Lähde luontoretkelle lasten kanssa

Luontoretket antavat ikimuistoisia elämyksiä. Onnistunut retki alkaa suunnittelusta, ja tämä pätee varsinkin lasten kanssa liikuttaessa.

Luontoretkillä perhe voi nauttia kiireettömästä yhdessäolosta, luontokokemuksista ja liikunnasta. Lapsia kiinnostavat usein erityisesti luontopolut, luolat ja monet geologiset kohteet.

Lapset luovat suhteen ympäristöön konkreettisen tekemisen kautta. Jätä aikaa havainnoille ja leikille. Suurennuslasi ja kiikari lisäävät intoa, ja kameralla kannattaa ikuistaa muistot. Itse tehty aarrekartta tai geokätköily lisäävät käytännönläheistä tekemistä retkeen.

Lähiluontokin tarjoaa elämyksiä

Elämyksiä suo jo lähimetsä, jonne voi tehdä alkuun parin tunnin eväsretken. Vasta totuttelun jälkeen kannattaa laajentaa retkiä kauemmas.

Ellei perhe ole tottunut retkeilyyn, ennen pidemmälle retkelle lähtemistä harjoitelkaa jo lähimaastoissa perustaitoja, kuten retkikeittimen käyttöä ja teltan pystytystä. Aivan aluksi teltan voi pystyttää vaikka kotitalon pihaan.

Kokeilkaa varusteita, harjoitelkaa suunnistusta ja ensiapua. Testatkaa ennalta myös retkiruoan maistuvuutta.

Opetelkaa ennakkoon mitkä marjat ja sienet ovat syötäviä ja mitkä myrkyllisiä.

Eräretkelle ennalta suunnitellen

Pitkähköille retkille pääsee lasten kanssa helpoiten suuntaamalla merkityille ulkoilureiteille ja kansallispuistoihin. Reitti on selkeä, ja matkan varrelta löytyy sopivin välimatkoin tulenteko- sekä leiriytymispaikkoja.

Varsinaisten eräretkien suunnittelussa on hyödyksi, jos on jo ennakkoon käynyt tutustumassa kohteen olosuhteisiin. Aivan kaikkialle lapsia ei kannata viedä.

Suunnittele etapit sopiviksi lasten jaksamisen ehdoilla. Muista, että verkkaisella vauhdilla jaksaa pidemmälle. Huolehdi säännöllisestä ateriarytmistä retkelläkin. Mieti etukäteen yöpymis- ja taukopaikat, mutta ole valmis tarvittaessa tekemään muutoksia niihin.

Varusteet ja kartat ajan tasalle

Laadi suunnitelma reitistä ja varareitistä. Hanki ennakkotiedot kohteesta, kartat ja oppaat.

Mieti ennakkoon mitä retkellä tulee tapahtumaan, millaisia varusteita tarvitaan ja miten ne pakataan. Entä vaatiiko lapsen unen tuleminen sadun ja unilelun?

Lasten varusteista ei saa tinkiä: niiden on oltava kooltaan sopivat ja muutenkin asianmukaiset. Varusteita voi vuokrata, lainata tai ostaa käytettyinä. Muista, että lapsi jaksaa kantaa itse vain osan omista yöpymisretken varusteistaan.

Varustaudu hankalimman sääolosuhteen mukaan. Pakkaa olennaiset tavarat vesitiiviisti sopiviin muovipusseihin.

Valvonta on retkelläkin tarpeen

Riskitekijöitä ei tule väheksyä, sillä luonnossa apua ei välttämättä ole ajoissa saatavilla. Luo siis perheretkelle turvalliset raamit. Toisaalta muista, että yhtämittainen varoittelu voi saada lapsen pelkäämään.

Anna lapsen auttaa retkeilyyn liittyvissä touhuissa, kuten teltan pystytyksessä ja ruoanvalmistuksessa. Varovaisuutta tarvitaan kuitenkin tulenkäytön, kuumien keittimien, ongenkoukkujen, teräaseiden ja vastaavien kanssa. Kiinnitä erityistä huomiota lasten valvontaan vesistöjen ja jyrkänteiden lähellä.

Suojaa lapset punkeilta ja hyönteisiltä. Ota mukaan ensiavuksi tarkoitetut lääkkeet käärmeen ja ampiaisen puremiin.

Lapsi voi eksyä muusta seurueesta

Luo tarkat pelisäännöt eksymisten varalle. Tärkein nyrkkisääntö on pysytellä paikallaan ja etsiä suojainen paikka, muttei piiloutua. Kirkasvärisestä vaatetuksesta ja lapsen omasta kännykästä voi olla hyötyä.

Paras tapa välttää seurueesta eksyminen on pysyä yhdessä. Usein eksyminen nimittäin tapahtuu tilanteessa, jossa reitti näyttää selvältä, ja lapsi haluaa ehtiä perille ennen muita, mutta polku johtaakin jonnekin muualle kuin piti.

Opeta lapselle, että retkellä ei roskata, eikä aiheuteta haittaa tai häiriötä luonnolle tai muille retkeilijöille. Näytä itse hyvää esimerkkiä.

Yle Teksti-TV

Lähteet ja lisätietoa:

Julkaistu: 12.07.2013

Kaikki ympäristö/luonto - alueen artikkelit

Retkivalinnat vaikuttavat luontoon

Luontoretkeilyyn liittyy monia valintoja. Mikä on retken kohde, miten sinne mennään ja mitä otetaan mukaan? Mitä kohteessa tehdään? Nämäkin valinnat vaikuttavat ympäristöön.

Auta pyöriäisen suojelussa

Pyöriäishavainnoista toivotaan ilmoituksia. Ne ovat tärkeä osa lajin tutkimusta ja siten pyöriäiskannan suojeluun liittyvää työtä.

Hyönteistuhot metsien uhkana

Metsäntutkimuslaitoksen tuoreen metsätuhoraportin mukaan vuoden 2013 näkyvimmät metsätuhot - myrskyjen ohella - aiheutti kirjanpainaja-kaarnakuoriainen tappamalla kuusikoita Etelä-Suomessa.

Lintukosteikko uuhkalinnun mailla

Uuhkalinnun mailla -näyttely tekee Siikalahden lintukosteikkoa tunnetuksi taiteen keinoin. Parikkalan Siikalahti on suojeluarvoltaan sisä-Suomen arvokkain lintuvesi.

Lähde luontoretkelle lasten kanssa

Luontoretket antavat ikimuistoisia elämyksiä. Onnistunut retki alkaa suunnittelusta, ja tämä pätee varsinkin lasten kanssa liikuttaessa.

Valokuvissa pyhää metsää ja puupeltoja

Jyväskylän taidemuseossa esillä oleva valokuvanäyttely pureutuu suomalaisten luontosuhteeseen. Millaisia ovat puihin ja metsiin liittyvät henkiset ja kulttuuriset merkitykset Suomessa ja Japanissa?

Luontoretki suurpetojen maisemiin?

Suurpetojen kohtaaminen luonnossa on äärimmäisen harvinaista, sillä ne pyrkivät välttämään ihmistä.

Ankeriaskanta säilyy istutuksin

Suomen vesiin istutetaan tänä vuonna 177 000 ankeriaanpoikasta.

Luonto elvyttää mielen ja kehon

Metsäntutkimuslaitoksen tuoreessa teematutkimuksessa on verrattu ulkoilun virkistävyyttä muihin vapaa-ajan harrastuksiin.

1

Muualla Yle.fi:ssä