Linnunpöntöistä iloa ja hyötyä

Linnunpönttö pihapiirissä on helppo tapa aloittaa lintuharrastus.

Linnunpönttö pihapiirissä on helppo tapa aloittaa lintuharrastus.

Suomesta löytyy kolmisenkymmentä lintulajia, jotka pesivät mielellään esimerkiksi puunkoloihin. Pesäpaikoista on kuitenkin aina pulaa, joten linnunpöntöille on tarvetta.

Poikasiaan ruokkiva emolintu käy parhaimmillaan pesäpöntöllä parin minuutin välein. Pönttöily onkin oivallinen tapa aloittaa lintujen bongaaminen. Kun linnunpönttöjä ripustaa pihapiiriin tai sen lähettyville, ei lintuja nähdäkseen tarvitse lähteä kauas. Pöntön ripustamiseen tarvitaan lupa maanomistajalta.

Eri linnuille erilainen pönttö

Linnunpönttö on helppo valmistaa itse mutta sen voi ostaa myös valmiina. Oikeanlainen ja oikein ripustettu pönttö on turvallinen linnuille, eikä vahingoita puuta. Vahvistettu lentoaukko esimerkiksi vaikeuttaa pesää ryöväämään tulevien oravien sisäänpääsyä. Samasta syystä nykyään pönttöihin ei laiteta lauluortta.

Linnunpönttöjen mitoista ja sijoituksesta löytyy tietoa internetistä esimerkiksi osoitteesta www.birdlife.fi -> linnut ja harrastus sekä Pöntöt ja linnut -oppaasta ( -> Julkaisut ja tuotteet -> Esitteet). Opas kertoo myös perustietoa yleisimmistä pöntöissä pesivistä linnuista ja onkin hyvä ensi opas lintuharrastusta suunnittelevalle.

Puhdista vanha linnunpönttö

Linnun eivät pysty puhdistamaan itse edeltäjänsä pesiä pois linnunpöntöistä. Linnunpönttö pitäisikin puhdistaa ennen uutta pesimäkautta. Lämmin sää on aikaistanut kevättä ja aikaisimmat pesijät aloittavat jo soidintaan. Pöntöt pitäisi siis puhdistaa pikaisesti.

Linnunpöntöt voi puhdistaa syksyisin, jolloin talven pakkanen myös tappaa osan loisten munista. Loiset eivät ole ainoa harmi puhdistamattomasta pöntöstä. Pitkään puhdistamatta ollut linnunpönttö myös täyttyy ajan myötä.

Lintujen kevätmuuton etenemisestä voi lukea Lintutilanteesta Teksti-TV:n sivulta 888.

Julkaistu: 18.03.2014

Kaikki ympäristö/linnut - alueen artikkelit

Linnunpöntöistä iloa ja hyötyä

Linnunpönttö pihapiirissä on helppo tapa aloittaa lintuharrastus.

Nyt voi bongata harvinaisuuksia

Loppiaisen pakkasiin saakka on nähty varsinkin vesi- ja rantalintuja tavallista runsaammin.

Laulujoutsenia sadoittain marraskuun lopussa

Lauhan marraskuun ansiosta vesilintuja on vielä runsaasti niin rannikolla kuin sisävesilläkin. Laulujoutsenia parveilee sadoittain, ja kanadanhanhiakin on suurin parvin etelärannikolla.

1

Muualla Yle.fi:ssä