Roska hyötykäyttöön askartelussa

Kierrätysmateriaali soveltuu hyvin askarteluun. Ekologinen vaihtoehto säästää myös kukkaroa, sillä kaupan askartelutarvikkeet ovat hintavia.

Perinteisesti kierrätysmateriaalia on hyödynnetty leikkivälineiden ja lelujen teossa sekä askartelujen materiaaleina. Vaikka edellisten sukupolvien taidot olisivat jo ehtineet unohtua, joistakin askarteluoppaista löytyy perinteisiä vinkkejä höystettynä uusin maustein.

Uusien raaka-aineiden sijasta osittainenkin kierrätysmateriaalien käyttö esimerkiksi pohjamateriaalina säästää luontoa. Esimerkkejä helpohkoista askartelutöistä:

Munakennoista muurahaisperhe

Munakennoista ötököitä, esimerkiksi muurahaisia.
Leikkaa munakotelosta irti kaksi toisissaan kiinni olevaa kuppiosaa. Halutessasi voit maalata kennot kullekin ötökälle sopivalla värillä. Leikkaa askartelupunoksesta raajat ja tuntosarvet. Liimaa kolme jalkaa kennojen toiselle puolelle tasaisin välein ja toiset kolme toiselle puolelle. Taivuta raajat niin että ötökkä pysyy pystyssä.

Maalaa toiseen kennoon ötökän naama. Tee silmien yläpuolelle cocktailtikulla reiät, joihin tuntosarvet kiinnittyvät. Liimatippa kennon sisäpuolella tuntosarvien kohdalla auttaa niiden paikallaan pysymistä. (Lähde nro 1)

Muovipussisuikaleista lei-seppele

Lei-seppele kierrätyspaperista ja muovipusseista.
Leikkaa pitkiksi suikaleiksi (n.10 x 80 cm) monenvärisiä muovipusseja sekä silkkipaperia tai muuta käsittelyn kestävää paperia.

Asettele muovi- ja silkkipaperisuikaleita kerroksittain. Tee neulalla ja langalla suikaleiden keskeltä suora ommel kaikkien kerrosten läpi. Ompele kahteen kertaan. Kierrä työ seppeleeksi ja yhdistä päädyt ompelemalla yhteen.

Leikkaa saksilla suikalenippuun hapsut ompeleen molemmin puolin (varo leikkaamasta lankaa poikki). Rutistele seppelettä käsissäsi, jotta siitä tulee sopivan ryppyinen. (2)

Rasioille ja purkeille uusi ilme

Jogurtti/viilipurkit, margariini- ja rahka/raejuustorasiat ym. nestepakkauskartongit muuntuvat moneen:

Vene. Maalaa 400 g rasia rungoksi. Leikkaa kartonkia kanneksi ja pistele siihen neulalla 2 kpl reikiä. Työnnä koloihin mastoiksi saslik-puikot tms. Voit käyttää mastoina myös esim. jäätelötikkuja. Kiinnitä mastoihin purjeet (paperia tai kangasta). Kiinnitä kansi ja laivan runko yhteen. Koristele. (3)

Käsinukke. Maalaa jogurttipurkki ja piirrä sille huopakynällä kasvot. Liimaa purkin pohjaan hiuksiksi sipuliverkko tai hedelmäverkko. Leikkaa purkin alapuoliskoon reiät kahdelle sormelle. (3)

Avaruusmatkalle tai keilaamaan?

Avaruusraketti. Maalaa, päällystä paperilla tai koristele kuvioin talouspaperirullan hylsy tai muu vahva pahvirulla. Leikkaa jämäkästä paperista tai kartongista puoliympyrän muotoinen pala, taivuta se kartioksi ja liimaa sivureuna kiinni. Liimaa kartio raketin kärjeksi. (2)

Keilapeli. Koristele ja numeroi tyhjiä wc-paperihylsyjä. Vakaus paranee, jos täytät hylsyt sanomalehtipaperilla tai vastaavalla. Keilapelin materiaaliksi sopivat myös muovipullot; painoa lisäämään niihin voi laittaa muovailuvahaa, pieniä kiviä tms. (2)

Sorminuket parittomista käsineistä. Maalaa sormikkaiden sormenpäihin naamat vedenkestävällä tussilla. Liimaa langanpätkistä hiukset. Näin tulee leikkeihin viisi hahmoa samalla kertaa. Sorminukkeja on kätevä kuljettaa ja käyttää kiinni sormikkaissa. Jos haluat leikata nuket irti sormikkaista, materiaalista riippuen voi olla tarpeen ommella päärmeet, jotta reunat eivät purkaudu. (4)

Liki kaikesta voi syntyä uutta

Koristele säilytysrasioiksi vanhat pelti/lasipurkit, kenkälaatikot ym. Leikkaa vanhoista lahjapapereista tai lehdistä kuvia. Sivele värittömällä lakalla purkeista ne kohdat, joihin haluat liimata kuvat. Paina kuvat kiinni ja sivele lakkaa keskeltä reunoille päin. (5)

Koristeluihin ja viimeistelyihin sopivat esimerkiksi aikakauslehtisivut, lahjapaperit, napit, kankaat, langanpätkät, kahvipussit, foliorasiat, karamellipaperit, ylijääneet paperimukit tai lautaset, kakkupaperit...

