Puutarhablogi

Kasvata omat yrtit

Yrttien kasvatus on hauskaa ja hyödyllistä puuhaa ja viljely onnistuu puutarhan lisäksi myös parvekkeella.

Yrttien kasvattamisen voi aloittaa aivan alusta siemenistä kylvämällä tai ostamalla valmiiksi kasvatettuja taimia. Valmiit yrtintaimet kannattaa leikata matalaksi ennen istutusta.

Monet yrtit, esimerkiksi timjami kestävät jonkin verran kuivuutta. Valon saanti on tärkeää, ja niitä pitäisi kastella säännöllisesti. Yrttejä käytetään ruokien ja juomien maustamiseen, mutta myös tuoksuihin ja kylpyvesiin (mm. ruusu, laventeli).

Lipstikka korvaa lihaliemikuution

Pihallani kasvaa monivuotisia yrttejä: persiljaa, ruohosipulia, lipstikkaa, timjamia, rakuunaa ja minttua. Lipstikka eli liperi on perinteinen maustekasvi, joka on lähtöisin Persiasta. Sen tuoksu muistuttaa lehtiselleriä. Lipstikka korvaa keitossa lihaliemikuution; se onkin kuutioiden alkuperäinen mauste.

Rakuuna on hyväarominen yrtti. Perinteinen ranskalainen rakuuna on miedomman makuinen kuin venäläinen. Rakuuna on osa ranskalaista Fines herbes-mausteseosta, jonka muita yrttejä ovat persilja, ruohosipuli ja kirveli. Minttuja minulla on kahta lajia: pipar- ja viherminttua. Niiden tärkein aromaattinen aine on mentoli.

Mäkimeirami leviää helposti

Mäkimeirami eli oregano kasvaa pihallani erillään omassa penkissään, sillä se leviää helposti. Se kylvää itse itseään tehokkaasti. Mäkimeirami on kauniskukkainen kasvi, joka houkuttelee myös perhosia.

Kasvin lehtiä, versonlatvoja ja nuppuja voi käyttää mausteeksi koko kesän. Mäkimeiramilla voi maustaa pizzan, mutta se sopii myös keittoihin ja kastikkeisiin, sekä kalan ja lihan mausteeksi.

Kuivatan mäkimeiramia kesällä talven varalle. Leikkaan sen ennen kukintaa ja sidon oksat nipuiksi ja laitan riippuen kuivumaan. Kuivatusta mausteesta käytetään oregano-nimitystä.

Luonnon omat ryytikasvit

Yrttejä voi kerätä myös luonnosta. Yksi tunnetuimmista luonnonmausteista on kataja, lähinnä sen marjat. Niitä voi kerätä ympäri vuoden, ja ne sopivat erityisesti riistaruokien mausteeksi. Sekä siniset että vihreät marjat käyvät maustamiseen.

Rannikkoseuduilla kasvava ruoholaukka eli ruohosipuli on erinomainen mauste- vihanta, joka sopii hyvin esimerkiksi keittoihin ja kalaruokiin. Niiden lehdet ovat hyvin vitamiinipitoiset. Maahumala on vanha rohto- ja maustekasvi, jonka nuoret lehdet sopivat silputtuna keittoihin ja muhennoksiin. Myös ajuruohoa, joka on viljellyn timjamin sukulainen, käytetään mausteena, teenä ja rohtona.

Yrttien sadonkorjuu

Yrttien latvoja ja lehtiä voi käyttää koko kesän. Kuivatettavat yrtit kannattaa kerätä juuri ennen kukintaa, eli useimmat jo kesäkuun lopussa. Kasvia ei kannata leikata tyvestä asti. Tällöin se pystyy jatkamaan kasvua ja loppukesästä voi saada vielä toisen sadon kuivattavaksi.

Yrtit on paras leikata keskipäivällä kasteen jo haihduttua lehdiltä. Ne levitetään kuivumaan vaikkapa kuivan sanomalehden päälle. Voit myös tehdä yrteistä kimppuja, jotka voi ripustaa kuivumaan. Kuivauspaikan pitää olla hyvin tuulettuva ja auringonvalolta suojattu paikka. Kuivuneet yrtit kannattaa säilyttää ilmatiiviissä purkissa, jossa niiden aromit säilyvät.

Yrttien terveysvaikutukset

Yrttimausteet tuovat ruokaan makua, mutta myös terveellisyyttä. Basilikan sanotaan auttavan ruoansulatusongelmiin ja stressiin. Myös piparmintusta tehdään ruoansulatusta edistävää teetä erityisesti Lähi- idässä. Sillä on myös piristävä vaikutus.

Rakuuna auttaa ilmavaivoihin ja liikahappoisuuteen. Myös fenkoli auttaa ruoansulatusongelmissa, sillä se ehkäisee ilman muodostumista suolessa. Timjami puolestaan on vahva antiseptinen rohto, ja se vahvistaa vastustuskykyä. Runsaasti A- ja C-vitamiinia, rautaa, kalsiumia ja kaliumia sisältävä persilja poistaa puolestaan nestettä.

