Puutarhablogi

Ruusuntuoksu valloittaa pihamaan

Ylen Kuvapalvelu.

Puutarhaani on vuosien saatossa kertynyt paljon ruusuja,joista moni on menestynyt hyvin.

Osa taas on jäänyt kokeiluksi. Ruusunkasvatus ei ole aina helppoa amatööripuutarhurille. Lajien runsaus voi olla pyörryttävää, mutta kokeilemalla selviää mikä viihtyy omassa puutarhassa.

Ruusut ovat monella tapaa hurmaavia; niiden moninaiset värivaihtoehdot, muodot ja tuoksu tuovat omanlaista romanttista ja kodikasta tunnelmaa puutarhaan.

Juhannusruusu muualla suomenruusu

Koko Suomessa menestyvä juhannusruusu on varmasti kaikille tuttu. Sen herkkä kukka ja ihana tuoksu hurmaa kesällä. Se kukkii nimensä mukaisesti juhannuksen aikaan. Vaikka juhannusruusu on suomessa perinteinen pihakasvi jo 1800-luvulta lähtien, ei sitä juurikaan tunneta muualla Euroopassa. Englannissa ja Ruotsissa siitä käytetään nimeä suomenruusu.

Oma juhannusruusuni on jaksanut kukkia vuodesta toiseen vaatimattomassa paikassa. Minulla on myös toinen tavallista juhannusruusua sirompi juhannusruusu Red Nelly. Sillä on tumman samentinpunaiset yksinkertaiset kukat.

Vankkakasvuiset hansat varmoja

Erilaiset kurtturuusut, joihin hansaruusutkin kuuluvat, ovat suosittuja kasveja niiden helppouden takia.Ne ovat vankkakasvuisia ja kasvavat lähes kaikkialla.Omassa pihassa minulla oli ongelmakohtana kuiva, hiekkapitoinen maapläntti, jonka keskellä oli vanha kanto. Istutin kannon ympärille kahta erilaista hansaruusua, Hammarbergia ja Hansalandia.

Jälkimmäinen kukkii loistavinpunaisin kukin heinäkuusta aina syyskuulle asti. Hammarbergissä on violetinpunaiset kukat, ja se tekee paljon kiulukoita syksyllä. Ruma kanto on enää muisto, sillä hansaruusut ovat kasvaneet isoiksi ja tiiviiksi puskaksi sen ympärille.

Köynnösruusut kasvavat korkeutta

Köynnösruusuihin sain kosketuksen ensi kertaa jo kauan sitten, kun sain aikoinaan lahjaksi köynnösruusu Flamentanzin. Nyt se on kasvanut isoksi ja vahvaksi ruusuksi; tosin toisinaan talvi verottaa kasvustoa. Sillä on kauniit punaiset kerrannaiset kukat.

Muita köynnösruusuja minulla on mm. pohjantähti ja New Dawn. Pohjantähti pärjää ilman talvisuojausta, ja sillä on valkoiset, miedosti tuoksuvat kukat. New Dawnilla vaaleanpunaiset kukat. Yleensä köynnösruusut tarvitsevat talvisuojauksen, mutta itse en ole niitä suojannut. Talvella lumipeite auttaa niitä selviämään. Köynnösruusut vaativat tuentaa ja syvämultaisen maan kasvaakseen.

Ryhmäruusut vaativat hoitoa

Ryhmäruusuiksi kutsutaan ruusuja, jotka ovat matalakasvuisia ja jatkuvakukkaisia. Ne voi ryhmitellä terttu-, jalo- ja peittoruusuihin. Pihaltani löytyy peittoruusuihin kuuluvaa The Fairyä, jossa on lukuisia pieniä vaaleanpunaisia kukkia. Kukkia runsauden takia niitä pitää tukea.

Queen Elisabethit kuuluvat jaloruusuihin, ja se on yksi suosikeistani pihamaalla. Sen vaaleanpunaiset kukat ovat todella kauniit. Toinen jaloruususuosikkini on Peace, jonka vaaleanpuna-keltainen kukka on upea. Tämä ruusu on myös maailman myydyin ruusulajike! "Rauhanruusu" sai nimensä Yhdysvalloissa toisen maailmansodan päättymisen kunniaksi.

Teksti-TV / Päivi Klami

Julkaistu: 08.07.2014

Kaikki ympäristö/ympäristö - alueen artikkelit

Toivoa ilmastonmuutoskeskusteluun

Tutkimusten mukaan suurin uhka taistelussa ilmastonmuutosta vastaan on kyynisyys. Tämän vuoksi brittiläinen 10:10-järjestö kerää positiivisia esimerkkejä ilmastonmuutoksen vastaisista toimista ympäri maailmaa.