Yle Teksti-TV

Lähteet ja lisää yksityiskohtaisia askarteluvinkkejä kuvituksineen:

Aiheesta lisää:
Miten voisin vähentää jätettä?

Julkaistu: 14.06.2013

Kaikki ympäristö/ympäristö - alueen artikkelit

Toivoa ilmastonmuutoskeskusteluun

Tutkimusten mukaan suurin uhka taistelussa ilmastonmuutosta vastaan on kyynisyys. Tämän vuoksi brittiläinen 10:10-järjestö kerää positiivisia esimerkkejä ilmastonmuutoksen vastaisista toimista ympäri maailmaa.

Vinkkejä ekologisempaan matkailuun

Matkailija pystyy valinnoillaan vaikuttamaan matkakohteen luonnon säilymiseen, ja samalla ottamaanm huomioon paikallisten palvelujen ja elinkeinojen tukemisen.

Mansikkavadelma ja muut uutuudet

Parasta puutarhanhoidossa on se, että puutarha ei tule koskaan valmiiksi. Aina löytyy jotain kuopsuteltavaa, siirrettäviä kasveja tai sadonkorjuuta. Isossa pihassa riittää aina puuhasteltavaa.

Ylen Kuvapalvelu.

Ruusuntuoksu valloittaa pihamaan

Puutarhaani on vuosien saatossa kertynyt paljon ruusuja,joista moni on menestynyt hyvin.

Yle Kuvapalvelu.

Puutarhan kevätkatsaus

Viime syksy ja talvi oli puutarhalle monessa mielessä vaikea.

Uusia yrttituttavuuksia

Yrteistä on paljon iloa puutarhassa. Niillä saa keittiössä maukkaan säväyksen ruokiin ja juomiin.

Mukulasta kesäkukaksi

Kesäkukat ovat tärkeä osa parvekkeiden ja puutarhojen kesäilmettä. Useimmat meistä ostaa kesäkukat valmiina taimina.

Erikoistomaatti vuoden vihannes

Vuosittain puutarha-alan keskusjärjestö puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry valitsevat vuoden vihanneksen.

Komposti kuntoon keväällä

Kevään yksi tärkeistä pihapuuhista on kompostin käyttöönotto, jos kiinteistössä ei ole käytössä ympärivuotista kompostia.

Rahkasammaleesta uusi kasvualusta

Suomessa on kehitetty
rahkasammaleesta uusi kasvualusta kasvihuoneisiin.

Leppä kukkii

Teksti-TV:n siitepölyt ovat sivulla 418.

Ekologisuus vaatii arjen sujumista

Millaisia arkipäivän valintoja erilaisissa asuinympäristöissä asuvat ihmiset tekevät? Mitkä seikat estävät ekologisia valintoja?

Uhanalaisen perhosen uusi elämä

Uhanalainen pikkuapollo on saatu siirtoistutuksin palautettua kolmelle entiselle elinalueelleen Varsinais-Suomessa.

Maniokista vaihtoehto viljoille

Monien viljojen korkeat hinnat ovat lisänneet maniokin kysyntää. FAO:n lanseeraamalla ympäristöystävällisellä viljelymenetelmällä maniokkisatoja on saatu kasvatettua jopa 400 prosenttia.

Onko biomassa hiiltä huonompaa?

Isossa-Britanniassa on syntynyt kiista ympäristöjärjestöjen ja uusiutuvaa energiaa tuottavien yritysten välillä. Eripuraa aiheuttavat eriävät näkemykset biomassan käytön ympäristövaikutuksista.

Roska hyötykäyttöön askartelussa

Kierrätysmateriaali soveltuu hyvin askarteluun. Ekologinen vaihtoehto säästää myös kukkaroa, sillä kaupan askartelutarvikkeet ovat hintavia.

Miten voisin vähentää jätettä?

Pienetkin toimintatapojen muutokset saattavat vähentää jätteiden määrää merkittävästi.

Väestöräjähdyksen uhka hiipumassa

1960- ja 70-lukujen ennusteet profetoivat 20 miljardin ihmisen väestömäärää tälle vuosisadalle. Uusimmat YK-ennusteet arvioivat maailman väestönkasvun pysähtyvän tällä vuosisadalla. Väestöhuipun aikana meitä olisi 9-10 miljardia.

Vältä jyrsijöiden myrkyttämistä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kehottaa käyttämään jyrsijämyrkkyjä vain harkiten, kun muut keinot on jo kokeiltu. Vaarallisimmat jyrsijämyrkkyvalmisteet aiotaan poistaa kuluttajakäytöstä.

Kuinka välttyä jyrsijähaitoilta?

