Puutarhablogi

Atsaleat ja alppiruusut kukkivat

Alkukesä on kiihkeän kasvun ja kukinnan aikaa puutarhassa. Omena-, luumu ja kirsikkapuu ovat juuri lopettaneet kukintansa.

Erityisesti omenapuut kukkivat tänä vuonna komeasti. Takapiha sai kauniin tuoksuvan terälehtipeiton tuulen irrottaessa kukkineet kukanlehdet.

Myös marjapensaat, mansikka sekä mustikka ovat jo kukkineet ja marjat ovat aluillaan. Mustikan ja mansikan satokausi alkaa jo piakkoin. Juhannusruusukin availee ensimmäisiä nuppujaan. Monet kukkivat pensaat, kuten syreenit ovatkin parhaassa kukassa; rentoudu hetkeksi ja nauti kukkien tuoksusta!

Revontuli- ja tuoksuatsalea kukassa

Atsaleat avaavat kukkansa tavallisesti kesäkuun alkupuolella. Liekö syynä oikullinen sää, sillä pihamaan revontuliatsalea (Mandarin lights) puhkesi kirkkaan oranssiin kukkaloistoon vasta nyt. Toinen pihaani komistava lajike on tuoksuatsalea (Klondyke), joka kukkii runsain keltaisin kukin.

Joku saattaa pitää atsaleaa vaativana kasvina, mutta talvisuojattuna useat lajikkeet menestyvät Keski-Suomen korkeudella asti. Atsaleat olen istuttanut aurinkoiseen paikkaan, vaikka puolivarjoa suositellaan. Atsaleat kuuluvat alppiruusujen sukuun, ja lajikkeita on lukuisia. Väritys on voimakkaampi kuin alppiruusuilla.

Tigerstedt - kotimainen alppiruusu

Suomen maaperä on usein hapanta ja se sopii erinomaisesti alppiruusuille. Ensimmäiset istuttamani kasvit tontillemme olivat alppiruusuja, ja nyt monen vuoden jälkeen niistä on kasvanut komeita ikivihreitä pensaita. Yksi suosikeistani on suomalainen marjatanalppiruusu P.M.A. Tigerstedt, jolla on upeat valkoiset kukat. Se menestyy Oulun korkeudella saakka.

Pihaltani löytyy myös useita puistoalppiruusuja, jotka kuuluvat Catawbiense grandiflorum -ryhmään. Väri vaihtelee valkoisesta kirkkaanpunaiseen ja liilan eri sävyihin lajikkeesta riippuen. Suuri osa alppiruusuista on alunperin kotoisin pohjoisen pallonpuoliskon vuoristoisilta alueilta.

Japaninruusukvitteni ihastuttaa

Juuri paraikaa parhaassa kukinnassa on japaninruusukvitteni, jolla on kauniit pienehköt ruusumaiset oranssit kukat. Pensas on alunperin kotoisin Japanista. Kvitteni herättää usein ihastusta, sillä se ei ole kovinkaan yleinen pihakasvi. Kvittenit viihtyvät auringossa ja menestyvät vaatimattomassakin maassa.

Kvitteneissä yhdistyy kasvin kauneus ja hyöty. Kukat muuttuvat kesän aikana herkullisiksi hedelmiksi, kvitteneiksi, joista voi syksyllä tehdä vaikkapa hyytelöä. Hedelmät muistuttavat pieniä vihreitä omenia, ja niillä on sisällä siemenkota. Maku on omaperäinen ja erinomainen. Vanhetessaan oksiin kasvaa piikkejä, joita kannattaa varoa.

Iiris komea kukkija

Useimmat iirikset eli kurjenmiekat aloittavat kukintansa kesäkuussa. Ne sopivat perennapenkkiin, mutta myös kosteisiin paikkoihin. Iirikset viihtyvät kosteassa ja auringossa, mutta kestävät myös ajoittaista kuivuutta. Se on juurakkokasvi, ja parhaimman kukinnan saat jättämällä juurakon lähelle mullan pintaa.

Yleisin puutarhassa kasvatettava iiris on sinisenliila siperiankurjenmiekka, jota minunkin kukkapenkeissä kasvaa. Se on kestävä monivuotinen laji, ja sitä löytyy myös muissa väreissä. Iiriksiä löytyy myös luonnonvaraisena. Keltakurjenniekka kasvaa pääasiassa rehevillä rannoilla koko Suomessa Lappia lukuunottamatta.