Vinkkejä ekologisempaan matkailuun

Matkailija pystyy valinnoillaan vaikuttamaan matkakohteen luonnon säilymiseen, ja samalla ottamaanm huomioon paikallisten palvelujen ja elinkeinojen tukemisen.

Mansikkavadelma ja muut uutuudet

Parasta puutarhanhoidossa on se, että puutarha ei tule koskaan valmiiksi. Aina löytyy jotain kuopsuteltavaa, siirrettäviä kasveja tai sadonkorjuuta. Isossa pihassa riittää aina puuhasteltavaa.

Ylen Kuvapalvelu.

Ruusuntuoksu valloittaa pihamaan

Puutarhaani on vuosien saatossa kertynyt paljon ruusuja,joista moni on menestynyt hyvin.

Yle Kuvapalvelu.

Puutarhan kevätkatsaus

Viime syksy ja talvi oli puutarhalle monessa mielessä vaikea.

Uusia yrttituttavuuksia

Yrteistä on paljon iloa puutarhassa. Niillä saa keittiössä maukkaan säväyksen ruokiin ja juomiin.

Mukulasta kesäkukaksi

Kesäkukat ovat tärkeä osa parvekkeiden ja puutarhojen kesäilmettä. Useimmat meistä ostaa kesäkukat valmiina taimina.

Erikoistomaatti vuoden vihannes

Vuosittain puutarha-alan keskusjärjestö puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry valitsevat vuoden vihanneksen.

Komposti kuntoon keväällä

Kevään yksi tärkeistä pihapuuhista on kompostin käyttöönotto, jos kiinteistössä ei ole käytössä ympärivuotista kompostia.

Rahkasammaleesta uusi kasvualusta

Suomessa on kehitetty
rahkasammaleesta uusi kasvualusta kasvihuoneisiin.

Leppä kukkii

Teksti-TV:n siitepölyt ovat sivulla 418.

Ekologisuus vaatii arjen sujumista

Millaisia arkipäivän valintoja erilaisissa asuinympäristöissä asuvat ihmiset tekevät? Mitkä seikat estävät ekologisia valintoja?

Uhanalaisen perhosen uusi elämä

Uhanalainen pikkuapollo on saatu siirtoistutuksin palautettua kolmelle entiselle elinalueelleen Varsinais-Suomessa.

Maniokista vaihtoehto viljoille

Monien viljojen korkeat hinnat ovat lisänneet maniokin kysyntää. FAO:n lanseeraamalla ympäristöystävällisellä viljelymenetelmällä maniokkisatoja on saatu kasvatettua jopa 400 prosenttia.

Onko biomassa hiiltä huonompaa?

Isossa-Britanniassa on syntynyt kiista ympäristöjärjestöjen ja uusiutuvaa energiaa tuottavien yritysten välillä. Eripuraa aiheuttavat eriävät näkemykset biomassan käytön ympäristövaikutuksista.

Roska hyötykäyttöön askartelussa

Kierrätysmateriaali soveltuu hyvin askarteluun. Ekologinen vaihtoehto säästää myös kukkaroa, sillä kaupan askartelutarvikkeet ovat hintavia.

Miten voisin vähentää jätettä?

Pienetkin toimintatapojen muutokset saattavat vähentää jätteiden määrää merkittävästi.

Väestöräjähdyksen uhka hiipumassa

1960- ja 70-lukujen ennusteet profetoivat 20 miljardin ihmisen väestömäärää tälle vuosisadalle. Uusimmat YK-ennusteet arvioivat maailman väestönkasvun pysähtyvän tällä vuosisadalla. Väestöhuipun aikana meitä olisi 9-10 miljardia.

Vältä jyrsijöiden myrkyttämistä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kehottaa käyttämään jyrsijämyrkkyjä vain harkiten, kun muut keinot on jo kokeiltu. Vaarallisimmat jyrsijämyrkkyvalmisteet aiotaan poistaa kuluttajakäytöstä.

Kuinka välttyä jyrsijähaitoilta?

Säiden kylmetessä jyrsijät pyrkivät sisälle rakennuksiin. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että jyrsijämyrkyt ovat vasta viimeinen vaihtoehto jyrsijöiden torjunnassa. Myrkyttäminen aiheuttaa haittoja ympäristölle.

Pihan syystyöt

Alkusyksyllä puutarha valmistellaan pikkuhiljaa jo tulevaan talveen. Vielä ehtii kuitenkin istuttaa kasveja ja kukkasipuleita.

