Luontoretki suurpetojen maisemiin?

Suurpetojen kohtaaminen luonnossa on äärimmäisen harvinaista, sillä ne pyrkivät välttämään ihmistä.

Tarkkojen aistiensa ansiosta suurpedot havaitsevat ihmisen, ennen kuin itse tulevat nähdyiksi. Tavallisempaa onkin eläinten jälkien löytäminen.

Suurpetojen kohtaamisilta välttyminen onnistuu keskustelua ylläpitävältä marjastus- tai sienestysseurueelta helposti. Tavallinen puheenvoimakkuus riittää, joten älä metelöi kohtuuttomasti.

Yksin liikkuva kulkija voi vaikkapa lauleskella, vihellellä tai kuljettaa mukanaan helisevää karhukelloa.

Pyri hallittuun poistumiseen

Kun liikutaan alueilla, joilla suurpetoja esiintyy yleisesti, voi harvinainen kohtaaminen suurpedon kanssa osua kohdalle. Tällöin on hyvä tietää millä tavoin parhaiten tilanteesta selviää.

Älä totuta villieläintä ihmiseen

Karhut ovat liikkeellä iltaisin hämärän laskeutuessa, öisin ja aamuvarhaisella. Karhun kuulo- ja hajuaisti ovat erinomaiset, mutta näkökyky heikko. Liikkumaton ihminen on sille vaikea hahmotettava jo 50-60 metrin etäisyydeltä. Kohtaaminen johtuu yleensä siitä, että karhu tulee yllätetyksi.

Yllätetty karhu puolustuskannalla

Kesy tai vihamielinen susi?

Myös susi pyrkii normaalioloissa välttämään ihmisiä. Älä ota kontaktia kesyiltä tuntuviin susiin, tai totuta niitä ihmiseen ruokkimalla.

Loukkaantunut tai sairas eläin

Poikkeuksellisen hyökkäyksen syynä voi myös olla rabies eli raivotauti, mutta Suomessa tämä riski on hyvin pieni.

Ahmaa ja ilvestä ei pidetä ihmiselle vaarallisena. Purematapaukset liittyvät joko metsästystilanteisiin tai sairaisiin yksilöihin.

Yle Teksti-TV

Lähteet ja lisätietoa:
Karjalainen 16.8.2012
www.luontoon.fi
www.riista.fi
www.rktl
www.sll.fi
www.suurpedot.fi

Julkaistu: 24.08.2012

Kaikki ympäristö/luonto - alueen artikkelit

Retkivalinnat vaikuttavat luontoon

Luontoretkeilyyn liittyy monia valintoja. Mikä on retken kohde, miten sinne mennään ja mitä otetaan mukaan? Mitä kohteessa tehdään? Nämäkin valinnat vaikuttavat ympäristöön.

Auta pyöriäisen suojelussa

Pyöriäishavainnoista toivotaan ilmoituksia. Ne ovat tärkeä osa lajin tutkimusta ja siten pyöriäiskannan suojeluun liittyvää työtä.

Hyönteistuhot metsien uhkana

Metsäntutkimuslaitoksen tuoreen metsätuhoraportin mukaan vuoden 2013 näkyvimmät metsätuhot - myrskyjen ohella - aiheutti kirjanpainaja-kaarnakuoriainen tappamalla kuusikoita Etelä-Suomessa.

Lintukosteikko uuhkalinnun mailla

Uuhkalinnun mailla -näyttely tekee Siikalahden lintukosteikkoa tunnetuksi taiteen keinoin. Parikkalan Siikalahti on suojeluarvoltaan sisä-Suomen arvokkain lintuvesi.

Lähde luontoretkelle lasten kanssa

Luontoretket antavat ikimuistoisia elämyksiä. Onnistunut retki alkaa suunnittelusta, ja tämä pätee varsinkin lasten kanssa liikuttaessa.

Valokuvissa pyhää metsää ja puupeltoja

Jyväskylän taidemuseossa esillä oleva valokuvanäyttely pureutuu suomalaisten luontosuhteeseen. Millaisia ovat puihin ja metsiin liittyvät henkiset ja kulttuuriset merkitykset Suomessa ja Japanissa?

Luontoretki suurpetojen maisemiin?

Suurpetojen kohtaaminen luonnossa on äärimmäisen harvinaista, sillä ne pyrkivät välttämään ihmistä.

Ankeriaskanta säilyy istutuksin

Suomen vesiin istutetaan tänä vuonna 177 000 ankeriaanpoikasta.

Luonto elvyttää mielen ja kehon

Metsäntutkimuslaitoksen tuoreessa teematutkimuksessa on verrattu ulkoilun virkistävyyttä muihin vapaa-ajan harrastuksiin.

1

Muualla Yle.fi:ssä