Yle Teksti-TV / Päivi Klami

Julkaistu: 03.07.2012

Kaikki ympäristö/ympäristö - alueen artikkelit

Toivoa ilmastonmuutoskeskusteluun

Tutkimusten mukaan suurin uhka taistelussa ilmastonmuutosta vastaan on kyynisyys. Tämän vuoksi brittiläinen 10:10-järjestö kerää positiivisia esimerkkejä ilmastonmuutoksen vastaisista toimista ympäri maailmaa.

Vinkkejä ekologisempaan matkailuun

Matkailija pystyy valinnoillaan vaikuttamaan matkakohteen luonnon säilymiseen, ja samalla ottamaanm huomioon paikallisten palvelujen ja elinkeinojen tukemisen.

Mansikkavadelma ja muut uutuudet

Parasta puutarhanhoidossa on se, että puutarha ei tule koskaan valmiiksi. Aina löytyy jotain kuopsuteltavaa, siirrettäviä kasveja tai sadonkorjuuta. Isossa pihassa riittää aina puuhasteltavaa.

Ylen Kuvapalvelu.

Ruusuntuoksu valloittaa pihamaan

Puutarhaani on vuosien saatossa kertynyt paljon ruusuja,joista moni on menestynyt hyvin.

Yle Kuvapalvelu.

Puutarhan kevätkatsaus

Viime syksy ja talvi oli puutarhalle monessa mielessä vaikea.

Uusia yrttituttavuuksia

Yrteistä on paljon iloa puutarhassa. Niillä saa keittiössä maukkaan säväyksen ruokiin ja juomiin.

Mukulasta kesäkukaksi

Kesäkukat ovat tärkeä osa parvekkeiden ja puutarhojen kesäilmettä. Useimmat meistä ostaa kesäkukat valmiina taimina.

Erikoistomaatti vuoden vihannes

Vuosittain puutarha-alan keskusjärjestö puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry valitsevat vuoden vihanneksen.

Komposti kuntoon keväällä

Kevään yksi tärkeistä pihapuuhista on kompostin käyttöönotto, jos kiinteistössä ei ole käytössä ympärivuotista kompostia.

Rahkasammaleesta uusi kasvualusta

Suomessa on kehitetty
rahkasammaleesta uusi kasvualusta kasvihuoneisiin.

Leppä kukkii

Teksti-TV:n siitepölyt ovat sivulla 418.

Ekologisuus vaatii arjen sujumista

Millaisia arkipäivän valintoja erilaisissa asuinympäristöissä asuvat ihmiset tekevät? Mitkä seikat estävät ekologisia valintoja?

Uhanalaisen perhosen uusi elämä

Uhanalainen pikkuapollo on saatu siirtoistutuksin palautettua kolmelle entiselle elinalueelleen Varsinais-Suomessa.

Maniokista vaihtoehto viljoille

Monien viljojen korkeat hinnat ovat lisänneet maniokin kysyntää. FAO:n lanseeraamalla ympäristöystävällisellä viljelymenetelmällä maniokkisatoja on saatu kasvatettua jopa 400 prosenttia.

Onko biomassa hiiltä huonompaa?

Isossa-Britanniassa on syntynyt kiista ympäristöjärjestöjen ja uusiutuvaa energiaa tuottavien yritysten välillä. Eripuraa aiheuttavat eriävät näkemykset biomassan käytön ympäristövaikutuksista.

Roska hyötykäyttöön askartelussa

Kierrätysmateriaali soveltuu hyvin askarteluun. Ekologinen vaihtoehto säästää myös kukkaroa, sillä kaupan askartelutarvikkeet ovat hintavia.

Miten voisin vähentää jätettä?

Pienetkin toimintatapojen muutokset saattavat vähentää jätteiden määrää merkittävästi.

Väestöräjähdyksen uhka hiipumassa

1960- ja 70-lukujen ennusteet profetoivat 20 miljardin ihmisen väestömäärää tälle vuosisadalle. Uusimmat YK-ennusteet arvioivat maailman väestönkasvun pysähtyvän tällä vuosisadalla. Väestöhuipun aikana meitä olisi 9-10 miljardia.

Vältä jyrsijöiden myrkyttämistä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kehottaa käyttämään jyrsijämyrkkyjä vain harkiten, kun muut keinot on jo kokeiltu. Vaarallisimmat jyrsijämyrkkyvalmisteet aiotaan poistaa kuluttajakäytöstä.

Kuinka välttyä jyrsijähaitoilta?

Säiden kylmetessä jyrsijät pyrkivät sisälle rakennuksiin. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että jyrsijämyrkyt ovat vasta viimeinen vaihtoehto jyrsijöiden torjunnassa. Myrkyttäminen aiheuttaa haittoja ympäristölle.

Pihan syystyöt

Alkusyksyllä puutarha valmistellaan pikkuhiljaa jo tulevaan talveen. Vielä ehtii kuitenkin istuttaa kasveja ja kukkasipuleita.

