Puutarhablogi

Satoa pihalta ja luonnosta

Keskikesällä kotipuutarhojen satokausi alkaa.

Erilaiset marjat, yrtit ja ensimmäiset hyötykasvit, kuten sipuli, retiisi ja herne alkavat olla valmiita poimittaviksi. Myös pihan värikäs kukkaloisto houkuttaa keräämään kukkia kimppuina sisälle maljakkoon.

Takapihani pienen vesiaiheen, matalan suihkulähteen ympärillä on kivialue. Vuosien saatossa ahomasikat ovat levittäytyneet sinne rönsyineen ja peittäneet koko kivikon. Tuoksuva, mehevä ahomansikka on helppo napata suoraan suuhun suihkulähteen ohi kävellessä.

Mansikanlisäys rönsyillä

Mansikkamaa on tuottanut tänä kesänä hyvän sadon vaikka sää ei ole ollut kovin suosiollinen. Marjaa on tullut runsaasti ja olen kerännyt sitä joka toinen päivä. Mansikka on ollut myös hyvälaatuista.

Olen laajentanut mansikkamaata omista rönsyistä, eli kun rönsyyn on kasvanut uusi mansikanalku olen leikannut sen ja istuttanut kasvamaan pieneen ruukkuun. Ja muutaman viikon päästä taimi on valmis istutettavaksi penkkiin.

Mansikkaa kannattaa syödä tuoreena tai pakastettuna, sillä siinä on melko runsaasti c-vitamiinia. Lisäksi niiden tanniinit saattavat ehkäistä bakteerien aiheuttamia haitallisia tulehduksia.

Mustikka ilmainen terveyspommi

Mustikkasatokin näyttää hyvältä. Osa omasta pihamaastani loppuu mustikkamaahan, joten marjastaminen on helppoa. Mustikka on juuri nyt ainakin täällä Etelä-Suomessa valmis poimittavaksi. Mustikat eivät säily pitkään hyvinä, joten ne kannattaa syödä tai pakastaa pian poimimisen jälkeen.

Mustikkaa kannattaa poimia, sillä se on oikea terveyspommi. Marjan sinipunaiset antosyaanivärit voivat alentaa sydän- ja verisuonitautien riskiä sekä saattavat edistää näkökykyä. Mustikassa on myös paljon karoteeneja, jotka suojaavat immuunijärjestelmää ja soluja bakteereilta ja vapailta radikaaleilta. Myös c-vitamiinia on paljon.

Kantarelleja nousee jo

Etupihalla kasvaa muutamia koivuja hieman sivummalla ja yllätykseksi huomasin että niiden juurelle oli alkanut kasvaa kantarelleja, eli keltavahveroita. Pieni kierros lähimetsässä osoitti että kantarelleja oli noussut jo muuallakin. Sienikoriin kertyikin muutama litra herkullisia keltaisia vahveroita.

Kantarelli on helppo tunnistaa kirkkaan keltaisen värin perusteella. Lakki on suppilomainen, poimureunainen ja kapenee vähitellen jalaksi. Kantarellit kannattaa syödä tuoreena, esimerkiksi paistetuna, tai ne voi myös pakastaa. Kuivaamista ei suositella, sillä siten niistä tulee sitkeitä.

Kevätkylvöistä satoa

Keväällä istutetut siemenet ovat tuottaneet tulosta, ja monet vihannekset ovat valmiita kerättäväksi. Retiisit kasvavat todella nopeasti ja ovat valmiita käytettäväksi jo muutamassa viikossa. Myös ensimmäiset sipulit ovat sen kokoisia, että niitä voi laittaa varsineen päivineen ruoanlaittoon ja salaatteihin.

Myös herneet, tosin vielä hieman laihat palot, maistuvat kesältä. Suurta herkkua ovat myös pienen pienet harvennusporkkanat, jotka voi syödä suoraan penkistä huuhtelun jälkeen. Lehti- ja roomansalaattisato ovat myös parhaillaan. Yrttipenkistä saa tarvittavat mausteet, kuten korianterin, iisopin, tillin ja oreganon ruokia maustamaan.

Yle Teksti-TV / Päivi Klami

Julkaistu: 20.07.2012

Kaikki ympäristö/ympäristö - alueen artikkelit

Toivoa ilmastonmuutoskeskusteluun

Tutkimusten mukaan suurin uhka taistelussa ilmastonmuutosta vastaan on kyynisyys. Tämän vuoksi brittiläinen 10:10-järjestö kerää positiivisia esimerkkejä ilmastonmuutoksen vastaisista toimista ympäri maailmaa.

