Puutarhablogi

Sadonkorjuun iloja

Kesä alkaa pikku hiljaa lähestyä loppuaan ja kotipuutarhoissa on edessä sadonkorjuun aika.

Pihalla kukkivat vielä useat kukat, kuten daaliat, nauhukset ja myöhäisimmät ruusut. Marjapensaat ovat täynnä marjoja ja hedelmäpuut roikkuvat hedelmien painosta.

Myös luonnon omat antimet, kuten puolukka, lakka ja karpalo alkavat kypsyä hiljalleen. Myös sienet, kuten haperot, rouskut, tatit ja mustatorvisieni nousevat metsässä maan pintaan. Vielä löytyy myös runsaasti kantarelleja.

Kerää ja hyödynnä marjat

Viinimarjat, kuten puna-, musta- ja viherherukka ovat jo pääasiassa poimittu. Tänä vuonna viherherukka vertti oli satoisa. Myös vuoristokarviainen Houghton on tuottanut hyvää satoa jo monen vuoden ajan. Vadelmasatoa sain niin Maurin makeasta kuin jenkastakin. Ilokseni myös keltainen vadelma Fallgold ja musta karhunvatukka Black Satin ehtivät vielä kypsyttää marjansa.

Vielä on poimimatta tyrnit, joiden marjat voi poimia vielä pikkupakkasellakin. Pihallani kasvaa Raisaa ja Rudolfia, joista toiset ovat hede- ja toiset emikasveja. Tyrni on yksi vitaanirikkaimmista marjoista. Siinä on runsaasti C- ja E-vitamiinia, B-12-vitamiinia ja monityydyttömiä rasvahappoja.

Omena, luumu ja kirsikka valmistuu

Elokuussa myös hedelmäpuiden sato alkaa valmistua poimittavaksi. Pihallani on useita omenapuita, kuten kesäomena valkeakuulasta ja maikkia ja syysomena punaista melbaa. Puista saa tänä vuonna kohtalaisesti omenia, vaikka hirvet ja peurat ovat verottaneet oksistoa.

Kirsikkapuuni Rauhalan morelli teki jokusen kirsikan. Lajike on alunperin löydetty Keski-Suomesta Pihtiputaalta. Myös luumupuuni Kuokkalan punaluumu on peräisin Keski-Suomesta, Jyväskylästä. Sen hedelmät ovat keltapunaisia ja puu on runsassatoinen. Keväällä istuttamani Siivosen keltaluumu ja päärynäpuu Tonkovjatka kasvavat ripeästi ja antavat toivoa tulevasta sadosta.

Viiniköynnöksestä runsaasti satoa

Tänä vuonna sateinen sää ei ole haitannut ainakaan viinirypälettä, sillä sadosta on tulossa hyvä. Rypäleiden kypsyminen kyllä vaatii lämpöä ja valoa, mutta näyttää siltä että ne ehtivät valmistua ennen kylmiä öitä.

Vanhimmat viiniköynnökseni ovat Summer Sweet ja Frankenthaler -lajiketta. Summer sweet on ollut varma sadon antaja jo usean vuoden ajan. Sen tummat rypäleet ovat pienemmät kuin Frankenthalerilla. Köynnöksestä kannattaa poistaa lehtiä kesän aikana, jotta rypäleille jää energiaa kasvaa.

Vinkki: jos pihallasi kasvaa viiniköynnös, niin kerää keväällä sen lehtiä ja ryöppää ne kiehuvassa vedessä. Täytä lehdet riisillä, mintulla, sipulilla ja mausta yrteillä ja oliiviöljyllä. Kääri lehdet kääryleiksi ja keitä vedessä. Omat viininlehtikääryleet ovat herkkua!

Vihannesmaalta herkkuja pöytään

Vihannesmaa alkaa tuottaa pikku hiljaa satoa. Kesäkurpitsat kasvavat vinhaa vauhtia ja ne maistuvat parhailta kun niitä ei päästä kasvamaan liian isoiksi. Myös porkkana ja peruna on valmis nostettavaksi. Omat perunat eivät ole järin suuria, mutta sitäkin herkullisempia.

Sateinen kesä on vaikuttanut tomaattien ja paprikoiden kasvuun. Tavallisesti molempia on voinut nauttia jo aiemmin, mutta nyt sato näyttää olevan myöhässä. Toivottavasti syksy on leuto pitkään. Myös kurpitsat, maissit ja munakoiso vaativat vielä kypsyttelyaikaa. Onneksi ruusupavut alkavat olla valmiita poimittavaksi.

Yrttimaatakin voi vielä hyödyntää, sillä ainakin minttu, persilja, tinjami, rosmariini ja lipstikka kukoistavat. Korianterista kerään myöhemmin siemenet talteen, jotka sitten taas ensi keväänä istutan uudelleen.

