Puutarhablogi

Pioni: Kukkien kuningatar

Heinäkuussa useat perennat alkavat kukkia. Pionit ovat kukkiessaan upeita ja tuoksu on huumaava.

Allergiselle tuoksu voi olla liiankin voimakas. Pioneja on monenlaisia ja niihin on helppo hullaantua. Alunperin pionia kasvatettiin lääkinnällisiin tarkoituksiin, mutta myöhemmin siitä tuli suosittu kukkapenkin perusperenna.

Pioni sopii kukkapenkkiin muiden helppohoitoisten perennojen, kuten kellokukkien, ritarinkannuksen, akileijan, ukonhatun ja sormustinkukan kanssa. Omassa pihassani olen istuttanut useita pioneja samaan ryhmään muiden perennojen läheisyyteen.

Eri lajeilla eri kukinta-aika

Yksittäisen pionin kukinta on aika lyhyt, ehkä muutaman viikon pituinen, riippuen esimerkiksi säästä. Rankkasade pilaa helposti pionin kukinnan ja liika kuumuus taas lyhentää kukintaa. Jos haluaa nauttia pionin pitempiaikaisesta kukinnasta, kannattaa valita vuoron perään kukkivia lajeja.

Tillipioni aloittaa kukinnan aikaisin. Lehden muistuttavat tilliä ja sillä on yksinkertaiset tai kerrotut tummanpunaiset tai ruusunpunaiset kukat. Myös kuolanpioni kukkii aikaisin. Juhannuksen jälkeen kukkii kiinanpioni ja jalopioni. Heinäkuun lopulla pionin kukinta onkin jo monessa paikassa ohi.

Ruohovartiset pionit yleisimpiä

Yksi vanhimmista pioneistani on kiinanpioni, eli jalopioni Sarah Bernhardt, jolla on vaaleanpunainen kerrottu kukka. Se kuuluu ruohovartisiin pioneihin, eli sen juuret ovat monivuotiset mutta maanpäälliset osat lakastuvat syksyllä. Kiinanpionit ovat yleisimpiä pioneja Suomessa.

Muita kiinanpioneja penkissäni on Couronne d'Or, jonka kukan sisimmät terälehdet ovat hennon punertavia ja uloimmat terälehdet valkoiset. Keskiaikainen vuokkokukkainen lajike Bowl of Beauty kukkii ruusunpunaisena ja sen sisälehdet ovat vaaleankeltaiset. Karl Rosenfield on amerikkalainen risteymä, jossa on karmiininpunaiset pallomaiset kukat.

Moon of Nippon ja Jan van Leeuwen

Istutin keväällä pionipenkkiini ranskalaista alkuperää olevan Inspecteur Lavergnen, joka kukkii tummanpunaisin kukin. Se kukkii lähes koko heinäkuun ja on sivunuppejensa ansiosta yksi kauimmin kukkivista pioneista.

Toinen uusi pionilöytö oli kiinanpioni Moon of Nippon, josta olen jo jonkun aikaa haaveillut. Sen vaaleat kukat ovat yksinkertaiset ja kukan keskusta on vaaleankeltainen. Istutin sen pari kuukautta sitten ja jo nyt se avasi ensimmäisen kukkansa.

Virosta ostin kermanvalkoisena kukkivan Jan van Leeuwen ja ruusunpunaisen kerrannaiskukallisen Rasberry Sundaen.

Pensaspioni kokeneelle

Pensaspionin kukintaa saa odottaa monta vuotta, mutta odottaminen kannattaa. Se sopii vähän kokeneemmalle pioninharrastajalle, sillä se on aika vaativa kasvi ja kestävyys on kyseenalainen. Pensaspioni on puuvartinen kasvi, joka pudottaa lehtensä talveksi. Runko ei lakastu talvella, joten se kasvaa vuosi vuodelta entistä suuremmaksi, harvoin kuitenkaan yli kahden metrin.

Pensaspioni on lähtöisin Kiinasta, ja alkuun vain keisariperheellä oli oikeus kasvattaa sitä. Pensaspionista on monia muunnoksia ja siitä on jalostettu tuhansia lajikkeita. Rockinpioni on erittäin pakkasenkestävä,sillä se kestää jopa 40 asteen pakkasen. Lumen suojassa ne kasvavat pohjoisessakin.

Pionin istutus ja hoito

Pionit ovat helppohoitoisia ja kukoistavat vuodesta toiseen oikein valitussa paikassa. Tärkeää on että maa on ojitettu ja vesi ei seiso pionin juurella. Pionit viihtyvät auringossa, mutta esimerkiksi puun katveessa kukinta kestää kauemmin. Niitä ei kuitenkaan kannata istuttaa isojen puiden läheisyyteen, jotta veden saanti varmistuu. Kylmä talvi on pitkän lepokauden takia pioneille hyväksi.