Sadonkorjuun iloja

Kesä alkaa pikku hiljaa lähestyä loppuaan ja kotipuutarhoissa on edessä sadonkorjuun aika.

Kukkivat köynnökset

Loppukesästä monet köynnöstävät kasvit puhkeavat kukkaan. Seinillä, köynnöstuissa- ja kaarissa kasvavilla köynnöksillä saa korkeutta puutarhaan.

Satoa pihalta ja luonnosta

Keskikesällä kotipuutarhojen satokausi alkaa.

Ympäristöhuolet kartoitettiin

Ilmastonmuutos ja veden saastuminen huolestuttivat suomalaisia kysyttäessä eniten.

Pioni: Kukkien kuningatar

Heinäkuussa useat perennat alkavat kukkia. Pionit ovat kukkiessaan upeita ja tuoksu on huumaava.

Kaikki saavat liikkua luonnossa

Jokamiehenoikeudet antavat jokaiselle Suomessa oleskelevalle mahdollisuuden virkistäytyä luonnossa, riippumatta siitä kuka omistaa alueen. Käyttöoikeudessa on kuitenkin rajoituksia, joita pitää noudattaa.

Ruukkupuutarhasta väriä ja hyötyä

Erilaisilla ruukkuistutuksilla saa terasseille ja parvekkeelle väriä. Ruukuissa voi kasvattaa kukkia, pensaita, köynnöksiä, kivikkokasveja, monivuotisia kasveja ja yrttejä sekä vihanneksia.

Atsaleat ja alppiruusut kukkivat

Alkukesä on kiihkeän kasvun ja kukinnan aikaa puutarhassa. Omena-, luumu ja kirsikkapuu ovat juuri lopettaneet kukintansa.

Kasvata omat yrtit

Yrttien kasvatus on hauskaa ja hyödyllistä puuhaa ja viljely onnistuu puutarhan lisäksi myös parvekkeella.

Perennapenkin uudistaminen

Yksi vanhimmista kukkapenkeistä alkoi näyttää siltä, että se kaipaa uudistusta. Kun vielä myyrä oli syönyt osan vanhojen kukkien juurista ja sipuleista, ei uudistamispäätöstä tarvinnut kauaa miettiä.

Kevät keikkuen tulevi

Kevät on ollut oikukas. Maaliskuun lopussa oli kauniin keväisiä päiviä, mutta pääsiäisen aikaan viileä ilmamassa puhalsi läpi maan ja lunta tuli monin paikoin.

Moni pohtii asumisen ekologisuutta

Tuore asukasbarometri kertoo, että suomalaiset suhtautuvat asumisen ympäristöystävällisyyteen hyvin myönteisesti.

Aika leikata puut ja pensaat

Kevät edistyy. Aamuisin mustarastaat konsertoivat ja uuttukyyhkykin on löytänyt tiensä tutulle haavalle.

Taimet esikasvatuksessa

Moni puutarhaihminen herää eloon maaliskuisen auringon paistaessa lupaavasti. Vaikka vielä lunta riittää ja kesä tuntuu kaukaiselta, on nyt aika kaivaa puutarhakirjat esiin ja aloittaa suunnitelmien teko. Minulle puutarhanhoito on harrastus, enkä siis ole puutarha-alan ammattilainen.

Tuulivoimaa merelle ja maalle

Tähän mennessä Suomessa on kartoitettu 289 tuulivoimatuotannolle soveltuvaa aluetta. Näille alueille rakennettavien tuulivoimaloiden tuotantokapasiteetti voisi olla yhteensä jopa 12 600 megawattia.

Vuoden turhake on huuhtohylsy

Suomen Luonto -lehti on valinnut vuoden 2011 turhakkeeksi huuhtohylsyn.

Raskasmetalleja vähemmän metsissä

Suomessa raskasmetallien laskeuma on nykyään Euroopan alhaisimpia, lukuun ottamatta Koillis-Lapin aluetta ja muutamien teollisuuslaitosten ympäristöä.

Lajittele joulun jätteet oikein

Jouluna syntyy paljon sellaista jätettä, jonka oikea lajittelu ei ole aivan itsestään selvää. Joulupaperi ei kuulu paperinkeräykseen, eikä rasvaa saa laittaa viemäriin.

Hupi-Nobelien ihmeellinen maailma

Harvardin yliopistossa USA:ssa on jaettu jokavuotiset epätavallisen tutkimuksen Ig-Nobelit. Nobeleja on myönnetty vuodesta 1991.

1 2 3 4 5

Muualla Yle.fi:ssä