Vinkkejä ekologisempaan matkailuun

Matkailija pystyy valinnoillaan vaikuttamaan matkakohteen luonnon säilymiseen, ja samalla ottamaanm huomioon paikallisten palvelujen ja elinkeinojen tukemisen.

Matkailu on köyhdyttänyt luonnon monimuotoisuutta sekä voimistanut eroosiota ja ilmastonmuutosta. Samalla matkailu on tärkeä elinkeino, josta varsinkin köyhissä maissa paikallisten elanto ja elinolot saattavat olla riippuvaisia.

Ekomatkailu on tavallista massaturismia kestävämpää, vastuullista matkailua, joka suojelee ja säilyttää ympäristöä. Ekomatkailussa otetaan huomioon myös paikallisten hyvinvointi sekä eettiset kysymykset.

Kauas vai sittenkin lähelle?

Perinteinen turismi on vain yksi monista tavoista nähdä maailmaa. Kotimaanmatkailu, lähimatkailu ja reppumatkailu junalla tai bussilla aiheuttavat luonnolle vähemmän rasitusta. Matkustamisen voi yhdistää hyväntekeväisyyteen lähtemällä vapaaehtoistyöhön ulkomaille.

Vinkkejä kestävään matkailuun:

Suosi lähimatkailua. Myös kotimaassa on paljon nähtävää ja koettavaa. Lähimatkailu tukee syrjäseutujen taloutta ja paikallisten palvelujen säilymistä. Kotimaan matkailijallakin on valittavanaan ympäristön kannalta hyviä tai huonoja ratkaisuja, esimerkiksi kulkumuodon valinnan suhteen.

Matkustajana maailmalla

Liiku harkiten. Suosi julkista liikennettä, junaa ja rahtilaivaa. Jos kuitenkin tarvitsee lentää, valitse suorin reitti ja tee päästöhyvitys.

Perehdy ennakkoon kohteesi luontoon, kulttuuriin ja tapoihin; kunnioita ja arvosta niitä. Hanki etukäteen tietoa matkanjärjestäjältä, opaskirjoista ja internetistä; linkkejä löytyy myös esim. Reilun matkailun yhdistyksen sivuilta.

Tutustu etenkin pukeutumista, ruokailua, tinkimistä ja ihmisten vuorovaikutusta koskeviin sääntöihin. Selvitä mikä on tabu, ja mikä on pyhää. Pidä alkoholinkäyttö kohtuudessa, jos se ylipäätään on sallittua. Kunnioita paikallisten yksityisyyttä. Valokuvaa vain luvalla.

Millaista tahoa rahasi tukevat?

Suosi matkanjärjestäjiä, jotka ottavat kestävän kehityksen huomioon toiminnassaan. Kysele asioista tarkemmin, jotta selviää, ettei kyse ole näennäisestä "viherpesusta".

Suosi paikallista, kun syöt, liikut, majoitut ja teet ostoksia. Osta matkamuistosi paikallisilta käsityöläisiltä. Näin rahat jäävät kohdemaahan, eivätkä lukuisille välikäsille.

Älä tue eläinrääkkäystä tai salametsästystä. Älä osta uhanalaisista kasveista ja eläimistä tehtyjä tuotteita. Kaukomailla eläinnäytöksissä tai eläintarhoissa nähtyjen eläinten kohtelu on usein erittäin huonoa, ja eläimet saattavat olla laittomasti pyydystettyjä.

Vettä ja energiaa saatavilla vähän

Säästä vettä! Minimoi veden valutus. Pyyhkeitä ja lakanoita ei tarvitse vaihdattaa päivittäin. Korvaa kylpy pikasuihkulla. Useissa turismimaissa on pulaa makeasta vedestä. Paikallinen väestö, karja ja pellot kärsivät veden niukkuudesta, samaan aikaan kun turistit käyttävät vettä hotelleissa suuria määriä.

Säästä energiaa. Sammuta turhat laitteet. Pärjäisitkö ilman uima-allasta? Sellaisen ylläpito vie paljon energiaa.

Vältä jätteen syntymistä, lajittele ja kierrätä. Monissa maissa ei ole kunnollista jätehuoltoa, ja mm. hotellien jätevedet menevät vesistöön. Ongelmajätteet kuten käytetyt paristot, kannattaa tuoda takaisin Suomeen, ellei niille ole kohteessa järjestetty keräystä.

Ympäristö ylikuormittuu massoista

Mieti milloin matkustat. Huippusesonkien ulkopuolella matkustava tasaa matkakohteen ympäristöön kohdistuvaa rasitusta, otettaessa huomioon esim. vedenkulutus, jätehuolto, eroosio ja liikennevaikutukset. Myös turismista paikallisten saamat tulot jakautuvat paremmin. Saatat itsekin säästää hiukan matkan hinnassa ja välttyä ruuhkilta.