Pioni kannattaa istuttaa isoon kuoppaan, johon kannattaa laittaa maatunutta lantaa, hiekkaa ja multaa. Juurakon päälle laitetaan vain muutama sentti multaa, sillä syvään istuttaminen hidastuttaa kukintaa. Paras paikka on rinteessä.

Päivi Klami
Yle Teksti-TV

Julkaistu: 05.07.2012

Kaikki ympäristö/ympäristö - alueen artikkelit

Toivoa ilmastonmuutoskeskusteluun

Tutkimusten mukaan suurin uhka taistelussa ilmastonmuutosta vastaan on kyynisyys. Tämän vuoksi brittiläinen 10:10-järjestö kerää positiivisia esimerkkejä ilmastonmuutoksen vastaisista toimista ympäri maailmaa.

Vinkkejä ekologisempaan matkailuun

Matkailija pystyy valinnoillaan vaikuttamaan matkakohteen luonnon säilymiseen, ja samalla ottamaanm huomioon paikallisten palvelujen ja elinkeinojen tukemisen.

Mansikkavadelma ja muut uutuudet

Parasta puutarhanhoidossa on se, että puutarha ei tule koskaan valmiiksi. Aina löytyy jotain kuopsuteltavaa, siirrettäviä kasveja tai sadonkorjuuta. Isossa pihassa riittää aina puuhasteltavaa.

Ylen Kuvapalvelu.

Ruusuntuoksu valloittaa pihamaan

Puutarhaani on vuosien saatossa kertynyt paljon ruusuja,joista moni on menestynyt hyvin.

Yle Kuvapalvelu.

Puutarhan kevätkatsaus

Viime syksy ja talvi oli puutarhalle monessa mielessä vaikea.

Uusia yrttituttavuuksia

Yrteistä on paljon iloa puutarhassa. Niillä saa keittiössä maukkaan säväyksen ruokiin ja juomiin.

Mukulasta kesäkukaksi

Kesäkukat ovat tärkeä osa parvekkeiden ja puutarhojen kesäilmettä. Useimmat meistä ostaa kesäkukat valmiina taimina.

Erikoistomaatti vuoden vihannes

Vuosittain puutarha-alan keskusjärjestö puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry valitsevat vuoden vihanneksen.

Komposti kuntoon keväällä

Kevään yksi tärkeistä pihapuuhista on kompostin käyttöönotto, jos kiinteistössä ei ole käytössä ympärivuotista kompostia.

Rahkasammaleesta uusi kasvualusta

Suomessa on kehitetty
rahkasammaleesta uusi kasvualusta kasvihuoneisiin.

Leppä kukkii

Teksti-TV:n siitepölyt ovat sivulla 418.

Ekologisuus vaatii arjen sujumista

Millaisia arkipäivän valintoja erilaisissa asuinympäristöissä asuvat ihmiset tekevät? Mitkä seikat estävät ekologisia valintoja?

Uhanalaisen perhosen uusi elämä

Uhanalainen pikkuapollo on saatu siirtoistutuksin palautettua kolmelle entiselle elinalueelleen Varsinais-Suomessa.

Maniokista vaihtoehto viljoille

Monien viljojen korkeat hinnat ovat lisänneet maniokin kysyntää. FAO:n lanseeraamalla ympäristöystävällisellä viljelymenetelmällä maniokkisatoja on saatu kasvatettua jopa 400 prosenttia.

Onko biomassa hiiltä huonompaa?

Isossa-Britanniassa on syntynyt kiista ympäristöjärjestöjen ja uusiutuvaa energiaa tuottavien yritysten välillä. Eripuraa aiheuttavat eriävät näkemykset biomassan käytön ympäristövaikutuksista.

Roska hyötykäyttöön askartelussa

Kierrätysmateriaali soveltuu hyvin askarteluun. Ekologinen vaihtoehto säästää myös kukkaroa, sillä kaupan askartelutarvikkeet ovat hintavia.

Miten voisin vähentää jätettä?

Pienetkin toimintatapojen muutokset saattavat vähentää jätteiden määrää merkittävästi.

Väestöräjähdyksen uhka hiipumassa

1960- ja 70-lukujen ennusteet profetoivat 20 miljardin ihmisen väestömäärää tälle vuosisadalle. Uusimmat YK-ennusteet arvioivat maailman väestönkasvun pysähtyvän tällä vuosisadalla. Väestöhuipun aikana meitä olisi 9-10 miljardia.

Vältä jyrsijöiden myrkyttämistä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kehottaa käyttämään jyrsijämyrkkyjä vain harkiten, kun muut keinot on jo kokeiltu. Vaarallisimmat jyrsijämyrkkyvalmisteet aiotaan poistaa kuluttajakäytöstä.

Kuinka välttyä jyrsijähaitoilta?

Säiden kylmetessä jyrsijät pyrkivät sisälle rakennuksiin. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että jyrsijämyrkyt ovat vasta viimeinen vaihtoehto jyrsijöiden torjunnassa. Myrkyttäminen aiheuttaa haittoja ympäristölle.

