Lajittele joulun jätteet oikein

Jouluna syntyy paljon sellaista jätettä, jonka oikea lajittelu ei ole aivan itsestään selvää. Joulupaperi ei kuulu paperinkeräykseen, eikä rasvaa saa laittaa viemäriin.

Joulun jätevuori hirvittää ympäristötietoisia, mutta monet materiaalit saadaan hyötykäyttöön, jos ne lajitellaan oikein. Hyötykäyttömahdollisuudet vaihtelevat paikkakunnittain. Oman kuntasi lajitteluohjeet voi tarkistaa joko kunnan internetsivuilta tai paikalliselta jätehuoltoyritykseltä.

Jotta keräysastiat eivät täyttyisi, lajiteltu jäte kannattaa aina litistää ja pakata tiiviisti sisäkkäin.

Joulun lahjapaperit ja -pakkaukset

Siistit joulupaperit kannattaa säästää seuraavan vuoden käyttöä varten. Pois heitettävät kiiltävät käärepaperit kuuluvat polttokelpoisen jätteen astiaan, eivät paperinkeräykseen. Joulupaperit ovat niin voimakkaasti läpivärjättyjä ja sisältävät niin paljon tarroja ja teippejä, etteivät ne voi olla uuden paperin raaka-ainetta.

Kiiltävät, muoviset lahjojen käärenauhat ovat energiajaetta (eli polttokelpoista lajiteltua jätettä) tai sekajätettä. Paperinarut sopivat kartonkikeräykseen.

Vanhat joulukortit voi hyödyntää askartelumateriaalina. Ellei joulukorteille ole uusiokäyttöä, ne lajitellaan kartongin tai energiajakeen joukkoon.

Vain osan muoveista voi polttaa

Suklaa- ja keksirasioiden, kynttilöiden ja lelujen pakkaukseen käytetty kartonki sekä poisheitettävät kartonkiset joulukalenterit lajitellaan keräyskartonkiin tai energiajakeeseen.

Muoviset elintarvikepussit ja konvehtirasioiden sisällä olevat muovialustat lajitellaan polttokelpoisen jätteen joukkoon. Omassa takassa saa polttaa vain tietynlaisia muoveja. 02, 04 tai 05 -merkinnällä varustetut muovit voi pienissä erissä polttaa puun seassa.

Muita muoveja, tai alumiinivuorattuja pakkauksia, ei pidä polttaa pienkiinteistöissä, sillä siitä syntyy terveydelle haitallisia päästöjä. Muovien poltto voi myös vahingoittaa tulisijaa.

Juomapakkaukset lasia ja kartonkia

Pantittomat lasipullot menevät lasinkeräykseen ilman korkkeja ja kansia. Pantilliset juomatölkit, muovi- ja lasipullot kannattaa viedä kaupan palautusautomaattiin, alkoholituotteiden pullot (myös pantittomat) Alkon keräyspisteeseen.

Nestekartonkipakkaukset kuten maito-, glögi- ja mehutölkit ovat keräyskartonkia, muovikorkista tai alumiinivuorauksesta huolimatta. Huuhdo likaiset keräyskartongit ja pakkaa ne tiiviisti.

Kertakäyttöiset pantittomat muovipullot voi lajitella keräysmuoveihin, jos paikkakunnalla on järjestetty muovin erilliskeräys. Muuten kertakäyttöpullot energiajakeeseen tai sekajäteastiaan.

Kuusesta lämpöä joulun jälkeen

Kuusi hävitetään parhaiten joulun jälkeen omakotialueella haketettuna kompostissa tai polttopuuna. Anna puun kuivua hyvin, sillä tuore puu palaa huonosti ja aiheuttaa hiukkaspäästöjä.

Taajamissa joulukuusia kerätään erikseen jätehuollon yhteydessä, tavallisimmin pienestä lisämaksusta. Joulukuusi ei kuulu sekajäteastiaan pilkottunakaan.

Useilla paikkakunnilla on osoitettu sellaiset keräyspisteet, jonne kuusen voi tuoda veloituksetta. Myös jotkut taloyhtiöt järjestävät kuusille oman keräyksensä.

Muoviset tekokuuset ovat tavallisesti PVC-muovia. Ne ovat kaatopaikkajätettä.

Älä laita kinkkurasvaa viemäriin

Rasva aiheuttaa tukoksia viemäriin ja ongelmia vedenpuhdistamolla, joten sen paikka ei ole viemärissä. Jäähdytetty rasva laitetaan mieluiten kompostoriin. Sen voi laittaa myös tyhjään maitotölkkiin, margariinirasiaan tms. suljettavaan astiaan pakattuna polttokelpoisen jätteen keräysastiaan, tai sen puuttuessa sekajäteastiaan.

Folio, alumiinivuoat ja tuikkujen alumiinikuoret voi laittaa metallinkeräyslaatikkoon uuden metallin raaka-aineeksi. Huuhdo ruoantähteet pois.

