YLE A-Ö
Hae YLEstä:
   
 
 

Teksti-TV:n etusivulle

 
 
 
  < edelliselle sivulle
 


Valokuvia ja tekstiviestejä matkalta

 

 

Kuva: Matti Rämö
Saavuin lautalla Korsikan Bastiasta Genovaan, Italian suurimpaan satamaan. Satoi kaatamalla. Sateinen jakso oli kestänyt jo yli viikon. Kapealla rantakaistaleella sijaitseva Genova on kiehtova, sokkeloinen kaupunki, josta huokuu entisen merisuurvallan menneiden aikojen loistoa.

Kuva: Matti Rämö
Apenniinit työntyvät Ligurian maakunnassa aivan merenrantaan saakka, ja Genovasta sisämaahan mentäessä alkaa vuorten ylitys lähes saman tien. Reittini kulki Giovin solan kautta. Nousu 470 metriin ei ollut kuitenkaan erityisen rankka. Ensin 20 kilometriä lempeää nousua pientä jokilaaksoa seuraten ja sitten kuusi kilometriä jyrkempää serpentiinimutkakiipeämistä. Giovin solasta Po-joen tasangolle on matkaa vielä nelisenkymmentä kilometriä, mutta tällä osuudella ei ole enää juurikaan kiipeämistä, vaan tie pujottelee jyrkkien laaksojen lomitse soljuvasti kohti tasankoa.

Kuva: Matti Rämö
Piacenza on tärkeä risteys keskellä Po-joen tasankoa. Kuten muutkin perinteiset tasangon kaupungit se yllättää hienolla ja laajalla vanhalla keskustallaan. Kaupunkia ympäröivä teollisuusalueiden ja ostoskeskusten vyöhyke antaa nimittäin harhaanjohtavan ensivaikutelman tylsästä "tusinakaupungista".

Kuva: Matti Rämö
Paluumatkani suhteellisen tiukan aikataulun vuoksi päätin ajaa Genovasta suoraan kohti Brenneron solaa. Mutta Italian jalkapallokauden avauskierroksen vetovoima oli lopulta niin vastustamaton, että jätin pyörän Garda-järvelle ja tein päivän kestäneen junavierailun Milanoon. Milano on Italian talouden ja muodin pääkaupunki, se tekee vaikutuksen pikemminkin toiminnallisuudellaan kuin kauneudellaan.

Kuva: Matti Rämö
San Siron stadion on jalkapallon La Scala. Oopperatalon tavoin siellä on loistava akustiikka, jonka vuoksi pienetkin vierailevat kannattajaryhmät saavat äänensä kuulumaan, jos kotijoukkueen fanit sattuvat olemaan hiljaa. Inter-Udinese-ottelussa tällaisia hiljaisia hetkiä ei tosin ollut kovin montaa. Jyrkästi nousevilta lehtereiltä on erinomainen näkyvyys kentälle, kiikareita ei tarvita.

 

1. Latvian maaseudulla

2. Tien päällä Liettuassa

3. Itä-Puolassa

4. Krakovaa kohti

5. Auschwitz Etela-Puolassa

6. Tshekista Slovakiaan

7. Bratislava ja Tonava

8. Itävalta - Unkari

9. Zagreb Alppien juurella

10. Slovenian vuoristossa

11. Trieste

12. Po-joen suisto

13. San Marino

14. Apenniineilla kohti Roomaa

15. Ikuinen, ajaton, monikasvoinen Rooma

16. Roomasta Napoliin

17. Napoli

18. Kalabria

19. Sisilia

20. Etna

21. Palermon seutu

22. Pantellerian saari

23. Brianin elämää Tunisiassa

24. Kohti suolajärveä

25. Chott El Jerid -suolajärvi

26. Keidaskaupunki Tozeur

27. Tamerzan vuoristokeidas

28. Dyynejä autiomaassa

29. Aavikolta vuoristoon

30. Tataouine - kääntöpaikka

31. Tunis - Veltolta tukea

32. Back in the EU - Sisilia

33. Sardinian vuorilla

34. Korsika

35. Genovasta Po-joen tasangolle

Tekstiviestit:

- 24.8. Piacenza, Italia, 7910 km
Korsikan läpi helppoa itäistä rannikkotietä. Lisää rengastöitä. Sadeviitta päälle ensimmäisen kerran kymmeneen viikkoon. Lautta Genovaan.

36. Garda-järveltä alpeille

37. Brenneron solaa kohti

38. Alpeilta Tšekkeihin

39. Saksan kautta kotiin


Katso myös sarjakuvat!

   
   
 
 
YLE Teksti-TV, PL 64, 00024 Yleisradio
Puh. +358 9 1480 5190 | Sähköposti: teksti-tv@yle.fi