Kirja-arvio

Paul Verhoeven: Jeesus nasaretilainen

Hollantilaisen elokuvaohjaaja Paul Verhoevenin yllättävä kirja Jeesus nasaretilainen tarkastelee Jeesusta ihmisenä ilman uskonkappaleiden jäykkää ennakkoasetelmaa.

Verhoeven tuntee tarkasti Jeesusta koskevan tutkimuksen ja suhtautuu äärimmäisen vakavasti aiheeseensa. Elokuvaohjaajan ammattitaidolla hän pureutuu Jeesusta käsitteleviin teksteihin ja analysoi sanojen verhoamia tilanteita. On hämmästyttävää, kuinka paljon Verhoevenin Jeesus nasaretilainen (Into 2012) onnistuu tuomaan esiin tuoreita näkökulmia maailman tunnetuimman elämäkerran käänteisiin.

Verhoeven ei roiski keveitä olettamuksia vapaan ajatuksenvirran kuohuihin, vaan hän rakentaa kertomuksensa käänteet tarkasti ja huolellisesti. Avaamalla lähteitään kirjailija tarjoaa myös lukijalle mahdollisuuden tarkastaa tulkintoja.

Verhoeven ei kyseenalaista Jeesuksen historiallista hahmoa, mikä veisikin pohjan pois vakavalta analyysilta, mutta hän ei usko ihmeisiin. Verhoeven rakentaa syntymästä lähtien Jeesuksen elämää inhimillisten tapahtumien ketjuna. Ja heti alkumetreiltä saakka Verhoeven osaa yllättää näkemyksillään: Nasaretin naapurikylässä roomalaiset tukahduttavat kapinaa, ja tuli riehuu köyhässä taajamassa, kun kaikki alkaa.

Elokuvaohjaaja Verhoeven onnistuu nostamaan esiin kiinnostavan kyseenalaisia kohtia Jeesuksen jokaisesta elämänvaiheesta. Verhoeven vertailee evankelistojen tekstejä ja kuorii niistä pois kunkin kirjoittajan manööverejä ja ylimääräisiä kerroksia.

Koska evankeliumit on kirjoitettu Rooman vallan aikaan muutama vuosikymmen itse tapahtumien jälkeen, on luonnollista, että teksteihin on kertynyt ylimääräisiä tai silottelevia aineksia, päättelee Verhoeven. Hän perkaa pois mm. vallanpitäjää mielisteleviä lauseita, ja toteaa, ettei raaka maaherra Pontius Pilatus todellakaan ansaitse yhtään ylimääräistä ymmärrystä.

Parhaimmillaan Verhoeven on silloin, kun hän lähtee purkamaan osiin evankelistojen dramaturgisia aineksia. Verhoeven selittää uskottavasti, kuinka kahden leivän ja viiden kalan yhteisateria on syntynyt runsaasta kalasaaliista mutta leivät sopivat hyvin evankelistojen käsikirjoitukseen.

Verhoeven avaa näppärästi myös pohdintaa, kuinka monta kertaa Jeesus kävikään Jerusalemissa, sillä evankelistat tarjoavat tähän kovin erilaisia vastauksia. Olisiko Jeesus todellakin voinut liikkua kaupungissa monta päivää julkisesti vapaana riehuttuaan ensin temppelin pihalla juutalaisen yhteiskunnan vallan ytimessä? Vai viettikö Jeesus viimeiset vuotensa jatkuvasti pakosalla?

Kirja käsittelee myös manaamista, sillä Jeesus paransi manaamalla, ja sairauksia aiheuttavat henget kuuluivat silloisen maailmankuvan arkeen. Pohdinnat Juudaksen todellisesta roolista saavat kiinnostavia sävyjä. Samoin Jumalan valtakunnan pikaisen saapumisen odotus ja Jeesuksen kuolema tuovat esiin mielenkiintoisia näkökulmia.

Jeesus nasaretilainen koukuttaa lukijaa monella tapaa. Jos on yhtään koskaan ollut kiinnostunut uskonnosta tai karismaattisista ihmisistä tai historiasta, niin Verhoevenin esitys kannattaa todellakin lukea. Lisäulottuvuutta teos olisi saanut, jos Verhoeven olisi suostunut edes kevyesti spekuloimaan ihmeiden mahdollisuudella.

