Taidevinkki 15.6.-31.8.

Taidehetkiä jäävuorilta Jamaikalle

Mäntän kuvataideviikon Hetkinen-teema haastaa pysähtymään ja olemaan läsnä. Taide luo, tarkastelee ja vangitsee hetkiä. Mutta millä äänenpainolla "Hetkinen!" sanotaan? Onko kyseessä havahtuminen, oivallus vai vaikkapa protestin ilmaus?

Mäntän kuvataideviikoilla esittäytyy noin 60 taiteilijaa ja työparia, jotka tulevat eri puolilta Suomea sekä Ruotsista ja Norjasta.

Monitaiteisen kokonaisuuden on kuratoinut kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi. Hän kertoo halunneensa koostaa näyttelyn halusta tarttua hetkeen.

Hetkeen tarttumisen halu ja pakko

Järjestäjien mukaan näyttely kuvaa hetkeen tarttumisen halua ja pakkoa, kun luottamus huomiseen on haurasta. On halu, mutta myös hätä tarttua hetkeen. Halutaan myös jakaa koetut tunnetilat toisten kanssa. Hetkeen tarttuminen on monelle läsnäoloa, mutta myös irtiottoa. Toisaalta monet ongelmamme ovat lyhytnäköisyyden, hetken onnen ihannoinnin seurausta.

Teokset saattavat katsojat erilaisiin hetkiin niin jäävuorille, kuoleman rajalle kuin Jamaikan katutansseihinkin.

Heti ensimetreille Pekilo on saanut suojelijakseen Jan Anderzénin käärmeen. Tatu Hiltunen jatkaa digitaalisin kuvakollaasein (Happiness is You # 9.2011).

Taide konkretisoi pörssikurssit

Performanssitaidetta tarjoilee muun muassa Brains on Art -ryhmä. Joka viikko uudenlaiseksi päivitettävä The Suit -teos tiivistää 10-minuuttiseen videoon edeltävän pörssiviikon tapahtumat. Absurdin konkreettisessa teoksessa Helsingin pörssin OMX-indeksin vaihtelut johdetaan sähkövirtana performanssin esiintyjän pään läpi.

Indeksin vaihteluiden riepoteltavaksi jätetty tummapukuinen esiintyjä suistuu vasemmalle tai oikealle riippuen sen viikon kurssin laskusta tai noususta.

Pekka Jylhä viittaa ylellisyyteen ja tuhlailuun, hetkellisen lyhyen onnen saamiseen kristallia ja poronnahkaa yhdistävässä teoksessaan Pikavippi.

Mielitekoja ja hekumaa hetkeksi

Moni teos ylittää rajan tekijän ja katsojan välissä. Kahviland tarjoaa kahvit, ja yleisö päätyy osaksi performanssia. Kahvi lisukkeineen sekoittuu kävijän määrittelemän tunnetilan mukaisesti. Kirjahyllystä voi ottaa runokirjan luettavaksi taiteen luona.

Ninni Luhtasaari on koonnut Ruokapäiväkirja (2014) -teokseensa syömisensä ja juomisensa vuoden ajalta. Otto Karvosen teos on dokumentoinut islamilaisen rievän myyntiä toreilla.

Siiri Haarlalta nähdään ekspressiivisiä maalauksia, kuten hekumallinen Sweet Sixties (2013). Suorasukaisesti esittäytyvät myös Fotofinlandia-finalisti Kenneth Bambergin Koteka Impressions-valokuvat.

Psykedeliaa ja koulukiusaamista

Osa teoksista hyödyntää moniulotteisuutta. Dave Bergin 3D-videoinstallaatio Whatever II (2013) viittaa koulukiusaamiseen. Jenni Yppärinen puolestaan on asettanut esille kolmiulotteisia maalauksia.

Sami Sänpäkkilän videoteos tarjoaa psykedeelisiä aakkosia, Vappu Rossin varjoanimaatiossa mobilen eläimet saavat äänen ja luonteen.

Pekka Jylhän kristallista ja hanhensulista koostuva kookas installaatio kytkeytyy tähän hetkeen: Ukraina - heitä yhdistää rakkaus, mutta joku on uhrattava (2014). Metallista ja pellistä puolestaan rakentuu Meri Peuran Fata morgana (2013).

Kerrostalo-arjesta kuoleman kuviin

Jouna Karsi on ottanut aiheekseen puutarhan, Vesa-Pekka Rannikko ja Jussi Heikkilä puolestaan linnut.

Lattiasta kattoon ulottuva Antti-Ville Reinikaisen Kanjoni-teos näyttää kerrostalon poikkileikkauksen. Ylva Holländerin kookkaan pallon muotoon rakennettu Ensyklopedia yhdistää grafiikkaa, piirroksia ja kuvanveistoa.

Pekka Niskasen videoinstallaatio yhdistää jäätiköt, valaat ja pingviinit muistolauluun kuolevalle äidille.