Säiden kylmetessä jyrsijät pyrkivät sisälle rakennuksiin. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että jyrsijämyrkyt ovat vasta viimeinen vaihtoehto jyrsijöiden torjunnassa. Myrkyttäminen aiheuttaa haittoja ympäristölle.

Pihan syystyöt

Alkusyksyllä puutarha valmistellaan pikkuhiljaa jo tulevaan talveen. Vielä ehtii kuitenkin istuttaa kasveja ja kukkasipuleita.

Sadonkorjuun iloja

Kesä alkaa pikku hiljaa lähestyä loppuaan ja kotipuutarhoissa on edessä sadonkorjuun aika.

Kukkivat köynnökset

Loppukesästä monet köynnöstävät kasvit puhkeavat kukkaan. Seinillä, köynnöstuissa- ja kaarissa kasvavilla köynnöksillä saa korkeutta puutarhaan.

Satoa pihalta ja luonnosta

Keskikesällä kotipuutarhojen satokausi alkaa.

Ympäristöhuolet kartoitettiin

Ilmastonmuutos ja veden saastuminen huolestuttivat suomalaisia kysyttäessä eniten.

Pioni: Kukkien kuningatar

Heinäkuussa useat perennat alkavat kukkia. Pionit ovat kukkiessaan upeita ja tuoksu on huumaava.

Kaikki saavat liikkua luonnossa

Jokamiehenoikeudet antavat jokaiselle Suomessa oleskelevalle mahdollisuuden virkistäytyä luonnossa, riippumatta siitä kuka omistaa alueen. Käyttöoikeudessa on kuitenkin rajoituksia, joita pitää noudattaa.

Ruukkupuutarhasta väriä ja hyötyä

Erilaisilla ruukkuistutuksilla saa terasseille ja parvekkeelle väriä. Ruukuissa voi kasvattaa kukkia, pensaita, köynnöksiä, kivikkokasveja, monivuotisia kasveja ja yrttejä sekä vihanneksia.

Atsaleat ja alppiruusut kukkivat

Alkukesä on kiihkeän kasvun ja kukinnan aikaa puutarhassa. Omena-, luumu ja kirsikkapuu ovat juuri lopettaneet kukintansa.

Kasvata omat yrtit

Yrttien kasvatus on hauskaa ja hyödyllistä puuhaa ja viljely onnistuu puutarhan lisäksi myös parvekkeella.

Perennapenkin uudistaminen

Yksi vanhimmista kukkapenkeistä alkoi näyttää siltä, että se kaipaa uudistusta. Kun vielä myyrä oli syönyt osan vanhojen kukkien juurista ja sipuleista, ei uudistamispäätöstä tarvinnut kauaa miettiä.

Kevät keikkuen tulevi

Kevät on ollut oikukas. Maaliskuun lopussa oli kauniin keväisiä päiviä, mutta pääsiäisen aikaan viileä ilmamassa puhalsi läpi maan ja lunta tuli monin paikoin.

Moni pohtii asumisen ekologisuutta

Tuore asukasbarometri kertoo, että suomalaiset suhtautuvat asumisen ympäristöystävällisyyteen hyvin myönteisesti.

Aika leikata puut ja pensaat

Kevät edistyy. Aamuisin mustarastaat konsertoivat ja uuttukyyhkykin on löytänyt tiensä tutulle haavalle.

Taimet esikasvatuksessa

Moni puutarhaihminen herää eloon maaliskuisen auringon paistaessa lupaavasti. Vaikka vielä lunta riittää ja kesä tuntuu kaukaiselta, on nyt aika kaivaa puutarhakirjat esiin ja aloittaa suunnitelmien teko. Minulle puutarhanhoito on harrastus, enkä siis ole puutarha-alan ammattilainen.

Tuulivoimaa merelle ja maalle

Tähän mennessä Suomessa on kartoitettu 289 tuulivoimatuotannolle soveltuvaa aluetta. Näille alueille rakennettavien tuulivoimaloiden tuotantokapasiteetti voisi olla yhteensä jopa 12 600 megawattia.

Vuoden turhake on huuhtohylsy

Suomen Luonto -lehti on valinnut vuoden 2011 turhakkeeksi huuhtohylsyn.

Raskasmetalleja vähemmän metsissä

Suomessa raskasmetallien laskeuma on nykyään Euroopan alhaisimpia, lukuun ottamatta Koillis-Lapin aluetta ja muutamien teollisuuslaitosten ympäristöä.

Lajittele joulun jätteet oikein

Jouluna syntyy paljon sellaista jätettä, jonka oikea lajittelu ei ole aivan itsestään selvää. Joulupaperi ei kuulu paperinkeräykseen, eikä rasvaa saa laittaa viemäriin.

Hupi-Nobelien ihmeellinen maailma

Harvardin yliopistossa USA:ssa on jaettu jokavuotiset epätavallisen tutkimuksen Ig-Nobelit. Nobeleja on myönnetty vuodesta 1991.

1 2 3 4 5

Muualla Yle.fi:ssä