Taide & ympäristö

Lintukosteikko uuhkalinnun mailla

Uuhkalinnun mailla -näyttely tekee Siikalahden lintukosteikkoa tunnetuksi taiteen keinoin. Parikkalan Siikalahti on suojeluarvoltaan sisä-Suomen arvokkain lintuvesi.

Lintukoto oli myyttinen paikka maailman reunalla, jossa taivaankansi ja maanpinta kohtasivat.

Savonlinnan maakuntamuseossa taideteokset tutustuttavat Siikalahden lintujen elämään, monimuotoiseen kasvillisuuteen ja lintujärven eläinmaailmaan. Virtuaalinen luontokokemus auttaa huomaamaan, mikä lajien runsaudensarvi kosteikosta löytyy luontoa tarkkaan seuraamalla.

Valokuvia, akryylimaalauksia, veistoksia...

Maalauksia, veistoksia, valokuvateoksia ja tilataideteoksia näyttelyyn ovat luoneet taiteilija, biologi Hanna Aalto sekä taiteilijat Pirjo Tikkinen ja Marjaana Tykkyläinen.

Tikkinen on kiinnostunut valokuvan ja keramiikkatekniikan yhdistämisestä. Kansanperinteeseen perehtynyt Tykkyläinen puolestaan inspiroituu lapsuusmuistoista. Veistosaiheina ovat usein eläimet.

Aallon maalaustekniikka on Suomessa harvinainen. Meillä vain jokunen taiteilija hyödyntää raapetekniikkaa, jossa maalauspintaa veistetään ja paljastunutta pohjaa hyödynnetään uusissa väripinnoissa. Erikoisvalmisteiset maalauspohjat Aalto maahantuo Yhdysvalloista.

Luontokokemus välittyy teoksista

Esillä on myös hopeisia kasvi- ja eläinaiheisia koruja. Tammenlehtikoruissa on hieno- ja sterlinghopeaa sekä akaattihelmiä. Lehdet on kiinnitetty omenapuusta muotoiltuihin nutturakampoihin.

Taideteoksia esittelevät runot on kirjoittanut Arto Lappi.

Teokset pohjautuvat taiteilijoiden luontokokemuksiin ja Siikalahteen liittyviin tarinoihin.

On ollut upeaa olla yöllisellä souturetkellä laskemassa Siikalahden yölaulajia. Hämärässä yössä kaikuvat erilaiset äänet ja laulut, sumu leijailee lahden yllä. Voit tarkkailla ympäröivän luonnon tapahtumia kuin piilosta. Moni kokisi olonsa yksinäiseksi; minä en ole luonnossa koskaan yksin, kertoo taiteilija Hanna Aalto.

Uuhkalintu löytyy osmankäämiköstä

Poikkeuksellisen monimuotoisen pesimä- ja muuttolinnustonsa ansiosta Siikalahti on Sisä-Suomen arvokkain lintukosteikko, ja merkittävä myös kansainvälisellä mittapuulla.

Itä-Suomen ylittävä lintujen muuttoreitti tuo Siikalahdelle vipinää huhtikuulta marraskuulle. Vuoden aikana lahdella voi havaita jopa 200 lintulajia. Parhaimmillaan jo yhdenkin päivän aikana on voinut havaita yli 100 lajia.

Ruovikoissa ja osmankäämiköissä viihtyvä kaulushaikara on Siikalahden lintukosteikon tunnuslaji. Uuhka on kansan suussa syntynyt lempinimi, joka juontuu linnun salaperäisestä, puhaltelulta kuulostavasta äänestä.

Harvinaisuuksien aarreaitta

Lintujen ohella näyttely esittelee alueen muutakin eläimistöä ja kasvistoa. Keskikesällä Siikalahti täyttyy rehevän kasvimaailman tuoksuista ja lukuisten korentojen lennähtelyistä. Sudenkorentoja tavataan lahden ympäristöissä 22 lajia. Siikalahden erikoisuus on erittäin harvinainen viherukonkorento, joka elää vain Siikalahden kaltaisissa rehevissä kosteikoissa.