Rajantakaisten hetkien teemaan kytkeytyvät Mia Hamarin Kuoleman kuvioima -installaatio ja Saija Kivikankaan moniosainen Kuolleen naisen maalauksia.

Totuuden henki koristaa kirkkoa

Jamaikalaisia rytmejä päästään kuulemaan Di Twins -työryhmän eksoottisessa installaatiossa Inna di Videolight (2014), joka hyödyntää dokumenttia ja musiikkivideoiden tyyliä.

Ripustus on kauttaaltaan tiheä, ja taide leviää myös Pekilon ulkopuolelle ja pitkin kaupunkia.

Kaarina Kaikkosen uusi teos Totuuden henki levittäytyy kirkon julkisivulle. Kirkon tornista levittäytyy lippusiimoin verhomaisesti lahjoitusvaatteita.

Essi Korvan teos Kutsu ja odotus löytyy Rusinniemestä. Joenniemen kartanon Taavetinsaaressa voi nähdä Kari Södön, Oona Tikkaojan ja Matti Kalkamon uudet veistokset.

Puntaroitavana elämäntapa vesillä

Taide seilaa myös lähivesillä. Kierrätysmateriaaleista rakennettu purjealus, Pelastusalus Silakka purjehtii kesällä 2014 Näsijärvellä tutkimassa sisävesinomadismia. Millaista elämäntapaa vesien varaan voitaisiin rakentaa? Aiheesta kertova video ja miehistön kirjaama lokikirja havainnoista ovat osa näyttelyä.

Mäntän kuvataideviikot: Hetkinen 15.6.-31.8. Pekilo, Tehtaankatu 21, Mänttä. Avoinna joka päivä klo 10-18.

Päivi Dahl / Yle Teksti-TV

Lähteet:

Julkaistu: 31.07.2014

Kaikki vapaa-aika/taide - alueen artikkelit

Errón ironia puree vallan ikoneita

Turun taidemuseossa on loppuvuoden ajan esillä poptaiteen ja postmodernismin suuriin nimiin lukeutuvan Errón teoksia.

MUTA - Museum of Teletext Art on avattu

Yle Teksti-TV ja taiteilijaosuuskunta FixC ovat perustaneet teksti-tv-taiteelle oman museon. Uuden teoksen kerran kuussa esittelevään näyttelyyn pääset kotisohvaltasi.

Taidehetkiä jäävuorilta Jamaikalle

Mäntän kuvataideviikon Hetkinen-teema haastaa pysähtymään ja olemaan läsnä. Taide luo, tarkastelee ja vangitsee hetkiä. Mutta millä äänenpainolla "Hetkinen!" sanotaan? Onko kyseessä havahtuminen, oivallus vai vaikkapa protestin ilmaus?

Pullisen veistoksissa kaarien syke

Suomen arvostetuimpiin kuvanveistäjiin kuuluvan professori Laila Pullisen 80-vuotisjuhlanäyttely on parhaillaan esillä Kouvolassa.

Läsnäolo ja autius Männikön kuvissa

Esko Männikkö on yksi kansainvälisesti menestyneimmistä valokuvaajistamme. Helsingissä suuren suosion saanut retrospektiivi Time Flies on nyt siirtynyt Turun taidemuseoon.

Elokuvataiteen mestari kuvissa

Tennispalatsin näyttely Chaplin kuvissa viettää Charlie Chaplinin juhlavuotta.

Wardin värit valaisevat talvea

Ateneumin kattaus tuo näkyviin Rafael Wardin monipuolisuuden ja uudistumiskyvyn.

Uotilassa taiteen kultakausi oli nupullaan

Nuorella iällä menehtyneen August Uotilan (1858-1886) teoksia on esillä harvinaisessa näyttelyssä Helsingissä.

Puut luovat tunnelman taidekuviin

Puut ovat maisemataiteen keskeisiä elementtejä. Sinebrychoffin taidemuseon näyttelyssä lähestytään taideteosten kokonaisuutta maisemaan sijoittuvien puuyksilöiden tarinoiden ja tunnelmien kautta.

Naisia surrealistin armoilla

Turun taidemuseossa ehtii vielä tutustua ruotsalaisen surrealistin Max Walter Svanbergin teoksiin.

Muotokuva sadan vuoden valokuvissa

Valokuvaus on muuttunut sadassa vuodessa, samoin näkemykset muotokuvista. VB-valokuvakeskuksen kesänäyttely esittelee toistakymmentä Suomessa vaikuttanutta nimekästä muotovalokuvaajaa kautta aikojen.

Terrakottasotilaat Tampereella

Tampereen Vapriikkiin saapui arvokas näyttely Kiinasta.

Katseita ja kohtaamisia Mäntässä

Mäntän kuvataideviikon nykytaiteilijat visioivat Unien kaupunkia.

Soldan piirsi perhearjen taiteeksi

Venny Soldan-Brofeldtin (1863-1945) 150-vuotisjuhlanäyttelyssä nähdään yli sata teosta taiteilijan koko uran ajalta, opiskeluajoista viimeisiin vuosiin.