Rikkoutuneet led-kynttilät ja kokonaiset valosarjat kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun keräykseen.

Yle Teksti-tv
Lähteet: kierratys.info, Helsingin seudun ympäristöpalvelut, VTT, YLE Uutiset

Julkaistu: 05.01.2012

Kaikki ympäristö/ympäristö - alueen artikkelit

Toivoa ilmastonmuutoskeskusteluun

Tutkimusten mukaan suurin uhka taistelussa ilmastonmuutosta vastaan on kyynisyys. Tämän vuoksi brittiläinen 10:10-järjestö kerää positiivisia esimerkkejä ilmastonmuutoksen vastaisista toimista ympäri maailmaa.

Vinkkejä ekologisempaan matkailuun

Matkailija pystyy valinnoillaan vaikuttamaan matkakohteen luonnon säilymiseen, ja samalla ottamaanm huomioon paikallisten palvelujen ja elinkeinojen tukemisen.

Mansikkavadelma ja muut uutuudet

Parasta puutarhanhoidossa on se, että puutarha ei tule koskaan valmiiksi. Aina löytyy jotain kuopsuteltavaa, siirrettäviä kasveja tai sadonkorjuuta. Isossa pihassa riittää aina puuhasteltavaa.

Ylen Kuvapalvelu.

Ruusuntuoksu valloittaa pihamaan

Puutarhaani on vuosien saatossa kertynyt paljon ruusuja,joista moni on menestynyt hyvin.

Yle Kuvapalvelu.

Puutarhan kevätkatsaus

Viime syksy ja talvi oli puutarhalle monessa mielessä vaikea.

Uusia yrttituttavuuksia

Yrteistä on paljon iloa puutarhassa. Niillä saa keittiössä maukkaan säväyksen ruokiin ja juomiin.

Mukulasta kesäkukaksi

Kesäkukat ovat tärkeä osa parvekkeiden ja puutarhojen kesäilmettä. Useimmat meistä ostaa kesäkukat valmiina taimina.

Erikoistomaatti vuoden vihannes

Vuosittain puutarha-alan keskusjärjestö puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry valitsevat vuoden vihanneksen.

Komposti kuntoon keväällä

Kevään yksi tärkeistä pihapuuhista on kompostin käyttöönotto, jos kiinteistössä ei ole käytössä ympärivuotista kompostia.

Rahkasammaleesta uusi kasvualusta

Suomessa on kehitetty
rahkasammaleesta uusi kasvualusta kasvihuoneisiin.

Leppä kukkii

Teksti-TV:n siitepölyt ovat sivulla 418.

Ekologisuus vaatii arjen sujumista

Millaisia arkipäivän valintoja erilaisissa asuinympäristöissä asuvat ihmiset tekevät? Mitkä seikat estävät ekologisia valintoja?

Uhanalaisen perhosen uusi elämä

Uhanalainen pikkuapollo on saatu siirtoistutuksin palautettua kolmelle entiselle elinalueelleen Varsinais-Suomessa.

Maniokista vaihtoehto viljoille

Monien viljojen korkeat hinnat ovat lisänneet maniokin kysyntää. FAO:n lanseeraamalla ympäristöystävällisellä viljelymenetelmällä maniokkisatoja on saatu kasvatettua jopa 400 prosenttia.

Onko biomassa hiiltä huonompaa?

Isossa-Britanniassa on syntynyt kiista ympäristöjärjestöjen ja uusiutuvaa energiaa tuottavien yritysten välillä. Eripuraa aiheuttavat eriävät näkemykset biomassan käytön ympäristövaikutuksista.

Roska hyötykäyttöön askartelussa

Kierrätysmateriaali soveltuu hyvin askarteluun. Ekologinen vaihtoehto säästää myös kukkaroa, sillä kaupan askartelutarvikkeet ovat hintavia.

Miten voisin vähentää jätettä?

Pienetkin toimintatapojen muutokset saattavat vähentää jätteiden määrää merkittävästi.

Väestöräjähdyksen uhka hiipumassa

1960- ja 70-lukujen ennusteet profetoivat 20 miljardin ihmisen väestömäärää tälle vuosisadalle. Uusimmat YK-ennusteet arvioivat maailman väestönkasvun pysähtyvän tällä vuosisadalla. Väestöhuipun aikana meitä olisi 9-10 miljardia.

Vältä jyrsijöiden myrkyttämistä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kehottaa käyttämään jyrsijämyrkkyjä vain harkiten, kun muut keinot on jo kokeiltu. Vaarallisimmat jyrsijämyrkkyvalmisteet aiotaan poistaa kuluttajakäytöstä.

Kuinka välttyä jyrsijähaitoilta?

Säiden kylmetessä jyrsijät pyrkivät sisälle rakennuksiin. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että jyrsijämyrkyt ovat vasta viimeinen vaihtoehto jyrsijöiden torjunnassa. Myrkyttäminen aiheuttaa haittoja ympäristölle.

