YLE A-Ö
Hae YLEstä:
   
 
 

Tekstiversio

 
 
 

  < Teksti-TV:n etusivulle
 
Matti Rämö: Polkupyörällä Islannissa
 

Teksti-TV-toimittaja Matti Rämön kesäpolkaisu suuntautui Islantiin.
33 päivän ja 2500 kilometrin urakka päättyi 9.8. Keflavikiin.

 

Kuva: Google Maps
Islannin ympäri vastapäivään
Reissu lähti Keflavikista vastapäivään Islannin ympäri. Puolet matkasta taittui kehänmuotoisella Ykköstielle, puolet paikallisteillä, soratiejaksoja kertyi kuutisensataa kilometriä.

Tulivuori Katlan pikkupurkauksen aiheuttamat jäätikön sulamisvedet ohjasivat taivalta aiottua rajummalle reitille sisämaahan, jossa pyörä piti taluttaa kahdeksan matalan joen poikki kahlaten.

Huimaavan kaunis luonto!
Matkatunnelmien suuret sanelijat olivat Islannin huimaavan kaunis luonto ja jatkuvasti vaihteleva sää. Vuoret, joet, vesiputoukset, jäätiköt, kuumat lähteet, vuonot, tuhka- ja laavakiviautiomaat rytmittivät menoa alusta loppuun. Saaren kauneuden mittasuhteita on vaikea käsittää.

Islannissa vaikeampaa kuin tropiikissa?

Kuva: Cira Almenti
Polkemisen nautinnolle asettelivat omia reunaehtojaan vaikeat sääolosuhteet. Syksyisen koleuden, sateiden ja tuulen välisen kisan rankimmasta haitasta voitti lopulta ylivoimaisesti lähes jokapäiväinen järkyttävän reipas tuuli. Tuulen vaikutus korostui pitkissä, monen kilometrin ylämäissä sekä vuonoajelussa, jossa lyhytkestoisia myötätuulijaksoja seurasi raataminen vastatuuleen.

Islannin viileä ja päivästä toiseen puhaltanut puuskittainen tuuli teki menemisestä hankalampaa kuin esimerkiksi aiempien matkojen läkähdyttävä trooppinen kuumuus.

Telttailun riemua!
Tunteiden koko kirjo kulki päivästä toiseen vaihtelevina vyöryinä luonnonvoimien tahdissa, mitä korosti 29 maastoyöpymistä. Missään matkoillani en ole päässyt virittämään telttaa vastaaviin maisemiin illasta toiseen.

Vaikka hetkittäin epäilin, etteivät pyörä ja teltta ole paras yhdistelmä Islannin kokemiseen, niin salaa mietin jo, voisinko joskus palata...

 


Matkaraportit Yle Areenassa, Teksti-TV:ssä ja blogissa
Matkan kulkua voi ihmetellä YLE Teksti-TV:n kuntoliikuntasivuilta 836 - 838, jonne ilmestyi kolmasti viikossa tekstiviestejä tien päältä.

Radio Suomen neljä puhelinhaastattelua sekä paluujutustelu löytyvät Yle Areenasta. Tarkempia selvityksiä ja kuvia matkan käänteistä on Polkupyörämatkalla joka päivä -blogin sivuilla. Matkan kuvasadosta on myös neljän minuutin Taivi Toikan sävelletty video.

Kolme matkakirja ilmestynyt, neljäs tekeillä
Aiempien matkojen riemuja ja vaikeuksia sekä reittiseutujen ihmeitä voi ihmetellä matkakirjoista. Keväällä 2009 ilmestyi Etelä-Tunisian reissusta Rengasrikkoja Saharassa: Polkupyörällä Pakilasta Pohjois-Afrikkaan; 2010 ilmestyi Intia-polkaisusta Polkupyörällä Intiassa: Lehmiä, jumalia ja maantiepölyä; ja 2011 Kaakkois-Aasia-polkaisun matkakirja Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin: Hymyn voimaa ja sodan jälkiä.

Neljäs fillarieepos tulee kertomaan kesän 2010 matkasta Leppävirran hippileirin, Kolin ja Raatteentien kautta Murmanskiin ja Norjan rannikolle Jäämerelle. Polkupyörällä Jäämerelle: Tupasvillaa, poroja ja tuntemattomia sotilaita ilmestyy keväällä 2012. Ajatus Islannin-matkan krijasta kytee myös jo vahvana.

Kuva: Cira Almenti

Polkupyörämatkalla, joka päivä -blogi

YLE Elävä arkisto: Matti Rämö
Ääntä ja kuvaa matkoilta

Polkupyörällä Jäämerelle 2010

Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin 2009

Polkupyörällä Intiassa 2008

Polkupyörällä Pakilasta Saharaan 2007

Matti Rämön haastattelu Puhekuplassa

Urheilupsykologi Veltto Virtasen vinkit vaikeiden hetkien varalle

Pekka Piri ja Matti Pulli: Avoveneellä Islantiin

Polkupyöräterapiaa: Taivi Toikka polki Juukaan

   
 
 
YLE Teksti-TV, PL 77, 00024 Yleisradio
Puh. +358 9 1480 5190 | Sähköposti: teksti-tv@yle.fi