Taidemestarimme art decon pauloissa

Helsingissä on parhaillaan esillä laaja kokonaisuus ranskalaisia ja suomalaisia art deco -kauden kuvataiteen ja taidekäsityön teoksia.

Venäläistaide loihtii satumaailman

Maineikkaan Tretjakovin gallerian kanssa yhteistyönä toteutetussa näyttelyssä nähdään venäläisten kansansatujen innoittamaa taidetta.

Michelangelo mietti freskot tarkoin

Italian renessanssin merkittävimpiin taiteilijoihin lukeutuvan Michelangelon teoksia on nyt ensi kertaa nähtävillä Suomessa.

Luostarisen töissä värit räiskyvät

Taidemaalari Leena Luostarisen retrospektiivi Helsingin Taidehallissa tarjoaa läpileikkauksen taiteilijan 40-vuotiseen tuotantoon.

Symbolismi: asennetta ja unikuvia

Ateneumin 52 sielua -näyttely esittelee eurooppalaista symbolistista taidetta vuosilta 1880 - 1910.

Valokuvissa pyhää metsää ja puupeltoja

Jyväskylän taidemuseossa esillä oleva valokuvanäyttely pureutuu suomalaisten luontosuhteeseen. Millaisia ovat puihin ja metsiin liittyvät henkiset ja kulttuuriset merkitykset Suomessa ja Japanissa?

Museoissa satuja ja nostalgiaa

Lapsuuden sadut, fantasia ja perheiden arki ovat inspiroineet monia taiteilijoita. Joulun aikoihin on esillä jo monia sukupolvia ihastuttanutta Rudolf Koivun ja Martta Wendelinin tuotantoa. Nykytaiteilijat puolestaan ovat etsiytyneet salaperäiseen avaruuteen.

Tabut raastoivat Lapin taidetaituria

Reidar Särestöniemi (1925 - 1981) on yksi Suomen tunnetuimmista taiteilijoista. Hänet tunnetaan erityisesti väreissä kylpevistä Lappi-aiheisista maalauksistaan, joissa eläin- ja fantasiahahmot peilaavat myyttejä ja tabuja.

Schjerfbeck työsti tunteet taiteeksi

Pohjoismaiden merkittävimpiin taiteilijoihin kuuluvan Helene Schjerfbeckin (1862-1946) syntymästä on kulunut 150 vuotta. Juhlavuotta on vietetty ympäri Suomen; Helsingissä hänen työnsä on esillä Ateneumissa.

Karu saaristo kosketti Rönnbergiä

Hämeenlinnan taidemuseo esittelee 60-vuotisjuhlanäyttelyssään läpileikkauksen Hanna Rönnbergin (1860 - 1946) tuotannosta.

Räväkkä Fanny Churberg mursi rajat

Turun taidemuseo esittelee kesänäyttelyssään keskeisimpiin suomalaisiin maisemamaalareihin kuuluvan Fanny Churbergin tuotantoa.

Outi Heiskasen juhlanäyttely

Outi Heiskasen retrospektiivinen katsaus taiteilijan tuotantoon on samalla hänen 75-vuotis- juhlanäyttelynsä.

Tyko Sallisen raju ekspressionismi

Retretin kesän päänäyttely esittelee taiteellisen murroksen aikaansaaneet ekspressionistit, Tyko Sallisen taiteilijatovereineen.

Levoton I.K.Inha seestyi luonnossa

Lappeenrannassa on nähtävillä laaja kokoelma Suomen maisemia ja kansanperinnettä ansiokkaasti tallentaneen I. K. Inhan maisemakuvia. Niistä välittyy Inhan suuri rakkaus Suomen luontoon.

Futuristit loivat dynaamista taidetta

Espoossa voi tutustua Italiasta käynnistyneen futurismi-taidesuuntauksen näyttäviin teoksiin 1900-luvun alusta 1940-luvulle asti.

Rembrandt etsi grafiikan rajoja

Mestarillinen hollantilainen taidemaalari Rembrandt van Rijn oli myös uraauurtava graafikko. Hänen grafiikanvedoksiinsa voi nyt tutustua Helsingissä.

Carl Larsson loi kodin ideaalin

Turun taidemuseossa on nähtävillä Carl Larssonin (1853 - 1919) teoksia sekä taiteilijan varhaisvuosilta että myöhemmiltä ajoilta.

Nandor Mikolan pelkistetty intuitio

Kuvataiteilija Nandor Mikola (1911 - 2006) tuli tunnetuksi akvarellitaiteen uudistajana. Vaasassa esillä oleva 100-vuotisjuhlanäyttely osoittaa hänen pitkän taideuransa monipuolisuuden.

Taiteen Vuoksi virtaa ajassa

Suomen vesistöt ja kosket ovat taiteen myötävaikutuksella vakiintuneet osaksi suomalaista sielunmaisemaa. Mikkelissä pääsee tutustumaan Vuoksen kansallismaisemiin ja tulkintoihin veden olemuksesta.

1 2 3 4

Muualla Yle.fi:ssä