Vinkkejä ekologisempaan matkailuun

Matkailija pystyy valinnoillaan vaikuttamaan matkakohteen luonnon säilymiseen, ja samalla ottamaanm huomioon paikallisten palvelujen ja elinkeinojen tukemisen.

Mansikkavadelma ja muut uutuudet

Parasta puutarhanhoidossa on se, että puutarha ei tule koskaan valmiiksi. Aina löytyy jotain kuopsuteltavaa, siirrettäviä kasveja tai sadonkorjuuta. Isossa pihassa riittää aina puuhasteltavaa.

Ylen Kuvapalvelu.

Ruusuntuoksu valloittaa pihamaan

Puutarhaani on vuosien saatossa kertynyt paljon ruusuja,joista moni on menestynyt hyvin.

Yle Kuvapalvelu.

Puutarhan kevätkatsaus

Viime syksy ja talvi oli puutarhalle monessa mielessä vaikea.

Uusia yrttituttavuuksia

Yrteistä on paljon iloa puutarhassa. Niillä saa keittiössä maukkaan säväyksen ruokiin ja juomiin.

Mukulasta kesäkukaksi

Kesäkukat ovat tärkeä osa parvekkeiden ja puutarhojen kesäilmettä. Useimmat meistä ostaa kesäkukat valmiina taimina.

Erikoistomaatti vuoden vihannes

Vuosittain puutarha-alan keskusjärjestö puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry valitsevat vuoden vihanneksen.

Komposti kuntoon keväällä

Kevään yksi tärkeistä pihapuuhista on kompostin käyttöönotto, jos kiinteistössä ei ole käytössä ympärivuotista kompostia.

Rahkasammaleesta uusi kasvualusta

Suomessa on kehitetty
rahkasammaleesta uusi kasvualusta kasvihuoneisiin.

Leppä kukkii

Teksti-TV:n siitepölyt ovat sivulla 418.

Ekologisuus vaatii arjen sujumista

Millaisia arkipäivän valintoja erilaisissa asuinympäristöissä asuvat ihmiset tekevät? Mitkä seikat estävät ekologisia valintoja?

Uhanalaisen perhosen uusi elämä

Uhanalainen pikkuapollo on saatu siirtoistutuksin palautettua kolmelle entiselle elinalueelleen Varsinais-Suomessa.

Maniokista vaihtoehto viljoille

Monien viljojen korkeat hinnat ovat lisänneet maniokin kysyntää. FAO:n lanseeraamalla ympäristöystävällisellä viljelymenetelmällä maniokkisatoja on saatu kasvatettua jopa 400 prosenttia.

Onko biomassa hiiltä huonompaa?

Isossa-Britanniassa on syntynyt kiista ympäristöjärjestöjen ja uusiutuvaa energiaa tuottavien yritysten välillä. Eripuraa aiheuttavat eriävät näkemykset biomassan käytön ympäristövaikutuksista.

Roska hyötykäyttöön askartelussa

Kierrätysmateriaali soveltuu hyvin askarteluun. Ekologinen vaihtoehto säästää myös kukkaroa, sillä kaupan askartelutarvikkeet ovat hintavia.

Miten voisin vähentää jätettä?

Pienetkin toimintatapojen muutokset saattavat vähentää jätteiden määrää merkittävästi.

Väestöräjähdyksen uhka hiipumassa

1960- ja 70-lukujen ennusteet profetoivat 20 miljardin ihmisen väestömäärää tälle vuosisadalle. Uusimmat YK-ennusteet arvioivat maailman väestönkasvun pysähtyvän tällä vuosisadalla. Väestöhuipun aikana meitä olisi 9-10 miljardia.

Vältä jyrsijöiden myrkyttämistä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kehottaa käyttämään jyrsijämyrkkyjä vain harkiten, kun muut keinot on jo kokeiltu. Vaarallisimmat jyrsijämyrkkyvalmisteet aiotaan poistaa kuluttajakäytöstä.

Kuinka välttyä jyrsijähaitoilta?

Säiden kylmetessä jyrsijät pyrkivät sisälle rakennuksiin. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että jyrsijämyrkyt ovat vasta viimeinen vaihtoehto jyrsijöiden torjunnassa. Myrkyttäminen aiheuttaa haittoja ympäristölle.

Pihan syystyöt

Alkusyksyllä puutarha valmistellaan pikkuhiljaa jo tulevaan talveen. Vielä ehtii kuitenkin istuttaa kasveja ja kukkasipuleita.