Sadonkorjuun iloja

Kesä alkaa pikku hiljaa lähestyä loppuaan ja kotipuutarhoissa on edessä sadonkorjuun aika.

Kukkivat köynnökset

Loppukesästä monet köynnöstävät kasvit puhkeavat kukkaan. Seinillä, köynnöstuissa- ja kaarissa kasvavilla köynnöksillä saa korkeutta puutarhaan.

Satoa pihalta ja luonnosta

Keskikesällä kotipuutarhojen satokausi alkaa.

Ympäristöhuolet kartoitettiin

Ilmastonmuutos ja veden saastuminen huolestuttivat suomalaisia kysyttäessä eniten.

Pioni: Kukkien kuningatar

Heinäkuussa useat perennat alkavat kukkia. Pionit ovat kukkiessaan upeita ja tuoksu on huumaava.

Kaikki saavat liikkua luonnossa

Jokamiehenoikeudet antavat jokaiselle Suomessa oleskelevalle mahdollisuuden virkistäytyä luonnossa, riippumatta siitä kuka omistaa alueen. Käyttöoikeudessa on kuitenkin rajoituksia, joita pitää noudattaa.

Ruukkupuutarhasta väriä ja hyötyä

Erilaisilla ruukkuistutuksilla saa terasseille ja parvekkeelle väriä. Ruukuissa voi kasvattaa kukkia, pensaita, köynnöksiä, kivikkokasveja, monivuotisia kasveja ja yrttejä sekä vihanneksia.

Atsaleat ja alppiruusut kukkivat

Alkukesä on kiihkeän kasvun ja kukinnan aikaa puutarhassa. Omena-, luumu ja kirsikkapuu ovat juuri lopettaneet kukintansa.

Kasvata omat yrtit

Yrttien kasvatus on hauskaa ja hyödyllistä puuhaa ja viljely onnistuu puutarhan lisäksi myös parvekkeella.

Perennapenkin uudistaminen

Yksi vanhimmista kukkapenkeistä alkoi näyttää siltä, että se kaipaa uudistusta. Kun vielä myyrä oli syönyt osan vanhojen kukkien juurista ja sipuleista, ei uudistamispäätöstä tarvinnut kauaa miettiä.

Kevät keikkuen tulevi

Kevät on ollut oikukas. Maaliskuun lopussa oli kauniin keväisiä päiviä, mutta pääsiäisen aikaan viileä ilmamassa puhalsi läpi maan ja lunta tuli monin paikoin.

Moni pohtii asumisen ekologisuutta

Tuore asukasbarometri kertoo, että suomalaiset suhtautuvat asumisen ympäristöystävällisyyteen hyvin myönteisesti.

Aika leikata puut ja pensaat

Kevät edistyy. Aamuisin mustarastaat konsertoivat ja uuttukyyhkykin on löytänyt tiensä tutulle haavalle.

Taimet esikasvatuksessa

Moni puutarhaihminen herää eloon maaliskuisen auringon paistaessa lupaavasti. Vaikka vielä lunta riittää ja kesä tuntuu kaukaiselta, on nyt aika kaivaa puutarhakirjat esiin ja aloittaa suunnitelmien teko. Minulle puutarhanhoito on harrastus, enkä siis ole puutarha-alan ammattilainen.

Tuulivoimaa merelle ja maalle

Tähän mennessä Suomessa on kartoitettu 289 tuulivoimatuotannolle soveltuvaa aluetta. Näille alueille rakennettavien tuulivoimaloiden tuotantokapasiteetti voisi olla yhteensä jopa 12 600 megawattia.

Vuoden turhake on huuhtohylsy

Suomen Luonto -lehti on valinnut vuoden 2011 turhakkeeksi huuhtohylsyn.

Raskasmetalleja vähemmän metsissä

Suomessa raskasmetallien laskeuma on nykyään Euroopan alhaisimpia, lukuun ottamatta Koillis-Lapin aluetta ja muutamien teollisuuslaitosten ympäristöä.

Lajittele joulun jätteet oikein

Jouluna syntyy paljon sellaista jätettä, jonka oikea lajittelu ei ole aivan itsestään selvää. Joulupaperi ei kuulu paperinkeräykseen, eikä rasvaa saa laittaa viemäriin.

Hupi-Nobelien ihmeellinen maailma

Harvardin yliopistossa USA:ssa on jaettu jokavuotiset epätavallisen tutkimuksen Ig-Nobelit. Nobeleja on myönnetty vuodesta 1991.

1 2 3 4 5

Muualla Yle.fi:ssä