Yle Teksti-TV / Päivi Klami

Julkaistu: 17.08.2012

Kaikki ympäristö/ympäristö - alueen artikkelit

Toivoa ilmastonmuutoskeskusteluun

Tutkimusten mukaan suurin uhka taistelussa ilmastonmuutosta vastaan on kyynisyys. Tämän vuoksi brittiläinen 10:10-järjestö kerää positiivisia esimerkkejä ilmastonmuutoksen vastaisista toimista ympäri maailmaa.

Vinkkejä ekologisempaan matkailuun

Matkailija pystyy valinnoillaan vaikuttamaan matkakohteen luonnon säilymiseen, ja samalla ottamaanm huomioon paikallisten palvelujen ja elinkeinojen tukemisen.

Mansikkavadelma ja muut uutuudet

Parasta puutarhanhoidossa on se, että puutarha ei tule koskaan valmiiksi. Aina löytyy jotain kuopsuteltavaa, siirrettäviä kasveja tai sadonkorjuuta. Isossa pihassa riittää aina puuhasteltavaa.

Ylen Kuvapalvelu.

Ruusuntuoksu valloittaa pihamaan

Puutarhaani on vuosien saatossa kertynyt paljon ruusuja,joista moni on menestynyt hyvin.

Yle Kuvapalvelu.

Puutarhan kevätkatsaus

Viime syksy ja talvi oli puutarhalle monessa mielessä vaikea.

Uusia yrttituttavuuksia

Yrteistä on paljon iloa puutarhassa. Niillä saa keittiössä maukkaan säväyksen ruokiin ja juomiin.

Mukulasta kesäkukaksi

Kesäkukat ovat tärkeä osa parvekkeiden ja puutarhojen kesäilmettä. Useimmat meistä ostaa kesäkukat valmiina taimina.

Erikoistomaatti vuoden vihannes

Vuosittain puutarha-alan keskusjärjestö puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry valitsevat vuoden vihanneksen.

Komposti kuntoon keväällä

Kevään yksi tärkeistä pihapuuhista on kompostin käyttöönotto, jos kiinteistössä ei ole käytössä ympärivuotista kompostia.

Rahkasammaleesta uusi kasvualusta

Suomessa on kehitetty
rahkasammaleesta uusi kasvualusta kasvihuoneisiin.

Leppä kukkii

Teksti-TV:n siitepölyt ovat sivulla 418.

Ekologisuus vaatii arjen sujumista

Millaisia arkipäivän valintoja erilaisissa asuinympäristöissä asuvat ihmiset tekevät? Mitkä seikat estävät ekologisia valintoja?

Uhanalaisen perhosen uusi elämä

Uhanalainen pikkuapollo on saatu siirtoistutuksin palautettua kolmelle entiselle elinalueelleen Varsinais-Suomessa.

Maniokista vaihtoehto viljoille

Monien viljojen korkeat hinnat ovat lisänneet maniokin kysyntää. FAO:n lanseeraamalla ympäristöystävällisellä viljelymenetelmällä maniokkisatoja on saatu kasvatettua jopa 400 prosenttia.

Onko biomassa hiiltä huonompaa?

Isossa-Britanniassa on syntynyt kiista ympäristöjärjestöjen ja uusiutuvaa energiaa tuottavien yritysten välillä. Eripuraa aiheuttavat eriävät näkemykset biomassan käytön ympäristövaikutuksista.

Roska hyötykäyttöön askartelussa

Kierrätysmateriaali soveltuu hyvin askarteluun. Ekologinen vaihtoehto säästää myös kukkaroa, sillä kaupan askartelutarvikkeet ovat hintavia.

Miten voisin vähentää jätettä?

Pienetkin toimintatapojen muutokset saattavat vähentää jätteiden määrää merkittävästi.

Väestöräjähdyksen uhka hiipumassa

1960- ja 70-lukujen ennusteet profetoivat 20 miljardin ihmisen väestömäärää tälle vuosisadalle. Uusimmat YK-ennusteet arvioivat maailman väestönkasvun pysähtyvän tällä vuosisadalla. Väestöhuipun aikana meitä olisi 9-10 miljardia.

Vältä jyrsijöiden myrkyttämistä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kehottaa käyttämään jyrsijämyrkkyjä vain harkiten, kun muut keinot on jo kokeiltu. Vaarallisimmat jyrsijämyrkkyvalmisteet aiotaan poistaa kuluttajakäytöstä.

Kuinka välttyä jyrsijähaitoilta?

Säiden kylmetessä jyrsijät pyrkivät sisälle rakennuksiin. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että jyrsijämyrkyt ovat vasta viimeinen vaihtoehto jyrsijöiden torjunnassa. Myrkyttäminen aiheuttaa haittoja ympäristölle.