Varmista asia, sillä osa matkakohteista toivoo, että turistit tulisivat vain sesongin aikaan, eikä palveluja välttämättä saa muulloin.

Vältä aina matkustamista erittäin uhanalaisiin kohteisiin.

Yle Teksti-TV

Lähteet:
www.reilumatkailu.fi
www.kuluttajaliitto.fi
www.vihreapolku.info

Julkaistu: 24.09.2014

Kaikki ympäristö/ympäristö - alueen artikkelit

Toivoa ilmastonmuutoskeskusteluun

Tutkimusten mukaan suurin uhka taistelussa ilmastonmuutosta vastaan on kyynisyys. Tämän vuoksi brittiläinen 10:10-järjestö kerää positiivisia esimerkkejä ilmastonmuutoksen vastaisista toimista ympäri maailmaa.

Vinkkejä ekologisempaan matkailuun

Matkailija pystyy valinnoillaan vaikuttamaan matkakohteen luonnon säilymiseen, ja samalla ottamaanm huomioon paikallisten palvelujen ja elinkeinojen tukemisen.

Mansikkavadelma ja muut uutuudet

Parasta puutarhanhoidossa on se, että puutarha ei tule koskaan valmiiksi. Aina löytyy jotain kuopsuteltavaa, siirrettäviä kasveja tai sadonkorjuuta. Isossa pihassa riittää aina puuhasteltavaa.

Ylen Kuvapalvelu.

Ruusuntuoksu valloittaa pihamaan

Puutarhaani on vuosien saatossa kertynyt paljon ruusuja,joista moni on menestynyt hyvin.

Yle Kuvapalvelu.

Puutarhan kevätkatsaus

Viime syksy ja talvi oli puutarhalle monessa mielessä vaikea.

Uusia yrttituttavuuksia

Yrteistä on paljon iloa puutarhassa. Niillä saa keittiössä maukkaan säväyksen ruokiin ja juomiin.

Mukulasta kesäkukaksi

Kesäkukat ovat tärkeä osa parvekkeiden ja puutarhojen kesäilmettä. Useimmat meistä ostaa kesäkukat valmiina taimina.

Erikoistomaatti vuoden vihannes

Vuosittain puutarha-alan keskusjärjestö puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry valitsevat vuoden vihanneksen.

Komposti kuntoon keväällä

Kevään yksi tärkeistä pihapuuhista on kompostin käyttöönotto, jos kiinteistössä ei ole käytössä ympärivuotista kompostia.

Rahkasammaleesta uusi kasvualusta

Suomessa on kehitetty
rahkasammaleesta uusi kasvualusta kasvihuoneisiin.

Leppä kukkii

Teksti-TV:n siitepölyt ovat sivulla 418.

Ekologisuus vaatii arjen sujumista

Millaisia arkipäivän valintoja erilaisissa asuinympäristöissä asuvat ihmiset tekevät? Mitkä seikat estävät ekologisia valintoja?

Uhanalaisen perhosen uusi elämä

Uhanalainen pikkuapollo on saatu siirtoistutuksin palautettua kolmelle entiselle elinalueelleen Varsinais-Suomessa.

Maniokista vaihtoehto viljoille

Monien viljojen korkeat hinnat ovat lisänneet maniokin kysyntää. FAO:n lanseeraamalla ympäristöystävällisellä viljelymenetelmällä maniokkisatoja on saatu kasvatettua jopa 400 prosenttia.

Onko biomassa hiiltä huonompaa?

Isossa-Britanniassa on syntynyt kiista ympäristöjärjestöjen ja uusiutuvaa energiaa tuottavien yritysten välillä. Eripuraa aiheuttavat eriävät näkemykset biomassan käytön ympäristövaikutuksista.

Roska hyötykäyttöön askartelussa

Kierrätysmateriaali soveltuu hyvin askarteluun. Ekologinen vaihtoehto säästää myös kukkaroa, sillä kaupan askartelutarvikkeet ovat hintavia.

Miten voisin vähentää jätettä?

Pienetkin toimintatapojen muutokset saattavat vähentää jätteiden määrää merkittävästi.

Väestöräjähdyksen uhka hiipumassa

1960- ja 70-lukujen ennusteet profetoivat 20 miljardin ihmisen väestömäärää tälle vuosisadalle. Uusimmat YK-ennusteet arvioivat maailman väestönkasvun pysähtyvän tällä vuosisadalla. Väestöhuipun aikana meitä olisi 9-10 miljardia.

Vältä jyrsijöiden myrkyttämistä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kehottaa käyttämään jyrsijämyrkkyjä vain harkiten, kun muut keinot on jo kokeiltu. Vaarallisimmat jyrsijämyrkkyvalmisteet aiotaan poistaa kuluttajakäytöstä.

Kuinka välttyä jyrsijähaitoilta?