Pihan syystyöt

Alkusyksyllä puutarha valmistellaan pikkuhiljaa jo tulevaan talveen. Vielä ehtii kuitenkin istuttaa kasveja ja kukkasipuleita.

Sadonkorjuun iloja

Kesä alkaa pikku hiljaa lähestyä loppuaan ja kotipuutarhoissa on edessä sadonkorjuun aika.

Kukkivat köynnökset

Loppukesästä monet köynnöstävät kasvit puhkeavat kukkaan. Seinillä, köynnöstuissa- ja kaarissa kasvavilla köynnöksillä saa korkeutta puutarhaan.

Satoa pihalta ja luonnosta

Keskikesällä kotipuutarhojen satokausi alkaa.

Ympäristöhuolet kartoitettiin

Ilmastonmuutos ja veden saastuminen huolestuttivat suomalaisia kysyttäessä eniten.

Pioni: Kukkien kuningatar

Heinäkuussa useat perennat alkavat kukkia. Pionit ovat kukkiessaan upeita ja tuoksu on huumaava.

Kaikki saavat liikkua luonnossa

Jokamiehenoikeudet antavat jokaiselle Suomessa oleskelevalle mahdollisuuden virkistäytyä luonnossa, riippumatta siitä kuka omistaa alueen. Käyttöoikeudessa on kuitenkin rajoituksia, joita pitää noudattaa.

Ruukkupuutarhasta väriä ja hyötyä

Erilaisilla ruukkuistutuksilla saa terasseille ja parvekkeelle väriä. Ruukuissa voi kasvattaa kukkia, pensaita, köynnöksiä, kivikkokasveja, monivuotisia kasveja ja yrttejä sekä vihanneksia.

Atsaleat ja alppiruusut kukkivat

Alkukesä on kiihkeän kasvun ja kukinnan aikaa puutarhassa. Omena-, luumu ja kirsikkapuu ovat juuri lopettaneet kukintansa.

Kasvata omat yrtit

Yrttien kasvatus on hauskaa ja hyödyllistä puuhaa ja viljely onnistuu puutarhan lisäksi myös parvekkeella.

Perennapenkin uudistaminen

Yksi vanhimmista kukkapenkeistä alkoi näyttää siltä, että se kaipaa uudistusta. Kun vielä myyrä oli syönyt osan vanhojen kukkien juurista ja sipuleista, ei uudistamispäätöstä tarvinnut kauaa miettiä.

Kevät keikkuen tulevi

Kevät on ollut oikukas. Maaliskuun lopussa oli kauniin keväisiä päiviä, mutta pääsiäisen aikaan viileä ilmamassa puhalsi läpi maan ja lunta tuli monin paikoin.

Moni pohtii asumisen ekologisuutta

Tuore asukasbarometri kertoo, että suomalaiset suhtautuvat asumisen ympäristöystävällisyyteen hyvin myönteisesti.

Aika leikata puut ja pensaat

Kevät edistyy. Aamuisin mustarastaat konsertoivat ja uuttukyyhkykin on löytänyt tiensä tutulle haavalle.

Taimet esikasvatuksessa

Moni puutarhaihminen herää eloon maaliskuisen auringon paistaessa lupaavasti. Vaikka vielä lunta riittää ja kesä tuntuu kaukaiselta, on nyt aika kaivaa puutarhakirjat esiin ja aloittaa suunnitelmien teko. Minulle puutarhanhoito on harrastus, enkä siis ole puutarha-alan ammattilainen.

Tuulivoimaa merelle ja maalle

Tähän mennessä Suomessa on kartoitettu 289 tuulivoimatuotannolle soveltuvaa aluetta. Näille alueille rakennettavien tuulivoimaloiden tuotantokapasiteetti voisi olla yhteensä jopa 12 600 megawattia.

Vuoden turhake on huuhtohylsy

Suomen Luonto -lehti on valinnut vuoden 2011 turhakkeeksi huuhtohylsyn.

Raskasmetalleja vähemmän metsissä

Suomessa raskasmetallien laskeuma on nykyään Euroopan alhaisimpia, lukuun ottamatta Koillis-Lapin aluetta ja muutamien teollisuuslaitosten ympäristöä.

Lajittele joulun jätteet oikein

Jouluna syntyy paljon sellaista jätettä, jonka oikea lajittelu ei ole aivan itsestään selvää. Joulupaperi ei kuulu paperinkeräykseen, eikä rasvaa saa laittaa viemäriin.

Hupi-Nobelien ihmeellinen maailma

Harvardin yliopistossa USA:ssa on jaettu jokavuotiset epätavallisen tutkimuksen Ig-Nobelit. Nobeleja on myönnetty vuodesta 1991.

1 2 3 4 5

Muualla Yle.fi:ssä