Teksti-TV/Päivi Klami

Julkaistu: 25.05.2012

Kaikki ympäristö/ympäristö - alueen artikkelit

Toivoa ilmastonmuutoskeskusteluun

Tutkimusten mukaan suurin uhka taistelussa ilmastonmuutosta vastaan on kyynisyys. Tämän vuoksi brittiläinen 10:10-järjestö kerää positiivisia esimerkkejä ilmastonmuutoksen vastaisista toimista ympäri maailmaa.

Vinkkejä ekologisempaan matkailuun

Matkailija pystyy valinnoillaan vaikuttamaan matkakohteen luonnon säilymiseen, ja samalla ottamaanm huomioon paikallisten palvelujen ja elinkeinojen tukemisen.

Mansikkavadelma ja muut uutuudet

Parasta puutarhanhoidossa on se, että puutarha ei tule koskaan valmiiksi. Aina löytyy jotain kuopsuteltavaa, siirrettäviä kasveja tai sadonkorjuuta. Isossa pihassa riittää aina puuhasteltavaa.

Ylen Kuvapalvelu.

Ruusuntuoksu valloittaa pihamaan

Puutarhaani on vuosien saatossa kertynyt paljon ruusuja,joista moni on menestynyt hyvin.

Yle Kuvapalvelu.

Puutarhan kevätkatsaus

Viime syksy ja talvi oli puutarhalle monessa mielessä vaikea.

Uusia yrttituttavuuksia

Yrteistä on paljon iloa puutarhassa. Niillä saa keittiössä maukkaan säväyksen ruokiin ja juomiin.

Mukulasta kesäkukaksi

Kesäkukat ovat tärkeä osa parvekkeiden ja puutarhojen kesäilmettä. Useimmat meistä ostaa kesäkukat valmiina taimina.

Erikoistomaatti vuoden vihannes

Vuosittain puutarha-alan keskusjärjestö puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry valitsevat vuoden vihanneksen.

Komposti kuntoon keväällä

Kevään yksi tärkeistä pihapuuhista on kompostin käyttöönotto, jos kiinteistössä ei ole käytössä ympärivuotista kompostia.

Rahkasammaleesta uusi kasvualusta

Suomessa on kehitetty
rahkasammaleesta uusi kasvualusta kasvihuoneisiin.

Leppä kukkii

Teksti-TV:n siitepölyt ovat sivulla 418.

Ekologisuus vaatii arjen sujumista

Millaisia arkipäivän valintoja erilaisissa asuinympäristöissä asuvat ihmiset tekevät? Mitkä seikat estävät ekologisia valintoja?

Uhanalaisen perhosen uusi elämä

Uhanalainen pikkuapollo on saatu siirtoistutuksin palautettua kolmelle entiselle elinalueelleen Varsinais-Suomessa.

Maniokista vaihtoehto viljoille

Monien viljojen korkeat hinnat ovat lisänneet maniokin kysyntää. FAO:n lanseeraamalla ympäristöystävällisellä viljelymenetelmällä maniokkisatoja on saatu kasvatettua jopa 400 prosenttia.

Onko biomassa hiiltä huonompaa?

Isossa-Britanniassa on syntynyt kiista ympäristöjärjestöjen ja uusiutuvaa energiaa tuottavien yritysten välillä. Eripuraa aiheuttavat eriävät näkemykset biomassan käytön ympäristövaikutuksista.

Roska hyötykäyttöön askartelussa

Kierrätysmateriaali soveltuu hyvin askarteluun. Ekologinen vaihtoehto säästää myös kukkaroa, sillä kaupan askartelutarvikkeet ovat hintavia.

Miten voisin vähentää jätettä?

Pienetkin toimintatapojen muutokset saattavat vähentää jätteiden määrää merkittävästi.

Väestöräjähdyksen uhka hiipumassa

1960- ja 70-lukujen ennusteet profetoivat 20 miljardin ihmisen väestömäärää tälle vuosisadalle. Uusimmat YK-ennusteet arvioivat maailman väestönkasvun pysähtyvän tällä vuosisadalla. Väestöhuipun aikana meitä olisi 9-10 miljardia.

Vältä jyrsijöiden myrkyttämistä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kehottaa käyttämään jyrsijämyrkkyjä vain harkiten, kun muut keinot on jo kokeiltu. Vaarallisimmat jyrsijämyrkkyvalmisteet aiotaan poistaa kuluttajakäytöstä.

Kuinka välttyä jyrsijähaitoilta?

Säiden kylmetessä jyrsijät pyrkivät sisälle rakennuksiin. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että jyrsijämyrkyt ovat vasta viimeinen vaihtoehto jyrsijöiden torjunnassa. Myrkyttäminen aiheuttaa haittoja ympäristölle.