Lahdelta on löytynyt poikkeuksellisen paljon uhanalaisia, silmälläpidettäviä tai harvinaisia hyönteis- ja kasvilajeja. Useiden kovakuoriais-, vesiperhos- ja sääskilajien tiedetään elävän Suomessa ainoastaan Siikalahdella. Alueelta on löydetty myös kaksi ennestään tieteelle tuntematonta sienisääskilajia.

Häiveperhonen ja 900 muuta lajia

Vuosien mittaan lahdella toteutetuissa tutkimusprojekteissa on löytynyt yhteensä noin 900 perhoslajia. Kosteilla rantaniityillä ja lehtometsien aukkopaikoissa viihtyvät monet perhosten suosimat kukat. Häiveperhonen, pikkuhäiveperhonen, karttaperhonen, isonokkosperhonen, ja kannussinisiipi ovat uusia tulokaslajeja, jotka ovat hyötyneet ilmaston muutoksesta.

Nisäkkäitä pääsee näkemään harvoin ja usein käynneistä kertovat vain jäljet maastossa. Yöaikaan liikkuvat muun muassa hirvet, villisiat ja ketut. Siikalahden eläimistöön kuuluvat myös susi, ilves ja karhu, jotka silloin tällöin liikuskelevat lahden alueella.

Näyttely lähtee kiertämään Suomea

Uuhkalinnun mailla - Siikalahden kesää 17.5.-8.9.2013. Savonlinnan maakuntamuseo, Riihisaari, Savonlinna. Avoinna 31.8. asti ma-su 10-17, syyskuussa ti-su 10-17.

Pienempi kiertonäyttely nähtävillä myöhemmin myös

Yle Teksti-TV

Lähteet ja kuvamaistiaisia:

Julkaistu: 13.08.2013

Kaikki ympäristö/luonto - alueen artikkelit

Retkivalinnat vaikuttavat luontoon

Luontoretkeilyyn liittyy monia valintoja. Mikä on retken kohde, miten sinne mennään ja mitä otetaan mukaan? Mitä kohteessa tehdään? Nämäkin valinnat vaikuttavat ympäristöön.

Auta pyöriäisen suojelussa

Pyöriäishavainnoista toivotaan ilmoituksia. Ne ovat tärkeä osa lajin tutkimusta ja siten pyöriäiskannan suojeluun liittyvää työtä.

Hyönteistuhot metsien uhkana

Metsäntutkimuslaitoksen tuoreen metsätuhoraportin mukaan vuoden 2013 näkyvimmät metsätuhot - myrskyjen ohella - aiheutti kirjanpainaja-kaarnakuoriainen tappamalla kuusikoita Etelä-Suomessa.

Lintukosteikko uuhkalinnun mailla

Uuhkalinnun mailla -näyttely tekee Siikalahden lintukosteikkoa tunnetuksi taiteen keinoin. Parikkalan Siikalahti on suojeluarvoltaan sisä-Suomen arvokkain lintuvesi.

Lähde luontoretkelle lasten kanssa

Luontoretket antavat ikimuistoisia elämyksiä. Onnistunut retki alkaa suunnittelusta, ja tämä pätee varsinkin lasten kanssa liikuttaessa.

Valokuvissa pyhää metsää ja puupeltoja

Jyväskylän taidemuseossa esillä oleva valokuvanäyttely pureutuu suomalaisten luontosuhteeseen. Millaisia ovat puihin ja metsiin liittyvät henkiset ja kulttuuriset merkitykset Suomessa ja Japanissa?

Luontoretki suurpetojen maisemiin?

Suurpetojen kohtaaminen luonnossa on äärimmäisen harvinaista, sillä ne pyrkivät välttämään ihmistä.

Ankeriaskanta säilyy istutuksin

Suomen vesiin istutetaan tänä vuonna 177 000 ankeriaanpoikasta.

Luonto elvyttää mielen ja kehon

Metsäntutkimuslaitoksen tuoreessa teematutkimuksessa on verrattu ulkoilun virkistävyyttä muihin vapaa-ajan harrastuksiin.

1

Muualla Yle.fi:ssä