Matti Rämö

Julkaistu: 29.03.2013

Kaikki vapaa-aika/kirjat - alueen artikkelit

Kirjoja Jane Austenin jäljillä

Kirjoja Jane Austenin hengessä

Englantilaiskirjailija Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo -klassikkoteos (Pride and Prejudice, 1813) on innostanut tekstiin rakastuneita kirjoittamaan omia versioitaan Elizabeth Bennetin ja Fitzwilliam Darcyn tarinasta.

Etsiväkerho Hurrikaani vauhdissa

Jari Mäkipään seikkailukirja vie lukijat kesäisiin tunnelmiin. Nuoret etsivät yrittävät keksiä selitystä entisen motellin lähellä tapahtuviin salaperäisiin tapahtumiin.

Ville Romunen ja mummo seikkailevat lastenkirjoissa

Maijaliisa Dieckmannin lastenkirjasarjassa Mummo Mutikainen ilmaantuu aina välillä 9-vuotiaan Villen elämään kuin tyhjästä, houkutellen Villen ja naapurissa asuvan Lillin mitä hassuimpiin seikkailuihin.

Mahaa hytkyttävät joulukirjat

Lasten kestosuosikit Ella Lapissa ja Lassen joulu virittävät hilpeään joulutunnelmaan.

Koululaisen kirjavinkki: Bittiviikarit

Arna Tuulin ja Hanna Salmen lastenkirjassa koetaan jännittävä seikkailu tietokoneen uumenissa.

Koululaisen kirjavinkki: Leevi ja Leonora

Leevi ja Leonora ajoi pyörillä hurjasti karkuun, kun ne pojat ajoi takaa. Ne meni niin lujaa, et pojat ei saanu kiinni. (Karoliina, 8 v.)

Koululaisen kirjavinkkinä Kari Evinsalon Etsivä Vertti –sarja

Kari Evinsalon Etsivä Vertti -lastendekkarit ovat kutkuttavan jännittävää luettavaa.

Koululaisen lomakirjavinkkinä Tuija Lehtisen Sirkuskoira Rico

Tuija Lehtisen seikkailukirjan tapahtumat sijoittuvat Mimosa-sirkukseen, joka kiertää pikkupaikkakuntia Suomessa.

Mangaa kissojen elämästä

Realistiseen sävyyn kissanelämää kuvaava Neiti Koume, tiikeriraita -kirja on hurmaava ensikosketus mangan eli japanilaisen sarjakuvan maailmaan.

Ari Turunen: Maailman kuvat - Mitä kartat kertovat meistä ja muista?

Tietokirjailija Ari Turusen tutkimusmatka maailmankarttojen ihmeellisen kehityskaaren saloihin on viihdyttävä ja avartava luku- ja katselukokemus.

Koululaisen kirjavinkkinä Mila Teräksen Telma-kirjasarja

Ekaluokkalainen Telma on muuttanut perheineen Espanjasta Suomeen. Telman arjesta löytyy ripaus taikaa.

Garth Ennis: 303

Garth Ennisin sarjakuva-albumi 303 on rujo kertomus venäläisen everstin kostoretkestä.

Historiaa ja öisen linnan haamuja

Kirsti Ellilän lastenkirja kertoo kolmasluokkalaisen Reetan hurjasta öisestä seikkailusta Turun linnan kummitusten kanssa.

Koululaisen kirjavinkki: Johanna Tuomola: Kivalan etsivät

Lastendekkarisarjassa ala-asteikäiset ystävykset selvittävät omaa arkeaan koskettavia arvoituksia, varkauksia ja ilkivaltaa.

Guy Gavriel Kay: Lions of Al-Rassan

Guy Gavriel Kayn historiallinen fantasia hakee inspiraationsa islamilaisen Espanjan kulta-ajoilta.

Lapsen kesäkirjaklassikko: Matilda

Roald Dahlin lastenkirjaklassikon päähenkilö Matilda on 4-5-vuotias tyttö, joka joutuu selviämään inhottavien aikuisten maailmassa.