Pihan syystyöt

Alkusyksyllä puutarha valmistellaan pikkuhiljaa jo tulevaan talveen. Vielä ehtii kuitenkin istuttaa kasveja ja kukkasipuleita.

Sadonkorjuun iloja

Kesä alkaa pikku hiljaa lähestyä loppuaan ja kotipuutarhoissa on edessä sadonkorjuun aika.

Kukkivat köynnökset

Loppukesästä monet köynnöstävät kasvit puhkeavat kukkaan. Seinillä, köynnöstuissa- ja kaarissa kasvavilla köynnöksillä saa korkeutta puutarhaan.

Satoa pihalta ja luonnosta

Keskikesällä kotipuutarhojen satokausi alkaa.

Ympäristöhuolet kartoitettiin

Ilmastonmuutos ja veden saastuminen huolestuttivat suomalaisia kysyttäessä eniten.

Pioni: Kukkien kuningatar

Heinäkuussa useat perennat alkavat kukkia. Pionit ovat kukkiessaan upeita ja tuoksu on huumaava.

Kaikki saavat liikkua luonnossa

Jokamiehenoikeudet antavat jokaiselle Suomessa oleskelevalle mahdollisuuden virkistäytyä luonnossa, riippumatta siitä kuka omistaa alueen. Käyttöoikeudessa on kuitenkin rajoituksia, joita pitää noudattaa.

Ruukkupuutarhasta väriä ja hyötyä

Erilaisilla ruukkuistutuksilla saa terasseille ja parvekkeelle väriä. Ruukuissa voi kasvattaa kukkia, pensaita, köynnöksiä, kivikkokasveja, monivuotisia kasveja ja yrttejä sekä vihanneksia.

Atsaleat ja alppiruusut kukkivat

Alkukesä on kiihkeän kasvun ja kukinnan aikaa puutarhassa. Omena-, luumu ja kirsikkapuu ovat juuri lopettaneet kukintansa.

Kasvata omat yrtit

Yrttien kasvatus on hauskaa ja hyödyllistä puuhaa ja viljely onnistuu puutarhan lisäksi myös parvekkeella.

Perennapenkin uudistaminen

Yksi vanhimmista kukkapenkeistä alkoi näyttää siltä, että se kaipaa uudistusta. Kun vielä myyrä oli syönyt osan vanhojen kukkien juurista ja sipuleista, ei uudistamispäätöstä tarvinnut kauaa miettiä.

Kevät keikkuen tulevi

Kevät on ollut oikukas. Maaliskuun lopussa oli kauniin keväisiä päiviä, mutta pääsiäisen aikaan viileä ilmamassa puhalsi läpi maan ja lunta tuli monin paikoin.

Moni pohtii asumisen ekologisuutta

Tuore asukasbarometri kertoo, että suomalaiset suhtautuvat asumisen ympäristöystävällisyyteen hyvin myönteisesti.

Aika leikata puut ja pensaat

Kevät edistyy. Aamuisin mustarastaat konsertoivat ja uuttukyyhkykin on löytänyt tiensä tutulle haavalle.

Taimet esikasvatuksessa

Moni puutarhaihminen herää eloon maaliskuisen auringon paistaessa lupaavasti. Vaikka vielä lunta riittää ja kesä tuntuu kaukaiselta, on nyt aika kaivaa puutarhakirjat esiin ja aloittaa suunnitelmien teko. Minulle puutarhanhoito on harrastus, enkä siis ole puutarha-alan ammattilainen.

Tuulivoimaa merelle ja maalle

Tähän mennessä Suomessa on kartoitettu 289 tuulivoimatuotannolle soveltuvaa aluetta. Näille alueille rakennettavien tuulivoimaloiden tuotantokapasiteetti voisi olla yhteensä jopa 12 600 megawattia.

Vuoden turhake on huuhtohylsy

Suomen Luonto -lehti on valinnut vuoden 2011 turhakkeeksi huuhtohylsyn.

Raskasmetalleja vähemmän metsissä

Suomessa raskasmetallien laskeuma on nykyään Euroopan alhaisimpia, lukuun ottamatta Koillis-Lapin aluetta ja muutamien teollisuuslaitosten ympäristöä.

Lajittele joulun jätteet oikein

Jouluna syntyy paljon sellaista jätettä, jonka oikea lajittelu ei ole aivan itsestään selvää. Joulupaperi ei kuulu paperinkeräykseen, eikä rasvaa saa laittaa viemäriin.

Hupi-Nobelien ihmeellinen maailma

Harvardin yliopistossa USA:ssa on jaettu jokavuotiset epätavallisen tutkimuksen Ig-Nobelit. Nobeleja on myönnetty vuodesta 1991.

1 2 3 4 5

Muualla Yle.fi:ssä