Pihan syystyöt

Alkusyksyllä puutarha valmistellaan pikkuhiljaa jo tulevaan talveen. Vielä ehtii kuitenkin istuttaa kasveja ja kukkasipuleita.

Sadonkorjuun iloja

Kesä alkaa pikku hiljaa lähestyä loppuaan ja kotipuutarhoissa on edessä sadonkorjuun aika.

Kukkivat köynnökset

Loppukesästä monet köynnöstävät kasvit puhkeavat kukkaan. Seinillä, köynnöstuissa- ja kaarissa kasvavilla köynnöksillä saa korkeutta puutarhaan.

Satoa pihalta ja luonnosta

Keskikesällä kotipuutarhojen satokausi alkaa.

Ympäristöhuolet kartoitettiin

Ilmastonmuutos ja veden saastuminen huolestuttivat suomalaisia kysyttäessä eniten.

Pioni: Kukkien kuningatar

Heinäkuussa useat perennat alkavat kukkia. Pionit ovat kukkiessaan upeita ja tuoksu on huumaava.

Kaikki saavat liikkua luonnossa

Jokamiehenoikeudet antavat jokaiselle Suomessa oleskelevalle mahdollisuuden virkistäytyä luonnossa, riippumatta siitä kuka omistaa alueen. Käyttöoikeudessa on kuitenkin rajoituksia, joita pitää noudattaa.

Ruukkupuutarhasta väriä ja hyötyä

Erilaisilla ruukkuistutuksilla saa terasseille ja parvekkeelle väriä. Ruukuissa voi kasvattaa kukkia, pensaita, köynnöksiä, kivikkokasveja, monivuotisia kasveja ja yrttejä sekä vihanneksia.

Atsaleat ja alppiruusut kukkivat

Alkukesä on kiihkeän kasvun ja kukinnan aikaa puutarhassa. Omena-, luumu ja kirsikkapuu ovat juuri lopettaneet kukintansa.

Kasvata omat yrtit

Yrttien kasvatus on hauskaa ja hyödyllistä puuhaa ja viljely onnistuu puutarhan lisäksi myös parvekkeella.

Perennapenkin uudistaminen

Yksi vanhimmista kukkapenkeistä alkoi näyttää siltä, että se kaipaa uudistusta. Kun vielä myyrä oli syönyt osan vanhojen kukkien juurista ja sipuleista, ei uudistamispäätöstä tarvinnut kauaa miettiä.

Kevät keikkuen tulevi

Kevät on ollut oikukas. Maaliskuun lopussa oli kauniin keväisiä päiviä, mutta pääsiäisen aikaan viileä ilmamassa puhalsi läpi maan ja lunta tuli monin paikoin.

Moni pohtii asumisen ekologisuutta

Tuore asukasbarometri kertoo, että suomalaiset suhtautuvat asumisen ympäristöystävällisyyteen hyvin myönteisesti.

Aika leikata puut ja pensaat

Kevät edistyy. Aamuisin mustarastaat konsertoivat ja uuttukyyhkykin on löytänyt tiensä tutulle haavalle.

Taimet esikasvatuksessa

Moni puutarhaihminen herää eloon maaliskuisen auringon paistaessa lupaavasti. Vaikka vielä lunta riittää ja kesä tuntuu kaukaiselta, on nyt aika kaivaa puutarhakirjat esiin ja aloittaa suunnitelmien teko. Minulle puutarhanhoito on harrastus, enkä siis ole puutarha-alan ammattilainen.

Tuulivoimaa merelle ja maalle

Tähän mennessä Suomessa on kartoitettu 289 tuulivoimatuotannolle soveltuvaa aluetta. Näille alueille rakennettavien tuulivoimaloiden tuotantokapasiteetti voisi olla yhteensä jopa 12 600 megawattia.

Vuoden turhake on huuhtohylsy

Suomen Luonto -lehti on valinnut vuoden 2011 turhakkeeksi huuhtohylsyn.

Raskasmetalleja vähemmän metsissä

Suomessa raskasmetallien laskeuma on nykyään Euroopan alhaisimpia, lukuun ottamatta Koillis-Lapin aluetta ja muutamien teollisuuslaitosten ympäristöä.

Lajittele joulun jätteet oikein

Jouluna syntyy paljon sellaista jätettä, jonka oikea lajittelu ei ole aivan itsestään selvää. Joulupaperi ei kuulu paperinkeräykseen, eikä rasvaa saa laittaa viemäriin.

Hupi-Nobelien ihmeellinen maailma

Harvardin yliopistossa USA:ssa on jaettu jokavuotiset epätavallisen tutkimuksen Ig-Nobelit. Nobeleja on myönnetty vuodesta 1991.

1 2 3 4 5

Muualla Yle.fi:ssä