Lapsen kesäkirja: Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus

Johanna Hulkon lastenkirja kertoo nelosluokkalaisesta Raparperista, joka ystävineen harrastaa geokätköilyä. Lapset lähtevät salaa metsäretkelle, mutta siellä on myös epäilyttävä hiippari outoine paketteineen.

Einari Lankinen: Olin takaa-ajettuna

80-luvun kulttiteoksessa Yle vainoaa luovaa taiteilijaa.

Lapsen kesäkirja: Perhosten polku

Virpi Pennan Perhosten polku kertoo kiehtovan unenomaisen seikkailun kautta ystävyydestä.

Lapsen kesäkirja: Tuulihattu

Anna-Mari Kaskisen Tuulihattu-kirjat kertovat hauskan tarinan myötä lapselle, kuinka hän voisi toimia vaikeissa tilanteissa. Aikuinen lukija puolestaan havahtuu lapsen näkökulmaan.

Matti Rämö: Polkupyörällä Islannissa - Tuulen tiellä laavakenttien poikki

Tuulen ja jään maahan polkaisee Matti Rämö viidennessä matkakirjassaan Polkupyörällä Islannissa: Tuulen tiellä laavakenttien poikki.

Sami Feiring (toim.): Tiheiden ajatusten kirja

Suomen aforismiyhdistyksen Sami Feiring on toimittanut yksien kansien väliin hienon kokoelman suomalaisia ajatelmia.

Pirjo Kainulainen: Ammattina potilas

Syöpä varjosti 11 vuotta Pirjo Kainulaisen elämää. Hän kirjasi kroonikkopotilaan arjen pysäyttäväksi teokseksi Ammattina potilas.

Paul Verhoeven: Jeesus nasaretilainen

Hollantilaisen elokuvaohjaaja Paul Verhoevenin yllättävä kirja Jeesus nasaretilainen tarkastelee Jeesusta ihmisenä ilman uskonkappaleiden jäykkää ennakkoasetelmaa.

Satu Rommi: Moottoripyörällä Himalajalle

Toisessa Intia-kirjassaan toimittaja-jooganopettaja Satu Rommi matkaa moottoripyörän kyydissä Himalajan hulppeisiin maisemiin.

Elävä arkisto Yle Puheen yössä

Yle Puhe avaa Elävän arkiston yöohjelmistossaan 30.4. alkaen.

Elävä arkisto: kirjailijat äänessä

Kirjan ja ruusun päivänä 23.4. kirjailijat ovat äänessä Elävän arkiston nettiradiossa.

Maia Raitanen: Sano muikku!

Maia Raitasen teos kertoo oleellisimman Suomen kaloista havainnollisesti, lyhyen tiiviisti ja vieläpä kepeän hauskasti.

Edgar Rice Burroughs: John Carter Marsin sankari

Tarzan-kirjojen luojan romaani John Carter Marsin sankari (Into) on viihteellinen seikkailuromaani Mars-planeetalla, jonne kapteeni John Carter joutuu kuolemansa jälkeen.

Kirja-arvio: Polkupyörällä Jäämerelle

Pohjoisen luonto on syvästi, karusti ja kauniisti läsnä, kun Matti Rämö polkee Jäämerelle.

Saara Henriksson: Moby Doll

Saara Henrikssonin esikoisromaani Moby Doll (Into) kuvaa ihmisen pyrkimystä tavoittaa jotain saavuttamatonta.

Lubna Ahmad al-Hussein: 40 raipaniskua

Lubna Ahmad al-Hussein istui 2008 ravintolassa Khartumissa Sudanin pääkaupungissa, kun kaksitoista siveyspoliisia tuli tekemään ratsiaa. 40 raipaniskua (Minerva) kuvaa ratsiasta alkaneita tapahtumia.

Laura Gustafsson: Huorasatu

Rujoa kieltä, sekopäistä menoa, väkivaltaa, alistamista, halveksuntaa, antiikin mytologiaa ja nykypäivää. Siinä tiivistetysti Laura Gustafssonin esikoisteoksen Huorasatu (Into 2011) sisältö.

1 2 3 4

Muualla Yle.fi:ssä