Säiden kylmetessä jyrsijät pyrkivät sisälle rakennuksiin. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että jyrsijämyrkyt ovat vasta viimeinen vaihtoehto jyrsijöiden torjunnassa. Myrkyttäminen aiheuttaa haittoja ympäristölle.

Pihan syystyöt

Alkusyksyllä puutarha valmistellaan pikkuhiljaa jo tulevaan talveen. Vielä ehtii kuitenkin istuttaa kasveja ja kukkasipuleita.

Sadonkorjuun iloja

Kesä alkaa pikku hiljaa lähestyä loppuaan ja kotipuutarhoissa on edessä sadonkorjuun aika.

Kukkivat köynnökset

Loppukesästä monet köynnöstävät kasvit puhkeavat kukkaan. Seinillä, köynnöstuissa- ja kaarissa kasvavilla köynnöksillä saa korkeutta puutarhaan.

Satoa pihalta ja luonnosta

Keskikesällä kotipuutarhojen satokausi alkaa.

Ympäristöhuolet kartoitettiin

Ilmastonmuutos ja veden saastuminen huolestuttivat suomalaisia kysyttäessä eniten.

Pioni: Kukkien kuningatar

Heinäkuussa useat perennat alkavat kukkia. Pionit ovat kukkiessaan upeita ja tuoksu on huumaava.

Kaikki saavat liikkua luonnossa

Jokamiehenoikeudet antavat jokaiselle Suomessa oleskelevalle mahdollisuuden virkistäytyä luonnossa, riippumatta siitä kuka omistaa alueen. Käyttöoikeudessa on kuitenkin rajoituksia, joita pitää noudattaa.

Ruukkupuutarhasta väriä ja hyötyä

Erilaisilla ruukkuistutuksilla saa terasseille ja parvekkeelle väriä. Ruukuissa voi kasvattaa kukkia, pensaita, köynnöksiä, kivikkokasveja, monivuotisia kasveja ja yrttejä sekä vihanneksia.

Atsaleat ja alppiruusut kukkivat

Alkukesä on kiihkeän kasvun ja kukinnan aikaa puutarhassa. Omena-, luumu ja kirsikkapuu ovat juuri lopettaneet kukintansa.

Kasvata omat yrtit

Yrttien kasvatus on hauskaa ja hyödyllistä puuhaa ja viljely onnistuu puutarhan lisäksi myös parvekkeella.

Perennapenkin uudistaminen

Yksi vanhimmista kukkapenkeistä alkoi näyttää siltä, että se kaipaa uudistusta. Kun vielä myyrä oli syönyt osan vanhojen kukkien juurista ja sipuleista, ei uudistamispäätöstä tarvinnut kauaa miettiä.

Kevät keikkuen tulevi

Kevät on ollut oikukas. Maaliskuun lopussa oli kauniin keväisiä päiviä, mutta pääsiäisen aikaan viileä ilmamassa puhalsi läpi maan ja lunta tuli monin paikoin.

Moni pohtii asumisen ekologisuutta

Tuore asukasbarometri kertoo, että suomalaiset suhtautuvat asumisen ympäristöystävällisyyteen hyvin myönteisesti.

Aika leikata puut ja pensaat

Kevät edistyy. Aamuisin mustarastaat konsertoivat ja uuttukyyhkykin on löytänyt tiensä tutulle haavalle.

Taimet esikasvatuksessa

Moni puutarhaihminen herää eloon maaliskuisen auringon paistaessa lupaavasti. Vaikka vielä lunta riittää ja kesä tuntuu kaukaiselta, on nyt aika kaivaa puutarhakirjat esiin ja aloittaa suunnitelmien teko. Minulle puutarhanhoito on harrastus, enkä siis ole puutarha-alan ammattilainen.

Tuulivoimaa merelle ja maalle

Tähän mennessä Suomessa on kartoitettu 289 tuulivoimatuotannolle soveltuvaa aluetta. Näille alueille rakennettavien tuulivoimaloiden tuotantokapasiteetti voisi olla yhteensä jopa 12 600 megawattia.

Vuoden turhake on huuhtohylsy

Suomen Luonto -lehti on valinnut vuoden 2011 turhakkeeksi huuhtohylsyn.

Raskasmetalleja vähemmän metsissä

Suomessa raskasmetallien laskeuma on nykyään Euroopan alhaisimpia, lukuun ottamatta Koillis-Lapin aluetta ja muutamien teollisuuslaitosten ympäristöä.

Lajittele joulun jätteet oikein

Jouluna syntyy paljon sellaista jätettä, jonka oikea lajittelu ei ole aivan itsestään selvää. Joulupaperi ei kuulu paperinkeräykseen, eikä rasvaa saa laittaa viemäriin.

Hupi-Nobelien ihmeellinen maailma

Harvardin yliopistossa USA:ssa on jaettu jokavuotiset epätavallisen tutkimuksen Ig-Nobelit. Nobeleja on myönnetty vuodesta 1991.

1 2 3 4 5

Muualla Yle.fi:ssä