Pihan syystyöt

Alkusyksyllä puutarha valmistellaan pikkuhiljaa jo tulevaan talveen. Vielä ehtii kuitenkin istuttaa kasveja ja kukkasipuleita.

Sadonkorjuun iloja

Kesä alkaa pikku hiljaa lähestyä loppuaan ja kotipuutarhoissa on edessä sadonkorjuun aika.

Kukkivat köynnökset

Loppukesästä monet köynnöstävät kasvit puhkeavat kukkaan. Seinillä, köynnöstuissa- ja kaarissa kasvavilla köynnöksillä saa korkeutta puutarhaan.

Satoa pihalta ja luonnosta

Keskikesällä kotipuutarhojen satokausi alkaa.

Ympäristöhuolet kartoitettiin

Ilmastonmuutos ja veden saastuminen huolestuttivat suomalaisia kysyttäessä eniten.

Pioni: Kukkien kuningatar

Heinäkuussa useat perennat alkavat kukkia. Pionit ovat kukkiessaan upeita ja tuoksu on huumaava.

Kaikki saavat liikkua luonnossa

Jokamiehenoikeudet antavat jokaiselle Suomessa oleskelevalle mahdollisuuden virkistäytyä luonnossa, riippumatta siitä kuka omistaa alueen. Käyttöoikeudessa on kuitenkin rajoituksia, joita pitää noudattaa.

Ruukkupuutarhasta väriä ja hyötyä

Erilaisilla ruukkuistutuksilla saa terasseille ja parvekkeelle väriä. Ruukuissa voi kasvattaa kukkia, pensaita, köynnöksiä, kivikkokasveja, monivuotisia kasveja ja yrttejä sekä vihanneksia.

Atsaleat ja alppiruusut kukkivat

Alkukesä on kiihkeän kasvun ja kukinnan aikaa puutarhassa. Omena-, luumu ja kirsikkapuu ovat juuri lopettaneet kukintansa.

Kasvata omat yrtit

Yrttien kasvatus on hauskaa ja hyödyllistä puuhaa ja viljely onnistuu puutarhan lisäksi myös parvekkeella.

Perennapenkin uudistaminen

Yksi vanhimmista kukkapenkeistä alkoi näyttää siltä, että se kaipaa uudistusta. Kun vielä myyrä oli syönyt osan vanhojen kukkien juurista ja sipuleista, ei uudistamispäätöstä tarvinnut kauaa miettiä.

Kevät keikkuen tulevi

Kevät on ollut oikukas. Maaliskuun lopussa oli kauniin keväisiä päiviä, mutta pääsiäisen aikaan viileä ilmamassa puhalsi läpi maan ja lunta tuli monin paikoin.

Moni pohtii asumisen ekologisuutta

Tuore asukasbarometri kertoo, että suomalaiset suhtautuvat asumisen ympäristöystävällisyyteen hyvin myönteisesti.

Aika leikata puut ja pensaat

Kevät edistyy. Aamuisin mustarastaat konsertoivat ja uuttukyyhkykin on löytänyt tiensä tutulle haavalle.

Taimet esikasvatuksessa

Moni puutarhaihminen herää eloon maaliskuisen auringon paistaessa lupaavasti. Vaikka vielä lunta riittää ja kesä tuntuu kaukaiselta, on nyt aika kaivaa puutarhakirjat esiin ja aloittaa suunnitelmien teko. Minulle puutarhanhoito on harrastus, enkä siis ole puutarha-alan ammattilainen.

Tuulivoimaa merelle ja maalle

Tähän mennessä Suomessa on kartoitettu 289 tuulivoimatuotannolle soveltuvaa aluetta. Näille alueille rakennettavien tuulivoimaloiden tuotantokapasiteetti voisi olla yhteensä jopa 12 600 megawattia.

Vuoden turhake on huuhtohylsy

Suomen Luonto -lehti on valinnut vuoden 2011 turhakkeeksi huuhtohylsyn.

Raskasmetalleja vähemmän metsissä

Suomessa raskasmetallien laskeuma on nykyään Euroopan alhaisimpia, lukuun ottamatta Koillis-Lapin aluetta ja muutamien teollisuuslaitosten ympäristöä.

Lajittele joulun jätteet oikein

Jouluna syntyy paljon sellaista jätettä, jonka oikea lajittelu ei ole aivan itsestään selvää. Joulupaperi ei kuulu paperinkeräykseen, eikä rasvaa saa laittaa viemäriin.

Hupi-Nobelien ihmeellinen maailma

Harvardin yliopistossa USA:ssa on jaettu jokavuotiset epätavallisen tutkimuksen Ig-Nobelit. Nobeleja on myönnetty vuodesta 1991.

1 2 3 4 5

Muualla Yle.fi:ssä