uusimmassa osassa possujen ja lintujen välinen vihoittelu jatkuu avaruudessa.

Total War Shogun 2

Total War -strategiapelit ovat jo niin iso brändi, että moni ostaa uuden pelin jo ihan nimenkin vuoksi. Onko pelisarja sitten onnistunut pitämään laatutasonsa korkealla kaikkien näiden vuosien ajan?

Jagged Alliance: Back in Action

Joskus kuuluisa nimi voi olla rasite. Monet muistavat Jagged Alliance -pelit legendaarisina strategiapeleinä vuosikymmenen takaa. Varsinkin Jagged Alliance 2 mainitaan pelipiireissä kunnioituksen syvällä rintaäänellä.

Mass Effect 3

Mass Effect -pelit ovat tulleet suurimmalle peliyleisölle tutuksi parin viime vuoden aikana. Niille, jotka kaipaavat lyhyttä esittelyä, sanottakoon, että kyseessä on BioWaren Unreal Engine-moottorin päälle kehittämä scifi-aiheinen toimintaroolipelisarja.

1 2 3

Muualla Yle.fi:ssä