Sadonkorjuun iloja

Kesä alkaa pikku hiljaa lähestyä loppuaan ja kotipuutarhoissa on edessä sadonkorjuun aika.

Kukkivat köynnökset

Loppukesästä monet köynnöstävät kasvit puhkeavat kukkaan. Seinillä, köynnöstuissa- ja kaarissa kasvavilla köynnöksillä saa korkeutta puutarhaan.

Satoa pihalta ja luonnosta

Keskikesällä kotipuutarhojen satokausi alkaa.

Ympäristöhuolet kartoitettiin

Ilmastonmuutos ja veden saastuminen huolestuttivat suomalaisia kysyttäessä eniten.

Pioni: Kukkien kuningatar

Heinäkuussa useat perennat alkavat kukkia. Pionit ovat kukkiessaan upeita ja tuoksu on huumaava.

Kaikki saavat liikkua luonnossa

Jokamiehenoikeudet antavat jokaiselle Suomessa oleskelevalle mahdollisuuden virkistäytyä luonnossa, riippumatta siitä kuka omistaa alueen. Käyttöoikeudessa on kuitenkin rajoituksia, joita pitää noudattaa.

Ruukkupuutarhasta väriä ja hyötyä

Erilaisilla ruukkuistutuksilla saa terasseille ja parvekkeelle väriä. Ruukuissa voi kasvattaa kukkia, pensaita, köynnöksiä, kivikkokasveja, monivuotisia kasveja ja yrttejä sekä vihanneksia.

Atsaleat ja alppiruusut kukkivat

Alkukesä on kiihkeän kasvun ja kukinnan aikaa puutarhassa. Omena-, luumu ja kirsikkapuu ovat juuri lopettaneet kukintansa.

Kasvata omat yrtit

Yrttien kasvatus on hauskaa ja hyödyllistä puuhaa ja viljely onnistuu puutarhan lisäksi myös parvekkeella.

Perennapenkin uudistaminen

Yksi vanhimmista kukkapenkeistä alkoi näyttää siltä, että se kaipaa uudistusta. Kun vielä myyrä oli syönyt osan vanhojen kukkien juurista ja sipuleista, ei uudistamispäätöstä tarvinnut kauaa miettiä.

Kevät keikkuen tulevi

Kevät on ollut oikukas. Maaliskuun lopussa oli kauniin keväisiä päiviä, mutta pääsiäisen aikaan viileä ilmamassa puhalsi läpi maan ja lunta tuli monin paikoin.

Moni pohtii asumisen ekologisuutta

Tuore asukasbarometri kertoo, että suomalaiset suhtautuvat asumisen ympäristöystävällisyyteen hyvin myönteisesti.

Aika leikata puut ja pensaat

Kevät edistyy. Aamuisin mustarastaat konsertoivat ja uuttukyyhkykin on löytänyt tiensä tutulle haavalle.

Taimet esikasvatuksessa

Moni puutarhaihminen herää eloon maaliskuisen auringon paistaessa lupaavasti. Vaikka vielä lunta riittää ja kesä tuntuu kaukaiselta, on nyt aika kaivaa puutarhakirjat esiin ja aloittaa suunnitelmien teko. Minulle puutarhanhoito on harrastus, enkä siis ole puutarha-alan ammattilainen.

Tuulivoimaa merelle ja maalle

Tähän mennessä Suomessa on kartoitettu 289 tuulivoimatuotannolle soveltuvaa aluetta. Näille alueille rakennettavien tuulivoimaloiden tuotantokapasiteetti voisi olla yhteensä jopa 12 600 megawattia.

Vuoden turhake on huuhtohylsy

Suomen Luonto -lehti on valinnut vuoden 2011 turhakkeeksi huuhtohylsyn.

Raskasmetalleja vähemmän metsissä

Suomessa raskasmetallien laskeuma on nykyään Euroopan alhaisimpia, lukuun ottamatta Koillis-Lapin aluetta ja muutamien teollisuuslaitosten ympäristöä.

Lajittele joulun jätteet oikein

Jouluna syntyy paljon sellaista jätettä, jonka oikea lajittelu ei ole aivan itsestään selvää. Joulupaperi ei kuulu paperinkeräykseen, eikä rasvaa saa laittaa viemäriin.

Hupi-Nobelien ihmeellinen maailma

Harvardin yliopistossa USA:ssa on jaettu jokavuotiset epätavallisen tutkimuksen Ig-Nobelit. Nobeleja on myönnetty vuodesta 1991.

1 2 3 4 5

Muualla Yle.fi:ssä